Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

O reţea de spionaj rusă a fost anihilată de serviciile de informaţii din Cehia
21 oct 2019 / 21:55
Poliţia şi serviciile de informaţii din Cehia au anunţat luni anihilarea unei reţele de spionaj ruse, care acţiona de la Ambasada Rusiei la Praga.

Şeful serviciului de informaţii BIS, Michal Koudelka, citat de agenţia de presă CTK, a declarat parlamentului că reţeaua - implementată pentru a ataca ţinte din Cehia cu ajutorul unor servere - a fost descoperită anul trecut şi a fost "complet distrusă şi decimată". El a susţinut că gruparea anihilată făcea parte dintr-o reţea creată de Rusia în mai multe state europene şi că suspiciunile se îndreaptă către serviciul rus FSB, transmit AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

Koudelka nu a precizat despre ce ţări este vorba, însă a arătat că la originea structurii de spionaj se aflau "persoane legate de serviciile de informaţii ruse", iar finanţarea a fost asigurată "de Rusia şi de ambasada Rusiei".

Dezvăluirile şefului BIS fuseseră deja publicate de revista Respekt, care a scris că agenţii ruşi înfiinţaseră companii cu rol de paravan în domeniul IT şi că mai mulţi suspecţi au obţinut fără mari dificultăţi cetăţenia cehă, posibil pe bază de corupţie. Koudelka a mai afirmat că Beijingul încearcă să invite în China anumiţi decidenţi şi oameni de ştiinţă cehi sau personal de securitate, pentru a-i atrage de partea sa şi a culege informaţii de la ei.

La operaţiunile împotriva reţelei a participat şi Centrul Naţional de Combatere a Criminalităţii Organizate (NCOZ), care a refuzat solicitarea AFP de a comenta, motivând că sunt în curs mai multe dosare penale.

În septembrie, serviciul de securitate informatică ceh NUKIB a afirmat că Rusia şi China reprezintă cele mai mari ameninţări la adresa Cehiei în domeniul respectiv. În raportul pe 2017, acelaşi serviciu avertizase că diplomaţii ruşi şi chinezi şi-au intensificat activităţile de spionaj pe teritoriul ceh. Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a criticat raportul şi a cerut instituţiei să se orienteze în primul rând spre identificarea teroriştilor islamişti. Şeful statului ceh este cunoscut pentru poziţiile sale împotriva musulmanilor şi în favoarea Beijingului şi a Moscovei, menţionează AFP.

În august, ziarul Denik N a susţinut că GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, s-a aflat probabil la originea celui mai recent atac - efectuat în iunie - asupra ministerului ceh de externe.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România, acuzată că a trimis ajutor umanitar de proastă calitate în R. Moldova. Ambasada reacționează și acuză „dispute politice”
Nava purtătoare de rachete „Zborul” a plecat spre Bulgaria. Exerciții alături de fregata „Regina Maria” și nave din SUA, Turcia, Italia și Georgia
Scandalul primelor plătite de Rusia pentru uciderea soldaților SUA | Generalul Milley spune că SUA for face 'săpături'
Japonia, cel mai mare client extern al F-35. SUA dau undă verde unui contract uriaș pentru încă 105 aeronave
Baza Aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată de SUA. Americanii vor rotații ale aeronavelor de luptă pentru descurajarea Rusiei
Noua 'lege a protestelor' a scos grecii în stradă, înregistrându-se confruntări între protestatari și forțele de ordine
Nava maritimă pentru scafandri Grigore Antipa a intrat în reparații capitale
Percheziţii la sediul administraţiei prezidenţiale bulgare. Un consilier şi un secretar ai preşedintelui Radev, arestaţi
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro