Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O „Semilună a dronelor”. UAV-urile Bayraktar TB2, cheia diplomației și influenței Turciei în Orientul Mijlociu și Caucaz
Strategica
Data publicării:
 Într-o nouă dezvoltare în lumea diplomației, Turcia își construiește relațiile și își extinde influența prin producția și vânzarea de drone militare.
Drone Bayraktar TB2
EXCLUSIV
Drone Bayraktar TB2

Companiile militare turce au înregistrat progrese uimitoare în fabricarea și producția dronelor de luptă. Forțele armate turce au fost dotate cu peste 140 de vehicule aeriene de luptă fără pilot, având, în prezent, o flotă de drone mai mare decât Marea Britanie și Israel.

Un rezultat direct al acestei realizări s-a reflectat în întărirea poziției politice a Turciei în Orientul Mijlociu și Caucaz, după ce dronele turce au schimbat fața și cursul conflictelor armate din Siria, Libia și Azerbaidjan. Dronele turce Bayraktar sunt pe cale să consolideze poziția Ankarei și în cadrul NATO, după ce Polonia a devenit ultimul său client, în urma achiziționării a 24 de unități înarmate cu rachete antitanc.

 

UAV-urile Bayraktar ale Turciei remodelează câmpurile de luptă. Caracteristicile dronei

 

Coditianul american The Wall Street Journal consideră că dronele ieftine ale Turciei remodelează câmpurile de luptă și geopolitica, iar Ankara se află pe locul trei în lume datorită dronei de atac "Bayraktar Akinci".

Aeronava este proiectată să zboare la o altitudine de până la 40.000 de picioare (1.292 m) și să zboare timp de 24 de ore. Poate transporta o sarcină utilă totală de 1.350 kg, sub formă de sarcină utilă internă de 400 kg și 950 kg externă. Greutatea aeronavei la decolare este de 5.500 kg și zboară cu două motoare cu turbină cu o capacitate de 450 CP. Siguranța ridicată a zborului este asigurată de un radar meteorologic multifuncțional, aripi de 20 de metri, un sistem de control al zborului complet automat și de un sistem de pilot automat.

Capacitatea utilă de încărcare utilă va crește performanța misiunii prin dotarea aeronavei cu muniții și arme fabricate pe plan local, cum ar fi de exemplu racheta de croazieră SOM. Aeronava este echipată cu mai multe instrumente avansate, cum ar fi un radar (AESA), o cameră (EO/IR), sisteme de comunicații prin satelit, sisteme de sprijin electronic, inteligență artificială avansată și altele.

Drona turcă Bayraktar poate culege informații prin înregistrarea datelor pe care le primește de la senzori și camere, prin intermediul a 6 computere echipate cu inteligență artificială avansată, care se caracterizează prin capacitatea de a lua decizii prin procesarea datelor obținute.

 

Marele avantaj al TB2 Bayraktar

 

3. -imagine fara descriere- (bayraktar-uav_92184200.jpg)

Dronele turce au un avantaj important, fiind reprezentat de echilibrul între costul redus și calitatea aeronavei. Costul unei drone TB2 Bayraktar variază între 1-2 milioane de dolari, potrivit estimărilor analiștilor, în timp ce o aeronavă avansată realizată de compania americană General Atomics, de la care armata britanică a cumpărat o flotă de 16 exemplare, se ridică la 20 milioane de dolari.

Avantajul prețului este foarte important pentru aeronava Bayraktar, deoarece forțele militare care îl folosesc pot suporta pierderea unora dintre ele, mai ales că nu există pierderi umane în rândul operatorilor săi. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat, referindu-se la dronele TB2 Bayraktar, că sunt un exemplu al modului în care alte țări "deschid calea" acum.

Dronele turce au prețuri medii comparativ cu avioanele israeliene și chineze, consideră Defense World. Kan Kasapoglu, directorul Programului de securitate și apărare al Centrului turc pentru studii economice și de politică externă, a explicat: "Dronele fabricate în Turcia sunt mai ieftine decât cele israeliene și americane, dar sunt mai scumpe decât modelul chinezesc, cu diferența că companiile turcești oferă servicii post-vânzare, pe care producătorii chinezi nu le oferă, așa că le lipsește feedback-ul pentru a-și îmbunătăți produsele".

În timp ce dronele fabricate în SUA și-au dovedit capacitatea în locuri precum Yemen și Afganistan, China și Israelul încă nu au convins lumea că tehnologia dronelor este eficientă pe fronturile de luptă dure, a declarat Merv Seren, analist militar.

Dronele TB2 Bayraktar au obținut succese internaționale în ultimii doi ani, fiind vândute în Polonia, Ucraina, Qatar, Azerbaidjan și Maroc. Turcia a devenit al patrulea cel mai mare producător de drone din lume, după ce acestea au contribuit semnificativ la schimbarea formei luptelor din Siria, Azerbaidjan și Libia.

Președintele turc susține că, în prezent, există în total 180 de vehicule aeriene de luptă fără pilot Bayraktar TB2 care operează în patru țări, printre care și Turcia.

În Libia, dronele turce au ajutat trupele Guvernului Acordului Național, recunoscut pe plan internațional, să respingă atacul forțelor armate ale lui Khalifa Haftar asupra Tripoli, obligându-le să se retragă în Sirte.

În Idlib, nordul Siriei, în martie 2020, a fost pentru prima dată în istorie când dominația aeriană a unei țări a fost lovită de drone. Acestea au cauzat mari pierderi armatei regimului sirian susținut de Rusia. Partea siriană a fost forțată să încheie un acord cu Ankara, care a condus la menținerea securității Idlibului, principalul fief al opoziției siriene din nordul țării.

În Caucaz, armata azeră a provocat o înfrângere usturătoare forțelor armate armene cu ajutorul dronelor turce care au jucat un rol major în retragerea Erevanului.

 

În cele trei conflicte TB2 Bayraktar cu brio au înfruntat sisteme de apărare rusești 

 

În cele trei războaie, principalul oponent al dronelor turce a fost reprezentat de sistemele de apărare aeriană ruse, Pantsir și S-300. Acest lucru pare să fi determinat adversarii Rusiei din Europa să se gândească să apeleze la dronele turce ca armă ieftină care și-au dovedit eficiența pe teren împotriva armelor ruse.

Ucraina, partener al NATO, a fost prima țară europeană care a anunțat cumpărarea dronelor turce. Dar surpriza este că Polonia, care la rândul său se teme de influența rusă, a decis la rândul său să recurgă la drone turce, devenind primul membru NATO care a cumpărat aceste aeronave.

Deși și-au exprimat îngrijorarea despre acordul privind dronele turcești, rușii au subestimat capacitățile acestor aeronave împotriva sistemelor antiaeriene avansate pe care aceștia le au. Demn de remarcat este faptul că în luptele din Siria și Caucaz s-a raportat că dronele turce au reușit să învingă sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-300, o versiune din care s-a dezvoltat S-400 care reprezintă mândria apărării antiaeriene rusești și principala armă a Rusiei în confruntările cu avioanele NATO.

Se crede că dronele sunt fabricate din materiale compozite, iar motoarele, care sunt în mare parte electrice, au emisii termice limitate, ceea ce îngreunează urmărirea radarelor și a senzorilor termici, mai ales dacă acestea utilizează o tactică adecvată.

Tacticile aici reprezintă o problemă importantă pentru influența turcă, mai ales că utilizarea eficientă a acestor avioane de către Ucraina și Polonia necesită o pregătire intensă din partea turcă.

Impactul acordului polonez aparent nu îngrijorează doar Rusia, ci și membrii importanți ai NATO care nu sunt dispuși să consolideze influența Turciei în Alianță.

Polonia este cea mai mare țară din punct de vedere economic și demografic din Uniunea Europeana și NATO care aparține Europei de Est, ceea ce înseamnă că este un membru influent în Alianța Nord-Atlantică. Polonia este una dintre țările cele mai preocupate de confruntarea cu influența rusă, o chestiune care a devenit o prioritate în Uniunea Europeană și NATO.

Mișcarea polono-turcă vine ca o reacție împotriva Franței și Germaniei, care minimalizează amenințarea rusă la adresa Europei și NATO, și care nu au jucat un rol activ în sprijinirea Ucrainei, partener NATO și candidat permanent la aderare, pe teritoriul căreia Moscova încă se află prezentă militar. Rusia a amenințat din nou Kievul după ce Joe Biden a preluat puterea la Casa Albă, în timp ce Germania continuă să insiste asupra gazoductului Nord Stream, care slăbește situația Ucrainei și a țărilor din Europa de Est și consolidează bugetul Kremlinului.

Experții militari au subliniat, de asemenea, utilizarea coordonată a Turciei a dronelor și a capacităților integrate ale spectrului electromagnetic, în special a sistemelor de radar mobil "Koral", în blocarea radarelor de apărare aeriană rusești, în culegerea de semnale cu valoare militară, cum ar fi conversațiile prin telefonul mobil, și transmiterea informațiilor pentru direcționarea aeronavelor.

 

TB2 Bayraktar - cheia diplomației la Ankara prin „Semiluna dronelor”

 

2. -imagine fara descriere- (bayraktar_drona_turcia_58674800.jpg)

Aceste arme nu vor schimba dezechilibrul masiv dintre Rusia și vecinii săi mai mici din Europa de Est, dar vor oferi țărilor posibilitatea de a se pregăti pentru conflicte de intensitate scăzută și cu risc redus pe care Turcia le-a purtat cu aliații Rusiei din Siria, Libia și Caucaz.

Ankara speră că aceste realizări îi vor întări mâna în depășirea diplomației "neglijării deliberate" de către administrația Biden și în realizarea unei forme de relații reciproce cu Washingtonul.

Ankara pare să încerce să comercializeze ideea că, în pofida apropierii sale de Moscova în ultimii ani și a crizei privind achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400, Turcia rămâne cel mai valoros partener al Statelor Unite în regiune în orice efort pentru a contrabalansa Rusia și poate sprijini strategiile SUA, creând "Semiluna fără pilot" sau "Semiluna dronelor" împotriva părții ruse în zonele de interes ale Moscovei.

Ankara preferă ca relația turco-americană să se concentreze pe beneficiile tranzacțiilor în domenii de interes reciproc. Unii analiști militari susțin deja că Washingtonul ar trebui să dezvolte un nou mod de a gândi relația sa cu Turcia, pentru a profita de valoarea sa geopolitică.

Ideea unei "Semilune a dronelor" care să conțină Rusia ar putea deveni în cele din urmă cel mai puternic punct de negociere al Ankarei în încercarea de a reseta situația cu Washingtonul, unde are puțin spațiu de manevră după nenumărate crize bilaterale din ultimii ani.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Arctica, bazele militare estoniene sau Kaliningrad: Posibile scenarii pentru cum ar putea începe Rusia războiului împotriva NATO
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Apel la istorie pentru România: Neutralitatea, cu Armata Rusiei la porți
Mișcare îndrăzneață a autorităților olandeze: Noi sisteme de rachete Patriot furnizate Ucrainei, un atu esențial în contracararea valului tot mai intens de atacuri rusești
Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii

Ştiri Recomandate

Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
Viitorul avion de luptă de generația a VI-a se naște greu. SUA însă aprobă conceptul NGAD, cu echipaj uman
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
,,Expresul sirian'' se îndreaptă spre portul Tartus: Trei nave mari de desant și două cargouri rusești au intrat deja în Marea Mediterană
Un detaliu mai puţin cunoscut: Avionul de vânătoare stealth F-22 Raptor a luat naştere în urma îngrijorărilor legate de apărarea aeriană siriană
Ce spune un comandat ucrainean despre principalele vulnerabilități și avantaje ale tancului M1 Abrams
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
pixel