O importantă întâlnire a avut loc la Ierusalim, capitala statului Israel. Şefii diplomațiilor israeliană, cipriotă şi greacă s-au întâlnit pentru a discuta evenimentele recente din Estul Mediteranei.
Deşi conflictul Sirian pare a ocupa întreaga scenă politică zonală, în tăcere, dar cu viteză, se dezvoltă o nouă putere energetică care va sta la baza unei noi puteri militare complexe şi multi naționale, de data aceasta formată din țări care individual, în afară de Israel, nu au o amprentă de securitate majoră în spațiul mediteraneean.
Şi anume, Israel-Grecia-Cipru, un triunghi continental şi maritim extrem de bine conturat de interesele pe care fiecare membru le are în raport cu Turcia şi Uniunea Europeană.
Discuțiile dintre ministrul grec Nikos Kotzias, ministrul cipriot Nicos Christodoulides şi Benjamin Netanyahu, premierul Israelului au avut că principală temă inițiative comune de apărare şi convergență de acțiuni în asigurarea securității şi stabilității regionale. Deşi această trilaterală a atras interesul puterilor europene ca Italia şi Germania, este interesant de notat că SUA nu par a fi interesate de dezvoltarea unor relații speciale pe această zonă.
Experții susțin că blocajul pe relația cu Turcia provoacă o anumită reținere a Americii în a încuraja această trilaterală care acoperă practic întreg bazinul energetic mediteraneean. Căci imense resurse de hidrocarburi au fost descoperite în subsolul mării Marmara şi în platoul continental Mediteraneean.
Ca atare, cele trei țări riverane îşi unesc eforturile pentru a asigura securitatea zonei, deja plină de vase militare Italiene, Franceze, Americane şi Turcești. Din liniștea vechilor mări grecești au mai rămas doar poemele, căci astăzi se ridică masive tulburări, care mâine pot constitui un conflict mai dur şi mai important ca cel din Siria.
Fiecare actor şi-a invitat un prieten: Ciprul a invitat Italia să se alăture inițiativelor de securitate, iar Grecia a invitat Germania. Ambele puteri europene s-au declarat bucuroase să participe la securizarea spaţiului, desigur în contra partidă primind acces la exploatarea şi transportul gazelor scoase din regiune.
Depozitele de hidrocarburi descoperite au introdus şi Egiptul în joc via Israel, căci dependența sa de energia furnizată de Israel s-a adâncit cu fiecare deceniu care a trecut de la celebra întâlnire Begin-Sadat şi tratatul de pace israeliano-egiptean semnat atunci.
Pentru moment, jocul tripartit se va concentra pe tentativele Turciei de a se introduce, prin forță, dacă este necesar, în spațiul est mediteraneean, în primul rând prin întărirea prezenței sale navale. Până când administrația Trump va reuși să își rezolve problemele de politică internă cu care se confruntă, este clar că Israel ocupă locul dominant în jocul abia conturat al energiei din Marea Mediterană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News