O unitate specială israeliană sprijinită de un radar american pentru cartografierea tunelurilor îl urmărește pe liderul Hamas care rămâne de negăsit
La începutul anului, oficialii israelieni și americani credeau că beneficiază de o nouă oportunitate în căutarea uneia dintre cei mai căutate persoane din lume. În timp ce comandourile israeliene au luat cu asalt un complex de tuneluri din sudul Fâșiei Gaza, pe 31 ianuarie, informațiile secrete indicau că liderul mișcării Hamas Yahya Sinwar se ascundea acolo, potrivit oficialilor americani și israelieni.
Unitatea specială israeliană Yahalom (forțe pentru operații speciale). Foto: IDF
S-a dovedit că deși se ascundea în ascunzătoarea de sub orașul Khan Yunis, Al-Sinwar o părăsise cu câteva zile înainte, lăsând în urmă documente și mormane de sicli israelieni, însumând aproximativ un milion de dolari SUA, iar operațiunea de căutare a continuat după aceea, în lumina lipsei de dovezi concludente despre locul în care se află.
De la atacurile care au avut loc pe 7 octombrie în Israel, pe care Sinwar le-a planificat și gestionat, el a devenit ca o fantomă, deoarece nu a apărut niciodată în public, rareori a trimis mesaje adepților săi și a furnizat, de asemenea, puține indicii despre unde s-ar putea afla.
Sinwar este, fără îndoială, considerată cea mai importantă figură din mișcarea Hamas, așa că succesul său de a evita capturarea sau uciderea a lipsit Israelul de capacitatea de a afirma că a câștigat războiul și a eliminat Hamasul, într-un conflict care nu numai că a distrus mișcarea, dar a distrus și Fâșia Gaza, ucigând zeci de mii de civili.
Oficialii americani și israelieni spun că Sinwar a renunțat de mult la utilizarea comunicațiilor electronice, a evitat utilizarea rețelelor sofisticate de informații și se crede că rămâne în contact cu mișcarea pe care o conduce printr-o rețea de purtători de mesaje umane, dar cum funcționează acest sistem rămâne un mister pentru Israel și Statele Unite.
Liderii Hamas au folosit această strategie în trecut, la fel ca și alți lideri, cum ar fi liderul al Al-Qaeda, Osama bin Laden. Cu toate acestea, situația lui Sinwar pare cu un grad mai ridicat de complexitate și mai frustrantă pentru oficialii americani și israelieni.
Spre deosebire de bin Laden în ultimii săi ani, Sinwar conduce activ o campanie militară, iar diplomații care participă la negocierile de încetare a focului din capitala Qatarului, Doha, spun că reprezentanții Hamas insistă că trebuie să audă opinia lui Sinwar înainte de a lua orice decizie majoră în discuții. Ca cel mai respectat lider din Hamas, el este singura persoană care poate garanta punerea în aplicare a oricărei decizii luate la Doha cu privire la Fâșia Gaza.
Interviurile realizate de New York Times cu peste douăzeci de oficiali din Israel și Statele Unite relevă faptul că ambele țări au pompat resurse enorme, încercând să-l găsesc pe Sinwar.
Oficialii au înființat chiar și o unitate specială în sediul serviciului de securitate internă israelian, Shin Bet, iar agențiile americane de spionaj au fost desemnate să intercepteze comunicațiile lui Sinwar. De asemenea, Statele Unite au furnizat Israelului un radar “subteran” pentru a ajuta la căutarea lui și a altor lideri Hamas.
Nu există nicio îndoială că uciderea sau arestarea lui Sinwar va avea un impact dramatic asupra războiului în curs dintre Israel și mișcarea Hamas, deoarece oficialii americani cred că acest lucru i-ar oferi prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, o oportunitate de a revendica o victorie militară și, probabil, să-l facă mai pregătit să pună capăt operațiilor militare din Fâșia Gaza.
Cu toate acestea, nu este clar ce efect poate avea uciderea lui Sinwar asupra negocierilor în curs privind eliberarea ostaticilor, deoarece uciderea sa îi poate face pe succesorii săi mai puțin dispuși să încheie un acord cu Israelul.
Conform New York Times, care a citat oficiali israelieni, qatarioți, egipteni și americani, comunicarea cu Sinwar a devenit acum mai dificilă, deoarece liderul Hamas a răspuns de obicei la mesaje în câteva zile, dar oficialii au spus că acum durează mult mai mult pentru a obține un răspuns. din partea lui. În ultimele luni, unii dintre consilierii săi au răspuns uneori în numele său în acele discuții.
La începutul lunii august, a fost anunțat că Sinwar (61 de ani) va fi liderul biroului politic Hamas, la câteva zile după ce fostul șef al biroului politic al mișcării, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-un asasinat israelian în capitala iraniană, Teheran.
Dar Sinwar a fost privit de mult timp drept liderul de facto al Hamas, chiar dacă oficialii politici ai mișcării, cu sediul la Doha, dețin titluri oficiale de conducere.
Presiunile impuse lui Sinwar i-au îngreunat comunicarea cu comandanții militari și coordonarea operațiilor zilnice, deși oficialii americani au spus că acesta încă are capacitatea de a determina strategia mișcării.
La câteva săptămâni după atacurile din 7 octombrie, în care au fost ucise cel puțin 1.200 de persoane, un comitet special de înalți oficiali ai serviciilor secrete israeliene și ai militarilor a aprobat o listă de asasinate pentru înalți lideri Hamas și oficiali politici, iar un număr de membri care erau deja pe listă au fost uciși. Inclusiv Haniyeh, în lunile care au urmat.
La fiecare asasinare, ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, plasează de obicei un X peste numele enumerat pe graficul conducerii Hamas, pe care îl păstrează pe peretele biroului său, dar Sinwar, care este considerat cel mai important nume dintre toți, este încă în libertate.
Sinwar a avut o prezență dominantă în Gaza înainte de război, deoarece dădea interviuri și supraveghea pregătirea militară. A apărut chiar la televizor, cu o ocazie, pentru a înmâna un premiu pentru o lucrare de artă care înfățișează un atac al Hamas asupra Israelului, care a fost un preludiu ciudat la atacul din 7 octombrie.
În primele săptămâni de război, serviciile de informații și oficialii militari israelieni au crezut că Sinwar locuia într-o rețea de tuneluri sub orașul Gaza, cel mai mare oraș din Fâșie și unul dintre primele orașe vizate de forțele militare israeliene.
În timpul unuia dintre raidurile care au fost lansate, la începutul războiului, într-un tunel din orașul Gaza, soldații israelieni au găsit un videoclip care fusese filmat în urmă cu câteva zile, în care Sinwar își transporta familia într-o nouă ascunzătoare sub oraș, iar oficialii serviciilor secrete israeliene cred că liderul Hamas și-a ținut familia cu el, cel puțin în primele șase luni de război.
În noiembrie anul trecut, unul dintre ostaticii israelieni eliberați a descris modul în care Sinwar s-a adresat unui număr mare de prizonieri israelieni, la scurt timp după atacul din 7 octombrie. Potrivit ostaticului israelian, liderul Hamas le-a vorbit în ebraică, pe care a învățat-o în anii săi de captivitate în închisorile israeliene, și le-a spus că sunt în siguranță acolo unde se află și că nu le va face niciun rău.
Oficialii israelieni au spus că toți membrii Hamas care se ascund în subteran, inclusiv Sinwar, ies din tuneluri din când în când, din motive de sănătate, dar rețeaua de tuneluri este vastă și foarte complexă, iar luptătorii mișcării au informații bune despre locul unde se află forțele israeliene, atât de mult încât Sinwar iese uneori deasupra solului fără a fi detectat.
Conform oficialilor israelieni și americani, liderul Hamas s-a mutat apoi în sud, în Khan Yunis. Este orașul în care s-a născut și este posibil să fi călătorit de acolo uneori până în orașul Rafah printr-unul dintre tunelurile extinse.
Oficialii israelieni au spus că până în momentul în care ascunzătoarea Khan Yunis a fost percheziţionată, pe 31 ianuarie, Al-Sinwar a fugit acolo, rămânând cu un pas înaintea urmăritorilor săi, care uneori făceau comentarii lăudându-se cu cât de aproape au ajuns să-l găsească. La sfârșitul lunii decembrie, când unitățile militare israeliene au început să sape tuneluri într-una dintre zonele orașului, Gallant s-a lăudat în fața reporterilor că Sinwar "aude buldozerele armatei israeliene deasupra lui", spunând că "se va înfrunta în curând cu apărătorii noștri".
Israelul și Statele Unite au un interes comun în localizarea liderilor Hamas și a zecilor de ostatici, inclusiv americani, care rămân în Fâșia Gaza. Dar, potrivit unei persoane familiarizate cu aranjamentele de partajare a informațiilor, aceste aranjamente sunt adesea "complet dezechilibrate", Statele Unite oferind de regulă mult mai multe informații decât israelienii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News