Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O unitate specială israeliană sprijinită de un radar american pentru cartografierea tunelurilor îl urmărește pe liderul Hamas care rămâne de negăsit
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
La începutul anului, oficialii israelieni și americani credeau că beneficiază de o nouă oportunitate în căutarea uneia  dintre cei mai căutate persoane din lume. În timp ce comandourile israeliene au luat cu asalt un complex de tuneluri din sudul Fâșiei Gaza, pe 31 ianuarie, informațiile secrete indicau că liderul mișcării Hamas Yahya Sinwar se ascundea acolo, potrivit oficialilor americani și israelieni.
Unitatea specială israeliană Yahalom (forțe pentru operații speciale). Foto: IDF
Unitatea specială israeliană Yahalom (forțe pentru operații speciale). Foto: IDF

S-a dovedit că deși se ascundea în ascunzătoarea de sub orașul Khan Yunis, Al-Sinwar o părăsise cu câteva zile înainte, lăsând în urmă documente și mormane de sicli israelieni, însumând aproximativ un milion de dolari SUA, iar operațiunea de căutare a continuat după aceea, în lumina lipsei de dovezi concludente despre locul în care se află.

De la atacurile care au avut loc pe 7 octombrie în Israel, pe care Sinwar le-a planificat și gestionat, el a devenit ca o fantomă, deoarece nu a apărut niciodată în public, rareori a trimis mesaje adepților săi și a furnizat, de asemenea, puține indicii despre unde s-ar putea afla.

Sinwar este, fără îndoială, considerată cea mai importantă figură din mișcarea Hamas, așa că succesul său de a evita capturarea sau uciderea a lipsit Israelul de capacitatea de a afirma că a câștigat războiul și a eliminat Hamasul, într-un conflict care nu numai că a distrus mișcarea, dar a distrus și Fâșia Gaza, ucigând zeci de mii de civili.

Oficialii americani și israelieni spun că Sinwar a renunțat de mult la utilizarea comunicațiilor electronice, a evitat utilizarea rețelelor sofisticate de informații și se crede că rămâne în contact cu mișcarea pe care o conduce printr-o rețea de purtători de mesaje umane, dar cum funcționează acest sistem rămâne un mister pentru Israel și Statele Unite.

Liderii Hamas au folosit această strategie în trecut, la fel ca și alți lideri, cum ar fi liderul al Al-Qaeda, Osama bin Laden. Cu toate acestea, situația lui Sinwar pare cu un grad mai ridicat de complexitate și mai frustrantă pentru oficialii americani și israelieni.

Spre deosebire de bin Laden în ultimii săi ani, Sinwar conduce activ o campanie militară, iar diplomații care participă la negocierile de încetare a focului din capitala Qatarului, Doha, spun că reprezentanții Hamas insistă că trebuie să audă opinia lui Sinwar înainte de a lua orice decizie majoră în discuții. Ca cel mai respectat lider din Hamas, el este singura persoană care poate garanta punerea în aplicare a oricărei decizii luate la Doha cu privire la Fâșia Gaza.

Interviurile realizate de New York Times cu peste douăzeci de oficiali din Israel și Statele Unite relevă faptul că ambele țări au pompat resurse enorme, încercând să-l găsesc pe Sinwar.

Oficialii au înființat chiar și o unitate specială în sediul serviciului de securitate internă israelian, Shin Bet, iar agențiile americane de spionaj au fost desemnate să intercepteze comunicațiile lui Sinwar. De asemenea, Statele Unite au furnizat Israelului un radar “subteran” pentru a ajuta la căutarea lui și a altor lideri Hamas.

Nu există nicio îndoială că uciderea sau arestarea lui Sinwar va avea un impact dramatic asupra războiului în curs dintre Israel și mișcarea Hamas, deoarece oficialii americani cred că acest lucru i-ar oferi prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, o oportunitate de a revendica o victorie militară și, probabil, să-l facă mai pregătit să pună capăt operațiilor militare din Fâșia Gaza.

Cu toate acestea, nu este clar ce efect poate avea uciderea lui Sinwar asupra negocierilor în curs privind eliberarea ostaticilor, deoarece uciderea sa îi poate face pe succesorii săi mai puțin dispuși să încheie un acord cu Israelul.

Conform New York Times, care a citat oficiali israelieni, qatarioți, egipteni și americani, comunicarea cu Sinwar a devenit acum mai dificilă, deoarece liderul Hamas a răspuns de obicei la mesaje în câteva zile, dar oficialii au spus că acum durează mult mai mult pentru a obține un răspuns. din partea lui. În ultimele luni, unii dintre consilierii săi au răspuns uneori în numele său în acele discuții.

La începutul lunii august, a fost anunțat că Sinwar (61 de ani) va fi liderul biroului politic Hamas, la câteva zile după ce fostul șef al biroului politic al mișcării, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-un asasinat israelian în capitala iraniană, Teheran.

Dar Sinwar a fost privit de mult timp drept liderul de facto al Hamas, chiar dacă oficialii politici ai mișcării, cu sediul la Doha, dețin titluri oficiale de conducere.

Presiunile impuse lui Sinwar i-au îngreunat comunicarea cu comandanții militari și coordonarea operațiilor zilnice, deși oficialii americani au spus că acesta încă are capacitatea de a determina strategia mișcării.

La câteva săptămâni după atacurile din 7 octombrie, în care au fost ucise cel puțin 1.200 de persoane, un comitet special de înalți oficiali ai serviciilor secrete israeliene și ai militarilor a aprobat o listă de asasinate pentru înalți lideri Hamas și oficiali politici, iar un număr de membri care erau deja pe listă au fost uciși. Inclusiv Haniyeh, în lunile care au urmat.

La fiecare asasinare, ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, plasează de obicei un X peste numele enumerat pe graficul conducerii Hamas, pe care îl păstrează pe peretele biroului său, dar Sinwar, care este considerat cel mai important nume dintre toți, este încă în libertate.

Sinwar a avut o prezență dominantă în Gaza înainte de război, deoarece dădea interviuri și supraveghea pregătirea militară. A apărut chiar la televizor, cu o ocazie, pentru a înmâna un premiu pentru o lucrare de artă care înfățișează un atac al Hamas asupra Israelului, care a fost un preludiu ciudat la atacul din 7 octombrie.

În primele săptămâni de război, serviciile de informații și oficialii militari israelieni au crezut că Sinwar locuia într-o rețea de tuneluri sub orașul Gaza, cel mai mare oraș din Fâșie și unul dintre primele orașe vizate de forțele militare israeliene.

În timpul unuia dintre raidurile care au fost lansate, la începutul războiului, într-un tunel din orașul Gaza, soldații israelieni au găsit un videoclip care fusese filmat în urmă cu câteva zile, în care Sinwar își transporta familia într-o nouă ascunzătoare sub oraș, iar oficialii serviciilor secrete israeliene cred că liderul Hamas și-a ținut familia cu el, cel puțin în primele șase luni de război.

În noiembrie anul trecut, unul dintre ostaticii israelieni eliberați a descris modul în care Sinwar s-a adresat unui număr mare de prizonieri israelieni, la scurt timp după atacul din 7 octombrie. Potrivit ostaticului israelian, liderul Hamas le-a vorbit în ebraică, pe care a învățat-o în anii săi de captivitate în închisorile israeliene, și le-a spus că sunt în siguranță acolo unde se află și că nu le va face niciun rău.

Oficialii israelieni au spus că toți membrii Hamas care se ascund în subteran, inclusiv Sinwar, ies din tuneluri din când în când, din motive de sănătate, dar rețeaua de tuneluri este vastă și foarte complexă, iar luptătorii mișcării au informații bune despre locul unde se află forțele israeliene, atât de mult încât Sinwar iese uneori deasupra solului fără a fi detectat.

Conform oficialilor israelieni și americani, liderul Hamas s-a mutat apoi în sud, în Khan Yunis. Este orașul în care s-a născut și este posibil să fi călătorit de acolo uneori până în orașul Rafah printr-unul dintre tunelurile extinse.

Oficialii israelieni au spus că până în momentul în care ascunzătoarea Khan Yunis a fost percheziţionată, pe 31 ianuarie, Al-Sinwar a fugit acolo, rămânând cu un pas înaintea urmăritorilor săi, care uneori făceau comentarii lăudându-se cu cât de aproape au ajuns să-l găsească. La sfârșitul lunii decembrie, când unitățile militare israeliene au început să sape tuneluri într-una dintre zonele orașului, Gallant s-a lăudat în fața reporterilor că Sinwar "aude buldozerele armatei israeliene deasupra lui", spunând că "se va înfrunta în curând cu apărătorii noștri".

Israelul și Statele Unite au un interes comun în localizarea liderilor Hamas și a zecilor de ostatici, inclusiv americani, care rămân în Fâșia Gaza. Dar, potrivit unei persoane familiarizate cu aranjamentele de partajare a informațiilor, aceste aranjamente sunt adesea "complet dezechilibrate", Statele Unite oferind de regulă mult mai multe informații decât israelienii.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cum explică americanii refuzul de a lovi adânc în interiorul Rusiei. SUA și Ucraina se contrazic pe țintele rusești pe care ATACMS le-ar putea lovi
NATO aprobă războiul pe teritoriul Rusiei. „Soldații, tancurile și bazele militare din Rusia sunt ținte legitime pentru Ucraina”
Succesul din Kursk nu e întâmplător, Sîrskîi a folosit cu totul alte tactici decât Rusia. I-a șocat nu doar pe ruși, ci și pe ofițerii săi
Ucraina a transferat una dintre puținele brigăzi ofensive la Pokrovsk, dar Ucraina ar putea pierde luna aceasta localitatea din Donețk
Raid american în Irak, 15 combatanți ai Statului Islamic au fost uciși
Luptele în Donețk de intensifică. Deși forțele ruse au atacat pozițiile defensive ucrainene de peste 200 de ori, au pierdut doar 1.200 de militari într-o zi
Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a fost demis după pierderea primului F-16
Armata rusă a primit milioane de obuze nord-coreene. Rușii construiesc în Rostov un depozit uriaș pentru armele și munițiile primite de la Kim
Când pleacă Patriotul românesc în Ucraina? Răspunsul vine de la olandezi și este foarte logic
Țările de Jos acordă Ucrainei permisiunea să folosească F-16 pe teritoriul Rusiei
Forțele israeliene continuă cu o operațiune majoră: „L-am eliminat pe șeful Hamas la Jenin”
Diferențe majore de opinii între Aliați. Ce state au dat Ucrainei „undă verde” să lovească Rusia cu arme occidentale și cine se opune pe motiv că „nu suntem în război”
Ce știm sigur e că nu Rusia a doborât F-16 ucrainean. Ipoteza unui „friendly fire”, avionul să fi fost doborât de un Patriot, nu e exclusă în SUA
Incident în prezența lui Trump, între conducerea militară a cimitirului Arlington și echipa de campanie, la ceremonia de comemorare a celor 13 americani căzuți în retragerea din Afganistan
Din Ouagadougou la Kursk. Rusia își retrage mercenarii ”Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk
Căderea Pokrovsk, inevitabilă? ”Rușii nu au avut un asemenea avantaj nici măcar în Bahmut”. Aflat în prima linie, Gen. Sîrskîi anticipează măsuri ”neconvenționale” de apărare
Am lovit un depozit de carburant la 1.500 km în interiorul Rusiei, relatează ucrainenii
Incident ciudat în Belarus: Un avion de luptă bielorus a doborât o dronă rusească Shahed care a pătruns în spațiul aerian al Belarusului
Incident ciudat în Belarus: Un avion de luptă bielorus a doborât o dronă rusească Shahed care a pătruns în spațiul aerian al Belarusului
Zelenski: Situația pe frontul de Est în apropierea orașului Pokrovsk este extrem de dificilă
Rusia primește de la vecinul belarus sisteme de rachete MLRS. Echipamentele vor fi folosite pentru ”exerciții de luptă”
CIA se așteaptă la o contraofensivă a Rusiei în regiunea Kursk, dar avertizează că forțele ruse se vor confrunta cu o rezistență dificilă
”Planul de pace ar fi o înfrângere pentru Federația Rusă”. Kremlinul merge înainte cu ”operațiunea specială” de invadare a Ucrainei
Rușii folosesc Su-57 împotriva Ucrainei. Kievul confirmă că noile avioane au participat la atacul masiv de luni
O unitate specială israeliană sprijinită de un radar american pentru cartografierea tunelurilor îl urmărește pe liderul Hamas care rămâne de negăsit
Ucraina a doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Donețk (Video): O problemă în minus pentru infanteria noastră
Rusia atenționează NATO să nu dea Ucrainei undă verde pentru a lovi teritoriul rus cu rachete aliate. Lavrov: Occidentul se joacă cu focul
Rușii au adus la Kursk 30.000 de militari și încearcă să creeze un inel în jurul forțelor Ucrainei. Gen. Sîrskîi mai spune că în Donbas situația e foarte grea
Forțele speciale ale Israelului au reușit să salveze cu succes un ostatic ținut captiv de Hamas în sudul Gazei din 7 octombrie

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
Un avertisment ignorat şi un îndemn eronat: Cum explică experţii militari seria de incidente din Liban cu explozia pagerelor?
Este divizat sau nu NATO în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei? „Este ceva personal” - De ce Germania refuză în continuare să ofere Ucrainei rachete Taurus
„Prea periculoasă pentru a fi ignorată” - activitatea răuvoitoare a Rusiei în regiunea baltică va testa reacţia NATO
Aviația americană începe construcția forței care va descuraja sau va învinge China
Deși nu mai sunt vizibile, dronele de atac Bayraktar TB2 ale armatei ucrainene zboară în continuare în zona Mării Negre, îndeplinind misiuni de cercetare și indicare a țintelor 
Forțele armate ucrainene au lovit un poligon de antrenament al armatei ruse, aflat în apropiere de Donețk (Foto/Video)
Lupta pentru Mariupol continuă: Ucraina distruge depozite de muniție rusești aflate în apropierea orașului ocupat
Rusia presează în „operațiunea Su-75”, răspunsul rus la F-35. Presiune pe un gigant asiatic căruia i s-a promis linia de producția și un preț scăzut
Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate
Controversatul documentar „Rușii în război”, considerat o formă subtilă a propagandei ruse, va fi prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto
Pentru prima oară România va deține postul de vicepreședinte al Comisiei Europene prin Roxana Mînzatu. Aceasta e și noul Comisar pe educație, muncă și demografie
Obuzierele K9 ale României, la Petrești pe urmele camioanelor Iveco? O posibilă variantă pentru offset în programul K9 Tunetul
Ireal: În derivă totală, soldații rușii sunt pe același palier cu ISIS. Au executat cu o sabie un prizonier ucrainean de război neînarmat
Marea Britanie caută sprijin european pentru a da curs solicitării Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune: Ce baze ale armatei ruse au ucrainenii în vizor?
U.S. Air Force anunță care sunt bazele de desfăşurare pentru B-21 Raider: Acest bombardier stealth este destinat să joace un rol-cheie în strategia de descurajare a Statelor Unite
Ucraina va primi un alt lot de avioane daneze F-16 în acest an: Kievul caută în continuare piloți în retragere din țările NATO pentru a pilota aceste aeronave
Ambasada Israelului în România organizează azi forumul de securitate cibernetică
Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia
Luptătorii yemeniți din gruparea Al Houthi au ajuns pe Înălțimile Golan din Siria pentru a ataca Israelul
Compania Lockheed Martin dezvoltă racheta JASSM-XR cu o rază de acțiune semnificativ mai mare, de până la 1600 km
Nave de luptă din Rusia și China au desfășurat exerciții comune cu trageri de artilerie și lansări de rachete în Marea Japoniei
Cât de mare e ajutorul pentru Ucraina? Adevărul e că Ucraina nu poate echipa nici 4 din cele 14 brigăzi. E penurie de blindate, mașini de luptă, obuze
Pentru a evita un nou val de mobilizare, Vladimir Putin a crescut din pix efectivele armatei cu încă 180.000 de militari
Forțele ucrainene continuă să respingă asalturile rusești în direcția Pokrovsk (Foto/Video): O mare coloană de blindate a fost complet distrusă
Olanda nu a găsit nici măcar o țară care să se alăture formării unui sistem Patriot „pe componente” pentru Ucraina. Vor livra singuri un radar și 3 lansatoare
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Ce presupune contractul de F-35 pentru România, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est
Rusia nu aduce în regiunea Kursk suficiente forțe pentru o contraofensivă decisivă. Prioritatea rămâne Donbasul
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării
EXCLUSIV
O rachetă balistică surprinde apărarea antiaeriană israeliană: Incidentul este unul deosebit de grav, deoarece rebelii Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă
Rusia a stabilit anul în care să obțină victoria în Ucraina. În caz contrar prelungirea războiului ar putea aduce probleme
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
Fostul președinte Donald Trump a devenit din nou ținta unei tentative de asasinat
pixel