Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O unitate specială israeliană sprijinită de un radar american pentru cartografierea tunelurilor îl urmărește pe liderul Hamas care rămâne de negăsit
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
La începutul anului, oficialii israelieni și americani credeau că beneficiază de o nouă oportunitate în căutarea uneia  dintre cei mai căutate persoane din lume. În timp ce comandourile israeliene au luat cu asalt un complex de tuneluri din sudul Fâșiei Gaza, pe 31 ianuarie, informațiile secrete indicau că liderul mișcării Hamas Yahya Sinwar se ascundea acolo, potrivit oficialilor americani și israelieni.
Unitatea specială israeliană Yahalom (forțe pentru operații speciale). Foto: IDF
Unitatea specială israeliană Yahalom (forțe pentru operații speciale). Foto: IDF

S-a dovedit că deși se ascundea în ascunzătoarea de sub orașul Khan Yunis, Al-Sinwar o părăsise cu câteva zile înainte, lăsând în urmă documente și mormane de sicli israelieni, însumând aproximativ un milion de dolari SUA, iar operațiunea de căutare a continuat după aceea, în lumina lipsei de dovezi concludente despre locul în care se află.

De la atacurile care au avut loc pe 7 octombrie în Israel, pe care Sinwar le-a planificat și gestionat, el a devenit ca o fantomă, deoarece nu a apărut niciodată în public, rareori a trimis mesaje adepților săi și a furnizat, de asemenea, puține indicii despre unde s-ar putea afla.

Sinwar este, fără îndoială, considerată cea mai importantă figură din mișcarea Hamas, așa că succesul său de a evita capturarea sau uciderea a lipsit Israelul de capacitatea de a afirma că a câștigat războiul și a eliminat Hamasul, într-un conflict care nu numai că a distrus mișcarea, dar a distrus și Fâșia Gaza, ucigând zeci de mii de civili.

Oficialii americani și israelieni spun că Sinwar a renunțat de mult la utilizarea comunicațiilor electronice, a evitat utilizarea rețelelor sofisticate de informații și se crede că rămâne în contact cu mișcarea pe care o conduce printr-o rețea de purtători de mesaje umane, dar cum funcționează acest sistem rămâne un mister pentru Israel și Statele Unite.

Liderii Hamas au folosit această strategie în trecut, la fel ca și alți lideri, cum ar fi liderul al Al-Qaeda, Osama bin Laden. Cu toate acestea, situația lui Sinwar pare cu un grad mai ridicat de complexitate și mai frustrantă pentru oficialii americani și israelieni.

Spre deosebire de bin Laden în ultimii săi ani, Sinwar conduce activ o campanie militară, iar diplomații care participă la negocierile de încetare a focului din capitala Qatarului, Doha, spun că reprezentanții Hamas insistă că trebuie să audă opinia lui Sinwar înainte de a lua orice decizie majoră în discuții. Ca cel mai respectat lider din Hamas, el este singura persoană care poate garanta punerea în aplicare a oricărei decizii luate la Doha cu privire la Fâșia Gaza.

Interviurile realizate de New York Times cu peste douăzeci de oficiali din Israel și Statele Unite relevă faptul că ambele țări au pompat resurse enorme, încercând să-l găsesc pe Sinwar.

Oficialii au înființat chiar și o unitate specială în sediul serviciului de securitate internă israelian, Shin Bet, iar agențiile americane de spionaj au fost desemnate să intercepteze comunicațiile lui Sinwar. De asemenea, Statele Unite au furnizat Israelului un radar “subteran” pentru a ajuta la căutarea lui și a altor lideri Hamas.

Nu există nicio îndoială că uciderea sau arestarea lui Sinwar va avea un impact dramatic asupra războiului în curs dintre Israel și mișcarea Hamas, deoarece oficialii americani cred că acest lucru i-ar oferi prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, o oportunitate de a revendica o victorie militară și, probabil, să-l facă mai pregătit să pună capăt operațiilor militare din Fâșia Gaza.

Cu toate acestea, nu este clar ce efect poate avea uciderea lui Sinwar asupra negocierilor în curs privind eliberarea ostaticilor, deoarece uciderea sa îi poate face pe succesorii săi mai puțin dispuși să încheie un acord cu Israelul.

Conform New York Times, care a citat oficiali israelieni, qatarioți, egipteni și americani, comunicarea cu Sinwar a devenit acum mai dificilă, deoarece liderul Hamas a răspuns de obicei la mesaje în câteva zile, dar oficialii au spus că acum durează mult mai mult pentru a obține un răspuns. din partea lui. În ultimele luni, unii dintre consilierii săi au răspuns uneori în numele său în acele discuții.

La începutul lunii august, a fost anunțat că Sinwar (61 de ani) va fi liderul biroului politic Hamas, la câteva zile după ce fostul șef al biroului politic al mișcării, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-un asasinat israelian în capitala iraniană, Teheran.

Dar Sinwar a fost privit de mult timp drept liderul de facto al Hamas, chiar dacă oficialii politici ai mișcării, cu sediul la Doha, dețin titluri oficiale de conducere.

Presiunile impuse lui Sinwar i-au îngreunat comunicarea cu comandanții militari și coordonarea operațiilor zilnice, deși oficialii americani au spus că acesta încă are capacitatea de a determina strategia mișcării.

La câteva săptămâni după atacurile din 7 octombrie, în care au fost ucise cel puțin 1.200 de persoane, un comitet special de înalți oficiali ai serviciilor secrete israeliene și ai militarilor a aprobat o listă de asasinate pentru înalți lideri Hamas și oficiali politici, iar un număr de membri care erau deja pe listă au fost uciși. Inclusiv Haniyeh, în lunile care au urmat.

La fiecare asasinare, ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, plasează de obicei un X peste numele enumerat pe graficul conducerii Hamas, pe care îl păstrează pe peretele biroului său, dar Sinwar, care este considerat cel mai important nume dintre toți, este încă în libertate.

Sinwar a avut o prezență dominantă în Gaza înainte de război, deoarece dădea interviuri și supraveghea pregătirea militară. A apărut chiar la televizor, cu o ocazie, pentru a înmâna un premiu pentru o lucrare de artă care înfățișează un atac al Hamas asupra Israelului, care a fost un preludiu ciudat la atacul din 7 octombrie.

În primele săptămâni de război, serviciile de informații și oficialii militari israelieni au crezut că Sinwar locuia într-o rețea de tuneluri sub orașul Gaza, cel mai mare oraș din Fâșie și unul dintre primele orașe vizate de forțele militare israeliene.

În timpul unuia dintre raidurile care au fost lansate, la începutul războiului, într-un tunel din orașul Gaza, soldații israelieni au găsit un videoclip care fusese filmat în urmă cu câteva zile, în care Sinwar își transporta familia într-o nouă ascunzătoare sub oraș, iar oficialii serviciilor secrete israeliene cred că liderul Hamas și-a ținut familia cu el, cel puțin în primele șase luni de război.

În noiembrie anul trecut, unul dintre ostaticii israelieni eliberați a descris modul în care Sinwar s-a adresat unui număr mare de prizonieri israelieni, la scurt timp după atacul din 7 octombrie. Potrivit ostaticului israelian, liderul Hamas le-a vorbit în ebraică, pe care a învățat-o în anii săi de captivitate în închisorile israeliene, și le-a spus că sunt în siguranță acolo unde se află și că nu le va face niciun rău.

Oficialii israelieni au spus că toți membrii Hamas care se ascund în subteran, inclusiv Sinwar, ies din tuneluri din când în când, din motive de sănătate, dar rețeaua de tuneluri este vastă și foarte complexă, iar luptătorii mișcării au informații bune despre locul unde se află forțele israeliene, atât de mult încât Sinwar iese uneori deasupra solului fără a fi detectat.

Conform oficialilor israelieni și americani, liderul Hamas s-a mutat apoi în sud, în Khan Yunis. Este orașul în care s-a născut și este posibil să fi călătorit de acolo uneori până în orașul Rafah printr-unul dintre tunelurile extinse.

Oficialii israelieni au spus că până în momentul în care ascunzătoarea Khan Yunis a fost percheziţionată, pe 31 ianuarie, Al-Sinwar a fugit acolo, rămânând cu un pas înaintea urmăritorilor săi, care uneori făceau comentarii lăudându-se cu cât de aproape au ajuns să-l găsească. La sfârșitul lunii decembrie, când unitățile militare israeliene au început să sape tuneluri într-una dintre zonele orașului, Gallant s-a lăudat în fața reporterilor că Sinwar "aude buldozerele armatei israeliene deasupra lui", spunând că "se va înfrunta în curând cu apărătorii noștri".

Israelul și Statele Unite au un interes comun în localizarea liderilor Hamas și a zecilor de ostatici, inclusiv americani, care rămân în Fâșia Gaza. Dar, potrivit unei persoane familiarizate cu aranjamentele de partajare a informațiilor, aceste aranjamente sunt adesea "complet dezechilibrate", Statele Unite oferind de regulă mult mai multe informații decât israelienii.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Trupele de Asalt ale Ucrainei anunță că au inițiat o nouă pătrundere pe teritoriul Rusiei
Situația din Israel, pe muchie de cuțit. Loviturile israeliene au distrus zeci de mii de rachete ale grupării Hezbollah
Prima oprire în turneul lui Zelenski din SUA: Fabrica din Pennsylvania unde se produc munițiile de 155 mm
Adevăratul motiv pentru care ucrainenii au intrat în Kursk: Operațiunea e defensivă, Rusia plănuia ceva major pe direcția Kiev
Ar trebui România să intercepteze drone rusești deasupra Ucrainei? De ce o astfel de acțiune nu înseamnă implicarea României în război
Iranul a furnizat Rusiei doar rachetele Fath-360. Lansatoarele mobile necesare operării acestora nu au ieșit până acum din țară
Taurus, capitol închis. Scholz: Cât timp voi fi cancelar, nu vom livra astfel de rachete în Ucraina
Zelenski plănuiește un nou summit de pace cu participarea Rusiei. Răspunsul previzibil al Moscovei: Procedura echivalează cu o ”fraudă”
Hezbollah a lansat peste o sută de rachete asupra unei facilități militare din Haifa. Israelul a continuat loviturile aeriene în sudul Libanului
Rușii susțin că au distrus o navă cargo ucraineană din Marea Neagră, care transporta rachete occidentale pentru Forțele Armate ale Ucrainei
Etapa a treia - România: Primul grup de piloți ucraineni a încheiat pregătirea în Franța și va ajunge la Centrul F-16 de la Fetești
Hezbollah confirmă moartea a doi comandanți ai săi în raidul aerian israelian asupra Beirutului
Lovitură asupra unui depozit de muniții din Rusia. Explozii puternice, după un atac masiv cu peste 100 de drone ucrainene
Imagini care arată un atac asupra unui cartier din Beirut (Video): Presa libaneză relatează că un F-35 israelian a efectuat atacul, iar un important lider Hezbollah a fost eliminat
UE împrumută Ucraina cu 35 de miliarde de euro luate din fondurile înghețate ale Rusiei
Noua tactică prin care Federația Rusă urmărește să obosească adversarul: Atacuri non-stop cu drone Shahed asupra Ucrainei
Avioane de luptă israeliene au bombardat masiv sudului Libanului. O sută de lansatoare de rachete au fost distruse
Rusia chiar se pregătește de un război major: Producția de drone crește de 10 ori și vor fi înființate 48 de noi centre de cercetare și producție
Tancuri Leopard, sisteme antiaeriene Gepard și obuze de 155 mm: Germania a alocat un nou pachet de ajutor militar Ucrainei
Kremlinul, supărat că muniția indiană curge în Ucraina. Exporturile către Europa au crescut de 50 de ori
Au ajuns bărcile de asalt. România intră în Coaliția maritimă pentru Ucraina și stabilește facilități de instruire a ucrainenilor în țara noastră
În cele din urmă, Israelul a luat decizia de care toată lumea se temea: „Ne concentrăm pe nord”
Iranul consideră că pagerele care au explodat simultan în Liban sunt „o crimă în masă” a Israelului
“Totul arde în jur”: Dronele Ucrainei au lovit un depozit de rachete rusesc în adâncimea teritoriului Rusiei, provocând explozii multiple
Războiul din Ucraina a făcut deja peste un milion de victime (morți și răniți). Rusia ocupă 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, dar prețul e devastator
Forțele armate ucrainene au lovit un poligon de antrenament al armatei ruse, aflat în apropiere de Donețk (Foto/Video)
Ireal: În derivă totală, soldații rușii sunt pe același palier cu ISIS. Au executat cu o sabie un prizonier ucrainean de război neînarmat
Luptătorii yemeniți din gruparea Al Houthi au ajuns pe Înălțimile Golan din Siria pentru a ataca Israelul
Cât de mare e ajutorul pentru Ucraina? Adevărul e că Ucraina nu poate echipa nici 4 din cele 14 brigăzi. E penurie de blindate, mașini de luptă, obuze

Ştiri Recomandate

Plecat recent de la conducerea NATO, Jens Stoltenberg face o dezvăluire interesantă despre Ucraina: Ar putea deveni ţară membră chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia
Compania Otokar confirmă vânzarea a 1.059 de vehicule blindate COBRA II către România: Cele mai multe blindate vor fi asamblate în ţara noastră
Tancul sud-coreean K2 Panther, pe care şi România ar dori să-l achiziţioneze, a primit cu sistem de protecție activă (Foto)
Ucraina câștigă bătălia pentru Crimeea: Rușii trimit rachete pentru sistemele S-300 din peninsulă, pregătindu-se pentru un asalt masiv asupra țintelor militare
Emiratele Arabe Unite, mesaj pentru cei care sprijină grupările Hamas și Hezbollah: Epoca milițiilor cu dimensiunile sale sectare și regionale i-a costat scump pe arabi și a împovărat regiunea
În spatele prezenței turcești în Somalia se află în primul rând potențialul petrolifer al țării est-africane
U.S. Air Force suspendă cel mai aşteptat program militar? Viitorul NGAD este incert în timp ce U.S. Navy vrea o aeronavă de generaţia a VI-a
Ocupați cu războiul din Ucraina, rușii au uitat de indieni: Livrările sistemelor de rachete antiaeriene S-400 către New Delhi vor fi reluate în 2025
Polonia devine lider în rândul statelor membre NATO: Locul unu la cheltuieli (ca procent din PIB) și locul trei în ceea ce privește efectivele armatei
Războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului (II.) Acțiunile cibernetice: De la atacul asupra sectorului energetic la spionajul ambasadelor
Iranul a dezvăluit cum a pregătit atacul asupra Israelului (Video): Gardienii Revoluției Islamice (IRGC) au iniţiat lansarea rachetelor dintr-o bază militară subterană
Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București
EXCLUSIV
Corespondență din Coreea: Tancuri K2 pentru România. Care este stadiul discuțiilor și când ar putea fi semnat contractul pentru K2
Mai multe fragmente de dronă au fost găsite în România, în zona canalului Litcov. MApN condamnă atacurile ruseşti cu drone asupra Ucrainei
Rusia scoate mișcarea talibană de pe lista sa cu organizațiile teroriste. Au rămas de definitivat doar aspectele juridice
România cumpără nave noi: Două OPV-uri cu caracteristici apropiate de corvete și trei fregate. Programele, o prioritate pentru Marină
Dronele Bayraktar își reiau lupta împotriva forțelor ruse din Ucraina (Foto/Video): Elicopter rusesc distrus chiar în momentul când aducea trupe ruseşti
Iranul a susţinut că „20 de avioane de luptă F-35 aflate la sol au fost distruse” în baza Nevatim: Imaginile din satelit arată contrariul
Estonia nu poate achiziționa un sistem american Patriot în următorii 10 sau 15 ani: Trebuie să ne evaluăm în mod realist resursele financiare
Lituania dorește să cumpere până la 100 de tancuri Leopard 2A8: Plan pentru formarea unui batalion de tancuri lituanian care să fie pe deplin interoperabil cu forțele germane
Schema ”Șor”: Cu 15 milioane de dolari, Rusia a cumpărat 10% din voturi. Moldova blochează site-urile rusești; trei candidați ar putea fi excluși din cursa electorală
România, în meniul propagandei ruse: Dacă Israelul poate ataca, noi putem ataca România, Țările Baltice sau Polonia
SUA au oprit planurile FSB care încerca să spioneze serverele instituțiilor americane, printre care Pentagonul și Departamentul de Stat
Noile lovituri israeliene de lângă Beirut l-au vizat pe succesorul lui Nasrallah
Componentele occidentale continuă să fie folosite pentru fabricarea armelor rusești. Moscova le procură, în special, prin intermediul companiilor chineze
Doborârea dronelor rusești deasupra Poloniei sau României este exclusă. Vrem să evităm războiul, precizează SUA
SUA vor domina în continuare oceanele lumii: Americanii au o generație avans în fața Chinei în domeniul aviației navale
A început în România, la Galați, construcția unui portavion pentru drone. Nava nu a fost însă comandată pentru Marina română
Israelul poate alege dintr-o vastă "bancă de ținte" cum să răspundă atacului iranian
Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord
O nouă reuşita pentru industria poloneză de apărare: Compania WB Electronics, acord semnat cu Hanwha Aerospace pentru producția de rachete CGR-080 de calibru 239 mm
Rușii au confirmat oficial preluarea controlului asupra orașului Vuhledar: Poziția sa la intersecția liniilor frontului îl face important pentru aprovizionarea trupelor ruse
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
pixel