Occidentul în fața 'problemei Turcia'. Franța conduce coaliția anti-Erdogan în Mediterană
Adâncirea tensiunilor în relațiile Turciei cu statele membre ale UE va fi subiectul dominant al Summitul Med-7 de ieri și astăzi din insula Corsica, unde președintele francez Emmanuel Macron a primit, în calitate de gazdă, liderii a șapte țări mediteraneene.
Surse ale guvernului grec remarcă faptul că Atena se așteaptă la un mesaj puternic de sprijin din partea Summit-ului Med-7, în timp ce informațiile din interiorul discuțiilor indică faptul că proiectul declarației comune satisface partea greacă, incluzând referințe clare la actiunile Turciei care sunt definite ca fiind acte delicvente în estul Mediteranei.
Grecia pornește o amplă ofensivă diplomatică împotriva Turciei
Platforma diplomatică oferită de către Franța, prin organizarea acestei forum lărgit, denumit Med 7, este construită în primul rând pentru a oferi primului ministru grec Mitsotakis locul de unde să pornească o amplă ofensivă internațională împotriva Turciei.
La acest forum care s-a deschis pe 10 septembrie participă, alături de liderii francezi și grec, cei din Portugalia, Spania, Italia, Cipru și Malta. Surse guvernamentale grecești spun că, în discursul său, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis va avea ocazia să facă presiuni asupra UE pentru a-și consolida politicile de migrație, mai ales pentru a rezolva situația explozivă din taberele de refugiați aflate pe insulile grecești. În același timp, el va ridica problema provocărilor turcești într-un moment în care sancțiunile împotriva Ankarei sunt pe masă și timpul de a decide asupra lor expiră înainte de Summitul UE din 24-25 septembrie de la Bruxelles.
Franța înarmează Grecia
În marja Med-7, Mitsotakis se va întâlni cu președintele francez Macron pe tema principală a acordului de cooperare în domeniul apărării dintre cele două țări. Așa cum se cunoaște deja, Franța a propus un pachet consistent de înarmare militară a Greciei, în cazul unei eventuale înăspriri a atitudinii turce în Mediterana Orientală. Grecia deja se gândește să îți mărească bugetul pentru înarmare pentru urmatoarea decadă. Între Franța și Grecia deja sunt negocieri intense pentru achiziționarea de către Grecia a 16 avioane de atac Rafale, pentru modernizarea flotilei de elicoptere Apache precum și pentru revigorarea schimburilor militare dintre cele doua țări. Proiecte de înarmare în valoarea de miliarde de euro al cărui principal beneficiar se dorește a fi exclusiv Paris. De aici și extrem de puternic sprijin pe care Franța îl acordă Greciei în diferendul actual cu Turcia asupra exploatării depozitelor de gaze din Mediterana.
Franța conduce coaliția împotriva Turciei
Cu toate aceste eforturi franceze, Grecia dorește să lanseze o licitație internațională pentru viitorul său proiect de înarmare, mai ales că își propune să cumpere torpile de ultimă generație din Germania sau elemente de radar din Italia. Franța speră ca majoritatea programelor militare grecești să fie preluate de industria de profil franceză, în baza atribuirii directe de contracte, model economic care a fost criticat deseori de Comisia Europeană, în cazul altor state membre ale UE, pentru că ar fi la limita dintre corupție și conflict major de interese.
Pentru moment însă, Franța se află în poziția de tenor al unei coaliții mediteraneene anti-turcești, care, deși pare numeroasă, nu are o mare valoarea militară sau navală. În afară de Franța și mult redus Italia, puterea navală a celorlalți participanți la formul Med 7 practic nu exista. Deși Grecia se află pe una dintre locurile fruntașe ale membrilor NATO în ceea ce privește cheltuielile militare, aproape 2,4% din PIB, nici ea nici alte țări din regiune nu au capacitățile militare de productie și de ofensivă navală pe care Turcia le-a dezvoltat în ultimul deceniu de putere a raisului Erdogan.
Franța și Turcia nu au ajuns la niciun consens
Înainte de summitului Med-7, președintele Macron a subliniat că „Turcia nu mai este un partener în regiunea mediteraneană”. În cuvântarea de deschidere a forumului, președintele francez a subliniat că „voința Med-7 este de a evita o escaladare, dar asta nu înseamnă că ar trebui să fim pasivi față de delincvența turcă”. Aliați și membrii ai NATO, Turcia și Franța, au păreri foarte diferite asupra Siriei, Libiei, disputa contondentă dintre Ankara și Grecia cu privire la resursele energetice din estul Mediteranei devenind un prilej excelent pentru Franța de a își exporta interesele naționale economice în zona respectivă.
Parisul și Ankara au avut un schimb acid de declarații în ultimile luni, nici unul dintre cei doi leaderi, Erdogan sau Macron ne acceptând punctul de vedere al celuilalt. Ca atare, baletul militar și diplomatic din Mediterana Orientală se va amplifica, analiștii încercănd totuși să vadă cine va fi puterea NATO care va declanșa un conflict ce poate evolua spre o dramă pentru întreaga regiune. Pentru Grecia, este sigur că aceasta riscă pierderea definitivă a ultimilor rămășițe de suverantitate limitată care le mai avea după criza datoriilor și preluarea sub un triumvirat financiar european a independenței sale economice. Forumul Med 7 este doar o imagine idilică a unei lupte crâncene între necesarul de expansiune economică a Franței și neo-otomanismul Turciei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News