Occidentul pune presiune asupra Ucrainei: E nevoie de un plan B ”mai realist”. Kievul vrea ca India să fie un mediator în negocieri
Unii oficiali occidentali împing Ucraina să-și stabilească „obiective de război realiste” în războiul împotriva unei Rusii agresive, ca parte a „planului său de victorie”.
Războiul din Ucraina a ajuns într-un punct în care niciuna dintre părți nu este capabilă să-și atingă obiectivele - Rusia, să cucerească complet cele 4 regiuni ucrainene; Ucraina - eliberarea teritoriilor aflate sub control rusesc.
Posibilitatea unei păci drepte este imposibilă pentru moment, recunoștea, săptămânile trecute, președintele Petr Pavel care crede că Ucraina ar trebui primită în NATO chiar dacă nu și-a recuperat teritoriile de la Rusia.
”Scopul nostru este ca Ucraina să elibereze cât mai mult din teritoriul său. Dacă vor avea loc discuții de pace, foarte probabil vom vorbi despre ocupația Rusă asupra unei părți a teritoriului ucrainean pentru o lungă perioadă de timp”, a explicat președintele ceh.
Publicația americană The Wall Street Journal (WSJ) care citează câțiva diplomați occidentali, lansează un semnal important: este imposibil ca Ucraina să-și elibereze întreg teritoriul fără ca acest lucru să nu coste Europa și Statele Unite sute de miliarde de dolari, ceea ce este este practic irealizabil.
”Un plan mai realist”
Foto: DefenseRomania
Deși Occidentul sprijină Ucraina de mult timp, inclusiv scopul său de a-și expulza ocupanții de pe teritoriul său, ajutorul militar rămâne în urmă și nu mai este ceea ce a fost. Interlocutorii WSJ arată că, în condițiile în care „sprijinul occidental arată oboseală”, va fi necesar ca „Ucraina să prezinte un plan mai realist”, „cel puțin pentru următorul an de război”.
Potrivit diplomaților, pe care WSJ nu i-a identificat, Ucraina trebuie să fie mai pragmatică în „obiectivele și strategia de război”, ceea ce ar putea ajuta liderii occidentali să-și convingă alegătorii că Ucraina are nevoie de mai multe aprovizionare cu arme și mai mult ajutor într-un moment în care Rusia în estul țării, în special în regiunea Donețk, progresează încet.
Ei au mai spus că Kievului a fost deja clarificat că o victorie deplină a Ucrainei va necesita Occidentului să ofere Ucrainei sprijin în valoare de sute de miliarde de dolari, ceea ce Washingtonul și Europa nu sunt capabile în mod realist să facă.
Se pare că cancelarul german Olaf Scholz are o abordare similară. Existența vreunui proiect de tip ”pace contra teritorii” a fost negată vehement de Berlin, care a răspuns unui articol din ziarul italian la Repubblica care susținea că Scholz, împreună cu colegii săi de partid, lucrează la un plan etichetat „un fel de Minsk 3”, care prevede ca Ucraina să renunțe la o parte din teritoriul său și să o predea Rusiei.
Care sunt pozițiile actuale?
Rusia susține că înainte de a se putea așeza la masa negocierilor, Ucraina trebuie să se retragă din cele patru regiuni pe care Moscova le consideră proprii: Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk. Kievul respinge acest lucru.
Ucraina, în schimb, a spus clar la începutul invaziei ruse pe scară largă că a insistat că Rusia trebuie scoasă de pe tot teritoriul ucrainean, inclusiv din peninsula Crimeea, înainte de a putea începe orice negocieri de pace.
Referitor la Crimeea, trebuie semnalată poziția Turciei pe acest subiect, care insistă că peninsula Crimeea trebuie restituită Ucrainei.
Ucraina vrea ca India să fie un „moderator” al negocierilor cu Federația Rusă
Potrivit ambasadorului Ucrainei în India, Oleksandr Polishchuk, Kievul dorește ca India să „modereze” discuțiile, precum și să-și folosească legăturile cu țara agresoare Rusia pentru a convinge Moscova să se așeze la masa negocierilor.
El a menționat că India ar trebui să joace un rol mai activ în încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Bloomberg.
Polishchuk a spus că Ucraina a oferit Indiei să organizeze un al doilea summit de pace până în noiembrie 2024 pentru a pune capăt războiului. Cu toate acestea, nu este clar dacă New Delhi va fi de acord cu acest lucru.
„Dacă India încearcă să obțină un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru a-și satisface propriile interese, ea pune ștacheta prea jos”, a subliniat ambasadorul. Potrivit acestuia, India nu ar trebui să se mulțumească cu rolul de „ poștaș care transmite mesajul”, ci ar trebui să joace un „ rol mai de încredere”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News