Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ochii pe Balcanii de Vest. Stoltenberg vizitează inclusiv Kosovo pe fondul temerilor că Rusia intenționează să incite conflictul în regiune
News
Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află în Kosovo pe 20 noiembrie, în cadrul unui turneu în mai multe state din regiune, unde șeful alianței militare occidentale va avea întrevederi cu șefii de stat.
Tancuri rusești T-72MS donate Serbiei de către Federația Rusă. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Belgrad
Tancuri rusești T-72MS donate Serbiei de către Federația Rusă. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Belgrad

Potrivit agendei, în Kosovo șeful NATO se va întâlni cu președintele Vjosa Osmani, prim-ministrul Albin Kurti și cu comandantul misiunii de menținere a păcii a Alianței din Kosovo, KFOR, Ozkan Ulutash.

Vizita lui Stoltenberg în Kosovo vine într-un moment de tensiuni, dar și de avertismente de posibile conflicte. Tensiunile dintre Kosovo și Serbia sunt mari după un atac armat din nordul Kosovo al unui grup de sârbi. De asemenea, Comunitatea internațională a intensificat recent solicitările ca Kosovo să înființeze Asociația municipalităților cu majoritate sârbă și ca Serbia să recunoască independența de facto a Kosovo.

Înainte de vizita lui Stoltenberg în Kosovo, Ucraina a avertizat că Rusia urmărește să instige un conflict în Balcanii de Vest. Uniunea Europeană a fost de acord cu președintele VolodImIr Zelenski, în timp ce Departamentul de Stat al SUA a declarat că influența malignă a Rusiei în regiunea Balcanilor de Vest împiedică drumul țărilor către integrarea euro-atlantică. Departamentul de Stat a spus că tocmai această influență arată urgența muncii pe care Washingtonul o face pentru a lupta împotriva influenței ruse.

Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, a vorbit pe 19 noiembrie despre intenția Rusiei de a incita conflicte în regiune. El a spus că Moscova vrea să aprindă "o vatră de criză în curtea Uniunii Europene" pentru a "distrage atenția NATO".

Multă vreme, Kosovo a declarat că are două obiective strategice în ceea ce privește integrarea euro-atlantică: apartenența la Uniunea Europeană și NATO. Dar, pentru ultima aspirație, a cerut mai întâi să fie acceptat în Programul de Parteneriat pentru Pace. Cu toate acestea, s-a spus adesea că integrările euro-atlantice ale Kosovo trec prin dialogul de normalizare mediat de UE. În aceste două instituții în care Kosovo dorește să devină membru, există state care încă nu recunosc independența declarată în 2008.

 

Poziția NATO cu privire la Kosovo

 

NATO sprijină dialogul dintre Kosovo și Serbia, iar după atacul din 24 septembrie de la Banjska, Zveçan - unde un polițist kosovar și trei atacatori sârbi au fost uciși - Stoltenberg a cerut ambelor părți să se abțină de la incitarea la tensiuni și să revină imediat la dialog.

Din cauza situației tensionate de după atacul de la Banjska, NATO a decis să-și mărească prezența militară în cadrul misiunii KFOR. Această misiune este al treilea răspuns de securitate în Kosovo, după Poliția din Kosovo și misiunea UE pentru statul de drept (EULEX).

Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, a salutat întărirea prezenței membrilor KFOR, dar a subliniat că nu este nevoie de o angajare mai activă a acestei forțe pe teritoriul Kosovo. "Sunt necesare pentru securitate și protecție... și așa va rămâne. Nu trebuie să facem din KFOR primul răspuns", a declarat Kurti pe 25 octombrie. Totuși, prim-ministrul kosovar a cerut ca trupele suplimentare KFOR "să se concentreze pe menținerea frontierei dintre Kosovo și Serbia".

Tensiunile în nordul Kosovo sunt mari de la sfârşitul lunii mai, din cauza opoziţiei sârbilor locali faţă de noii primari albanezi ieşiţi din alegerile din aprilie, care au fost boicotate de sârbi.

Pe 29 mai, zeci de membri KFOR au fost răniți după o confruntare cu protestatarii din Zveçan. După violențe, Stoltenberg a numit-o inacceptabilă și a spus că violența duce Kosovo și întreaga regiune înapoi și pune în pericol aspirațiile euro-atlantice.

Vizita lui Stoltenberg în Kosovo, dar și în Serbia, vine într-un moment în care ambelor țări li s-au înmânat un proiect de statut pentru înființarea Asociației municipalităților cu majoritate sârbă din Kosovo. Comunitatea internațională, care solicită înființarea Asociației, a susșinut că este un model european modern pentru Asociație. Kurti a spus că este gata să accepte și să semneze acest proiect de statut.

 

Kosovo este cu ochii pe Parteneriatul pentru Pace

 

În ceea ce privește aspirațiile euro-atlantice, Kosovo și-a exprimat dorința de a deveni într-o zi membru NATO. Dar, înainte de a se întâmpla acest lucru, Priștina a cerut să se alăture Programului Alianței pentru Parteneriat pentru Pace.

Guvernul Kosovo a format deja un grup de lucru pentru aderarea la acest program. Președintele Osmani a spus adesea că aderarea Kosovo la NATO este o condiție prealabilă pentru pace în regiunea Balcanilor de Vest. Osmani a cerut chiar ajutor Statelor Unite pentru includerea în Parteneriatul pentru Pace și, eventual, în NATO. Washingtonul a promis sprijinul Kosovo pentru integrarea euro-atlantică.
   
Prim-ministrul Kurti, într-un plan propus de implementare a Acordului spre normalizare - ajuns între Kosovo și Serbia la începutul anului - a menționat Programul de Parteneriat pentru Pace. Kurti a propus să se facă pași pentru aderarea Kosovo la UE, în alte mecanisme europene și "semnarea Parteneriatului pentru Pace cu NATO".

Parteneriatul pentru Pace este un program practic de cooperare bilaterală între statele partenere euro-atlantice și NATO. Acest program, care a fost înființat în 1994, permite țărilor să-și aleagă propriile priorități pentru cooperare.

NATO a spus că acest program urmărește creșterea stabilității, reducerea amenințărilor la adresa păcii și construirea unor relații de securitate mai puternice între parteneri și NATO.
Parteneriatul pentru Pace include multe domenii de activitate ale NATO, precum: lucrări legate de apărare, forumuri de apărare, antrenament, exerciții militare, planificare a răspunsurilor la urgențe civile și alte dezastre, dar și cooperarea în știință și mediu. În general, există aproape 1.600 de activități.

Tocmai, în cadrul acestui program, în 1999 mai multe țări au trimis forțe de menținere a păcii în Kosovo în cadrul misiunii de alianță din Kosovo, KFOR. Aproximativ 50.000 de soldați din 36 de țări ale lumii erau staționați în Kosovo, dintre care 30.000 proveneau din țările NATO.

În general, acest program oferă un cadru politic pentru cooperarea cu NATO. În cadrul programului, fiecare țară parteneră decide propriul ritm, dar și profunzimea cooperării cu alianța.

Alianța are mai multe instrumente și mecanisme de promovare a cooperării cu statele membre, prin mai multe politici și programe, planuri de acțiune și alte forme de cooperare.

În NATO există trei tipuri de documente de parteneriat bilateral: Programul individual de parteneriat și cooperare, Programul de plan individual de acțiune și Programul anual național.

Primul este un document standard, care de obicei este elaborat la fiecare doi ani de către țara parteneră în consultare cu NATO și necesită aprobarea Consiliului Atlantic. Este structurat și adaptat la interesele și obiectivele statului partener și ale NATO.

Al doilea document se concentrează pe reformele interne ale statelor partenere. De asemenea, se ocupă de probleme de securitate și apărare și își propune să coordoneze toate aspectele relațiilor dintre statele partenere și NATO printr-un dialog politic și sistematic cu Alianța.

Între timp, Programul Național Anual este cel mai solicitant document care se concentrează pe reformele democratice, de securitate și apărare, care este elaborat în fiecare an de statele partenere în consultare cu NATO.

Numai țările care fac parte din Planul de acțiune pentru aderare, care este procesul care urmărește progresul pe calea către aderarea la NATO, au acces la acest program.

Țările care nu și-au exprimat aspirațiile de a deveni într-o zi parte a NATO participă și ele la Parteneriatul pentru pace. Aceasta include Serbia, care s-a alăturat programului, dar este și membră a Consiliului de Cooperare Euro-Atlantică (EAPC), care are ca scop cooperarea politică între statele membre NATO și statele Parteneriate.

Politica de aderare a NATO este cu ușile deschise, dar extinderea acestei instituții necesită decizia unanimă a tuturor membrilor.

Spania, Grecia, România și Slovacia sunt membre NATO care nu recunosc independența Kosovo și această lipsă de recunoaștere reprezintă un obstacol în calea progresului Kosovo către integrarea în alianță.

 

Ce alte țări va vizita Stoltenberg?

 

Înainte de Kosovo, Stoltenberg a vizitat Bosnia și Herțegovina unde s-a întâlnit cu membri ai președinției tripartite și alți oficiali de stat și internaționali.

După Kosovo, șeful NATO se va deplasa în Serbia pe 21 noiembrie, unde este programat să se întâlnească cu președintele sârb, Aleksandar Vucic, și cu premierul acestei țări, Ana Barnabic. În aceeași zi, va vizita Macedonia de Nord, stat membru al NATO, unde se va întâlni cu șefii de stat și se va adresa Adunării acestui stat.

Pe 22 noiembrie va încheia turneul balcanic cu o întâlnire cu liderii statelor membre NATO din regiune. El se va întâlni cu prim-ministrul albanez, Edi Rama, cu președintele croat, Zoran Millatovic, cu prim-ministrul Muntenegrului, Millojko Spajic și cu prim-ministrul Sloveniei, Robert Golob.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Generalul Pârlog: Un sprijin militar al României pentru R. Moldova în caz de invazie va fi sincronizat cu ajutorul occidental
Un avion AN-2 s-a prăbușit la aterizare la Buzău, după ce militari români au executat misiuni de parașutare
R. Moldova se asigură că nu va fi ținută pe loc de partidele pro-ruse: Referendumul pentru aderarea la UE, organizat în avans
Portiță pentru Kiev în folosirea ATACMS pe teritoriul Rusiei? Pentagonul ”crede” că armele americane trebuie folosite pe teritoriul ucrainean
Rusia nu are suficiente trupe pentru o străpungere strategică lângă Harkov, susține comandantul suprem al forțelor NATO din Europa
NATO are în vedere trimiterea de militari în Ucraina pentru antrenarea trupelor ucrainene - NYT
Camera Deputaților poate readuce echilibrul în MApN. Amendamentul privind solda de grad a rezerviștilor trebuie aprobat, pentru că este în interesul țării
Putin, vizită de reasigurare în China. Ce ar putea negocia liderul de la Kremlin cu Xi Jinping
Estonia sparge gheața cu o măsură istorică: Parlamentul a aprobat utilizarea pentru reconstrucția Ucrainei a activelor rusești înghețate
Rușii anunță că au preluat controlul localității Robotîne din regiunea sudică Zaporojie, inversând contraofensiva de anul trecut a armatei ucrainene
Operația lui Robert Fico a reușit. Atentatorul de 71 de ani a făcut prima declarație după arestare
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat (Foto/Video): Acesta se luptă să trăiască. Următoarele ore vor fi decisive
Profitul trimestrial al producătorului tancului Leopard a crescut cu 60%. Chiar și așa, rezultatele sunt considerate sub așteptări
Slovacia vrea să cumpere din Israel șase sisteme antiaeriene Barak MX
”Rusia trebuie să plătească”. Blinken vorbește despre confiscarea bunurilor Kremlinului
Georgia. Cea mai mare demonstrație de la prăbușirea URSS. Reacția UE, paralizată de omul Budapestei în Comisia Europeană
Ungaria vrea să blocheze un nou pachet de sancțiuni anti-ruse
Premierul spune că a discutat cu preşedintele Iohannis despre sistemul Patriot. Câte Patriot are în curte Armata României și ce sisteme ar mai putea veni
Piloții ucraineni au început să folosească tactica „nevăstuica sălbatică”. Antiaeriana rusă, obligată să-și închidă temporar radarele
Dacă rezervele nu ar fi fost pregătite, situația ar fi fost mult mai proastă pe direcția Harkov - Șeful SMG ucrainean
Putin alege China pentru prima sa vizită externă din noul mandat
Blinken a ajuns la Kiev. Se va discuta despre ce ar trebui să conțină livrările viitoare de arme și muniții americane
Lavrov: Rusia este pregătită pentru război cu Occidentul
Comandantul grupului de trupe ”Harkov” a fost înlocuit de urgență pe fondul ofensivei ruse cu adjunctul șefului Statului Major General (media ucraineană)
Un oficial iranian se laudă că Teheranul are deja arme nucleare. Deși experții se îndoiesc că are astfel de capabilități, anunțul arată că Iranul e hotărât să intre în clubul statelor nucleare
”Nu suntem dușmani, suntem vecini”. Erdogan se întâlnește astăzi cu prim-ministrul grec pentru a asigura pacea ”pe ambele maluri ale Mării Egee”
Putin schimbă liniile: Șoigu, înlocuit de la conducerea Armatei, va prelua funcția lui Narîșkin. Rusia pregătește economia de război cu Andrei Belousov, noul ministru al Apărării
Europa se înarmează, ajustează planul industriei de apărare, dar trebuie să se miște mai repede pentru a descuraja Rusia
HIMARS, rachete Patriot, dar și blindate Bradley. Casa Albă aprobă un nou ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina
”Repetă experimentele naziștilor”. Zaharova scoate artileria grea și pune presiune pe guvernul pro-occidental de la Chișinău

Ştiri Recomandate

Prima corvetă a Ucrainei din clasa Ada construită de turci a început testele și va fi înarmată cu Harpoon și VL Mica. Rusia amenință că va scufunda navele dacă intră în Marea Neagră
Soltenberg face apel ca Ucraina să aibă „mână liberă” să lovească teritoriul rus. Numărul statelor care spun „da” crește, România nu s-a pronunțat
Ce știm de centrul de mentenanță HIMARS de la Aerostar Bacău, primul din Europa? În România vor fi reparate sistemele HIMARS și ale altor state, inclusiv Ucraina
K2 Panther a făcut spectacol în România (Video). Primele imagini cu tragerile demonstrative și testarea tancului K2 de către România
Rachete AMRAAM și AIM-9X Sidewinder, de pe F-16 românești pe NASAMS în aceeași zi. Propunerea NASAMS pentru România include și transfer de tehnologie
Rutte mai are două state de convins până la șah mat. Premierul Olandei s-a declarat „optimist” că va fi noul SG al NATO
Ucraina a atacat Crimeea din toate părțile. Rachete ATACMS, drone aeriene și drone maritime au fost folosite pentru executarea loviturilor
Aerostar and Lockheed Martin open Europe’s first HIMARS Sustainment Centre in Romania. Ukrainian HIMARS can also be repaired here
Noapte rachetelor. Concomitent cu atacul ucrainean din Crimeea, rușii au lansat un atac masiv în Estul și Sudul Ucrainei
SUA oferă R. Moldova 135 de milioane de dolari. Pachetul vizează reformele în justiție și consolidarea securității energetice în fața amenințării hibride ruse
Un nou sistem sol-aer de ultimă generație a apărut pe piață. L-SAM, o reușită a Coreei de Sud, va folosi două tipuri de rachete interceptoare
Donald Trump spune că ar fi bombardat Moscova dacă Rusia invada Ucraina sub mandatul său prezidențial
De ce ne temem de o înfrângere categorică a Rusiei și de destrămarea ei. Argumentul armelor nucleare: „Oare nu sunt deja în mâini greșite?”
Întrebat de F-16 pentru Ucraina, Lavrov a amenințat SUA cu „consecințe nucleare catastrofale”. Rusia salută o posibilă conferință de pace organizată de China
Reușită a industriei din România. La Aerostar Bacău s-a realizat cu succes centrul de mentenanță pentru sisteme HIMARS
Sirena, pilot de F-35, pentru #DefenseRomania: Piloții voștri vor apăra România cu avioane uluitoare
Atât s-a putut. Nordul a lansat peste 150 de baloane cu reziduuri menajere spre Coreea de Sud (Foto)
Un bărbat din Fetești a murit în timp ce încerca să facă o bombă în locuința sa. Autoritățile au solicitat și sprijinul Brigăzii Antitero a SRI
Belarusul suspendă participarea la Tratatul CFE în raport cu toate statele semnatare, negociat între NATO și țările din fostul Pact de la Varșovia
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin
EXCLUSIV
Imagini video spectaculoase de la BSDA 2024. F-35 și Abrams, alături de tehnică a Armatei României, de la F-16 la Piranha sau Patriot
Politico: Iohannis, aproape de un acord cu aliații cheie pentru a renunța la cursa NATO. Pe surse se știe ce ar putea primi în schimb
Pe lângă Rusia, Ungaria a adus și Belarusul în construcția centralei nucleare de la Paks. De la Minsk, Szijjarto s-a lansat în critici la adresa NATO
Mesaj puternic de sprijin pentru o Moldovă pro-europeană. Antony Blinken a ajuns la Chișinău
Bilă albă pentru Cehia. Primele obuze din achiziția masivă din afara UE vor ajunge curând în Ucraina. Sursa nu a fost nici acum dezvăluită
Cât de posibilă este trimiterea de militari în Ucraina? Radoslaw Sikorski: Trebuie să-l facem pe Putin să încerce să ghicească în privința intențiilor noastre
Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică. Centrul de greutate al misiunii a fost înregistrat în jurul localității Kaunas din Lituania
Ucraina a primit cea mai modernă versiune a sistemului NASAMS (Foto/Video): Confirmarea a fost făcut discret în urma lansării unei rachete AIM-9X Sidewinder
Se intensifică apelurile pentru ca administrația de la Washington să permită Ucrainei efectuarea de atacuri cu arme americane asupra teritoriului rusesc
În timp ce Belgia anunţă transferul unui număr mare de avioane F-16 în Ucraina, Suediei i s-a cerut să renunțe la planurile de a trimite aeronave Gripen
A meritat? Jumătate de milion de militari a pierdut Armata rusă pentru a-i ”proteja” pe etnicii ruși din Donbas
Olanda se oferă să asambleze Patriot pentru Ucraina în cadrul unui "joint venture", o inițiativă ambiţioasă pentru a fabrica mai rapid sisteme de apărare
pixel