Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
În ciuda solicitărilor anterioare venite din partea Ucrainei pentru mai multe avioane de atac, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că ucrainenii nu sunt interesați de fostele aeronave A-10 Warthogs ale U.S. Air Force.
,,Ucraina nu și-a exprimat prea mult interes. Cred că ei, pe bună dreptate, sunt îngrijorați de capacitatea lor de supraviețuire", a declarat miercuri secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, în timpul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, potrivit Defense One.
După ani de zile de împotrivire din partea Congresului, Forțele Aeriene ale SUA au început să renunţe treptat la avioanele sale A-10, vechi de jumătate de secol, despre care oficialii americani spun că sunt prea depăşite din punct de vedere tehnologic pentru a răspunde provocărilor pe care le aduce un conflict actual.
Dar legislatorii americani au sugerat că aceste aeronave ar putea fi trimise în Ucraina, iar unii oficiali ucraineni au dat de înţeles, în primele luni ale conflictului, că avioanele A-10 ar putea fi utile pe front.
Kendall a declarat că nu are cunoștință de niciun "interes real" manifestat de ucrainenii pentru aceste aeronave.
,,Cel puțin o țară și-a exprimat un anumit interes, dar problema este că, odată ce acel avion iese din inventarul american, nu va mai exista niciun fel de suport [tehnic] de bază pentru el. Așa că orice țară care îl va prelua și va încerca să îl utilizeze va avea dificultăți foarte mari. De asemenea, este un avion foarte vechi, cu o vechime de aproximativ 45 de ani. Piesele de schimb sunt foarte greu [de găsit]", a spus oficialul american.
Secretarul Forțelor Aeriene ale SUA nu a precizat ce țară este interesată de vechile A-10 Warthogs.
De când Rusia a invadat Ucraina, au existat multe speculaţii despre posibila utilizare a avioanelor A-10 de către ucrainenii. Mulţi analişti militari au susțin că avioanele ar fi o țintă ușoară pentru sistemele rusești de apărare antiaeriană.
Dar, Luke Coffey, cercetător senior la Institutul Hudson, spune că avionul ar putea fi eficient dacă Ucraina ar avea un mix adecvat de sisteme și capacități de luptă, cum ar fi avioanele F-16, care să-l însoțească.
,,Nu subscriu la această idee că nu ar fi eficient pe câmpul de luptă din Ucraina, deoarece acest avion a fost literalmente conceput pentru a distruge blindatele sovietice și rusești. Da, este puțin învechit, dar la fel și ATACMS, la fel și HIMARS", a spus Coffey.
Ucraina așteaptă cu disperare avioanele de luptă F-16 promise pentru a contracara forțele aeriene rusești.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News