Cât de vulnerabili sutem în faţa unei agresiuni militare ruseşti? Oficial NATO: Alianța trebuie să-și schimbe radical capacitățile de război electronic pentru a învinge Rusia
NATO trebuie să implementeze schimbări drastice la nivelul capabilităților sale de război electronic (EW) dacă dorește să învingă Rusia într-un viitor posibil conflict, avertizează un reprezentant al Alianței. Acesta a subliniat incertitudinea privind accesul pe viitor la sistemele militare americane. Bas Nieuwenhuijse, președintele departamentului maritim EW al NATO, a declarat în cadrul unei conferințe organizate la Roma că, deși o victorie este posibilă, aceasta necesită o schimbare fundamentală în modul în care NATO operează într-un mediul de luptă bazat pe război electronic și în ceea ce privește capabilitățile EW maritime.
Sistemul mobil de război electronic STARKOM. Sursa foto: NATO Multinational Battlegroup Slovakia.
Oficialul a identificat o serie de provocări care ar putea împiedica alianța să învingă Moscova, inclusiv incertitudinea legată de accesul neîntrerupt la tehnologiile electronice americane. „NATO se bazează masiv pe capabilitățile EW ale SUA”, a afirmat Nieuwenhuijse, adăugând că „acesta este un lux pe care s-ar putea să nu ne mai putem baza”, potrivit BreakingDefense.
Precizarile sale vin după ce președintele american Donald Trump a pus sub semnul întrebării angajamentul SUA de a apăra aliații care nu contribuie financiar suficient la alianță.
De asemenea, în Europa au apărut speculații conform cărora sistemele de arme care utilizează componente electronice americane, cum ar fi avionul de vânătoare stealth F-35, ar putea deveni vulnerabile dacă Washingtonul decide să întârzie sau să oprească orice actualizare.
Cu toate acestea, necesitatea unor capabilități EW mai performante pentru NATO depășește cu mult deteriorarea relațiilor cu Casa Albă. Nieuwenhuijse a descris un scenariu în care alianța este în război cu Rusia și trebuie să intercepteze nouă rachete de croazieră Kalibr/SS-N-27 Sizzler lansate de pe submarine, cu rază lungă de acțiune, pentru a apăra statele baltice de o invazie rusească. El a sugerat că doar capabilitățile de „distrugere directă” nu ar fi suficiente pentru a preveni atacul.

Lansare de rachete Kalibr. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
„Imaginați-vă că (rachetele Sizzler) apar pe radar la 30 de kilometri distanță. La o viteză de 2.9 Mach, durează 30 de secunde” până la impactul direct, a explicat el. „Încercați să le neutralizați pe toate prin distrugere directă. Vă provoc să încercați. Așadar, războiul electronic intervine în acele 30 de secunde. Trebuie să detectăm amenințarea, să o clasificăm, să prezicem traiectoria, să prioritizăm și apoi să ordonăm lansarea contramăsurii.”
Pe lângă acest scenariu îngrijorător, el a menționat că rachetele anti-navă „inteligente, rapide și foarte greu de detectat” rămân o „amenințare clasică”.
Acesta a explicat că statele occidentale au o moștenire de 30 de ani de când efectuează misiuni de menținere a păcii în zone de conflict necontestate, împotriva unor inamici cu capabilități inferioare, iar acest lucru a făcut ca NATO să nu „aibă nevoie” la acea vreme de tehnologie de atac electronic (EA).
NATO „nu a dezvoltat și nu a implementat capabilități EW la același nivel de calitate ca unii posibili adversari”, a adăugat Nieuwenhuijse.
Pe baza războiului din Ucraina, Rusia a învăţa să utilizeze intens sistemele de război electronic
Utilizarea pe scară largă a sistemelor EW de către Rusia în Ucraina depășește cu mult modul în care NATO a abordat războiul electronic.
Pe baza conflictului cu țara vecină, „ei (rușii) demonstrează ca au capabilități de a degrada sau de a contesta utilizarea mediului electromagnetic”, a spus Nieuwenhuijse. „Sunt capabili să blocheze utilizarea GNSS (Global Navigation Satellite System), să utilizeze emisiile electromagnetice pentru localizarea țintelor și să folosească războiul informațional pentru a conduce operațiuni psihologice pe frontul intern ucrainean.”

Grupul de lucru al NATO pentru război electronic maritim, condus de Bas Nieuwenhuijse, lucrează la o strategie pentru a fi mai buni în utilizarea sistemelor EW. Această strategie trebuie să fie gata în vară și este legată de obiectivele militare ale NATO.
Aceste obiective sunt foarte importante pentru ca fiecare țară membră să știe ce trebuie să facă și pentru ca forțele aliate să poată lucra bine împreună. Nieuwenhuijse a spus că grupul său încearcă să ajungă din urmă alte grupuri NATO care lucrează de mai mult timp pe teme similare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News