Secretarul de stat pentru Apărare, Barbara Visser, a scris Camerei o scrisoare prin care informează că ministerul va înlocui cele patru avioane de transport C-130H Hercules înainte de termen. Avioanele actuale au fost cumpărate în 1992 (două noi) și în 2005 (două utilizate). Cea mai veche aeronavă este produsă în 1978. Durata sa normală de viață e 30 de ani și astfel a expirat. Ca urmare, acum, pregătirea aeronavei este greoaie și de asemenea, insuficientă.
Din cauza acestui fapt, combinat cu numărul limitat de aeronave disponibile, nevoia de apărare rămâne în urmă. Dacă una dintre aeronave nu se poate ridica de la sol din motive tehnice, celelalte vor fi puse sub presiune. Prin urmare, executarea simultană a sarcinilor este acum limitată, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Olanda.
Ministerul Apărării a ajuns la concluzia că întreținerea nu oferă îmbunătățirea necesară. Modernizarea flotei actuale ar reduce disponibilitatea și mai mult în următorii patru ani. Înlocuirea lor este mai benefică financiar și crește capacitatea de angajare. De aceea, programul de întreținere stabilit anterior nu mai este efectuat, iar aeronava actuală va fi înlocuită imediat, se mai precizează în comunicat.
Noua aeronavă trebuie să poată fi operațională chiar în condiții dificile. Prin urmare, înlocuitorul trebuie să poată ateriza pe piste neasfaltate ori scurte. Aeronava trebuie să poată transporta persoane rănite grav și să ofere spațiu pentru îngrijiri medicale de înaltă calitate în timpul transportului.
Nevoia Ministerului Apărării este de cel puțin 2.400 de ore de zbor pe an. Viitorul avion cargo al Olandei trebuie să poată transporta mai multe tipuri de echipamente (inclusiv muniție și vehicule) sau minimum 60 de parașutiști. Aeronava trebuie să fie dotată cu echipamente de autoprotecție și facilități de comunicare și informare.
În ceea ce privește costurile programului, acestea trebuie să se situeze între 250 milioane și 1 miliard de euro. De asemenea industria olandeză trebuie să fie implicată în proces.
Citește și: Avioanele C-130J Super Hercules au depășit 2 milioane de ore de zbor
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziționat, în baza parteneriatului strategic România-SUA, un avion ultraperformant pentru calibrarea echipamentelor de radionavigație de pe cele 16 aeroporturi civile și peste trei aeroporturi militare. Echipamentele de ultimă generație de pe această aeronavă pot realiza inclusiv calibrarea satelitară a echipamentelor de radionavigație.
Statele Unite au predat 20 de vehicule militare noi, tip Humvee, către trupele terestre și forțele speciale ucrainene, precum și 84 de bărci ușoare destinate forțelor navale.
Forțele Aeriene Române au exectutat un zbor pentru aducerea de echipamente militare din Qatar.
Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.
Pe 15 ianuarie, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a început desfășurarea manevrelor militare anuale cu numele de cod "Marele Profet-15".
Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic, după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează AFP şi Reuters.
Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a "promova încrederea şi previzibilitatea" activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
În anii '70 și '80 România construia camioane militare și civile fabricate de Roman SA, cunoscută și sub numele de Întreprinderea de Autocamioane Brașov.