Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serviciile de informaţii militare chineze, interesate de secretele NATO. Om de ştiinţă eston condamnat pentru spionaj în favoarea Chinei
23 Martie, 17:12
Serviciul Estonian de Securitate Internă (KAPO) a descoperit că unul dintre cunoscuţii oameni de ştiinţă estonieni a fost recrutat de serviciile de informaţii militare chineze. Cercetătorul lucra la o instituţie de cercetare a NATO, specializată în cercetări maritime şi submarine, potrivit unui raport al Daily Beast.

Spionul, identificat ca Tarmo Kõuts, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat recent şi a fost judecat săptămâna trecută. Bărbatul, „renumit în comunitatea ştiinţifică din Estonia pentru cercetările sale”, a fost condamnat pentru spionaj şi a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, precizează The Epoch Times.

În timp ce serviciile de informaţii ale ţărilor baltice s-au concentrat puternic pe expunerea comploturilor şi a agenţilor ruşi, se crede că agenţii chinezi au penetrat recent masiv Europa de Est, deşi cazul Estoniei este prima condamnare de acest gen.

Cazul a rămas până acum câteva zile sub un ordin strict de interdicţie a publicării în presă, fiind popularizat doar după judecarea sa. Se presupune că savantul estonian ar fi avut acces la tehnologii şi cercetări NATO secrete, păstrând, în acelaşi timp, contactul cu ofiţeri chinezi timp de până la trei ani.

Potrivit lui Aleksander Toots, directorul adjunct al KAPO şi cel mai înalt oficial din domeniul contraspionajului din Tallinn, Kõuts a fost recrutat în 2018 de către Biroul de informaţii al Departamentului de Stat Major al Comisiei Militare Centrale - aşa cum este cunoscută agenţia de informaţii militare a regimului comunist.

G Ad:

Savantul a lucrat împreună cu un presupus complice, care este încă judecat în instanţă. Ambii au fost arestaţi pe 9 septembrie 2020.

Oficialul de rang înalt al serviciilor de informaţii din Estonia a afirmat că Kõuts a fost recrutat pe teritoriul chinez în timpul unei călătorii: "El a fost motivat de slăbiciunile umane obişnuite, cum ar fi banii şi nevoia de recunoaştere", a declarat Toots.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro