Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
La 35 de ani de la Revoluția română care a debutat la Timișoara în 16 decembrie 1989 DefenseRomania difuzează două episoade speciale ale podcastului Obiectiv EuroAtlantic în care invitat este procurorul Dan Voinea, cel care a instrumentat Dosarul Revoluției și care a trimis în judecată lotul implicat în represiunea de la Timișoara, proces încheiat cu condamnări.
Primul episod al podcatului dedicat Revoluției va fi difuzat vineri, 20.12.2024, începând cu ora 11:00, urmând ca cel de-al doilea să fie difuzat pe data de 23.12.2024.
Primul episod va fi axat pe represiunea de la Timișoara și începutul Revoluției la București. Dan Voinea va dezvălui declarații pe care liderii comuniști i le-au făcut în arest, precum și informații macabre ale Operațiunii Trandafirul, când zecile de morți de la Timișoara au fost aduși la București și arși în crematoriul Cenușa din ordinul celor doi dictatori.
Va fi dezbătut și subiectul așa-zișilor „turiști sovietici” și dovezi ale prezenței în România a mii de agenți sovietici care să fi aprins fitilul Revoluției, un narativ pe care azi tot mai mulți îl înghit azi pe nemestecate. Sursa sunetului care a creat panică și a spart mitingul lui Nicolae Ceaușescu din 21 decembrie 1989 apoi măcelul care a urmat la Baricada de la Inter, precum și primele momente ale intrării în Comitetul Central CC vor fi analizate de procurorul militar Dan Voinea, cel care a instrumentat mii de pagini și a strâns mii de declarații ale victimelor, dar și a celor implicați în represiune.
Episodul al doilea va fi axat pe modul în care gruparea strânsă în jurul lui Ion Iliescu a preluat puterea, cum generalul Victor Atanasie Stănculescu i-a predat lui Iliescu puterea la MApN, relația dintre Stănculescu și Iliescu, alți poli de putere care s-au format după fuga lui Ceaușescu și procesul dictatorilor. Amintim că Dan Voinea a participat și a întocmit rechizitoriul la procesul Ceaușiștilor. Vor fi făcute și dezvăluiri interesante despre plutonul de execuție, ultimele momente ale cuplului dictatorial, de ce execuția a decurs „stângaci” și ordinul pentru ca asupra celor care au participat la proces să se deschidă focul în cazul unei achitări. Dan Voinea va explica și de ce, din punct de vedere legislativ, sentința de condamnare la moarte a lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu a fost legală.
Dosarul Revoluției rămâne unul din cele mai controversate dosare din istoria României. În prezent există un nou rechizitoriu care preia în mare parte teza Securității și pune verdicte care ar trebui să aparțină istoricilor, precum „lovitură de stat” încă din 16 decembrie 1989, contextul în care sunt omise multe dovezi și declarații ale martorilor din dosarele adiacente instrumentate în anii 1990.
Procurorul militar Dan Voinea este magistratul român care între anii 1997 și 2000 a deținut șefia Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În decembrie 1989, când avea gradul de maior la Direcția Procuraturii Militare, a fost desemnat procuror în procesul Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, el întocmind rechizitoriul pe baza căruia cei doi au fost condamnați la moarte și executați, în 25 decembrie 1989.
Dan Voinea este cel care a instrumentat și dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News