Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pacea care face Rusia mai mare și mai măreață. Experimentul 1938 ne arată că pofta de teritorii nu se potolește prin cedări
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Au trecut aproape trei ani de la momentul în care Rusia a început invadarea pe scară largă și total neprovocată a Ucrainei. De atunci, pentru Ucraina, războiul a avut atât coborâșuri cât urcușuri, iar acum pare că se îndreaptă către final. Potrivit administrației de la Casa Albă, după discuții cu Kievul și Moscova, inclusiv o convorbire telefonică între președinții Trump și Putin, soluția opririi războiului ruso-ucrainean începe să se întrevadă.
Putin vizitează o școală militară de aviație din Krasnodar / Sursă: Reuters
Putin vizitează o școală militară de aviație din Krasnodar / Sursă: Reuters

Europa nu este așteptată la masa negocierilor, a declarat reprezentantul special al președintelui american Donald Trump, Keith Kellogg, în cadrul Conferinței de la Munchen.

Deocamdată, planul de pace american, pentru că la originea lui se află administrația Trump, este învăluit oarecum mister, dar potrivit mai multor declarații ale oficialilor de la Washington, ambele părți trebuie să facă unele concesii, care nu le convin, pentru a se ajunge la un consens.

Prima linie roșie a Rusiei este niciun metru înapoi din ceea ce câștigă pe terenul de luptă în Ucraina la momentul semnării acordului de pace sau de încetare a focului. Acest lucru ar  însemna faptul că Moscova exclude schimbul de teritorii pentru zona din regiunea Kursk ocupată în prezent de trupele ucrainene.

Cea de-a doua linie roșie pusă de Rusia este ca Ucraina să nu acceadă vreodată în NATO.

O a treia condiție de bază pusă de Rusia este organizarea de alegeri prezidențiale în Ucraina, Moscova sperând că poporul ucrainean, obosit de război și căutând să dea vina pe cineva pentru pierderile de teritoriu și de vieți omenești, îl va schimba pe Zelenski cu altcineva care să fie mai receptiv față de Rusia.

Administrația SUA dă semnale că ar fi de acord cu cererile de bază ale Rusiei, deși nu este încă o certitudine modalitatea în care se va proceda cu teritoriul controlat de ucraineni în regiunea Kursk.

Poziția Ucrainei față de prima condiție pusă de Rusia este, momentan, neclară dar prin relansarea ofensivei în Kursk transmite un mesaj că ar fi dispusă să accepte realitatea de pe front cu condiția să-și primească înapoi din propriul teritoriu, echivalentul cu ceea ce controlează în regiunea rusească Kursk. În ceea ce privește desfășurarea alegerilor prezidențiale în Ucraina, conducerea de la Kiev ar fi, în principiu, de acord dar, trebuie să se respecte prevederile constituționale care spun că pe timp de război nu se organizează alegeri. Privind admiterea Ucrainei în NATO, aceasta este o solicitare la care Ucraina nu ar vrea să renunțe deoarece în absența protecției NATO, Ucraina va fi absorbită cu siguranță de Rusia.

În ceea ce privește admiterea Ucrainei în NATO, administrația americană, a fost de acord cu cererea Rusiei și a transmis clar prin Secretarul Apărării, Pete Hegseth, că acesta „este un obiectiv nerealist” pentru Ucraina.

Deși Rusia iese clar în avantaj chiar dacă va ceda un anumit teritoriu din Ucraina în schimbul celui din Kursk, conducerea de la Moscova nu rezolvă cauzele care, în opinia ei, au dus la acest război și anume extinderea NATO către est.

De aceea, Moscova solicită, foarte probabil, inclusiv recunoașterea internațională a noilor sale granițe, însă aceasta ar putea fi o linie roșie atât de mare pentru Ucraina încât se pune în pericol orice demers negociat de pace.

După patru ani, administrația americană se poate schimba iar Rusia, care nu ar avea recunoașterea internațională a ceea ce a ocupat în Ucraina, ar putea să treacă din nou printr-un proces de contestare internațională a noilor sale granițe.

Însă, administrația SUA, surprinzător, pare să fie de acord și cu această cerere a Moscovei și anume de a recunoaște ca aparținând Rusiei teritoriul ocupat din Ucraina. Aparent, este singura modalitate de a se obține obține o pace durabilă, cel puțin așa ar considera administrația americană.

Cu toate acestea, mai este de depășit un obstacol și anume opoziția majorității țărilor europene față de această recunoaștere a posesiei Rusiei asupra teritoriilor ucrainene ocupate. Chiar și în absența sprijinului militar american pentru Ucraina, ajutorul pe care-l trimit țările europene ar permite Ucrainei să reziste suficient timp pe front pentru ca regimul autoritar din Rusia să sucombe din interior iar Ucraina să-și recâștige întregul teritoriu.

În principiu, Ucraina, după ce a fost vulnerabilizată militar prin întreruperea ajutorului american timp de aproape șase luni între octombrie 2023 și martie-aprilie 2024 și i s-a demonstrat că poate înceta să existe ca țară, este aproape pusă cu spatele la zid pentru a accepta pretențiile Rusiei, singura ei speranță rămânând țările europene.

Pentru a convinge Europa să fie de acord cu planul său, administrația americană este dispusă inclusiv să distrugă Uniunea Europeană. Principalele mesaje transmise de administrația Trump pentru Europa, începând cu Elon Musk iar mai recent chiar de vicepreședintele JD Vance, sunt de susținere a euroscepticilor.

Care ar fi motivele reale din spatele acestei abordări extreme a administrației americane se pot face doar presupuneri, însă accentul pus de vicepreședintele Vance, pe ceea ce el crede că sunt probleme europene interne de democrație în detrimentul amenințării generate de războiului Rusiei împotriva Ucrainei, nu a convins pe nimeni, desigur cu excepția euroscepticilor.

Dar, să presupunem că planul Washingtonului va funcționa, cu sau fără distrugerea Uniunii Europene, iar Rusiei îi vor fi recunoscute internațional ca aparținându-i teritoriile ocupate în Ucraina sau/și că Ucrainei îi va fi interzis pentru cel puțin următorii 20 – 30 de ani să adere la NATO. Această finalitate a planului american va face Rusia mai mare și mai măreață și nu Statele Unite, indiferent de pierderile umane și economice înregistrate de Rusia în război.

La nivel internațional, SUA vor fi percepute ca suferind o mare înfrângere atât pentru că au cedat cererilor Rusiei cât și pentru că au indus divizarea în rândul aliaților lor. Aderarea altor țări la organizația BRICS, controlată de Rusia și China, se va transforma într-o avalanșă, în timp ce SUA vor pierde pârghii economice internaționale devenind în timp nerelevantă strategic, indiferent de puterea ei militară. Desigur, poate ocupa canalul Panama și Groenlanda pentru a deține anumite resurse geoeconomice strategice și pentru a face o demonstrație de forță, dar pierderea de reputație ar fi atât de mare încât ar putea duce la rupturi interne atât de mari încât Statele Unite să intre într-un declin definitiv.

Nu se poate aprecia dacă un nucleu european occidental supraviețuitor distrugerii Uniunii Europene, constituit în jurul Franței și Germaniei, posibil și a Marii Britanii, va fi capabil să aducă gura de oxigen necesară SUA să depășească criza în care vor intra. Iar cât privește recuperarea rețelei de influență și implicit a prestigiului internațional de care s-a bucurat cândva America se va dovedi un efort atât de mare comparativ cu minimul pe care-l poate face astăzi pentru a păstra poziția de necontestat pe care o are. Nu trebuie ca totul să se desfășoare în timpul celor patru ani de administrație Trump, care desigur se poate făli cu un acord de pace. Dar, după ce a fost declanșată îndepărtarea Europei și a altor aliați de SUA, cu greu va fi inversat acest proces.

Administrația de la Casa Albă nu pare să creadă că ar putea exista aceste consecințe dacă merge pe acest drum. Spune că are probleme în Pacific dar este atât de absorbită în problemele interne încât pierde imaginea globală. Ea însăși, America, pare să nu fi înțeles că dacă ea are probleme în Pacific, atunci toată lumea liberă are probleme în Pacific nu doar ea, deși Europa a înțeles perfect acest lucru. America măreață este prezentă în toate teatrele de operații și își inspiră aliații, nu potențează divizarea în rândul lor. America nu devine mai măreață dacă face pace prin cedare, prin presiuni asupra celui mai slab, care este evident Ucraina, și asupra aliaților săi. Pace prin cedare sunt destul de mulți care pot s-o facă. S-a făcut foarte repede acest gen de pace în 1938 la Munchen. Atunci nu s-a putut potoli pofta lui Hitler.

Dar dacă SUA vor face această pace în condițiile Rusiei, vor reuși să valideze că șantajul nuclear al Rusiei a funcționat, pentru că nu poate fi imaginat un alt motiv rezonabil pentru care atunci când SUA au toate atuurile, să cedeze pretențiilor Rusiei. Ce va împiedica Rusia să continue cu acest șantaj după ce administrația Trump nu va mai fi? Ce anume va putea potoli pofta de mai târziu a Kremlinului?

Președintele Trump, cu inegalabila lui carismă și putere de convingere, nu este etern. În schimb, administrația americană este obligată să fie cât mai prospectivă, să recunoască adevărata amenințare și să depășească rapid provocările interne, inclusiv pe cele din cadrul NATO. Pentru a descuraja credibil amenințarea chineză (care încă nu s-a manifestat), SUA au nevoie de o Americă întreagă, inclusiv de cei care nu l-au votat pe președintele Trump. Pentru a câștiga contra Chinei și Rusiei, America va avea nevoie chiar și de migranții pe care vrea să-i dea afară.


Acest articol reprezintă o opinie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Cu vânt american din pupă, Medvedev navighează nestingherit în oceanul aberațiilor geopolitice
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”
Cine încearcă să-l sape politic pe Zelenski la Kiev? Membri ai echipei lui Trump vor să sugereze că SUA au şi alţi parteneri politici în Ucraina
Europa are o strategie pentru reînarmare. Investițiile de sute de miliarde de euro vor prioritiza echipamentele europene
Se deschide un nou front? Zelenski confirmă operația ucraineană din regiunea rusă Belgorod. Dar, ce este de fapt în spate?
Un sistem HIMARS al armatei ucrainene a lovit simultan trei obuziere nord-coreene M1989 Koksan aflate în Kursk (Video)
O încetare a focului maritim în Marea Neagră, pe masa negocierilor Putin-Trump. Rusia acceptă să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile
Europa strânge tot mai mult rândurile pentru a apăra democrația de tip occidental: Rusia și China folosesc „arsenale digitale masive”
Intenţia Franței de a-și extinde umbrela nucleară este reală: Vor fi desfăşurate avioane de luptă cu focoase nucleare la granița cu Germania până în 2035
Ce plan unelteşte Rusia cu adevărat? Moscova consideră că oprirea ajutorului american în timpul armistițiului din Ucraina este obiectivul său de bază
Președinta Comisiei Europene, mesaj dur pentru europeni: ”Fiecare trebuie să înțeleagă ce este în joc”, Rusia se pregătește de o confruntare. Introducem Readiness 2030
Putin schimbă tactica și pregătește următoarea fază a războiului în timp ce „negociază” pacea. De ce crede Trump în Rusia?
Schimbarea la față a Germaniei: Rusia a trezit puterea militară germană, în timp ce noua politică a SUA schimbă doctrina financiară. Merz nu mai crede în SUA
De la F-16, tancuri Abrams la Patriot sau HIMARS : Peste 90% din achizițiile de arme ale României sunt din SUA. Politica ouălor în același coș american
Statele Unite fac tot mai multe presiuni: Ucraina ar putea pierde teritorii în schimbul garanțiilor de securitate. Ce principii nu vrea Kievul să negocieze?
Încetarea efectivă a focului în Ucraina: Când lumea începe să își abată atenția de la război, rușii pot lansa din nou un nou atac
Franța recunoaște că „vânează” armament rusesc, chiar și clandestin. Strategia SUA cu MiG-21, aplicată și de francezi
Ne pregătim pentru o nouă intervenţie militară americană? Casa Albă cere U.S. Army să elaboreze un plan militar pentru a-și spori prezența militară în Panama
Nu doar HIMARS pentru Ucraina: SUA modernizează bombele GLSDB pentru a depăşi provocările create de sistemele ruseşti de război electronic
Fost consilier pentru securitate națională la Casa Alba: Putin îl joacă pe degete pe Trump. SUA au avut o șansă reală de a descuraja agresiunea rusă din Ucraina
„Tactici tipice rusești.” Rusia face un joc murdar: Atrage SUA și Ucraina în discuții prelungite, în timp ce continuă seria de atacuri pe front
ATACMS, submarine, portavioane, drone. SUA trebuie să-și aleagă cu grijă caii câștigători. Aviz și Europei: Banii nu sunt totul; unde trebuie investite fondurile
Generalul flotilă aeriană (r) dr. Laurențiu Simionescu, fost comandant al Bazei 90 de Transport Aerian Otopeni
EXCLUSIV
Aripile României: Trei escadrile de F-16 în așteptarea F-35. Elicoptere când? Generalul de flotilă (r.) Laurențiu Simionescu vine la Obiectiv EuroAtlantic

Ştiri Recomandate

Răsturnare de situație: Trump s-a răzgândit și suspendă 90 de zile toate tarifele, cu excepția Chinei căreia i le-a urcat la 125%
Comisia Europeană prezintă un plan de acțiune pentru inteligența artificială: „Acum este momentul să acționăm”
Francezii dau lovitura și bat palma cu o putere militară mondială: Mega contract pentru 26 de Rafale M, versiunea pentru portavioane, pentru a ține piept Chinei
Europa răspunde tarifelor într-o manieră creativă: Tarife de 25%, dar doar în statele republicane, lovind în electoratul lui Trump. Lista produselor vizate
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul acestuia, declarați persona non-grata de către MAE rus
Va avea Polonia cel mai performant tanc din lume? Ce modificări va avea K2 Panther versiunea poloneză, tancuri care ar putea ajunge și în dotarea României
Un bombardier Tu-22, distrus imediat după aterizare în Rusia, de o dronă ucraineană. Sau cum să pierzi 100 de milioane de euro din cauza unei banale drone
UE aprobă propunerea privind taxele împotriva SUA. Trump, lovit acolo unde-l doare mai tare / China anunță taxe de 84% pentru importurile din SUA
Administrația Trump, război comercial pe toate fronturile: Șeful Pentagonului anunță că va ”recupera” Canalul Panama din mânile Chinei
Rușii au reluat ”eliberarea” de teritorii: Șeful Armatei Ucrainei anunță că noua ofensivă rusă a început
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Cu AfD pe primul loc în sondaje, Germania este aproape de a avea un nou guvern
China nu l-a sunat pe Trump ci a crescut și ea tarifele. Trump le cere marilor companii să se „întoarcă acasă” și să producă în State
Ucraina a dezvoltat o dronă pentru a intercepta UAV-urile „Shahed” (Video): Specialiștii ucraineni lucrează activ la crearea de drone ieftine
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Armatele europene, pe drumul modernizării forțelor blindate: Noul proiect franco-german de tancuri MGCS prinde contur odată cu confirmarea companiilor militare implicate în proiect
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
,,Clubului utilizatorilor de obuziere K9'', din care şi România face parte, se deschide în Polonia pentru a consolida cooperarea în domeniul sistemelor de artilerie
Așa arată viitorul Armatei SUA: Drona Surveyor cu velă de 13 metri destinată războiului antisubmarin și tehnologie de ultimă oră a unui gigant european
Trump crede că așa pedepsește China și ridică tarifele la 104%. SUA spun că „lovesc înapoi” după ce China a ripostat primelor tarife
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
”Ne vom ține de cuvânt”. Deși a promis Ucrainei cele mai multe F-16, Belgia e nevoită să amâne transferul până la momentul F-35
Informațiile DefenseRomania, confirmate. Ilie Bolojan a explicat de ce România a ales să cumpere o corvetă din Turcia deși produce nave de luptă în țară
Armata SUA își retrage trupele de la centrul polonez Jasionka, hub important pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Sarcinile, transferate europenilor
Retrag americanii trupele din România? Bolojan clarifică situația oficială și face apel la declarația lui Rubio către Europa
Volodimir Zelenski publică imagini cu militari chinezi capturați în uniforme rusești
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Piloții americani de F-16 primesc căști modernizate cu sistemul Scorpion produs de compania franceză Thales
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
pixel