Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Pacea” din Ucraina și de ce Rusia va avea nevoie de un nou război în epoca post-Trump. Moldova, un „candidat” pentru Putin
Strategica
Data publicării:
Constantin Uzdriș, Expert afiliat EUROPULS pe probleme de securitate și spațiul ex-sovietic și realizator la TVR Moldova, semnează o analiză cu privire la cele mai recente evoluții ale scenei internaționale.
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării

Într-un text publicat de EUROPLUS și intitulat „Pacea din Ucraina: Spre ce va merge Putin, un nou conflict global sau refacerea URSS?”, Constantin Uzdriș analizează două direcții pe care Federația Rusă le-ar putea urma, iar una e îngrijorătoare pentru toată lumea: Rusia va fi obligată din motive sociale și economice să reia conflictul sau să alimenteze un nou conflict, iar state precum Moldova, Armenia sau Kazahstan ar putea fi pe „radarul” Kremlinului.

Uzdriș explică și că procesul de pace e mai mult un armistițiu, urmărind direcțiile și evoluțiile pe care le-ar putea lua conflictul din Ucraina, sub presiunea Administrației Trump care trebuie să livreze rapid o formulă de încetare a focului.

Redăm integral analiza publicată de EUROPLUS:

Discuțiile telefonice dintre președintele SUA, Donald Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin, au devenit un subiect de dezbatere de calibru mare. Aceste discuții au stârnit indignare și, în același timp, foarte multă nedumerire.

Unii s-au grăbit să spună că Donald Trump a trădat Ucraina și a oferit-o pe tavă lui Vladimir Putin. Unii comentatori politici, precum și unii politicieni au început să cânte deja prohodul lumii libere, democrației și, mai ales, Ucrainei. Din ceea ce s-a scris după anunțurile venite de la Washington, Kiev sau Moscova se prefigurează câteva întrebări:

Va fi sau nu pace în Ucraina? Ce fel de pace va fi? Cine va fi învingătorul? Ce urmează? Ce va fi cu Republica Moldova.

Va fi sau nu pace în Ucraina?

 

2. Militari a... (ucraina_58290700.jpg)

Va fi mai mult un armistițiu, și nu o pace în adevăratul sens al cuvântului. O pace ar presupune reconciliere, rearanjarea tuturor relațiilor politice, diplomatice, sociale și, mai ales, economice. În condițiile în care nu este declarat un învingător de drept în acest război, ambii beligeranți se vor declara învingători. În această situație, reconcilierea socială între cele două state și popoare nu are cum să existe. Fără reconciliere socială, nu poate să existe nici reconciliere politică. În plus, alegătorii nu le vor permite politicienilor să fie reconciliați cu cei care erau ieri dușmani și pe care erau gata să-i distrugă în foc.

Un alt element care nu va permite să vorbim despre pace este frica. Teama celor care au fost atacați va duce la o goană a înarmării, că doar „tot pățitul este priceput”. După încheierea ostilităților militare, Ucraina va căuta să se înarmeze de frica de a nu mai fi atacată și a reveni la situația din 23 februarie 2022, atunci când nu avea arme performante. În același timp, Rusia, care înțelege ce state au fost alături de Ucraina, va căuta să se înarmeze și mai mult.

 

Ecuațiile păcii

 

Un alt element necunoscut sunt condițiile păcii. Ce vor cere părțile și ce garanții se pot oferi? Până în 2014, inclusiv până în data de 24 februarie 2022, Ucraina avea garanții de securitate prin Memorandumul de la Budapesta din 1994 în care însăși Rusia era unul dintre statele garante. În același timp, dacă Rusia nu va avea de plătit reparații, vor fi ridicate sancțiunile și Rusia va reveni în politica mondială, va deveni și mai agresivă, deoarece regimul nu se va putea reforma.

În condițiile în care toate teritoriile ocupate până în acest moment vor rămâne sub controlul Rusiei, Putin trebuie să-și asume hrănirea câtorva milioane de oameni și restabilirea câtorva zeci de mii de kilometri pătrați pe care tot armata sa i-a distrus din temelii. Cu siguranță, regimul Putin nu va dori acest lucru, deoarece oligarhii din anturajul său nu vor să construiască, ci să fure. Anume din acest motiv Kremlinul va fi obligat să provoace un nou război. Numai că, de data aceasta, Putin s-ar putea reorienta către Moldova, Armenia sau Kazahstan.

Bineînțeles, Kievul, Washingtonul și Moscova au multe de negociat. Cum va arăta pacea? Se referă doar la spațiul terestru și aerian? Ce se întâmplă cu Marea Neagră? Ce se întâmplă cu sancțiunile? Putin a pornit acest război spunând că vrea demilitarizarea Ucrainei, acum Kievul are cea mai puternică armată din Europa. Putin voia „denazificarea”, ce înțelege Administrația Trump prin asta și ce poate vinde lumii libere după încheierea păcii? Sunt încă multe întrebări la care nu avem răspuns, dar, cu siguranță, va trebui să le căutăm și să le cerem de la Trump, Zelenski și Putin.

Din ultimele declarații, Trump va dori să anunțe această pace ca pe un triumf al său. Putin va proclama victoria sa, deoarece va porni mașinăria de propagandă și va demonstra că a oprit extinderea NATO, dacă nu până la granițele anului 1997, așa cum solicita inițial, cel puțin prin menținerea Ucrainei cât mai departe a NATO. Mentalitatea rușilor nu se schimbă, Stalin a anexat Țările Baltice și Basarabia pentru a ține cât mai departe statele europene, aceeași obsesie bântuie în birourile de la Kremlin și în secolul XXI.

 

Europa

 

3. Militari N... (militari-nato-arf_10013700.jpg)

Dacă Donald Trump își asumă o astfel de pace, Europa are o șansă unică să redevină centrul civilizațiilor democratice. Unicul apărător al lumii libere, al democrației și păcii devine Uniunea Europeană. Marea Britanie este în afara Uniunii, dar poate depune eforturi pentru ca această Europa să devină un factor geopolitic important, nu doar economic și cultural.

Europa poate deveni cea mai importantă piesă care face legea pe bătrânul continent. Evident că Rusia va investi mult mai mult în agresiunea hibridă și va încerca să prolifereze armele pe care le are în spațiul digital – populism, extremism. Aceste elemente politice susținute de propagandă, corupție, rețele sociale și „omuleți verzi” vo rfi principala preocupare a statelor democratice europene în următorii ani, pe lângă formarea unui corp militar comun susținut de o industrie militară comună.

Aceste lucruri sunt inevitabile dacă Uniunea Europeană și lumea liberă vrea să nu ajungă pe mâna unor dictatori ca Kim Jong-Un a unui „gopnik” (reprezentantul unei subculturi prezente în Rusia și în alte foste republici sovietice, care este caracterizat prin comportamentul său agresiv, elemente de estetică criminală și consum de băuturi alcoolice în cantități mari) ca Vladimir Putin sau a unui bișnițar, agent imobiliar ca Donald Trump și Elon Musk. Europa ar trebui acum să se trezească și să depună efort pentru a supraviețui. Nu mai vorbim de zone de confort sau de zone de coabitare. A venit momentul supraviețuirii.

Vor urma cel puțin trei ani de război hibrid, iar după încheierea mandatului lui Donald Trump, Kremlinul va decide dacă revine pe câmpul de luptă. Pentru aceasta, are nevoie de bani și timp. Vladimir Putin nu are de trecut testul electoral, nu trebuie să dea socoteală nimănui.

Pe moment, el are nevoie doar de aceste două elemente. România trebuie să fie cea mai interesată de actuala situație, iar la București sunt necesare măsuri rapide și chibzuite. Bucureștiul este partenerul strategic al SUA, iar în condițiile în care Washingtonul face înțelegeri pe sub masă cu Moscova, Bucureștiul rămâne o țintă a Kremlinului. A doua problemă a Bucureștiului este Republica Moldova, care, așa cum am menționat mai sus, poate fi aleasă ca victimă clară pentru un război victorios pe care Putin îl poate livra poporului său. În contextul electoral din 2025, cu un puternic curent pro-rus, Republica Moldova devine o vulnerabilitate și mai mare pentru România.

P.S.

Ar putea să pară pesimistă această analiză, dar optimismul vine din nou de la Kiev. Președintele Zelenski a declarat: „dacă nu ne vor lua în NATO, trebuie să construim NATO la noi acasă”. Uniunea Europeană și fiecare stat care vrea să fie parte a lumii libere trebuie să devină o fortăreață în primul rând pentru combaterea războiului hibrid în interior, pentru a contribui la pacea comună. Știți de ce un individ precum Donald Trump sau Elon Musk nu va putea înțelege mentalitatea unui „gopnik” ca Vladimir Putin? Trump și Musk au ca instrumente bani, și argumente, „gopnikul” mai are o rangă de metal ascunsă în mânecă. Și atunci când i se termină argumentele, scoate ranga și o folosește...


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
EXCLUSIV
De ce au „scos” rușii România de la împărțirea Ucrainei? Ciochinaru: E teza că suntem „pedepsiți”, dar îngrijorarea mare e că „deja cu România s-a vorbit”
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
EXCLUSIV
Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Armata rusă
EXCLUSIV
Cum ar putea arăta viitoarea strategie a Occidentului în raport cu Rusia: Aceasta trebui descurajată militar pentru încă 40 de ani, iar Ucraina trebuie consolidată
Forțele Aeriene ale SUA desfășoară avioane F-16 în Groenlanda în cadrul unui exercițiu de pregătire pentru zona arctică: Interesul lui Trump de a cumpăra Groenlanda „nu este o glumă”
Rusia se înarmează după denunțarea Tratatului INF: Producție de serie pentru noile rachete Iskander, în versiune cu rază de acțiune de 1.000 km
Profesorul Ștefan Ciochinaru analizează la DefenseRomania harta revizionistă propusă de Rusia pentru împărțirea Ucrainei, o Cutie a Pandorei foarte periculoasă și utilizată pentru a destabiliza Europa
EXCLUSIV
Rusia deschide Cutia Pandorei în cel mai periculos moment pentru Europa după 1945: Împărțirea Ucrainei | Prof. Ștefan Ciochinaru vine la Obiectiv EuroAtlantic
România, Ambasadă Punct de Contact NATO la Tokyo. România și Japonia au discutat pași concreți pentru a duce Parteneriatul Strategic la următorul nivel
Ucraina folosește o ,,armată fantomă'' de tancuri Leopard pentru a păcăli forţele ruse (Foto): Utilizarea de false echipamente militare a avut un impact psihologic major
Serviciul britanic de informații al Apărării a analizat atacurile ucrainenilor asupra depozitului de petrol rusesc de la baza aeriană Engels
Ordinele lui Trump au derutat inclusiv Pentagonul. Departamentul va întrerupe temporar asistența financiară străină, Ucraina putând fi principala victimă
Forțele speciale ale Ucrainei le-au oferit rușilor o noapte dificilă. Ținte militare cruciale lovite, precum și sistemul de conducte din Marea Baltică
Aproximativ 90 de rachete Patriot au fost trimise din Israel în Ucraina, cu implicarea Statelor Unite
Așa arată orașul Marinka din Ucraina, „eliberat” de ruși după ce a fost literalmente ras de pe fața pământului. Multe altele sunt în aceeași situație. Photo: Presidential Office of Ukraine
EXCLUSIV
Așa arată „eliberarea rusă”: Cucerirea a moloz și dărâmături. Hossu: Umanitatea nu a fost pregătită pentru raderea de pe fața pământului a unor orașe întregi
Războiul de iarnă și conceptul unic "Sisu", esențial în cultura militară finlandeză (Video): Armata Finlandei se antrenează să îndure condiții extreme
Armata SUA a primit undă verde să dezvolte un sistem de tip Iron Dome: Trebuie să începem imediat construirea unui scut modern de apărare antirachetă
Forțele ruse schimbă tactică în apropiere de oraşul ucrainean Pokrovsk, încercând încercuirea în loc de asaltul direct: Forțele ucrainene observă trupele rusești folosind tactici aliniate la doctrina
Provocarea hegemoniei Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu trece prin Liban și Siria
Cum a jucat Forța Spațială a SUA un rol decisiv în respingerea celui de-al doilea atac masiv iranian. Delta Space: Prima oară ne-am descurcat bine, a doua oară excelent
Surse ucrainene susțin că Israelul a trimis Ucrainei armamentul ușor de proveniență rusă capturat în Liban
SUA dezvoltă un nou tip de muniţie avansată pentru Ucraina: Proiectul ERAM da naştere unei ,,rachete-bombă'' de ultimă generație care va avea capacități anti-navă
Ajutorul militar american continuă să ajungă în Ucraina: Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane aterizează la un important centru logistic
Foto: Iranintl.com
EXCLUSIV
Acceptăm să schimbăm hărțile Europei? Cele 4 scenarii, de la înfrângere la pace, ale războiului rus în Ucraina, dar care nu vor ține cont de evoluția frontului
Tehnică rusă pierdută în Ucraina. Tancurile sovietice care sunt lovite în compartimentul depozitului de muniție explodează și, de cele mai multe ori, turela este detașată de restul tancului. Dacă echipajul se află în interior, nu are nicio șansă de suprav
EXCLUSIV
De la superputere, la putere regională. Hossu: Dacă Rusia nu va ieși rapid din „cimitirul de tancuri” din Ucraina va fi depășită de Polonia la numărul de tancuri și obuziere
Războiul din spațiu: SUA dezvăluie succesul Delta Space în respingerea atacului masiv iranian: 30 de rachete de croazieră, 120 balistice și 170 de drone
HIMARS ajung la 140 de km de Sankt Petersburg, Rusia. A patra țară din Europa care intră în clubul select HIMARS din care și România face parte

Ştiri Recomandate

Cine leagă de mâini piloții români de F-16 care vor să apere România. Dar mesajul transmis Rusiei este că „pe aici nu se trece”
Trump reia tirul. ”Dictatorul” Zelenski putea veni oricând la negocieri dacă ar fi vrut. Motivul furiei, recunoscut chiar de președintele SUA: „A încălcat” acordul cu metale rare
Cristian Diaconescu susține că declarația sa a fost scoasă din context: Rusia a cerut revenirea României în sfera de influenț rusă în 2022, nu în 2025
Șeful Pentagonului ordonă armatei să pregătească planuri de reduceri drastice de buget în unele domenii
Ilie Bolojan, după întâlnirea cu Emmanuel Macron: Prezența militară franceză va fi consolidată în perioada următoare
Germania avertizează că poziția lui Trump împotriva Ucrainei e periculoasă. Concomitent, Macron e așteptat săptămâna viitoare în SUA
Polonia susține că statele vecine Rusiei nu ar trebui să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina: Ar putea duce cu ușurință la declanşarea de provocări
Europa reacționează la declarațiile lui Trump potrivit cărora Zelenski „nu ar fi trebuit să înceapă” războiul: Nimeni în afară de Putin nu a început sau nu a dorit acest război în inima Europei
Legea care permite doborârea dronelor care intră în spațiul aerian național, adoptată de Camera Deputaților
Flota de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române devine mai puternică: Acord cu Statele Unite pentru achiziţia a 400 de bombe ghidate GBU-39B
Trupele ucrainene din regiunea Kursk sunt în pericol: Putin susţine că militarii ruși au pătruns în regiunea Sumy, încercând probabil să taie aprovizionarea forțelor din direcția Sudzha
România, cap de pod al Europei către Asia Centrală. Coridorul Asia Centrală-Caucaz-Europa poate spori securitatea economică și energetică a regiunii
Cum putem preveni o nouă agresiune militară rusă? Ministrul de externe lituanian: „Sute de mii” de trupe străine ar trebui să fie desfășurate în Ucraina
MAE afirmă că nu au existat intervenții din partea SUA pentru a permite candidatura lui Georgescu
UE pregătește o demonstrație de forță: Un ajutor militar de 6-10 miliarde de euro pentru Ucraina
Franța întinde o mână Bucureștiului: Ilie Bolojan discută cu Emanuel Macron, înainte de reuniunea informală de miercuri
SUA, Rusia și China participă la un exercițiu naval internațional: “Komodo-2025” adună peste 30 de state
Filipine continuă să înfurie Beijingul: Găzduiește lansatoare americane și achiziționează rachete din India
Britanicii ar putea trimite zeci de avioane Eurofighter pentru menținerea păcii în Ucraina, drept compensație pentru o prezență terestră mai redusă
Trump dă o lovitură grea Kievului reluând teza Kremlinului: Ucraina a început acest război / Trebuie să organizeze alegeri prezidențiale
Franța a convocat pentru miercuri un nou summit, la care este invitată și România
Conferință de impact la București: "Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei: Războiul văzut prin ochii martorilor"
Imprimatur: Cui îi este frică de JD Vance?
Kremlinul recunoaște dreptul suveran al Ucrainei de a adera la UE, dar se opune integrării acesteia în NATO
Candidatul german la funcția de cancelar, Friedrich Merz, dorește să schimbe ,,politica Taurus'' pentru Ucraina
Garanții de securitate pentru Ucraina | Rutte: Europa este pregătită și dispusă să-și asume un rol de lider
Ucraina distruge primul lansator de rachete termobarice rusesc TOS-2 Tosochka (Foto)
Discuțiile SUA-Rusia, un moment ”Yalta”? Expert ucrainean: Trump dă la schimb Flancul Estic. Baerbock spune că Europa ar putea lansa ”un ajutor fără precedent”
Premieră pentru U.S. Army: Primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF, a fost trimis în regiunea Arctică pentru teste
Nu există plan B în relația cu SUA. Naumescu: La Paris, Europa și-a arătat din nou limitele. Divergențe inclusiv privind trupe de menținere a păcii în Ucraina
Resursele Ucrainei încă sunt pe masa negocierilor. Unde a greșit Kievul, cât valorează resursele Ucrainei și ce dorea administrația SUA să controleze
Ucrainenii spun că au distrus noul sistem rusesc de apărare aeriană S-350 Vityaz, ”mai bun decât Patriot”
pixel