Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pantsir-S nu e primul. SUA dețin și alte 'trofee' militare rusești, inclusiv avioanele MiG-29 ale Republicii Moldova
02 feb, 18:10
La sfârșitul lunii ianuarie, un sistem rusesc de apărare antiaeriană Panstris-S1, care a fost confiscat de trupele GNA în Libia, a fost transferat de US Army la baza Ramstein din Germania.
Sursă foto: www.digitalcombatsimulator.com

Așa cum a scris și DefenseRomania, decizia planificării unei astfel de operaţiuni a venit ca urmare a unor temeri că sistemul rusesc de apărare antiaeriană Pantsir-S1, ar fi putut ajunge în mâinile milițiilor sau a contrabandiștilor de arme din țara nord-africană. Sistemul a fost transportat în Germania de către US Army cu un avion de tip Globemaster. 

Publicația noastră a precizat că sistemul Panstir-S1 a fost confiscat chiar din mâinile miliţiilor separatiste care erau parte a Armatei Naționale Libiene (LNA), aflată sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar care a lansat, în aprilie 2019, o ofensivă militară asupra Tripoli, capitala Libiei.

 

S-300, achiziționat de americani

 

Dar cei de la Forbes amintesc într-un material că acest episod nu este o premieră iar pe mâinile americanilor a mai ajuns tehnică militară rusă pe care US Army a studiat-o până la cel mai mic detaliu.

În 1994, Statele Unite ale Americi au achiziționat un S-300 de la Belarus. La vremea respectivă S-300 era cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană al Federației Ruse. Paradoxul face că atunci, sistemul S-300 a fost livrat în Huntsville, Alabama, de un avion An-124. 

De precizat că sistemele S-300 sunt folosite și de state NATO, precum Grecia, Bulgaria sau Slovacia.

 

SUA dețin și avioane MiG-29 care au fost ale Republicii Moldova

 

Însă un caz aparte îl reprezintă avioanele MiG-29 Fulcrum ale Republicii Moldova. Profitând de situația de la Chișinău, care nu mai putea susține aeronavele, dar și de situația precară a Rusiei după colapsul Uniunii Sovietice, SUA au achiziționat în 1997 un număr de 21 de aeronave MiG-29. Dintre acestea, un număr mic de aproximativ 6 erau operaționale. 

SUA au „pus mâna” pe toate cele trei variante. Au achiziționat șase aeronave MiG-29 în versiunea A, un aparat în versiunea B și 14 avioane în versiunea C, capabile de a transporta armament nuclear.

În total, SUA au achiziționat un total de 21 MiG-29 din Moldova, care constau din șase modele standard A, un singur model B și 14 modele C capabile să transporte arme nucleare. Avioanele au fost dezasamblate și zburate din Moldova cu avioane de transport C-17 către Dayton, Ohio.

Mișcarea SUA a venit în contextul în care Washigtonul se temea ca Republica Moldova să nu vândă aeronavele, pe o sumă derizorie, către Iran. Și, desigur, până să ajungă în muzee, americanii au avut posibilitatea să analizeze aeronavele sovietice până la cel mai mic detaliu.

De precizat că, în 1992, România a primit și ea un MiG-29C din Republica Moldova, în baza unei datorii de 30 milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI: Sistem rusesc Pantsir-S1, transportat în secret de Armata SUA la baza Ramstein din Germania

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Explozia de la facilitatea nucleară din Natanz reprezintă un punct de cotitură în derularea negocierilor cu Iranul
Serviciile de informaţii americane: Phenianul şi-ar putea relua în acest an testele nucleare
Convorbire telefonică Putin-Biden: Principalul subiect, prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina
Dronele SUA au oferit Ucrainei o imagine clară cu dispozitivul militar al Rusiei de la frontieră
O comandă greșită a cauzat prăbușirea unei drone MQ-9. O manetă acționată greșit a costat 6 milioane de dolari
Într-o discuție cu Putin, Biden a transmis angajamentul SUA pentru Ucraina, dar a propus Rusiei un summit
E oficial: SUA nu se retrag din Afganistan. US Army va părăsi țara până pe 11 septembrie, dată simbolică
Șoigu: NATO va concentra 45.000 de militari și 15.000 de echipamente în apropierea teritoriului Rusiei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro