Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parlamentul Ungariei desecretizează un raport privind migrația ilegală și terorismul pe "Ruta Balcanică"
News
Data publicării:
Raportul de securitate națională a Ungariei privind relația dintre migrația ilegală și terorism din 23 octombrie 2023 a fost desecretizat și publicat pe site-ul Parlamentului Ungariei, deși cu numeroase omisiuni în ceea ce privește părțile care rămân acoperite de secret.
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză

Documentul arată că violența de-a lungul graniței de sud a Ungariei crește, cu riscul ca rețelele teroriste să preia controlul asupra rutelor de migrație ilegală.

Raportul a fost desecretizat la inițiativa liderului grupului parlamentar al partidului de guvernare (FIDESZ) și membru al comisiei de securitate națională, Máté Kocsis, pe motiv că și opinia publică trebuie să fie conștientă de problemele legate de imigrație și terorism.

În document se precizează că protecția Ungariei și a Europei împotriva imigrației ilegale este asigurată de legislație, de personalul de serviciu la frontiera de sud și de bariera de securitate. Tendințele și informațiile recente de la agențiile naționale de aplicare a legii și de securitate arată că toate cele trei elemente de securitate sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari, în timp ce, din perspectivă politică și juridică, raportul evidențiază modul în care Pactul UE privind migrația constituie un risc.

În ceea ce privește securitatea internă, amenințarea tot mai mare a terorismului, ca o consecință a conflictului dintre Israel și Hamas, reprezintă un risc în creștere în paralel cu întărirea presiunii migratorii demonstrată și de creșterea imigranților ilegali respinși la granițele de-a lungulul "Rutei Balcanice", existând riscul ca rutele de migrație ilegală să poată fi folosite de rețelele teroriste.

Raportul dezvăluie, de asemenea, că există o competiție violentă tot mai mare între bandele de traficanți afgani în Serbia, dezvăluind că serviciile de informații talibane au preluat controlul direct asupra activităților grupurilor de traficanți de persoane de origine afgană care operează în regiunea Voivodina.

Aproximativ 1.000-1.200 de treceri ilegale de frontieră sunt detectate în fiecare noapte la granița sârbo-maghiară. În august, 293 de imigranți ilegali au fost identificați într-un singur punct de la graniță într-o oră. Potrivit comandamentului Poliției Naționale Maghiare, numărul migranților ilegali opriți și aduși înapoi sub pază în Serbia a doborât toate recordurile în a 40-a săptămână a anului, cu 5.606 de respingeri.

Raportul evaluează că afacerea traficului de persoane, adesea însoțită de traficul de arme, poate finanța și facilita activitățile teroriste și subliniază că "vulnerabilitățile în schimbarea constantă a politicilor de migrație internaționale și de stat sunt ușor identificate și exploatate de organizațiile criminale", dar consideră că, "pe termen scurt, Ungaria nu este amenințată de apariția unor grupuri sociale închise", care sunt în schimb prezente în multe țări UE.

Pe termen lung, însă, subliniază raportul, "saturația țărilor de destinație ar putea avea un impact asupra țărilor periferice, ceea ce ar putea schimba radical situația securității publice din Ungaria".

Documentul evidențiază faptul că violența crește în zonele de frontieră, punând o presiune asupra personalului în serviciu, în timp ce utilizarea forțelor armate pentru a răspunde acestor provocări ar duce probabil și la o creștere a violenței din partea crimei organizate. Ritmul mișcărilor migratorii se află în prezent într-un "avans de sfârșit de sezon", cauzat, pe de o parte, de "un număr tot mai mare de persoane care încearcă să ajungă la destinație înainte de sosirea iernii", iar pe de altă parte, "de către autoritățile statelor de tranzit balcanic dornice să rețină cel mai mic număr posibil de migranți pe teritoriile lor".

 

Contrastul din Serbia

 

Cele mai eficiente confirmări ale evaluărilor exprimate de raportul ungar vin din Serbia unde sunt interceptați din ce în ce mai mulți migranți ilegali, în mare parte de origine afgană, pakistaneză și siriană, care în mai multe cazuri poartă arme (inclusiv kalașnikov) și muniție.

Rezultatele operațiunii desfășurate timp de o săptămână la sfârșitul lunii octombrie de diferite unități ale Ministerului de Interne sârb în zonele Subotica, Kikinda, Sombor și Pirot au făcut posibilă blocarea a 3.400 de migranți ilegali cu confiscarea a 5 puști automate, 1.550 de cartușe și 5 pistoale.

A fost destructurat un grup de kosovari care a furnizat migranților arme de foc și muniție, în timp ce 362 de documente de călătorie și o cantitate mică de droguri au fost ridicate în cadrul verificărilor a 16 mii de vehicule.

La operațiune au participat 800 de ofițeri din următoarele direcții: unitate specială antiterorism, jandarmerie, unități de elicoptere, unități mobile de poliție, poliție de frontieră și comandamente regionale.

 

Evaluări în Italia

 

"Ruta Balcanilor" ridică îngrijorări și în Italia. "Analizele efectuate au clarificat faptul că riscul de infiltrare teroristă a fluxurilor migratorii ilegale pe mare și pe uscat rămâne ridicat, în special peste granița cu Slovenia, ruta pe care trec majoritatea migranților care sosesc de pe ruta balcanică. Din aceste motive, măsura adoptată de Guvern începând cu 21 octombrie și până la 30 octombrie 2023 a fost prelungită cu încă 20 de zile până la 19 noiembrie 2023", a declarat ministrul de interne, Matteo Piantedosi, într-o audiere la Comisia parlamentară de control asupra implementării Acordului Schengen.

"Cu referire la activitatea de supraveghere la frontiera cu Slovenia – a continuat el -, la 5 noiembrie au fost verificate 28.573 de persoane care intrau pe teritoriul național și peste 15 mii de vehicule. Activitatea desfășurată până în prezent a permis depistarea a 438 de cetățeni străini aflați în situație neregulamentară și să dea naștere la 240 de respingeri și 15 arestări, dintre care 12 pentru sprijinirea imigrației ilegale și 65 de sesizări la autoritățile judiciare".

"Ruta Balcanilor" include un ansamblu de teritorii care traversează diverse state din zona afectată istoric de o puternică prezență islamistă, întărită de un număr notabil de reveniți din teatrele de război din Orientul Mijlociu. Din aceste teritorii iradiază spre Europa Centrală, afectând și Italia, o diasporă caracterizată adesea prin prezența unor indivizi care constituie o amenințare la adresa securității".

"De câțiva ani încoace – a subliniat Matteo Piantedosi – mai mulți luptători străini balcanici și familiile lor s-au întors în țările lor de origine. Cei peste 1.000 de luptători, de origine și/sau proveniență balcanică, plecați în teatrele sirian și irakian și cei aproximativ 400 care s-au întors deja pe teritoriile balcanice reprezintă vectori clari de risc pentru securitatea europeană și națională, mai ales având în vedere experiența militară dobândită. iar legăturile, uneori puternice, stabilite cu diaspora din Europa".

Informațiile disponibile – a continuat Piandedosi – evidențiază că aproape toți migranții care trec granița italo-slovenă au intrat anterior în Croația pe uscat. În acest sens, trebuie subliniat un aspect important: de la 1 ianuarie 2023 Croația a intrat în spațiul Schengen, ceea ce a presupus o extindere a liniei de frontieră a Uniunii și, mai ales, mutarea controalelor de la granița sloveno-croată la frontiera croato-bosniacă.. Această schimbare a dus, la rândul său, la slăbirea activității de supraveghere și control la granița sloveno-croată de către autoritățile din Ljubljana, cu repercusiuni negative evidente asupra fluxului migrator care afectează Slovenia și, în consecință, Italia.

Situația este agravată de continuarea restabilirii controalelor la frontierele interne dintre Austria și Slovenia. Datele furnizate în acest sens de către Departamentul de Informații arată că, în fața contracției rutei tradiționale din estul Mediteranei, care a fost redusă cu peste 50%, s-a înregistrat o creștere de peste 25% a tranzitelor pe ruta terestră balcanică. În plus, acest flux crescut s-a modificat și el pe parcurs, cu o schimbare semnificativă către Italia.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Lituania își face partea în Flancul Estic. Proiecte majore de infrastructură militară, pregătite pentru următorii ani
Atacurile asupra infrastructurii din spate au provocat Rusiei pagube de aproape un miliard de dolari, în jumătate de an
NATO, garantul apărării colective. La 21 de ani de la aderare, Bolojan confirmă că România va crește gradual bugetul apării care azi atinge 2% din PIB
Putin a anunțat războiul Rusiei împotriva Europei în 2008 din România. Marcăm Ziua NATO sub umbrela celei mai puternice alianțe militare din istoria omenirii
China „lovește” imediat înapoi și impune taxe vamale de 34% tuturor importurilor din SUA. Acțiunile marilor companii europene se prăbușesc după riposta Chinei
Consilierul pe securitate Mike Waltz avea o adevărată ”rețea subterană” de cel puțin 20 de chat-uri oficiale pe Signal, inclusiv privind Ucraina
Ungaria dă vina pe UE pentru taxele lui Trump. Iată ce spunea Orban lunile trecute despre taxele impuse de UE pentru mașinile electrice chineze
CPI încurcă Budapesta: Orban retrage Ungaria din Curtea Penală Internațională - un precedent periculos
Reînarmarea Europei și războiul din Ucraina: România, reprezentată de Angel Tîlvăr care participă la Reuninea informală a miniștrilor Apărării din Europa
Kill, baby, kill. UE spune că tarifele lui Trump vor avea ”consecințe teribile pentru milioane de oameni” și pregătește contramăsuri / China promite represalii
Declaraţii nepotrivite, la momente nepotrivite | Ambasadorul Ucrainei la Varşovia avertizează Polonia: Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică
MApN anunță că șapte militari activi au semnat contracte cu companii de mercenari din Congo. Peste 460 de rezervişti au semnat contracte similare
Rusia tergiversează: Propunerea de încetare a focului trebuie ajustată, spune viceministrul rus de externe
SUA trimit al doilea portavion în Orient. USS Carl Vinson va ajunge în regiune
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
UE pregătește răspunsul la tarifele lui Trump: ”Avem un plan puternic de represalii”
Ministrul chinez a mers în Rusia: „Prieteni pentru totdeauna, niciodată dușmani”
Viitoarea coaliție din Germania pregătește curățenia de primăvară: Măsuri dure împotriva cailor troieni din UE, iar Ungaria e prima pe listă
Pot europenii să facă față Rusiei chiar și fără SUA? Diferența e uriașă, chiar dacă Moscova aplică tactica demoralizării Europei
Marine Le Pen, găsită vinovată de delapidare și nu va putea candida la funcția de președinte
Ucraina ar putea avea alegeri prezidențiale în această vară
Trump amenință că va bombarda Iranul dacă nu ajunge la un acord privind dosarul nuclear. Iranul și-a răspândit rachete în toată țara, pentru a fi lansate în caz de escaladare
În timp ce președintele Trump încearcă să obțină o încetare a focului în Ucraina, rușii anunță capturarea unor noi localități
Nu bate, nu troncăne. Una dintre mașinile cu care se deplasează oficial Putin a luat foc în apropierea sediului FSB
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Șeful de la Pentagon își liniștește cel mai important aliat din Asia: Parteneriatul Japonia-SUA va rămâne piatra de temelie a securităţii în Indo-Pacific
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont

Ştiri Recomandate

Fiecare o ține pe-a lui: În timp ce Ucraina nu vrea Crimeea rusă, rușii au trasat și ei o „linie roșie” pe care nu o vor accepta niciodată în negocieri
În Polonia imperialismul rus dă fiori. Sikorski: Nu aveți destul pământ? 11 fusuri orare și tot nu sunt suficiente?
Rusia aduce un MiG-35 și un tanc T-90 în „curtea din spate” a SUA. Mesaj sau strategie pe termen lung în zona de influență americană?
Ucraina respinge din capul locului un punct al tratatului de pace propus de SUA: Nu vom recunoaște niciodată Crimeea ca parte a Rusiei
Reprezentanții americani boicotează nivelul discuțiilor de la Londra pe tema încetării războiului ruso-ucrainean
Câte arsenale de muniţii şi rachete mai are Federația Rusă? Strategia Ucrainei de a lovi armata rusă ,,drept în inimă'' a dat roade
Lockheed Martin schimbă strategia: În fața rivalului F-47, viitorul F-35 va integra tehnologie de generația a 6-a
Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat CSAT-ul. Pe ordinea de zi se va afla și Legea Apărării
Rusia desfășoară lansatoare de rachete nord-coreene M1991 pe frontul din Ucraina (Video)
Amenințarea ,,blindată din est'' a determinat statele europene să înceapă producţia de mine antitanc modernizate DM22
În cadrul unei operațiuni NORAD, avioane de vânătoare americane F-35 interceptează aeronave de spionaj rusești A-50 „Mainstay” lângă Alaska
Arde, uite cum arde! (Video) În regiunea Vladimir, un important depozit de arme rus e în flăcări. Incendiu „ciudat” la Arsenalul 51
Surpriză plăcută: În timp ce Ucraina luptă pentru independența informațională față de SUA, o putere asiatică îi oferă accesul la datele sateliților săi
Planul de pace al SUA în războiul din Ucraina: Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat la Moscova de ruși
Challenger 3 va fi un tanc cu adevărat impresionant. Marea întrebare e: Cel mai bun tanc construit vreodată sau un proiect niciodată finalizat?
Rusia spune că nu există planuri concrete despre negocieri pentru o încetare a atacurilor asupra zonelor civile
Armata de roboți care scrie viitorul războiului: Ucraina a devenit un „laborator de război”, un poligon militar de testare a viitoarelor tehnologii
„Încetarea focului” de Paște propusă de Vladimir Putin, o operațiune de PR pentru a-l calma pe Trump
Militarii britanici se pregătesc pentru războiul modern (Video): Au exersat distrugerea un roi de drone cu o nouă armă cu microunde
Europa care deranjează: Maşina de propagandă a spionajului rusesc sugerează că SUA și Rusia luptă acum împreună împotriva „eurofascismului''
Statele Unite, într-un punct critic al dependenţei de China: Nu se pot produce drone fără componente chinezeşti
Rusia lansează un atac masiv cu drone asupra orașului Odesa, pe fondul apelului Kievului pentru încetarea focului asupra infrastructurii civile
Noi bombardiere modernizate rusești se vor alătura trupelor care lovesc Ucraina. Primul lot de aeronave Su-34M din acest an a fost livrat Forțelor Aerocosmice
Un alt stat european este deranjat de politica lui Trump. După ce F-35 a fost numit „opțiunea Ferrari”, acum se cere renunțarea la avionul american printr-o petiție
SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Nici măcar ucrainenii nu știu ce au distrus (Video). Un monstru blindat pe șine, lovit inteligent sub „burtă” în Rusia, în cel mai vulnerabil punct
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
S-au înecat la mal? Cine și de ce blochează pe ultima sută de metri achiziția Turciei de avioane Eurofighter, într-un moment dificil pentru aviația militară turcă
Dacă negocierile comerciale eșuează și Trump impune tarifele, UE amenință SUA cu restricții la unele exporturi europene către State
pixel