Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parlamentul Ungariei desecretizează un raport privind migrația ilegală și terorismul pe "Ruta Balcanică"
News
Data publicării:
Raportul de securitate națională a Ungariei privind relația dintre migrația ilegală și terorism din 23 octombrie 2023 a fost desecretizat și publicat pe site-ul Parlamentului Ungariei, deși cu numeroase omisiuni în ceea ce privește părțile care rămân acoperite de secret.
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză

Documentul arată că violența de-a lungul graniței de sud a Ungariei crește, cu riscul ca rețelele teroriste să preia controlul asupra rutelor de migrație ilegală.

Raportul a fost desecretizat la inițiativa liderului grupului parlamentar al partidului de guvernare (FIDESZ) și membru al comisiei de securitate națională, Máté Kocsis, pe motiv că și opinia publică trebuie să fie conștientă de problemele legate de imigrație și terorism.

În document se precizează că protecția Ungariei și a Europei împotriva imigrației ilegale este asigurată de legislație, de personalul de serviciu la frontiera de sud și de bariera de securitate. Tendințele și informațiile recente de la agențiile naționale de aplicare a legii și de securitate arată că toate cele trei elemente de securitate sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari, în timp ce, din perspectivă politică și juridică, raportul evidențiază modul în care Pactul UE privind migrația constituie un risc.

În ceea ce privește securitatea internă, amenințarea tot mai mare a terorismului, ca o consecință a conflictului dintre Israel și Hamas, reprezintă un risc în creștere în paralel cu întărirea presiunii migratorii demonstrată și de creșterea imigranților ilegali respinși la granițele de-a lungulul "Rutei Balcanice", existând riscul ca rutele de migrație ilegală să poată fi folosite de rețelele teroriste.

Raportul dezvăluie, de asemenea, că există o competiție violentă tot mai mare între bandele de traficanți afgani în Serbia, dezvăluind că serviciile de informații talibane au preluat controlul direct asupra activităților grupurilor de traficanți de persoane de origine afgană care operează în regiunea Voivodina.

Aproximativ 1.000-1.200 de treceri ilegale de frontieră sunt detectate în fiecare noapte la granița sârbo-maghiară. În august, 293 de imigranți ilegali au fost identificați într-un singur punct de la graniță într-o oră. Potrivit comandamentului Poliției Naționale Maghiare, numărul migranților ilegali opriți și aduși înapoi sub pază în Serbia a doborât toate recordurile în a 40-a săptămână a anului, cu 5.606 de respingeri.

Raportul evaluează că afacerea traficului de persoane, adesea însoțită de traficul de arme, poate finanța și facilita activitățile teroriste și subliniază că "vulnerabilitățile în schimbarea constantă a politicilor de migrație internaționale și de stat sunt ușor identificate și exploatate de organizațiile criminale", dar consideră că, "pe termen scurt, Ungaria nu este amenințată de apariția unor grupuri sociale închise", care sunt în schimb prezente în multe țări UE.

Pe termen lung, însă, subliniază raportul, "saturația țărilor de destinație ar putea avea un impact asupra țărilor periferice, ceea ce ar putea schimba radical situația securității publice din Ungaria".

Documentul evidențiază faptul că violența crește în zonele de frontieră, punând o presiune asupra personalului în serviciu, în timp ce utilizarea forțelor armate pentru a răspunde acestor provocări ar duce probabil și la o creștere a violenței din partea crimei organizate. Ritmul mișcărilor migratorii se află în prezent într-un "avans de sfârșit de sezon", cauzat, pe de o parte, de "un număr tot mai mare de persoane care încearcă să ajungă la destinație înainte de sosirea iernii", iar pe de altă parte, "de către autoritățile statelor de tranzit balcanic dornice să rețină cel mai mic număr posibil de migranți pe teritoriile lor".

 

Contrastul din Serbia

 

Cele mai eficiente confirmări ale evaluărilor exprimate de raportul ungar vin din Serbia unde sunt interceptați din ce în ce mai mulți migranți ilegali, în mare parte de origine afgană, pakistaneză și siriană, care în mai multe cazuri poartă arme (inclusiv kalașnikov) și muniție.

Rezultatele operațiunii desfășurate timp de o săptămână la sfârșitul lunii octombrie de diferite unități ale Ministerului de Interne sârb în zonele Subotica, Kikinda, Sombor și Pirot au făcut posibilă blocarea a 3.400 de migranți ilegali cu confiscarea a 5 puști automate, 1.550 de cartușe și 5 pistoale.

A fost destructurat un grup de kosovari care a furnizat migranților arme de foc și muniție, în timp ce 362 de documente de călătorie și o cantitate mică de droguri au fost ridicate în cadrul verificărilor a 16 mii de vehicule.

La operațiune au participat 800 de ofițeri din următoarele direcții: unitate specială antiterorism, jandarmerie, unități de elicoptere, unități mobile de poliție, poliție de frontieră și comandamente regionale.

 

Evaluări în Italia

 

"Ruta Balcanilor" ridică îngrijorări și în Italia. "Analizele efectuate au clarificat faptul că riscul de infiltrare teroristă a fluxurilor migratorii ilegale pe mare și pe uscat rămâne ridicat, în special peste granița cu Slovenia, ruta pe care trec majoritatea migranților care sosesc de pe ruta balcanică. Din aceste motive, măsura adoptată de Guvern începând cu 21 octombrie și până la 30 octombrie 2023 a fost prelungită cu încă 20 de zile până la 19 noiembrie 2023", a declarat ministrul de interne, Matteo Piantedosi, într-o audiere la Comisia parlamentară de control asupra implementării Acordului Schengen.

"Cu referire la activitatea de supraveghere la frontiera cu Slovenia – a continuat el -, la 5 noiembrie au fost verificate 28.573 de persoane care intrau pe teritoriul național și peste 15 mii de vehicule. Activitatea desfășurată până în prezent a permis depistarea a 438 de cetățeni străini aflați în situație neregulamentară și să dea naștere la 240 de respingeri și 15 arestări, dintre care 12 pentru sprijinirea imigrației ilegale și 65 de sesizări la autoritățile judiciare".

"Ruta Balcanilor" include un ansamblu de teritorii care traversează diverse state din zona afectată istoric de o puternică prezență islamistă, întărită de un număr notabil de reveniți din teatrele de război din Orientul Mijlociu. Din aceste teritorii iradiază spre Europa Centrală, afectând și Italia, o diasporă caracterizată adesea prin prezența unor indivizi care constituie o amenințare la adresa securității".

"De câțiva ani încoace – a subliniat Matteo Piantedosi – mai mulți luptători străini balcanici și familiile lor s-au întors în țările lor de origine. Cei peste 1.000 de luptători, de origine și/sau proveniență balcanică, plecați în teatrele sirian și irakian și cei aproximativ 400 care s-au întors deja pe teritoriile balcanice reprezintă vectori clari de risc pentru securitatea europeană și națională, mai ales având în vedere experiența militară dobândită. iar legăturile, uneori puternice, stabilite cu diaspora din Europa".

Informațiile disponibile – a continuat Piandedosi – evidențiază că aproape toți migranții care trec granița italo-slovenă au intrat anterior în Croația pe uscat. În acest sens, trebuie subliniat un aspect important: de la 1 ianuarie 2023 Croația a intrat în spațiul Schengen, ceea ce a presupus o extindere a liniei de frontieră a Uniunii și, mai ales, mutarea controalelor de la granița sloveno-croată la frontiera croato-bosniacă.. Această schimbare a dus, la rândul său, la slăbirea activității de supraveghere și control la granița sloveno-croată de către autoritățile din Ljubljana, cu repercusiuni negative evidente asupra fluxului migrator care afectează Slovenia și, în consecință, Italia.

Situația este agravată de continuarea restabilirii controalelor la frontierele interne dintre Austria și Slovenia. Datele furnizate în acest sens de către Departamentul de Informații arată că, în fața contracției rutei tradiționale din estul Mediteranei, care a fost redusă cu peste 50%, s-a înregistrat o creștere de peste 25% a tranzitelor pe ruta terestră balcanică. În plus, acest flux crescut s-a modificat și el pe parcurs, cu o schimbare semnificativă către Italia.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Premierul moldovean Dorin Recean declară că George Simion ”participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova”
Un război cu Rusia ar putea începe printre calotele de gheață. Arctica, noul obiectiv militar și economic al Rusiei, poate fi începutul unui război major
Comisia Europeană vrea să-și protejeze sediul cu un sistem anti-dronă
Ungaria nu va bloca noul pachet de sancțiuni anti-ruse
Șefa Comisiei ar dori înființarea postului de comisar european pentru apărare. Portofoliul ar putea merge către o țară din est
Dezastru pentru aviația rusă: Ucraina doboară încă două Suhoiuri moderne, inclusiv Su-35, cel mai promovat avion. Bilanțul după 2 zile e crunt
Berlinul s-a trezit la timp sau e deja prea târziu? Ministrul german al apărării: Două procente pentru apărare nu sunt suficiente, avem nevoie de mai mult
Zeci de ruși au fost condamnați la închisoare pe repede înainte pentru omagiul adus memoriei opozantului Aleksei Navalnîi
Biden acuză Congresul de inacțiune pentru pierderea Avdiivka
Un mare protest la Budapesta. Zeci de mii de oameni au ieșit în piață, după decizia controversată a fostului președinte ungar
Germania, al doilea stat care semnează un acord bilateral de securitate cu Ucraina. Urmează Franța
EXCLUSIV
Ambasadorul Israelului în România, dezvăluiri despre implicarea personalului UNRWA în masacru: Lideri importanți ai Hamas s-au infiltrat în Agenția ONU pentru refugiații palestinieni
Moartea lui Navalnîi cimentează frica în Rusia, iar Putin are două griji în minus
UE va încerca să ajute industria europeană de apărare, spune șefa Comisiei
A murit Alexei Navalnîi. Principalul opozant al lui Putin se afla închis din motive politice, de regimul de la Moscova
Comandantul Aviației SUA din Europa numește cele 5 obiective pentru ca aviația militară aliată să-și consolideze superioritatea
Anul 2024 va fi unul complicat pentru R. Moldova. Kremlinul pare hotărât să nu-i lase pe vecinii de peste Prut să-i scape printre degete
Ungaria este singura țară UE care blochează un alt pachet de sancțiuni anti-ruse și tergiversează aderarea Suediei la NATO. Concluzia vine de la sine
”Motorul Europei” turează și militar: După anunțul de intenție al Germaniei, Franța raportează și ea atingerea obiectivului. Statele „repetente” din NATO
Stoltenberg: Punem accent pe consolidarea capacităților de apărare ale Europei şi "nu pe o alternativă la NATO''
Rusia vrea să plaseze o armă nucleară în spațiu. Președintele republican al comisiei de informații din Cameră, într-un gest rar, anunță o „amenințare gravă pentru securitatea SUA”
Rusia ar avea nevoie de „3-4 ani” pentru a pregăti un „test pentru NATO”. Estonia reia avertismentul privind amenințarea Federației Ruse
Operațiunea din Gaza trebuie să se încheie, victimele sunt prea multe, este mesajul lui Macron pentru Netanyahu
Stoltenberg anunță că 18 din cele 31 de state NATO vor cheltui 2% din PIB pentru apărare în acest an
Europa face prima mișcare după ce Trump a dat cu pumnul în masă: Reînvie Triunghiul Weimar, dar cu o dimensiune militară
Summitul NATO de la Washington se apropie. Se pare că nu va exista o invitație de aderare pentru Ucraina
Uciderea militarilor emiratezi reprezintă un indiciu al amenințării în creștere la adresa intereselor Emiratelor Arabe Unite în Somalia
MApN scoate la concurs peste 5.000 de posturi de soldați profesioniști

Ştiri Recomandate

Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
O dronă a Ucrainei a lovit în partea de nord a orașului rusesc Sankt Petersburg
Un alt Su-34 a fost doborât, Rusia ajungând la 25% din flotă pierdută. Cum se explică faptul că simultan mai pică și câte un Su-35
Rusia se scufundă în dictatură și represiune. Curtifan compară asasinarea lui Nemțov (2015) în fața Kremlinului și asasinarea lui Navalnîi
Rușii spun că au respins un atac asupra Podului Crimeei. Ucrainenii pun presiune pe apărarea rusă cu Storm Shadow și drone momeală ADM-160 MALD
Cele 4 avioane Gripen, justificarea Ungariei în fața Rusiei pentru decizia de a spulbera o neutralitate istorică
„Fără război!” O înmormântare-reper pentru istoria Rusiei, transformată în cel mai amplu protest de la începutul războiului; mii de persoane au participat
Senatul SUA aprobă vânzarea F-16 către Turcia
Avioane de luptă franceze Rafale ajung în România pentru manevre cu F-16 românești. Franța contribuie și la apărarea antiaeriană a României
Șeful Pentagonului: Dacă câștigă în Ucraina, Rusia nu se va opri, iar NATO va fi atrasă în război. Propaganda, la Moscova: Acum toată lumea vede că Washingtonul e agresorul
Putin blufează când amenință cu arma nucleară? Liderul de la Kremlin vrea să ne intimideze, spune secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană
Israelul demontează cu materiale video acuzele Hamas despre deschiderea focul asupra convoiului umanitar. Mai mult, tancurile Merkava s-au retras când situația a degenerat
Când nu le pierd pe front, rușii își distrug singuri echipamentele: Sistemul antiaerian Pantsir-S1 s-a răsturnat în timp ce rula pe șosea
”În anii 90, făceau 760.000 de bucăți pe an”. Balcanii pot salva Ucraina. În Bosnia și Herțegovina se poate produce muniție pe bandă rulantă
1 milion de drone pe an s-a dovedit a fi un obiectiv mai mult decât realizabil: 200.000 de drone au fost fabricate deja în Ucraina în numai 2 luni
Pentagonul: Fără ajutorul SUA, Ucraina va fi dezavantajată în ceea ce privește artileria și apărarea aeriană
Finlanda nu impune restricții în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor transferate
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit un post de comandă al trupelor ruse, utilizând o bombă ghidată JDAM (Video)
Mark Galeotti: Macron i-a oferit lui Putin un „cadou propagandistic”, deoarece a întărit narațiunea că Rusia luptă în general cu Occidentul, nu cu Ucraina
Noua fregată a SUA USS Constellation va dispune de sonar de ultimă generație CAPTAS-4 de la Thales. Livrarea primului sistem, realizată cu succes
Pentru a-l opri pe Putin, se ia în considerare "totul". După Franța și Olanda, Estonia nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina
Cehii vor moderniza avioanele de vânătoare JAS-39 Gripen închiriate din Suedia. Acestea vor putea folosi arme destinate aeronavelor de tip F-35
Un grup de hackeri a dezvăluit noi detalii despre cum sunt produse dronele ruseşti Orlan-10 (Foto): Unele componente provin de la companii din Germania şi Elveţia
Macron își menține comentariile privind desfășurarea trupelor în Ucraina. ”Fiecare cuvânt a fost atent cântărit, gândit și măsurat”
Rușii vor să reia producția de avioane A-50 după ce Ucraina le-a decimat flota și spun că au cereri și pentru export în ciuda celor două AWACS doborâte
Grupul de Luptă al NATO din România condus de Franța crește la nivel de brigadă. Tancuri Leclerc și obuziere Caesar vor fi dislocate în România
Rusia va crește producția de proiectile la 4,5 milioane de unități pe an (serviciile ucrainene)
HIMARS e încă eficient în Ucraina: Pierderi grele rusești departe de linia frontului, după trei lovituri ucrainene trase la indigo
Germania și Austria vor achiziționa câteva zeci de sisteme antiaeriene Skyranger 30
Vladimir Putin amenință NATO cu războiul nuclear. Polonia a spus de acum câteva zile cum va răspunde amenințărilor. ”Nu vom mai fi niciodată o colonie rusă”
Se caută o alternativă la podul Crimeei (Foto/Video): Rusia construiește o cale ferată militară pe fondul riscurilor legate de efectuarea unor noi atacuri din partea ucrainenilor
Rusia ar fi utilizat un avion Su-57 lângă Luhansk pentru misiuni de atac asupra poziţiilor ucrainene: Informaţiile lansate de ruşi au un mare semn de întrebare
pixel