Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parlamentul Ungariei desecretizează un raport privind migrația ilegală și terorismul pe "Ruta Balcanică"
News
Data publicării:
Raportul de securitate națională a Ungariei privind relația dintre migrația ilegală și terorism din 23 octombrie 2023 a fost desecretizat și publicat pe site-ul Parlamentului Ungariei, deși cu numeroase omisiuni în ceea ce privește părțile care rămân acoperite de secret.
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză

Documentul arată că violența de-a lungul graniței de sud a Ungariei crește, cu riscul ca rețelele teroriste să preia controlul asupra rutelor de migrație ilegală.

Raportul a fost desecretizat la inițiativa liderului grupului parlamentar al partidului de guvernare (FIDESZ) și membru al comisiei de securitate națională, Máté Kocsis, pe motiv că și opinia publică trebuie să fie conștientă de problemele legate de imigrație și terorism.

În document se precizează că protecția Ungariei și a Europei împotriva imigrației ilegale este asigurată de legislație, de personalul de serviciu la frontiera de sud și de bariera de securitate. Tendințele și informațiile recente de la agențiile naționale de aplicare a legii și de securitate arată că toate cele trei elemente de securitate sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari, în timp ce, din perspectivă politică și juridică, raportul evidențiază modul în care Pactul UE privind migrația constituie un risc.

În ceea ce privește securitatea internă, amenințarea tot mai mare a terorismului, ca o consecință a conflictului dintre Israel și Hamas, reprezintă un risc în creștere în paralel cu întărirea presiunii migratorii demonstrată și de creșterea imigranților ilegali respinși la granițele de-a lungulul "Rutei Balcanice", existând riscul ca rutele de migrație ilegală să poată fi folosite de rețelele teroriste.

Raportul dezvăluie, de asemenea, că există o competiție violentă tot mai mare între bandele de traficanți afgani în Serbia, dezvăluind că serviciile de informații talibane au preluat controlul direct asupra activităților grupurilor de traficanți de persoane de origine afgană care operează în regiunea Voivodina.

Aproximativ 1.000-1.200 de treceri ilegale de frontieră sunt detectate în fiecare noapte la granița sârbo-maghiară. În august, 293 de imigranți ilegali au fost identificați într-un singur punct de la graniță într-o oră. Potrivit comandamentului Poliției Naționale Maghiare, numărul migranților ilegali opriți și aduși înapoi sub pază în Serbia a doborât toate recordurile în a 40-a săptămână a anului, cu 5.606 de respingeri.

Raportul evaluează că afacerea traficului de persoane, adesea însoțită de traficul de arme, poate finanța și facilita activitățile teroriste și subliniază că "vulnerabilitățile în schimbarea constantă a politicilor de migrație internaționale și de stat sunt ușor identificate și exploatate de organizațiile criminale", dar consideră că, "pe termen scurt, Ungaria nu este amenințată de apariția unor grupuri sociale închise", care sunt în schimb prezente în multe țări UE.

Pe termen lung, însă, subliniază raportul, "saturația țărilor de destinație ar putea avea un impact asupra țărilor periferice, ceea ce ar putea schimba radical situația securității publice din Ungaria".

Documentul evidențiază faptul că violența crește în zonele de frontieră, punând o presiune asupra personalului în serviciu, în timp ce utilizarea forțelor armate pentru a răspunde acestor provocări ar duce probabil și la o creștere a violenței din partea crimei organizate. Ritmul mișcărilor migratorii se află în prezent într-un "avans de sfârșit de sezon", cauzat, pe de o parte, de "un număr tot mai mare de persoane care încearcă să ajungă la destinație înainte de sosirea iernii", iar pe de altă parte, "de către autoritățile statelor de tranzit balcanic dornice să rețină cel mai mic număr posibil de migranți pe teritoriile lor".

 

Contrastul din Serbia

 

Cele mai eficiente confirmări ale evaluărilor exprimate de raportul ungar vin din Serbia unde sunt interceptați din ce în ce mai mulți migranți ilegali, în mare parte de origine afgană, pakistaneză și siriană, care în mai multe cazuri poartă arme (inclusiv kalașnikov) și muniție.

Rezultatele operațiunii desfășurate timp de o săptămână la sfârșitul lunii octombrie de diferite unități ale Ministerului de Interne sârb în zonele Subotica, Kikinda, Sombor și Pirot au făcut posibilă blocarea a 3.400 de migranți ilegali cu confiscarea a 5 puști automate, 1.550 de cartușe și 5 pistoale.

A fost destructurat un grup de kosovari care a furnizat migranților arme de foc și muniție, în timp ce 362 de documente de călătorie și o cantitate mică de droguri au fost ridicate în cadrul verificărilor a 16 mii de vehicule.

La operațiune au participat 800 de ofițeri din următoarele direcții: unitate specială antiterorism, jandarmerie, unități de elicoptere, unități mobile de poliție, poliție de frontieră și comandamente regionale.

 

Evaluări în Italia

 

"Ruta Balcanilor" ridică îngrijorări și în Italia. "Analizele efectuate au clarificat faptul că riscul de infiltrare teroristă a fluxurilor migratorii ilegale pe mare și pe uscat rămâne ridicat, în special peste granița cu Slovenia, ruta pe care trec majoritatea migranților care sosesc de pe ruta balcanică. Din aceste motive, măsura adoptată de Guvern începând cu 21 octombrie și până la 30 octombrie 2023 a fost prelungită cu încă 20 de zile până la 19 noiembrie 2023", a declarat ministrul de interne, Matteo Piantedosi, într-o audiere la Comisia parlamentară de control asupra implementării Acordului Schengen.

"Cu referire la activitatea de supraveghere la frontiera cu Slovenia – a continuat el -, la 5 noiembrie au fost verificate 28.573 de persoane care intrau pe teritoriul național și peste 15 mii de vehicule. Activitatea desfășurată până în prezent a permis depistarea a 438 de cetățeni străini aflați în situație neregulamentară și să dea naștere la 240 de respingeri și 15 arestări, dintre care 12 pentru sprijinirea imigrației ilegale și 65 de sesizări la autoritățile judiciare".

"Ruta Balcanilor" include un ansamblu de teritorii care traversează diverse state din zona afectată istoric de o puternică prezență islamistă, întărită de un număr notabil de reveniți din teatrele de război din Orientul Mijlociu. Din aceste teritorii iradiază spre Europa Centrală, afectând și Italia, o diasporă caracterizată adesea prin prezența unor indivizi care constituie o amenințare la adresa securității".

"De câțiva ani încoace – a subliniat Matteo Piantedosi – mai mulți luptători străini balcanici și familiile lor s-au întors în țările lor de origine. Cei peste 1.000 de luptători, de origine și/sau proveniență balcanică, plecați în teatrele sirian și irakian și cei aproximativ 400 care s-au întors deja pe teritoriile balcanice reprezintă vectori clari de risc pentru securitatea europeană și națională, mai ales având în vedere experiența militară dobândită. iar legăturile, uneori puternice, stabilite cu diaspora din Europa".

Informațiile disponibile – a continuat Piandedosi – evidențiază că aproape toți migranții care trec granița italo-slovenă au intrat anterior în Croația pe uscat. În acest sens, trebuie subliniat un aspect important: de la 1 ianuarie 2023 Croația a intrat în spațiul Schengen, ceea ce a presupus o extindere a liniei de frontieră a Uniunii și, mai ales, mutarea controalelor de la granița sloveno-croată la frontiera croato-bosniacă.. Această schimbare a dus, la rândul său, la slăbirea activității de supraveghere și control la granița sloveno-croată de către autoritățile din Ljubljana, cu repercusiuni negative evidente asupra fluxului migrator care afectează Slovenia și, în consecință, Italia.

Situația este agravată de continuarea restabilirii controalelor la frontierele interne dintre Austria și Slovenia. Datele furnizate în acest sens de către Departamentul de Informații arată că, în fața contracției rutei tradiționale din estul Mediteranei, care a fost redusă cu peste 50%, s-a înregistrat o creștere de peste 25% a tranzitelor pe ruta terestră balcanică. În plus, acest flux crescut s-a modificat și el pe parcurs, cu o schimbare semnificativă către Italia.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Germania vrea să înjumătățească sprijinul pentru Ucraina în 2025. Diferența, compensată din câștigurile activelor înghețate ale Rusiei
Furtuna rusă la New York: Lavrov amenință că „europenii își asumă un rol sinucigaș în conflict”
De ce e aproape imposibilă trimiterea avioanelor olandeze F-16 aflate în România, direct in Ucraina
Eșec total al structurilor de securitate americane. Atentatorul a tras asupra lui Trump de pe acoperișul clădirii în care se aflau forțele de poliție
Doi tineri europarlamentari români Victor Negrescu și Nicu Ștefănuță au fost aleși vicepreședinți în Parlamentul European
SUA suspectează că Rusia dezvăluie Beijingului vulnerabilitățile armelor americane de mare precizie
Roberta Metsola a fost aleasă președintă a Parlamentului European
Politico scrie că alegerea lui J.D. Vance anunță „dezastrul pentru Ucraina”. Presa rusă salută „alegerea ideală” după ce a scăpat de Rubio și Nikki Haley
F-35, HIMARS, Patriot, Piranha V sau K9. Chifu, despre înarmarea României: Să fim pregătiți pentru un război de mare intensitate cu scopul de a descuraja
Noul premier britanic a anunțat o reexaminare a Armatei Marii Britanii cu obiectivul de a crește cheltuielile de apărare la 2.5% din PIB
Joe Biden spune că a fost o metaforă politică atunci când a cerut „țintirea lui Trump” iar acuitatea sa mentală este „al naibii de bună”
Donald Trump și-a ales vicepreședintele. O alegere surpriză, în persoana tânărului J.D. Vance, fost U.S. Marine cu misiuni în Irak
Premierul Estoniei a demisionat și preia destinele externe ale UE. Kaja Kallas, un critic constant al războiului Rusiei împotriva Ucrainei
Trump spune că „ar fi trebuit să fiu mort acum”. Reacția fostului președinte cu privire la intervenția Secret Service
Slovenia cumpără sisteme Mistral 3 franceze, dar și obuziere. Alegerea Sloveniei se află și pe lista scurtă a României în programul SHORAD/VSHORAD
Izolarea lui Orban. Statele UE intenționează să boicoteze Summiturile din Ungaria. Borrell ar putea organiza o reuniune paralelă
Biden propune revizuirea măsurilor de securitate, după atacul asupra lui Trump
Atacul armat de la mitingul lui Trump vine după ani de zile în care nivelul riscurilor de securitate în SUA a fost ridicat: America se confruntă cu o creștere a violenței politice
Imagini cu Thomas Matthew Crooks, cel care a tras asupra lui Donald Trump, deschizând focul și fiind ucis câteva secunde mai târziu ies la iveală
Cum a evitat un lunetist serviciile de securitate la mitingul lui Donald Trump? Eventualele erori de securitate sunt acum în centrul atenției
Tentativa de asasinat a lui Donald Trump: Secret Service, acuzată de un eșec monumental în îndeplinirea principalei sale sarcini de a proteja un oficial
Atacatorul de la mitingul lui Trump a fost ucis de un lunetist al Secret Service, potrivit oficialilor americani (Foto/Video)
Filmarea dintr-un alt unghi confirmă că atacatorul lui Trump a fost „neutralizat”, imediat după împușcătură, de către un lunetist al Serviciului Secret
Trump, rănit într-o tentativă de asasinat (Foto/Video). FBI confirmă: Un tânăr de 20 de ani este principalul suspect
Trupele ruse continuă să lovească principalele aerodromuri din Ucraina unde vor ajunge avioanele F-16
Imaginile din satelit arată cum China construiește o bază militară în munții Tadjikistanului
SUA încă nu văd oportunitatea ca Ucraina să lovească în adâncimea teritoriului Rusiei
Proiectul Star Wars: Coreea de Sud va desfășura arme laser împotriva dronelor lansate de vecinul din nord
Biden nu renunță la candidatură, dar starea sănătății sale pare să se deterioreze: Biden l-a anunţat pe "preşedintele Putin" când l-a întâmpinat pe Zelenski
O nouă cursă a înarmărilor? Statele europene vor dezvolta în comun o rachetă de croazieră cu lansare terestră

Ştiri Recomandate

Urmarile atacului ucrainean cu rachete asupra bazei ruse Saky: Rușii deplâng lipsa adăposturilor pentru aeronave
Marea Britanie și Germania au în vedere construirea de rachete cu rază lungă pentru a contracara amenințarea nucleară a lui Putin
Lockheed Martin, mesaj la absolvirea primei serii de piloți români de la Centrul European de instruire F-16: Această realizare îmbunătățește capacitățile de apărare aeriană ale României
"Războiul se oprește imediat": Fost secretar de stat al SUA anticipează "planul de pace" al lui Trump pentru Ucraina
O dronă navală necunoscută a fost găsită în largul coastelor Turciei din Marea Neagră (Foto/Video)
Încă un nume greu din Ministerul Apărării a fost arestat în Rusia. Dmitri Bulakov a ocupat funcția de adjunct al ministrului timp de 14 de ani
Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional
"Aceasta este o amenințare la adresa securității Statelor Unite". SUA comentează interceptarea avioanelor de luptă rusești și chinezești
Armata ungară a primit oficial primul Lynx KF41. România încă se pregătește de licitația MLI
Moment istoric pentru România: Avem oficial primii piloți români de F-16 instruiți în țară. F-urile norvegiene vor veni în „cascadă” anul acesta și anul viitor
Rusia va fi forțată să își reducă atacurile într-o lună și jumătate, afirmă un comandant ucrainean
Ucraina a lovit cu rachete ATACMS o stație radar și aerodromul Saki în Crimeea. Apărarea antiaeriană „modernă” rusă nu a făcut față tuturor ATACMS
Economia Coreei de Nord s-a redresat semnificativ datorită comerțului cu arme cu Rusia
Paradoxul românesc: La ce se construiește aici suntem a patra putere ca industrie navală din Europa, dar România nu are nicio navă de luptă modernă
Rețeaua feroviară de mare viteză a Franței, paralizată de atacuri de sabotaj asupra cablurilor de semnalizare, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice
Rusia își întărește prezența navală în Mediterană. Fregata Amiral Gorshkov a traversat Strâmtoarea Gibraltar și se îndreaptă spre Algeria
Putin a propus Chinei o alianță militară a Eurasiei, de tip NATO, alianță condusă de Rusia și China
Rușii au forțat ruperea frontului cu un atac rar de manual la nivel de batalion, oprit de ucraineni (Video). După ce au pierdut 30% din tehnică, rușii s-au retras
Ungaria aduce influența Chinei comuniste la granițele României. În mare liniște, Orban a luat de la chinezi cel mai mare împrumut din istoria Ungariei
Instructorii occidentali sunt ținta noastră legitimă, a spus reprezentantul Rusiei la ONU
Cum vrea să ocupe China, în lupta pentru supremație globală cu SUA, rolul de lider în menținerea păcii mondiale
Deși avionul Su-75 nu e nici măcar la stadiul de prototip, Rusia presează una din primele 5 puteri militare să-l cumpere. Cu șanse reduse de reușită
„Zeus Lightning II”: Grecia a semnat pentru F-35, urmează România. Câteva diferențe între F-35 pentru România și F-35 grecesc
Trump spune că în cazul în care fi asasinat la ordinul iranienilor, speră că SUA „vor șterge Iranul de pe fața Pământului”
Generalul Vlad, șeful Armatei: Sistemul antiaerian al României e foarte bun. Resturile de drone căzute, distruse probabil de ucraineni
Damen a livrat nava HUNAIN către Forțele Navale ale Marinei Pakistaneze, în România (Foto). Construcția a avut loc la Galați
Iohannis mai are timp o lună dacă va dori să fie propunerea României de comisar european. Ursula von der Leyen a cerut două nume
Ministerul Apărării Naţionale anunţă că forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare din Ucraina
Departamentul de Stat al SUA comentează declarațiile Chinei privind disponibilitatea Ucrainei pentru discuții cu Rusia
Scholz: Rusia trebuie să pună capăt războiului cu Ucraina dacă vrea ca SUA să nu desfăşoare rachete Tomahawk în Germania
„Au o strategie excelentă, trebuie doar să continue să o aplice” – general NATO despre acțiunile ucrainenilor în război
Cooperarea dintre un sistem HIMARS și un UAV a dus la distrugerea unui sistem rusesc Pantsir (Foto/Video)
pixel