Patriotism cu forța: Cenzura din Rusia, inclusiv în domeniul militar, devine politică de stat și instrument esențial pentru a menține regimul
Într-un recent interviu acordat publicației ruse Expert, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a recunoscut existența unei „cenzuri militare” în Federația Rusă, precum și intențiile Moscovei de a menține acest regim pe termen nedeterminat.
Poster de propagandă pro-război a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
„Este o perioadă de cenzură militară fără precedent pentru țara noastră. La urma urmei, războiul se desfășoară și în spațiul informațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Potrivit acestuia, ar fi greșit să închidem ochii la mass-media, care „este angajată în mod deliberat în discreditarea Rusiei”. „De aceea cred că acest regim este justificat acum”, a adăugat Peskov.
Autorul interviului, jurnalistul Dmitry Grinkevich remarcă faptul că peisajul jurnalismului rus s-a schimbat mult în ultimii trei ani. Unele publicații au ieșit de pe piața rusă, mulți jurnaliști au părăsit țara, în timp ce o agendă patriotică a început să domine mass-media rusă.
Întrebat dacă această situație reprezintă spiritul vremurilor și cât timp va continua să se facă simțită în Rusia, Peskov a făcut o mică expunere pe tema patriotismului rus.
“Cred că sentimentul de dragoste pentru Rusia, mândria față de ea a fost întotdeauna prezent la majoritatea oamenilor, dar multe instituții media nu au adoptat ideea de a promova o astfel de agendă. Aș spune chiar că o parte din politica editorială a mai multor instituții media rusești a fost exprimarea scepticismului față de propria țară. Cred că tendința patriotică va continua. La urma urmei, a fi patriot nu este o mare realizare. Este o condiție umană normală. Și, bineînțeles, vom ține cont de greșelile care s-au făcut în trecut.[...] Desigur, va veni un moment în care o politică informațională mai blândă va fi la mare căutare și atunci vom vedea apariția unui număr mai mare de instituții media neutre care scriu atât despre probleme, cât și despre realizări.”
Jurnaliști ruși în arest sau exilați și monitorizați
Conform Raportului European privind Libertatea Presei, cel puțin 29 de jurnaliști ruși se aflau în închisoare până în decembrie 2024.
Reprezentanții Platformei pentru protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor, care operează sub auspiciile Consiliului Europei, au subliniat în martie 2024 că „mașina represivă de stat” acționează inclusiv dincolo de granițele Federației Ruse.
Serviciile de informații rusești „au monitorizat, hărțuit și amenințat online în mod regulat” jurnaliștii ruși care au părăsit țara, au subliniat experții. După cum se menționează în raport, aproape jumătate dintre jurnaliștii ruși chestionați s-au confruntat cu amenințări din partea autorităților ruse chiar și în exil.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News