"Enhanced Defense Cooperation Agreement (EDCA) reflectă viziunea împărtășită în declarațiile comune semnate de președinții Donald J. Trump și Andrzej Duda în 2019. Concret, oferă cadrul legal necesar, infrastructura și distribuirea echitabilă a sarcinilor esențiale pentru aprofundarea cooperării noastre în domeniul apărării", se arată în comunicatul Pentagonului.
EDCA va permite o prezență prin rotație a militarilor SUA, pe perioadă lungă, de aproximativ 1.000 de soldați, și sunt incluse elementele Corpului V al US Army, un sediu al Diviziei, capacități de informații, supraveghere și cercetare, precum și infrastructura pentru o echipă de luptă a brigăzii blindate și de avioane de vânătoare. Cei 1.000 de militari sunt peste cei 4.500 aflați deja prin rotație în Polonia.
"Alături de recentele schimbări ale posturii forței strategice europene anunțate, EDCA va spori descurajarea împotriva Rusiei, va consolida NATO, va asigura securitate aliaților noștri, iar prezența noastră în Polonia, pe flancul estic al NATO, va îmbunătăți flexibilitatea noastră strategică și operațională", se mai arată în comunicatul Pentagonului.
Acest acord "va permite sporirea cu circa 1.000 de persoane a prezenţei militare prin rotaţie", a adăugat el, subliniind că aceste trupe "se vor adăuga celor 4.500 de militari americani deja desfăşuraţi prin rotaţie în Polonia". Soldaţii nu vor fi cantonaţi aici permanent şi nu vor fi deci însoţiţi de familii, ceea ce ar fi implicat infrastructuri mai complexe, în special în termeni de sănătate şi de educaţie, şi deci locuri de muncă pentru populaţia locală.
NATO a promis Rusiei în 1997 să nu stabilească baze militare în fostul bloc de Est. SUA consideră însă că anexarea Crimeei de către Moscova şi conflictul care continuă în Ucraina le-au eliberat de această promisiune, notează France Presse, transmite Agerpres.
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat vineri că "cel puţin o mie de noi soldaţi" americani vor fi desfăşuraţi în Polonia.
Citește și: Ministrul polonez al Apărării: Încetăm să mai fim ţară de rangul doi în NATO
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziționat, în baza parteneriatului strategic România-SUA, un avion ultraperformant pentru calibrarea echipamentelor de radionavigație de pe cele 16 aeroporturi civile și peste trei aeroporturi militare. Echipamentele de ultimă generație de pe această aeronavă pot realiza inclusiv calibrarea satelitară a echipamentelor de radionavigație.
Statele Unite au predat 20 de vehicule militare noi, tip Humvee, către trupele terestre și forțele speciale ucrainene, precum și 84 de bărci ușoare destinate forțelor navale.
Forțele Aeriene Române au exectutat un zbor pentru aducerea de echipamente militare din Qatar.
Departamentul american al Apărării a anunţat vineri intenţia de a include Israelul în Comandamentul său central pentru Orientul Mijlociu, o măsură destinată consolidării frontului anti-Teheran, transmite AFP.
Pe 15 ianuarie, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a început desfășurarea manevrelor militare anuale cu numele de cod "Marele Profet-15".
Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic, după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează AFP şi Reuters.
Tratatul "Cer deschis", subminat de retragerile succesive ale SUA şi Rusiei, a fost conceput în 1992 pentru a "promova încrederea şi previzibilitatea" activităţilor militare ale ţărilor semnatare graţie zborurilor de observare efectuate de avioane neînarmate asupra teritoriilor lor, comentează sâmbătă agenţia de presă canadiană La Presse, citând AFP.
În anii '70 și '80 România construia camioane militare și civile fabricate de Roman SA, cunoscută și sub numele de Întreprinderea de Autocamioane Brașov.