Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

SUA își sporesc prezența în Polonia. Pentagonul va disloca prin rotație încă 1000 de soldați
03 aug 2020 / 17:59
"Statele Unite și Polonia au încheiat negocierile cu privire la Acordul de Cooperare în Domeniul Apărării (EDCA), consolidând parteneriatul nostru de apărare de lungă durată", anunță Pentagonul.

"Enhanced Defense Cooperation Agreement (EDCA) reflectă viziunea împărtășită în declarațiile comune semnate de președinții Donald J. Trump și Andrzej Duda în 2019. Concret, oferă cadrul legal necesar, infrastructura și distribuirea echitabilă a sarcinilor esențiale pentru aprofundarea cooperării noastre în domeniul apărării", se arată în comunicatul Pentagonului.

EDCA va permite o prezență prin rotație a militarilor SUA, pe perioadă lungă, de aproximativ 1.000 de soldați, și sunt incluse elementele Corpului V al US Army, un sediu al Diviziei, capacități de informații, supraveghere și cercetare, precum și infrastructura pentru o echipă de luptă a brigăzii blindate și de avioane de vânătoare. Cei 1.000 de militari sunt peste cei 4.500 aflați deja prin rotație în Polonia.

"Alături de recentele schimbări ale posturii forței strategice europene anunțate, EDCA va spori descurajarea împotriva Rusiei, va consolida NATO, va asigura securitate aliaților noștri, iar prezența noastră în Polonia, pe flancul estic al NATO, va îmbunătăți flexibilitatea noastră strategică și operațională", se mai arată în comunicatul Pentagonului. 

Acest acord "va permite sporirea cu circa 1.000 de persoane a prezenţei militare prin rotaţie", a adăugat el, subliniind că aceste trupe "se vor adăuga celor 4.500 de militari americani deja desfăşuraţi prin rotaţie în Polonia". Soldaţii nu vor fi cantonaţi aici permanent şi nu vor fi deci însoţiţi de familii, ceea ce ar fi implicat infrastructuri mai complexe, în special în termeni de sănătate şi de educaţie, şi deci locuri de muncă pentru populaţia locală.

NATO a promis Rusiei în 1997 să nu stabilească baze militare în fostul bloc de Est. SUA consideră însă că anexarea Crimeei de către Moscova şi conflictul care continuă în Ucraina le-au eliberat de această promisiune, notează France Presse, transmite Agerpres.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat vineri că "cel puţin o mie de noi soldaţi" americani vor fi desfăşuraţi în Polonia.

Citește și: Ministrul polonez al Apărării: Încetăm să mai fim ţară de rangul doi în NATO

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

EXCLUSIV
România deține cel mai performant avion de calibrare a echipamentelor de radionavigație
Un nou lot de ajutor militar american pentru Ucraina
Materiale sanitare din Qatar aduse cu o aeronavă militară
Pentagonul include Israelul în Comandamentul său militar pentru Orientul Mijlociu
Iranul a început desfășurarea exercițiului militar "Marele Profet-15"
Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe imediat la producerea de uraniu metalic
Prin retragerea Moscovei din "Cer deschis" NATO pierde o sursă de informare asupra forţelor militare ale Rusiei
Cândva România construia camioane militare DAC. Roman SA, o umbră a fabricii de altădată, speră la un contract din Pakistan
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro