Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Pentagonul cumpără de la Lockheed Martin rachete AGM-158 JASSM pentru clienți interni și externi
02 apr, 16:31
Departamentul Apărării din SUA a semnat un contract cu Lockheed Martin pentru achiziția a 790 de rachete AGM-158 JASSM pentru clienți interni și externi, transmite Janes.

Contractul a fost anunțat pe 1 aprilie și este evaluat la 818,2 milioane de dolari, acoperind loturile 17 și 18 de producție. Așa cum s-a menționat în anunț, contractul prevede 360 rachete în cadrul Lotului 17 pentru US Army și 40 rachete pentru clienți care nu au fost menționați. Alte 390 rachete din cadrul Lotului 18 vor fi livrate altor clienți externi neprecizați.

Lucrările vor fi efectuate în Orlando, Florida și trebuie finalizate până la 31 octombrie 2024. Cu acest contract cifra de rachete AGM-158 JASSM produse de Lockheed Martin trece de 3.000.

 

Caracteristicile rachetei

 

AGM-158 JASSM este o rachetă autonomă, cu rază lungă, dezvoltată și produsă de Lockheed Martin. Această rachetă convențională aer-sol, de precizie, a fost proiectată în principal pentru US Air Force. Greutatea de 907 kilograme îi oferă un zbor de lungă durată și precizie în distrugerea țintelor staționare, precum și relocabile.

JASSM poate fi integrată pe diverse platforme precum B-1, B-2, B-52, F-16 și F-15 E și este în prezent în aresenalul aeronavelor F/A-18A/B din Australia și din Finlanda. AGM-158 JASSM poate fi utilizată în timpul operațiunilor de zi cât și de noapte. Racheta poate atinge ținte aflate la maximum 1.000 de kilometri de locul de lansare. Folosește pentru ghidaj sistemul GPS iar în apropierea țintei trece pe sistem de țintire cu infraroșu.  Are o lungime de 4,27 m iar anvergura aripilor este de 2,4 m. 

 

În arsenalul US Air Force

 

Racheta este în arsenalul B-1B, B-2 Spirit, B-52H Stratofortress, F-15E Strike Eagle, F-16C/D, F/A-18C/D și F-35 Joint Strike Fighter ale US Air Force. Aeronava B-1B este preferată pentru că poate transporta 24 de rachete. Bombardierul B-2 poate transporta până la 16 rachete, iar B-52H poate transporta 12 pe lansatoare rotative. Aeronavele de vânătoare pot transporta una sau două rachete sub fiecare aripă. F-35 trebuie să poarte arma extern, deoarece racheta nu se încorporează în sistemele principale de arme ale aeronavei.

Ştiri Recomandate

Rusia are noi interese strategice în Libia. Generalul Gregory Hadfield: Avioanele aduse din Siria, suport militar pentru mercenarii din Grupul Wagner
Criza rachetelor S-400. Rusia este nerăbdătoare şi așteaptă să livreze Turciei cel de-al doilea lot de sisteme de apărare aeriană
Document strategic: Rusia a inclus armele dislocate în spațiu în categoria ameninţărilor militare
Germania susţine participarea Ucrainei la Programul Parteneriatului Consolidat al NATO
Ambasada Rusiei la Bucureşti promovează teorii ale conspiraţiei. Informaţii despre presupuse experimente efectuate de cercetători americani în Ucraina
Şeful diplomaţiei germane: Manifestaţiile paşnice din SUA sunt ''mai mult decât legitime''
Situația degenerează în SUA. Polițiști împușcați de protestatari
Zaharova spune că teoria implicării Rusiei în protestele din SUA e 'manipulare murdară'