Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării evaluează un plan de retragere a până la 10.000 de militari din Europa de Est, stârnind îngrijorări pe ambele continente cu privire la posibilitatea ca această decizie să îl încurajeze pe președintele rus Vladimir Putin, după cum au raportat șase oficiali americani și europeni cunoscători ai subiectului. Forțele discutate fac parte din cei 20 000 de soldați pe care administrația Biden i-a trimis în 2022 pentru a consolida apărarea națiunilor învecinate Ucrainei în urma invaziei ruse. În timp ce discuțiile sunt în curs de desfășurare, propunerea poate implica retragerea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.
Soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtate (Air Assault) participă alături de militari români la un exercitiu terestru și aerian la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 28 iulie 2022. Sursa Foto: dvidshub.net.

Discuțiile interne din SUA privind reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina.

Cei șase oficiali americani și europeni care au vorbit cu NBC News, care au solicitat toți anonimatul, au descris mai multe detalii ale propunerii care nu au fost menţionate anterior. În cazul în care Pentagonul adoptă propunerea, aceasta va consolida temerile că Statele Unite își abandonează aliații din Europa, care consideră Rusia drept o amenințare în creștere, au declarat oficialii europeni.

Rușii ar „evalua o reducere a forțelor americane ca pe o slăbire a descurajării și le va crește dorința de a se amesteca în diverse moduri în Europa”, a declarat Seth Jones, vicepreședinte senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Administrația Trump a spus clar că dorește ca aliații europeni să își asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare, permițând Statelor Unite să își concentreze resursele militare asupra Chinei și a altor priorități.

În prima sa vizită externă în calitate de secretar al apărării, Pete Hegseth a declarat într-un discurs susținut la Bruxelles în februarie că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în principal pe securitatea Europei”. În schimb, Statele Unite se vor concentra pe securizarea frontierei lor sudice și pe contracararea Chinei, a spus Hegseth. 

Potrivit NBC News Elbridge Colby, pe care Senatul ar trebui să îl confirme în curând în funcția de principal consilier politic și al treilea oficial al Pentagonului, a solicitat o mai mare concentrare asupra Chinei. Colby a pledat împotriva alocării mai multor resurse Ucrainei și a solicitat reducerea numărului de trupe din Europa în favoarea concentrării asupra amenințării din partea Chinei.

Senatorul Roger Wicker, R-Miss, președintele Comitetului pentru Servicii Armate, a părut să critice această abordare în cadrul unei audieri de joi. „Sunt unii care cred că acum este momentul să reducem drastic amprenta noastră militară în Europa”, a declarat Wicker, fără a oferi detalii.

 

Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei

 

Posibila decizie a Statelor Unite de a-și reduce prezența militară în Europa de Est, pe fondul agresiunii continue a Rusiei împotriva Ucrainei, provoacă cutremure pe întreg continentul, generând implicații profunde pentru securitatea Europei. Această schimbare, determinată de o nevoie percepută de împărțire a poverii europene și de un pivot strategic către Indo-Pacific, are loc într-un moment dificil.

Din punct de vedere cantitativ, amprenta militară a SUA în Europa a cunoscut o creștere temporară în urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, ajungând la peste 100 000 de persoane, inclusiv o creștere de aproximativ 20 000 de soldați în țările de pe flancul estic, precum Polonia și România, arată un raport al CSIS, publicat ianuarie 2025.

Cu toate acestea, rapoartele indică acum o posibilă retragere a până la jumătate din această creștere - aproximativ 10 000 de militari. În timp ce prezența americană de bază rămâne semnificativă, impactul reducerii contingentului consolidat este substanțial.

Experții militari și factorii de decizie din domeniul apărării își exprimă diverse preocupări. Senatorul Roger Wicker a criticat recent conducerea „de nivel mediu” a Pentagonului pentru un „plan eronat” de reducere a numărului de trupe, subliniind importanța acestora pentru transformarea NATO și apărarea națională a SUA.

În schimb, voci care pledează pentru o mai mare autonomie militară europeană susțin că continentul are capacitatea economică de a-și asuma o mai mare parte din povara apărării. Aceștia subliniază faptul că, începând din 2022, ajutorul militar european acordat Ucrainei a fost aproape egal cu cel al SUA (CSIS, martie 2025).

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat recent că orice reducere din partea SUA se va face în strânsă coordonare cu aliații europeni, încercând să calmeze temerile legate de deciziile unilaterale. Cu toate acestea, mesajul de bază al unei responsabilități europene sporite rezonează, în special în cadrul administrației americane.

Rapoartele unor grupuri de reflecție prestigioase descriu o imagine complicată. Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) subliniază necesitatea ca Europa să se „afirme” în ceea ce privește securitatea sa, pledând pentru o asistență militară sporită și anticipată pentru Ucraina și o creștere a producției europene de echipamente militare pentru a atenua impactul unei eventuale retrageri a SUA.

Think tank-ul american German Marshall Fund subliniază că, deși Europa ar putea compensa pierderea unor capacități americane, înlocuirea completă a asistenței militare americane este „imposibilă”. Experţii americani subliniază importanța continuării garanțiilor de securitate și a sprijinului logistic/de informații din partea SUA în timpul oricărei tranziții.

De asemenea, Atlantic Council avertizează că Rusia rămâne „cea mai semnificativă și directă amenințare” la adresa securității Aliaților și subliniază necesitatea unei strategii NATO unificate pentru a contracara agresiunea rusă, o strategie care ar putea fi complicată de o slăbire percepută a angajamentului SUA.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”
Cu vânt american din pupă, Medvedev navighează nestingherit în oceanul aberațiilor geopolitice
Cine încearcă să-l sape politic pe Zelenski la Kiev? Membri ai echipei lui Trump vor să sugereze că SUA au şi alţi parteneri politici în Ucraina

Ştiri Recomandate

O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Nava-spion a rușilor, care anterior a monitorizat coastele Irlandei, a intrat acum în Marea Mediterană
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?
Șah-mat pentru partida pro-rusă? Delegația SUA, „mulțumită” de clarificările privind anularea alegerilor. SUA reiterează prezența militară în România
Forțele Aerospațiale Ruse caută în regiunea Indo-Pacific ,,o nouă casă'' pe avioanele sale: Rusia vrea să închirieze o bază aeriană din Indonezia
Pe fondul tensiunilor cu statele din regiune, Rusia a început executarea unor exerciții de amploare în Marea Baltică
Tarifele vamale impuse de Trump unui stat aliat din Indo-Pacific pun în pericol un contract pentru furnizarea avioanelor de luptă F-15EX
Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Armata rusă, asalt sinucigaș la nivel batalion: Imagini cu acțiunea din Donețk, în care rușii au trimis 21 de blindate și 41 de motociclete
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Abrams au îmbătrânit iar SUA nu mai pierd timpul: Noul tanc va fi ceva nemaivăzut? Cockpit de Formula 1, tehnologia există
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
JD Vance s-a supărat după ce Zelenski l-a făcut „pro-rus”. Vicepreședintele SUA spune că trebuie înțelese și „liniile roșii strategice” ale Rusiei
Ministrul iranian merge la Moscova pentru a pregăti negocierile cu SUA în dosarul nuclear
Trump dă din nou vina pe Zelenski pentru războiul din Ucraina: „Milioane de morți din cauza a 3 oameni”
Belgia intenționează să cumpere mai multe avioane F-35, dar nu de fabricație americană: Am putea produce F-35 suplimentare în Italia în loc de SUA
Pentru prima dată în istoria SUA, Trump va „îngheța” 2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard
Rușii își caută noi prieteni în zona Mării Mediterane: Forțele Navale ruse și egiptene au executat un exercițiu naval comun
Prima imagine a sistemului laser ucrainean ''Tryzub'', conceput pentru a contracara drone și alte tipuri de amenințări aflate la mică distanță.
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
S-a săturat Ungaria de izolaționism? Opoziția e convinsă că Orban va pierde alegerile și anunță că Ungaria va fi din nou un aliat de încredere în NATO și UE
Nevoia Ucrainei de sisteme de apărare este acută: Kievul este pregătit să cumpere 10 sisteme Patriot din Statele Unite
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Trump a comentat atacul rusesc cu rachete Iskander asupra civililor: Un atac îngrozitor. Mi s-a spus că a fost neintenționat
Franța ridică ștacheta. Ceea ce nu au reușit rușii și americanii cu MiG-105 și X-20: Un avion spațial? Orizontul de timp e extrem de îndrăzneț
Imagini îngrijorătoare captate de sateliți, în largul coastei Coreei de Nord. Phenianul lucrează la o nouă fregată care ar putea schimba situația regională
pixel