Pentagonul răspunde amenințărilor Rusiei referitoare la operațiunile americane cu drone deasupra Mării Negre: Continuăm să zburăm
La 28 iunie 2024, Pentagonul a organizat o conferință de presă condusă de secretarul adjunct de presă Sabrina Singh, ca răspuns la intensificarea amenințărilor Rusiei privind zborurile cu drone americane deasupra Mării Negre. Această escaladare este urmarea directivei ministrului rus al apărării, Andrei Belousov, adresată oficialilor de a pregăti un răspuns la aceste operațiuni de recunoaștere.
O imagine de ansamblu care arată o dronă americană MQ-9 și un Su-27 rusesc zburând unul lângă altul. Sursa Foto: The Aviationist.
Avertismentul Rusiei sugerează potențiale acțiuni agresive împotriva dronelor americane, citând o "intensitate crescută" a acestor zboruri. Ministerul rus al Apărării susține că aceste drone sunt implicate în colectarea de informații și orientarea armelor de precizie furnizate Ucrainei de țările occidentale, care vizează instalații rusești. Potrivit ministerului, acest lucru indică o implicare mai mare a SUA și a NATO în conflictul din Ucraina.
După cum a relatat recent şi DefeseRomania, Ministerul rus al Apărării a precizat că astfel de zboruri cresc riscul unor incidente în care sunt implicate aeronave militare rusești, ceea ce ar putea duce la confruntări directe între NATO și Rusia. Aceștia au declarat că membrii NATO vor purta responsabilitatea pentru orice astfel de incidente.
Întrebată despre avertismentul Ministerului rus al Apărării, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a afirmat că avioanele și dronele americane vor continua operațiunile deasupra apelor internaționale.
,,Continuăm să zburăm, să efectuăm deplasări pe mare și să operăm în apele internaționale și în spațiile aeriene internaționale, acolo unde este permis de lege", a declarat Singh în cadrul unui briefing.
Ea a recunoscut rapoartele privind poziția Ministerului Apărării al Federației Ruse cu privire la aceste zboruri, dar s-a abținut să comenteze mai mult.
Aceasta nu este prima confruntare pe această temă între Rusia şi Statele Unite. În martie 2023, un avion de vânătoare rusesc Su-27 a avariat o dronă americană MQ-9 Reaper, provocând prăbușirea acesteia în Marea Neagră.
Acest incident a marcat primul angajament militar direct între forțele ruse și cele americane de la Războiul Rece, sporind tensiunile în timpul războiului din Ucraina.
În urma unui atac ucrainean cu rachete asupra Sevastopolului, care a folosit rachete ATACMS fabricate în SUA și care s-a soldat cu victime, Rusia a acuzat SUA de implicare directă prin furnizarea de informații și asistență în materie de localizare a viitoarelor ținte. În consecință, oficialii ruși au avertizat cu privire la luare de măsuri.
În plus, armata belarusă și-a sporit forțele de-a lungul frontierei de nord a Ucrainei, invocând amenințări la adresa securității. Aceasta include desfășurarea de lansatoare de rachete multiple de-a lungul unei secțiuni a frontierei.
Belarus, un aliat al Rusiei, a permis anterior ca teritoriul său să fie utilizat pentru invazia rusă din Ucraina în februarie 2022. Recent, Belarus a susținut că a doborât o dronă ucraineană care a trecut granița pentru colectarea de informații.
Aceste evoluții subliniază tensiunile crescute și potențialul de conflict în regiune, pe măsură ce interesele occidentale și rusești continuă să se ciocnească în legătură cu Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News