Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Performanță deosebită a avioanelor F-15E americane: Doar ele au doborât jumătate din toate dronele iraniene lansate asupra Israelului
Forțele aeriene
Data publicării:
Avioanele de luptă F-15E Strike Eagle ale Forțele Aeriene americane (USAF) au doborât peste 70 de drone iraniene în timp ce se îndreptau către ținte din Israel, pe 13 aprilie, au declarat oficialii americani.
 F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).
F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).

De asemenea, o baterie Patriot din Erbil, Irak, a doborât o rachetă balistică, iar distrugătoarele USS Arleigh Burke și USS Carney din estul Mediteranei au doborât patru până la șase rachete balistice, au adăugat oficialii. Avioanele Marinei americane au susținut la rândul lor misiunea, potrivit publicației Air&Space Forces Magazine.

„Pe 13 aprilie și în dimineața zilei de 14 aprilie, forțele Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), sprijinite de distrugătoarele Comandamentului European al SUA (EUCOM), au angajat și au distrus cu succes peste 80 de vehicule aeriene fără echipaj de atac unidirecțional (OWA UAV) și cel puțin șase rachete balistice lansate din Iran și Yemen pentru a lovi Israelul, a anunțat CENTCOM într-un comunicat oficial de presă.

Președintele Joe Biden a vorbit cu membrii escadrilelor 494 și 335, care au fost implicate în operație,  pentru a „le lăuda calitățile excepționale de pilotaj și priceperea de a apăra Israelul în fața unui atac aerian fără precedent al Iranului”, a spus Casa Albă.

„Acești militari curajoși ne fac pe toți mândri”, a spus președintele SUA.

Oficialii americani au declarat că atacul iranian a constat în peste 100 de rachete balistice, 30 de rachete de croazieră de atac terestre și 150 de drone. SUA au anunțat că au interceptat rachete și drone aflate în zbor spre Israel, lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen. Potrivit oficialilor americani și israelieni, „99 la sută” dintre drone și rachete au fost interceptate. Majoritatea au fost eliminate de Israel, a declarat un înalt oficial american. Avioanele de luptă britanice și franceze au doborât și ele câteva drone.

„Cooperarea strânsă dintre forțele armate americane și IDF (Forțele de Apărare Israeliene) a condus la formarea unei coaliții puternice care a probat  aseară în fața atacului aerian al Iranului”, a declarat IDF pe 14 aprilie.

Apărarea antiaeriană de coaliție a funcționat foarte bine și exact pe măsura așteptărilor, deși au fost unele emoții.

În timp ce Israelul și-a organizat apărarea cu sisteme sol-aer Arrow 2 și Arrow 3, precum și cu avioane de luptă, SUA au coordonat apărarea antiaeriană pentru forțele coaliției de la Centrul de Operații Aeriene Combinate (CAOC) situat la Baza Aeriană Al Udeid, Qatar, unde șeful Forțelor Aeriene Centrale (Air Forces Central - AFCENT), generalul-locotenent Alexus G. Grynkewich, este  comandant regional de apărare antiaeriană.

Biden a ordonat în ultima săptămână deplasarea în regiune a unor avioane F-15 și distrugătoare suplimentare echipate cu sistemul de apărare antiaeriană AEGIS. Într-o declarație din 13 aprilie, Biden a spus că aceste desfășurări au dus la interceptarea „a aproape tuturor” dronelor și rachetelor lansate împotriva Israelului. Un înalt oficial al administrației a declarat reporterilor că peste 100 de rachete balistice au fost simultan în aer în timpul atacului.

Într-un interviu acordat Air&Space Forces Magazine, pe 14 aprilie, Grynkewich a refuzat să discute despre atacul Iranului. Cu toate acestea, Grynkewich a descris modul în care CAOC coordonează de obicei apărarea antiaeriană.

„Luăm orice bunuri pe care le avem în teatru... sub controlul nostru tactic sau într-un rol de sprijin direct în cadrul forței întrunite și de coaliție și le integrăm astfel încât să putem sincroniza loviturile și efectele atunci când ajungem într-o luptă de apărare antiaeriană (air defense fight)”, a spus Grynkewich.

În viitor, SUA doresc să sporească colaborarea în domeniul apărării antiaeriene și antirachetă, care a fost și rămâne un obiectiv de lungă durată pentru CENTCOM.

„Au fost multe care s-au realizat” în ultimii ani, a spus Grynkewich. „Încercăm să unim parteneri din regiune care împărtășesc perspectiva unei amenințări, împărtășesc îngrijorarea cu privire la amenințările la adresa stabilității din regiune – care provin în principal din Iran cu un număr mare de rachete balistice – și să fie într-o poziție în care putem partaja informații, putem partaja avertismente de amenințare. Iar scopul final este să ajungem la o integrare mult mai profundă și deplină. Am făcut progrese extraordinare”.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că avioanele Royal Air Force (RAF) au doborât „un număr” de drone iraniene în timpul atacului masiv. Ministerul britanic al Apărării a precizat într-o declarație că aeronavele RAF din regiune sunt pregătite să „intercepteze orice atacuri aeriene desfășurate în raza de acțiune a misiunilor noastre existente”.

Avioane de luptă RAF și de realimentare au fost desfășurate suplimentar pentru misiunea împotriva Statului Islamic din Irak și Siria, iar acest lucru a permis mijloacele aeriene americane să se concentreze pe interceptarea amenințărilor iraniene.

„Este o victorie pentru conceptul de apărare integrată antiaeriană și antirachetă la nivel de teatru”, a declarat generalul în retragere de marină Kenneth F. McKenzie, comandantul CENTCOM din 2019-2022, pentru Air & Space Forces Magazine. „Oamenii ar trebui să tragă concluzii solide din ceea ce tocmai s-a întâmplat cu privire la eficacitatea acestei abordări.”

Alți foști generali de top cu misiuni în Orientul Mijlociu au fost de acord.

„Una dintre marile preocupări pe care le-am avut, a fost modul în care urma să împărtășim imaginea aeriană cu israelienii și apoi să coordonăm cine, ce și când făcea pe timpul atacului”, a adăugat generalul în retragere de aviație Jeffrey L. Harrigian, comandantul AFCENT în perioada 2016-2018. „Pe baza rezultatelor, se pare că a fost o coordonare destul de bună.”

Comandantul CENTCOM din 2016-2019, generalul în retragere de forțe terestre, Joseph L. Votel, a declarat că atacul Iranului a dovedit că apărarea antiaeriană și antirachetă integrată „ar trebui să fie acum o prioritate primordială” pentru întreaga regiune.

„Sper că statele din Golf iau notă de acest lucru”, a spus Votel. „Nivelul de cooperare dintre armatele occidentale plus Iordania este un exemplu real pe care ar trebui să fie dornici să-l imite împotriva amenințării iraniene”.

Iranul a declarat că loviturile sale cu drone și rachete - primul său atac direct împotriva teritoriului israelian - au fost ca răspuns la un atac din 1 aprilie al Israelului, care a ucis personalități de rang înalt din Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice într-o unitate din Damasc. Iranul a promis represalii, iar Israelul, SUA și regiunea se pregăteau pentru atac. Nu este clar cum va răspunde acum Israelul.

Biden a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu după atacuri. Un înalt oficial al administrației le-a spus reporterilor că, cei doi lideri „au avut o discuție despre încercarea de a calma lucrurile”.

„Acesta este un mare eșec descurajator pentru iranieni”, a spus Michael Knights de la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat. „Aceasta este concluzia cheie din acest atac. Dar este, de asemenea, un moment în care cred, că israelienii ar fi sub o mare presiune acum pentru a lăsa volumul să scadă în acest conflict.”

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot. Guvernul elen iese cu clarificări: Nu se pune problema de așa ceva
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
„Trolling de cel mai înalt nivel”. Ucraina folosește baloane care imită zborul aeronavei F-16
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
România semnează contractul pentru avioane F-35. Tîlvăr: Vom avea vești bune în 2024
Noul bombardier invizibil H-20 al Chinei "nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru SUA: Acesta nu se va ridica la înălțimea proiectelor militare americane
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
O nouă demonstrație de forță a SUA: 12 bombardiere B-2 „stealth” în aer deodată
Escadrila 48 începe să prindă contur în România. Primele 3 avioane F-16 au ajuns la Câmpia Turzii
Deși Argentina a luat fața Kievului când a cumpărat 24 de F-16 din Danemarca, F-urile rămân ”în familie”: Statul sud-american vrea statutul de „partener global” al NATO
O nouă ”defecțiune tehnică”, marca Rusia: Bombardierul Tu-22M3 a fost lovit de ucraineni cu sistemul S-200 (Armata ucraineană)
Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Greșeală neforțată? Un bombardier Tu-22M3 se prăbușește spectaculos în Rusia (Video). Avionul a căzut după o misiune de luptă
MiG-31 în versiunile I și K, cu rachete hipersonice Kinjal, realimentate aerian și rază mai lungă. Diferența dintre versiuni, dezvăluită în premieră de ruși
După ce a vândut avioanele F-16 către România, Portugalia confirmă achiziția de avioane de luptă F-35 Lightning II
Israelul duce F-35 la un alt nivel. Zilnic sunt în aer între 35 și 39 de avioane F-35I iar numărul orelor de zbor a crescut cu 565%
Un nou episod din „drone la Mihail Kogălniceanu”: Baza 57 confirmă că un UAV s-a apropiat aseară la doar 4 km de turnul de control
Serviciile ucrainene de informaţii confirmă că au efectuat un atac asupra unei uzine unde Rusia îşi produce bombardierele Tu-22M
Trei drone necunoscute au fost reperate la aeroportul civil Mihail Kogălniceanu
Semnal puternic al SUA: Bombardierele strategice B-1B revin în Turcia, într-o misiune de instruire ”îndelung planificată”
Varianta transferului F-16 în Ucraina, exclusă din start de Grecia. Premierul elen: ”Trăim într-o parte dificilă a lumii”
Sistemul similar cu cel de la Deveselu, folosit în premieră în luptă. Interceptoarele SM-3 din sistemul Aegis au doborât rachetele balistice iraniene
Dronele rusești, luate ca model de ucraineni: UAV cu motor electric care lovește la peste 100 de kilometri
Performanță deosebită a avioanelor F-15E americane: Doar ele au doborât jumătate din toate dronele iraniene lansate asupra Israelului
Norvegia va furniza Ucrainei avioane F-16 care dispun de armament de ultimă generație
Forțele Aeriene Israeliene publică înregistrări video cu interceptarea dronelor și rachetelor iraniene
Rețeta britanică pentru distrugerea Podului Crimeea: Lovitură simultană cu Storm Shadow, F-16 și drone maritime
”Nici nu mai știi dacă sunt ucrainene sau rusești”. Inflația de drone din prima linie face imposibilă orice acțiune surpriză pe front
Radiografia unui F-16 Block 70 înarmat, după o poză publicată în SUA: Cu electronică și armament de ultimă generație, Viper poate deveni cel mai popular avion de generația a 4-a

Ştiri Recomandate

Pachet major de 500 milioane de euro din Germania pentru Ucraina: Lipsesc Taurus, dar un număr mare de rachete pentru Iris-T, muniție și piese de schimb vor ajunge pe front
Prima corvetă a Ucrainei din clasa Ada construită de turci a început testele și va fi înarmată cu Harpoon și VL Mica. Rusia amenință că va scufunda navele dacă intră în Marea Neagră
Soltenberg face apel ca Ucraina să aibă „mână liberă” să lovească teritoriul rus. Numărul statelor care spun „da” crește, România nu s-a pronunțat
Ce știm de centrul de mentenanță HIMARS de la Aerostar Bacău, primul din Europa? În România vor fi reparate sistemele HIMARS și ale altor state, inclusiv Ucraina
K2 Panther a făcut spectacol în România (Video). Primele imagini cu tragerile demonstrative și testarea tancului K2 de către România
Rachete AMRAAM și AIM-9X Sidewinder, de pe F-16 românești pe NASAMS în aceeași zi. Propunerea NASAMS pentru România include și transfer de tehnologie
Rutte mai are două state de convins până la șah mat. Premierul Olandei s-a declarat „optimist” că va fi noul SG al NATO
Ucraina a atacat Crimeea din toate părțile. Rachete ATACMS, drone aeriene și drone maritime au fost folosite pentru executarea loviturilor
Aerostar and Lockheed Martin open Europe’s first HIMARS Sustainment Centre in Romania. Ukrainian HIMARS can also be repaired here
Noapte rachetelor. Concomitent cu atacul ucrainean din Crimeea, rușii au lansat un atac masiv în Estul și Sudul Ucrainei
SUA oferă R. Moldova 135 de milioane de dolari. Pachetul vizează reformele în justiție și consolidarea securității energetice în fața amenințării hibride ruse
Un nou sistem sol-aer de ultimă generație a apărut pe piață. L-SAM, o reușită a Coreei de Sud, va folosi două tipuri de rachete interceptoare
Donald Trump spune că ar fi bombardat Moscova dacă Rusia invada Ucraina sub mandatul său prezidențial
De ce ne temem de o înfrângere categorică a Rusiei și de destrămarea ei. Argumentul armelor nucleare: „Oare nu sunt deja în mâini greșite?”
Întrebat de F-16 pentru Ucraina, Lavrov a amenințat SUA cu „consecințe nucleare catastrofale”. Rusia salută o posibilă conferință de pace organizată de China
Reușită a industriei din România. La Aerostar Bacău s-a realizat cu succes centrul de mentenanță pentru sisteme HIMARS
Sirena, pilot de F-35, pentru #DefenseRomania: Piloții voștri vor apăra România cu avioane uluitoare
Atât s-a putut. Nordul a lansat peste 150 de baloane cu reziduuri menajere spre Coreea de Sud (Foto)
Un bărbat din Fetești a murit în timp ce încerca să facă o bombă în locuința sa. Autoritățile au solicitat și sprijinul Brigăzii Antitero a SRI
Belarusul suspendă participarea la Tratatul CFE în raport cu toate statele semnatare, negociat între NATO și țările din fostul Pact de la Varșovia
F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin
EXCLUSIV
Imagini video spectaculoase de la BSDA 2024. F-35 și Abrams, alături de tehnică a Armatei României, de la F-16 la Piranha sau Patriot
Politico: Iohannis, aproape de un acord cu aliații cheie pentru a renunța la cursa NATO. Pe surse se știe ce ar putea primi în schimb
Pe lângă Rusia, Ungaria a adus și Belarusul în construcția centralei nucleare de la Paks. De la Minsk, Szijjarto s-a lansat în critici la adresa NATO
Mesaj puternic de sprijin pentru o Moldovă pro-europeană. Antony Blinken a ajuns la Chișinău
Bilă albă pentru Cehia. Primele obuze din achiziția masivă din afara UE vor ajunge curând în Ucraina. Sursa nu a fost nici acum dezvăluită
Cât de posibilă este trimiterea de militari în Ucraina? Radoslaw Sikorski: Trebuie să-l facem pe Putin să încerce să ghicească în privința intențiilor noastre
Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică. Centrul de greutate al misiunii a fost înregistrat în jurul localității Kaunas din Lituania
Ucraina a primit cea mai modernă versiune a sistemului NASAMS (Foto/Video): Confirmarea a fost făcut discret în urma lansării unei rachete AIM-9X Sidewinder
Se intensifică apelurile pentru ca administrația de la Washington să permită Ucrainei efectuarea de atacuri cu arme americane asupra teritoriului rusesc
În timp ce Belgia anunţă transferul unui număr mare de avioane F-16 în Ucraina, Suediei i s-a cerut să renunțe la planurile de a trimite aeronave Gripen
A meritat? Jumătate de milion de militari a pierdut Armata rusă pentru a-i ”proteja” pe etnicii ruși din Donbas
pixel