Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Performanță deosebită a avioanelor F-15E americane: Doar ele au doborât jumătate din toate dronele iraniene lansate asupra Israelului
Forțele aeriene
Data publicării:
Avioanele de luptă F-15E Strike Eagle ale Forțele Aeriene americane (USAF) au doborât peste 70 de drone iraniene în timp ce se îndreptau către ținte din Israel, pe 13 aprilie, au declarat oficialii americani.
 F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).
F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).

De asemenea, o baterie Patriot din Erbil, Irak, a doborât o rachetă balistică, iar distrugătoarele USS Arleigh Burke și USS Carney din estul Mediteranei au doborât patru până la șase rachete balistice, au adăugat oficialii. Avioanele Marinei americane au susținut la rândul lor misiunea, potrivit publicației Air&Space Forces Magazine.

„Pe 13 aprilie și în dimineața zilei de 14 aprilie, forțele Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), sprijinite de distrugătoarele Comandamentului European al SUA (EUCOM), au angajat și au distrus cu succes peste 80 de vehicule aeriene fără echipaj de atac unidirecțional (OWA UAV) și cel puțin șase rachete balistice lansate din Iran și Yemen pentru a lovi Israelul, a anunțat CENTCOM într-un comunicat oficial de presă.

Președintele Joe Biden a vorbit cu membrii escadrilelor 494 și 335, care au fost implicate în operație,  pentru a „le lăuda calitățile excepționale de pilotaj și priceperea de a apăra Israelul în fața unui atac aerian fără precedent al Iranului”, a spus Casa Albă.

„Acești militari curajoși ne fac pe toți mândri”, a spus președintele SUA.

Oficialii americani au declarat că atacul iranian a constat în peste 100 de rachete balistice, 30 de rachete de croazieră de atac terestre și 150 de drone. SUA au anunțat că au interceptat rachete și drone aflate în zbor spre Israel, lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen. Potrivit oficialilor americani și israelieni, „99 la sută” dintre drone și rachete au fost interceptate. Majoritatea au fost eliminate de Israel, a declarat un înalt oficial american. Avioanele de luptă britanice și franceze au doborât și ele câteva drone.

„Cooperarea strânsă dintre forțele armate americane și IDF (Forțele de Apărare Israeliene) a condus la formarea unei coaliții puternice care a probat  aseară în fața atacului aerian al Iranului”, a declarat IDF pe 14 aprilie.

Apărarea antiaeriană de coaliție a funcționat foarte bine și exact pe măsura așteptărilor, deși au fost unele emoții.

În timp ce Israelul și-a organizat apărarea cu sisteme sol-aer Arrow 2 și Arrow 3, precum și cu avioane de luptă, SUA au coordonat apărarea antiaeriană pentru forțele coaliției de la Centrul de Operații Aeriene Combinate (CAOC) situat la Baza Aeriană Al Udeid, Qatar, unde șeful Forțelor Aeriene Centrale (Air Forces Central - AFCENT), generalul-locotenent Alexus G. Grynkewich, este  comandant regional de apărare antiaeriană.

Biden a ordonat în ultima săptămână deplasarea în regiune a unor avioane F-15 și distrugătoare suplimentare echipate cu sistemul de apărare antiaeriană AEGIS. Într-o declarație din 13 aprilie, Biden a spus că aceste desfășurări au dus la interceptarea „a aproape tuturor” dronelor și rachetelor lansate împotriva Israelului. Un înalt oficial al administrației a declarat reporterilor că peste 100 de rachete balistice au fost simultan în aer în timpul atacului.

Într-un interviu acordat Air&Space Forces Magazine, pe 14 aprilie, Grynkewich a refuzat să discute despre atacul Iranului. Cu toate acestea, Grynkewich a descris modul în care CAOC coordonează de obicei apărarea antiaeriană.

„Luăm orice bunuri pe care le avem în teatru... sub controlul nostru tactic sau într-un rol de sprijin direct în cadrul forței întrunite și de coaliție și le integrăm astfel încât să putem sincroniza loviturile și efectele atunci când ajungem într-o luptă de apărare antiaeriană (air defense fight)”, a spus Grynkewich.

În viitor, SUA doresc să sporească colaborarea în domeniul apărării antiaeriene și antirachetă, care a fost și rămâne un obiectiv de lungă durată pentru CENTCOM.

„Au fost multe care s-au realizat” în ultimii ani, a spus Grynkewich. „Încercăm să unim parteneri din regiune care împărtășesc perspectiva unei amenințări, împărtășesc îngrijorarea cu privire la amenințările la adresa stabilității din regiune – care provin în principal din Iran cu un număr mare de rachete balistice – și să fie într-o poziție în care putem partaja informații, putem partaja avertismente de amenințare. Iar scopul final este să ajungem la o integrare mult mai profundă și deplină. Am făcut progrese extraordinare”.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că avioanele Royal Air Force (RAF) au doborât „un număr” de drone iraniene în timpul atacului masiv. Ministerul britanic al Apărării a precizat într-o declarație că aeronavele RAF din regiune sunt pregătite să „intercepteze orice atacuri aeriene desfășurate în raza de acțiune a misiunilor noastre existente”.

Avioane de luptă RAF și de realimentare au fost desfășurate suplimentar pentru misiunea împotriva Statului Islamic din Irak și Siria, iar acest lucru a permis mijloacele aeriene americane să se concentreze pe interceptarea amenințărilor iraniene.

„Este o victorie pentru conceptul de apărare integrată antiaeriană și antirachetă la nivel de teatru”, a declarat generalul în retragere de marină Kenneth F. McKenzie, comandantul CENTCOM din 2019-2022, pentru Air & Space Forces Magazine. „Oamenii ar trebui să tragă concluzii solide din ceea ce tocmai s-a întâmplat cu privire la eficacitatea acestei abordări.”

Alți foști generali de top cu misiuni în Orientul Mijlociu au fost de acord.

„Una dintre marile preocupări pe care le-am avut, a fost modul în care urma să împărtășim imaginea aeriană cu israelienii și apoi să coordonăm cine, ce și când făcea pe timpul atacului”, a adăugat generalul în retragere de aviație Jeffrey L. Harrigian, comandantul AFCENT în perioada 2016-2018. „Pe baza rezultatelor, se pare că a fost o coordonare destul de bună.”

Comandantul CENTCOM din 2016-2019, generalul în retragere de forțe terestre, Joseph L. Votel, a declarat că atacul Iranului a dovedit că apărarea antiaeriană și antirachetă integrată „ar trebui să fie acum o prioritate primordială” pentru întreaga regiune.

„Sper că statele din Golf iau notă de acest lucru”, a spus Votel. „Nivelul de cooperare dintre armatele occidentale plus Iordania este un exemplu real pe care ar trebui să fie dornici să-l imite împotriva amenințării iraniene”.

Iranul a declarat că loviturile sale cu drone și rachete - primul său atac direct împotriva teritoriului israelian - au fost ca răspuns la un atac din 1 aprilie al Israelului, care a ucis personalități de rang înalt din Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice într-o unitate din Damasc. Iranul a promis represalii, iar Israelul, SUA și regiunea se pregăteau pentru atac. Nu este clar cum va răspunde acum Israelul.

Biden a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu după atacuri. Un înalt oficial al administrației le-a spus reporterilor că, cei doi lideri „au avut o discuție despre încercarea de a calma lucrurile”.

„Acesta este un mare eșec descurajator pentru iranieni”, a spus Michael Knights de la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat. „Aceasta este concluzia cheie din acest atac. Dar este, de asemenea, un moment în care cred, că israelienii ar fi sub o mare presiune acum pentru a lăsa volumul să scadă în acest conflict.”

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
”Rezultatele sunt impresionante”. Cel puțin șase avioane rusești au fost distruse și opt au fost grav avariate în atacul asupra aerodromului Morozovsk (surse)
Se deblochează și muniția pentru viitoarele F-16 ale Ucrainei. Undă verde pentru rachete ghidate aer-sol
Grecia va cumpăra 35 de elicoptere americane UH-60M Black Hawk
Ucrainenii inovează din nou: Avionul ultraușor Aeroprakt A-22, folosit ca „rachetă de croazieră lentă” în atacul asupra fabricii de drone Shahed
Coreea de Nord a testat racheta hipersonică Hwasong-16B. O demonstrație a „superiorității absolute”, se laudă Kim
SUA și Japonia pregătesc terenul pentru viitorii piloți de F-35 și chiar de generația a 6-a. Proiectul noului T-7 supersonic de antrenament ar putea include și Japonia
Piloții ucraineni zboară deja cu F-16. Etapele finale de instrucție se desfășoară în două state NATO, dar nu și la Centrul de pregătire din România
Mai țineți minte MiG-41? Apar noi detalii despre armamentul viitorul avion de generația a 6-a al Rusiei care va „depăși limitele ingineriei aviatice”
Nu este o ironie. F-35 Lightning (Fulger) II a avut probleme cu protecția la fulgere. Restricțiile au vizat ani de zile toată gama F-35A
Expert militar ucrainean: Puterea bombei rusești de aviație de tip FAB-3000 este comparabilă cu cea a armelor nucleare tactice
Rusia se teme de F-16 și a început deja „vânătoarea de F-16” în Ucraina. Pentru prima dată F-ul contestă serios superioritatea aeriană rusă
În încercarea disperată de a face faţă provocărilor frontului din Ucraina, ruşii ataca oraşele ucrainene cu bombe ghidate UMPB D-30 SN
Oaspete neașteptat la Baza Aeriană Sigonella din Italia: O dronă americană de cercetare MQ-4C Triton a fost dislocată pentru prima dată în zona Mării Mediterane
Sfârșitul unei ere: Avioanele F-16 olandeze efectuează ultima misiune şi predau ştafeta către F-35
Rușii au modificat rachetele Kh-101 cu care lovesc Ucraina. A fost redusă raza de acțiune, dar a crescut puterea de foc
Drona rusă de joi a ajuns până aproape de Brăila. La 7 luni de la prima dronă căzută în Deltă, România încă nu are o lege nouă privind combaterea dronelor
Suedia ia în considerare furnizarea de avioane de luptă Gripen către Ucraina
Rușii au lovit din nou ținte ucrainene de la Harkiv la Lviv. Au fost vizate mai multe obiective energetice de pe întreg teritoriul Ucrainei
O dronă militară s-ar fi prăbuşit într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei (Video): Primele imagini cu craterul format de prăbușirea dronei
Danemarca vinde 24 de avioane F-16 Argentinei. Experții sunt indignați de situație, în timp ce Putin promite să "distrugă" avioanele F-16 ucrainene
Nici vorbă de retragere. SUA au planuri mari cu F-22: Rază de acțiune mai mare la viteze supersonice și noile rachete AIM-260 de ultimă generație
Rusia amână din nou livrarea sistemelor S-400 către India. Cauza: Operațiunea militară specială de 3 zile se află în cea de-a 764-a zi
Su-35, cel mai promovat avion rus sau Su-27? Cert e că un avion rus „pierde lupta” cu forța gravitațională” (Video). Posibil doborât chiar de ruși
Noul ajutor militar pentru Kiev sporește paradoxul nemțesc: Deși a transferat Ucrainei arme cât toată Uniunea Europeană, Berlinul încă se teme de subiectul Taurus
Un C-130 francez a aterizat în premieră la Brașov. Avioane franceze Atlas (transport) și A330 (realimentare aeriană) vor putea fi și ele dislocate aici
Scenariul livrării Ucrainei a unor „F-16 cu armament nuclear” și decolarea avioanelor din România arată că Rusia se teme de F-16
Grecia admite că nu mai poate continua cu atâtea avioane diferite. F-16 Block 30 și Mirage 2000 vor fi vândute pentru a „aerisi” aviația militară
Bombele cu planare sunt asul din mâneca Rusiei ce trebuie rapid neutralizat. FAB-3000 ar fi cu adevărat devastatoare pentru Ucraina
Grecia intenţionează să înlocuiască cererea pentru F-35 Block 3 cu o solicitare pentru versiunea Block 4: Interes pentru utilizarea rachetelor Meteor BVRAAM
Șeful Armatei Poloniei dă de înțeles că e foarte probabil ca Rusia să fi încălcat intenționat spațiul aerian polonez cu o rachetă

Ştiri Recomandate

Franța accelerează „economia de război” și cere industriei să mărească producția de rachete Aster 15 și 30. Rachetele vor deveni astfel o prioritate
Fereastra de oportunitate pentru Iohannis se închide tot mai mult. Turcia a anunțat oficial că îl susține pe Rutte la șefia NATO
În premieră o dronă MQ-4C Triton a SUA, deasupra Mării Negre. E de așteptat ca MQ-4C să „se aventureze” mai mult în perioada următoare
Geoană: Lupta Ucrainei e și a noastră iar SUA nu sunt singurele care pun umărul. NATO, atentă la modul în care China își face calculele în acest război
România trimite ajutor umanitar în Gaza. Un C-130 Hercules și un C-27J Spartan al Forțelor Aeriene execută misiunile umanitare
Europa ia fața SUA care nu e pregătită de epoca post-Abrams. Eurotank va înlocui oficial Leopard și Leclerc, în ciuda dispute mari dintre Germania și Franța
Începe procesul membrilor Reuss acuzați în Germania de înaltă trădare. Printre inculpați sunt și foști soldați și membri ai AfD care nu recunosc legitimitatea statului german
Operația “Solda de grad”. Rezerviștii se mobilizează la un nivel fără precedent, însă pentru a lupta împotriva MApN pe frontul respectului față de militari 
Biden a discutat la telefon cu Netanyahu. SUA nu susțin ofensiva în Rafah, dar și-au reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului
Se ascut săbiile pentru viitoarea mașină de luptă a Armatei României: CV90 confirmă că vrea în competiția unde Redback și-a anunțat deja prezența
Dronele ucrainene au început să vizeze depozitele rusești de bombe cu planare, aruncate intensiv de avioanele Su-34
De ce Israelul nu a interceptat toate rachetele balistice iraniene Emad și cum focosul rachetelor se separă de țintă în timpul traiectoriei
Cursă contra cronometru. Forțele ruse ar putea să obțină câștiguri tactice semnificative până la sosirea ajutorului militar al SUA
Schimbare de tactică? Forțele ruse au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat
Belgia va trimite mai devreme F-16 în Ucraina. Interesant este modul în care va plăti Kievul pentru aceste aeronave
România reiterează sprijinul necondiționat pentru Moldova. Luminița Odobescu: Împreună, mai puternici și în siguranță
Forțele Armate ucrainene neagă informațiile despre retragerea tancurilor Abrams de pe câmpul de luptă
Un alt stat aliat fost sovietic întoarce spatele Rusiei și vinde către SUA 80 de avioane MiG-29, MiG-27 și Su-24. Ucraina, destinația finală?
SUA vor construi un nou avion care îl transportă pe șeful Pentagonului. Avionul ”Apocalipsei” va costa 13 miliarde de dolari
Mai mult sprijin pentru Ucraina, cere Scholz. Germania va trimite un al treilea sistem Patriot, în timp ce Spania promite rachete Patriot
Retragerea tancurilor Abrams de pe front arată că niciun stat care ajută Ucraina nu a învățat o lecție fundamentală a acestui război
Rușii au prezentat cele 34 de rachete și modalitatea de lansare după atacul masiv asupra Ucrainei. Patru termocentrale au fost grav avariate
Atac atipic al Rusiei cu rachete hipersonice Kinjal în vestul Ucrainei. Polonezii au ridicat din nou avioanele F-16 în aer
Erdogan a discutat și cu Iohannis, dar un zâmbet din timpul întâlnirii cu Rutte pare să trădeze alegerea Turciei
Avioanele de luptă ale Chinei au reluat provocările asupra Taiwanului, imediat după ce Blinken a părăsit Beijingul
Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm
”Rusiei i-ar fi mai greu fără China”. După întâlnirea cu președintele chinez, Anthony Blinken vorbește și despre încercările Chinei de a influența alegerile din SUA
Hamas trage de timp și refuză armistițiul. Israelul a anunțat că e „ultima șansă” pentru eliberarea ostaticilor înainte de intrarea în Rafah
Romania is close to signing contract for K9 Thunder howitzers
Putem ajuta, spune Varșovia. Bărbații ucraineni eligibili pentru mobilizare ar putea fi returnați Kievului
Informații recente arată că Turcia se gândește să operaționalizeze sistemul antiaerian rusesc S-400
Zaharova: Ucraina și-a primit ”recompensa”. Iată de ce sunt atât de nervoși oficialii de la Moscova, după aprobarea ajutorului american pentru Ucraina
pixel