Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Planul de victorie al Ucrainei este realizabil, dar depinde de partenerii occidentali: Ce este strategia de descurajare non-nucleară?
Strategica
Data publicării:
Acest „plan” ar trebui să dezmembreze mașinăria de război rusă și are un aspect interesant care anulează efectiv statutul său nenuclear. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anunțat astăzi, 16 octombrie, planul de victorie în fața parlamentului ucrainean. În esență, este vorba despre un plan de război pregătit de echipa sa, care ar trebui să încheie războiul împotriva Rusiei, Ucraina deținând un avantaj strategic în negocierile de pace.
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.

Președintele Volodimir Zelenski a prezentat planul de victorie al Ucrainei, mult dezbătut, în fața parlamentului la 16 octombrie, deși unele părți au rămas secrete.

Propunerea cuprinde cinci puncte: o invitație de a adera la NATO, un element de apărare, descurajarea agresiunii ruse, creșterea economică și cooperarea, precum și arhitectura de securitate post-război. Planul implică trei anexe secrete care au fost comunicate partenerilor internaționali.

„Dacă planul este susținut, putem pune capăt războiului nu mai târziu de anul viitor”, a declarat Zelenski în parlament, în prezența comandantului-șef Oleksandr Sîrskîi, a șefului serviciilor de informații militare Kirilo Budanov și a diplomaților occidentali.

„Planul de victorie al Ucrainei este un plan de consolidare a statului nostru și a poziției noastre. Să fim suficient de puternici pentru a pune capăt războiului. Pentru a ne asigura că Ucraina dispune de întreaga sa forță musculară”, a declarat Zelenski, potrivit Kyiv Independent.

„Acest plan poate fi pus în aplicare. Depinde de partenerii noștri. Subliniez: de parteneri. Cu siguranță nu depinde de Rusia”.

Invitația Ucrainei de a adera la NATO a fost plasată în fruntea listei. Kievul și-a depus cererea de aderare în septembrie 2022, dar nu a primit încă un semnal clar din partea aliaților.

Printre articolele care sugerează măsuri politice, precum și consolidarea apărării aeriene și a capacităților cu rază lungă de acțiune, există o clauză pe care mass-media ucraineana a analizat-o deja: un „plan de descurajare strategică non-nucleară ” care va preveni orice agresiune repetată din partea Rusiei după încheierea războiului''.

Această propunere este complementară punctului referitor la invitația imediată a Ucrainei de a adera la Alianța Nord-Atlantică, cu posibilitatea unei aderări permanente în viitor, și la faptul că Ucraina deține în prezent cea mai experimentată armată dintre partenerii NATO. Pachetul de descurajare este necesar astfel încât Federația Rusă să aibă doar două opțiuni - fie să renunțe la intenţiile sale agresive, fie să primească un „răspuns devastator” și „să-și piardă cu totul mașina de război”, a declarat Zelenski în timpul audierilor parlamentare.

Există o anexă secretă la acest articol al planului de victorie, pe care au primit-o Statele Unite, Franța, Italia, Germania și Regatul Unit, alături de alte câteva țări „care pot contribui la susținerea acestui concept de descurajare”. Conținutul exact al acestui plan nu a fost comunicat public. Cu toate acestea, pe baza realităților actuale, publicaţia ucraineană Defense Express face câteva presupuneri cu privire la ceea ce înseamnă acest plan.

În primul rând, este important să realizăm diferența dintre aderarea la NATO și desfășurarea de către NATO a forțelor sale pe teritoriul ucrainean pentru a intra imediat în luptă cot la cot cu cele ucrainene. Un exemplu al acestei diferențe este Lituania, care este protejată de brigăzi germane desfășurate pe teritoriul său, așa cum prevăd acordurile specifice.

Motivul pentru care este relevant acest caz ține de bine-cunoscutul articol 5 din Carta NATO, care stă la baza întregului concept de securitate colectivă, spune în mod direct că, în cazul unui „atac armat” asupra unui aliat, ceilalți membri ai Alianței vor „acorda asistență” prin luarea „măsurilor pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate”. Cu alte cuvinte, participarea directă la ostilități este doar una dintre opțiuni. În plus, practica arată că gradul de angajament față de orice acord internațional depinde foarte mult de voința semnatarilor.

 

Ucraina, plan pentru o strategie de descurajare non-nucleară

 

Planul lui Zelenski prevede, de asemenea, că, în cazul în care mecanismul propus de acesta este declanșat, agresorul trebuie „să își piardă mașinăria de război” sau, mai precis, Federația Rusă ar fi „sigură că își va pierde capacitatea de a-și continua războiul agresiv ca urmare a aplicării de către Ucraina a acestui pachet de descurajare în conformitate cu obiectivele militare definite ale Rusiei”.

Acest lucru nu înseamnă distrugerea trupelor rusești de pe linia frontului, ci o lovitură masivă asupra instalațiilor strategice din spate. Eventual, asupra principalelor facilități economice și industriale, inclusiv fabricile care produc arme, depozitele de arme etc.

Acest tip de misiune necesită amplasarea unor sisteme de rachete cu rază foarte lungă de acțiune pe teritoriul ucrainean. În acest context, este vorba chiar despre rachete ATACMS sau prospective PrSM cu rază de atac de 300 și 500 de kilometri. Țintirea infrastructurii critice rusești ar necesita arme cu rază mai mare de acțiune, capabile să acopere distanțe de 1000 km sau mai mult.

Acestea fiind spuse, dacă partenerii Ucrainei se angajează să desfășoare aceste sisteme de atac cu rază lungă de acțiune, chiar și numai versiuni non-nucleare ale acestora, există încă un aspect care anulează statutul lor tehnic non-nuclear: Kremlinul a inițiat modificări ale doctrinei sale nucleare la sfârșitul lunii septembrie 2024.

Potrivit noii versiuni, Moscova poate declanșa un răspuns nuclear împotriva statelor non-nucleare care, aliate sau „sprijinite” de puteri nucleare, efectuează un atac în masă folosind orice mijloc de „atac aerospațial”, o definiție suficient de largă pentru a include nu numai rachetele de croazieră sau alte rachete, ci chiar dronele. Unii analiști susțin că amendamentele aduse doctrinei au fost făcute special pentru a crea un pretext pentru un atac nuclear asupra Ucrainei.

De aceea, o desfășurare a unor astfel de arme de „descurajare strategică non-nucleară” pe teritoriul ucrainean ar duce efectiv la un „statut nuclear” al Ucrainei, cel puțin în ochii Rusiei aşa o să fie percepută o astfel de mutare.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect

Ştiri Recomandate

Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
„Vreți să mai putem face asta?” Liderii U.S. Air Force folosesc atacul din Iran ca argument care să sublinieze importanța modernizării triadei nucleare
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
pixel