Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Trezirea industriei militare europene nu e pe placul administrației Trump, care,în ultimele săptămâni, a transmis numeroase mesaje către oficialii europeni.
Sursa foto: Rheinmetall.
Europa este obligată de noua situație geopolitică să cheltuie masiv pentru propria apărare, iar administrația Trump îi cere să cumpere în continuare arme americane.
Dacă în prima privință europenii au acceptat dușul rece, în privința provenienței armelor, situația stă complet diferit, curentul de opinie dominant fiind că armele trebuie produse local.
Oficialii americani le-au transmis aliaților europeni că doresc ca aceștia să continue să cumpere arme fabricate în SUA.
Mesajele transmise de Washington vin în contextul în care Uniunea Europeană a luat măsuri recente de a-și consolida industria de apărare, reducând participarea producătorilor americani la licitațiile de armament, au declarat pentru Reuters cinci surse familiare cu situația.
Amintim că, la jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a lansat planul ReArm Europe (Readiness 2030) un plan inițial de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro , prin care a propus creșterea cheltuielilor militare și punerea în comun a resurselor pentru proiecte comune de apărare, pe măsură ce Europa se pregătește pentru o scădere a implicării militare a SUA sub administrația Trump.
Măsurile propuse ar putea reduce rolul companiilor non-UE, inclusiv al celor din SUA și Regatul Unit.
SUA sunt nemulțumite de planurile Europei

În acest context, în cadrul unei întâlniri din 25 martie, secretarul de stat Marco Rubio le-a spus miniștrilor de externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei că Statele Unite vor să continue să participe la achizițiile de armament ale țărilor din UE, iar o excludere a companiilor americane din licitațiile europene ar fi privită negativ de Washington, au declarat sursele pentru Reuters.
O altă sursă diplomatică din nordul Europei a dezvăluit că oficialii americani au transmis un avertisment străveziu - o astfel de excludere de la achizițiile de armament ale UE ar fi considerată inacceptabilă la Washington.
Rubio intenționează să discute așteptările SUA ca țările UE să continue să cumpere arme americane în timpul vizitei sale la Bruxelles săptămâna aceasta, unde va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, a declarat un oficial senior al Departamentului de Stat.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Trump salută eforturile recente ale aliaților europeni de a "își consolida capacitățile de apărare și de a-și asuma responsabilitatea pentru propria securitate", dar a avertizat împotriva creării unor bariere care să excludă companiile americane din proiectele de apărare europene.
”Metoda Trump” presupune ca Europa să piardă pe toată linia

Trump a rupt un echilibru simbiotic euro-atlantic - Europa se baza pe sprijinul SUA în domeniul securității, în timp ce industria de apărare americană beneficia de comenzi masive din Europa.
Practic, președintele Trump a generat o situație contradictorie pentru Europa: pe de o parte, cere europenilor că sunt pe cont propriu în privința apărării, dar, pe de altă parte, insistă ca acestea să continue să cumpere armament american.
Nu putem să nu remarcăm faptul că Trump tratează Europa mai mult ca pe un competitor economic decât ca pe un aliat.
Trump e nemulțumit de deficitul comercial cu Europa în domeniul auto sau în cel farmaceutic, dar în industria de apărare, unde SUA are un avantaj clar (vânzările către Europa sunt o sursă majoră de venit pentru SUA), Trump nu vrea nicio schimbare.
Amintim că, după invazia rusă din Ucraina, două treimi (62%) din armamentul achiziționat de statele europene este produs de companii americane.
În concepția regimului Trump, Europa trebuie să continue să cumpere armament american, chiar dacă acest lucru o face vulnerabilă strategic, iar sta ar însemna să piardă pe toată linia.
Soluția este ca Europa să își dezvolte o industrie puternică de apărare. Capacitate economică există; la fel și potențialul din zona inovării.
Singura ”provocare” (practic e o problemă mare cât casa) o reprezintă capacitatea politică. Statele trebuie să renunțe la orgoliile naționale.
Dacă principalele țări europene vor fi unite și vor accepta compromisuri strategice de dragul unității, atunci ”trenul” european va ieși mai puternic din tunelul pregătit de ruși. Chiar dacă unele vagoane se vor desprinde, garnitura rămasă va merge cu viteză de TGV. Iar România ar trebui să tracteze - cum poate și cât poate, evident - la acest tren.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News