Polonezii remarcă ceea ce „criticii” români de F-16 au ratat: Achiziția celor 32 F-16 norvegiene de către România - o afacere de invidiat
România a semnat săptămâna trecută contractul pentru achiziția celor 32 de F-16 Fighting Falcon din Norvegia, aeronave care vor forma încă două escadrile după achiziția primei escadrile formate din 17 F-16 portugheze. O radiografie a achiziției a fost făcută și de polonezi.
F-16 Fighting Falcon, România. Foto: Avioane de tip F-16 Fighting Falcon, într-un hangar la Baza Aeriană 86 Borcea, pe data de 15 decembrie 2016. Inquam Photos
România va achita 388 de milioane de euro pentru cele 32 de avioane. Acestea vin într-o configurație superioară primei escadrile din Portugalia.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.
Primele avioane vor ajunge în cursul anului viitor.
De remarcat faptul că valoarea contractului e mult mai mică decât s-a anunțat inițial - 450 de milioane de euro.
Iar acest lucru e subliniat și de către experții polonezi.
Polonezii dau peste nas criticilor români de F-16: Achiziția celor 32 de avioane din Norvegia la prețul parafat de România - o afacere de invidiat
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române
Într-o analiză a achiziției parafate de România, jurnalistul militar polonez Maciej Szopa remarcă în publicația Defence24.pl prețul excelent plătit de țara noastră pentru cele 32 de avioane F-16 norvegiene.
Asta în pofida numeroaselor critici din țară, atât de la nivel oficial, cât și din social media unde tot mai mulți compară în mod eronat avioanele de luptă cu mașini second hand.
„Contractul pe care România îl negociază din 2021, prin urmare de când avioanele F-16 au fost retrase din serviciul norvegian, are o valoare de 385 de milioane de dolari. Aceasta e mult mai mică decât suma anunțată în primăvară, când se vorbea de peste 450 de milioane de dolari (n.a. - care oricum era un preț foarte bun). Avioanele urmează să fie livrate în 2023-2024, cea mai mare parte a livrărilor urmând să fie efectuată în 2024.
Calendarul livrărilor se datorează faptului că românii nu au cumpărat doar simple avioane la acest preț, ci contractul acoperă piese de schimb, echipamente de suport logistic, servicii de întreținere și instruirea personalului tehnic român. Prețul include și upgrade-ul la standardul M6.5.2”, remarcă jurnalistul polonez care consideră că România a făcut o afacere extrem de „atractivă”.
„Prețul de 400 milioane de dolari este extrem de profitabil”, remarcă sursa citată care amintește că în ciuda faptului că avioanele au intrat în serviciu în perioada 1980-1984, ele sunt întreținute la cele mai înalte standarde, norvegienii fiind cunoscuți pentru „cultura tehnică” în ceea ce privește Forțele Aeriene.
Presa poloneză remarcă că afacerea e win-win, întrucât modernizarea celor 32 de F-16, de acum românești, și pregătirea personalului, vor fi făcute de Kongsberg Aviation Maintenance Services, ceea ce oferă și „un impuls pozitiv industriei norvegiene de apărare”.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
F-16 achiziționate de România, o afacere excelentă cu o singură condiție
Potrivit estimărilor oficiale, cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia mai au în medie o resursă de 10 ani.
MApN a anunțat în repetate rânduri că achiziția celor 32 de F-16 va reprezenta perioada de tranziție către avioane de generația a V-a de tip F-35 Fighting Falcon, achiziție plănuită undeva după 2030.
Suma achitată pentru cele 32 de avioane F-16 norvegiene e cu adevărat o afacere foarte bună. Cu condiția ca planificatorii și decidenții români să respecte calendarul, să inițieze negocierile și să semneze contractul pentru F-35 undeva în jurul anului 2030, pentru a nu risca să ajungem în situația de azi a Bulgariei, care caută cu disperare soluții după ce resursa flotei de MiG-29 - coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Bulgare - se va epuiza în 2023 iar primele F-16 Fighting Falcon Viper vor fi livrate în cel mai fericit caz undeva în 2025-2026.
CITEȘTE ȘI: Imaginea zilei, un F-35 românesc (Foto). Lockheed Martin: Achiziția durează minimum 5 ani. România a luat decizia înțeleaptă cu F-16
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News