Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Polonia acuză ingerința UE în politica sa internă dar dă asigurări că nu va exista un Polexit
15 sep, 15:20
Polonia vrea să fie suverană şi doreşte să se pună capăt "ingerinţei" Uniunii Europene (UE) în problemele sale interne, însă nu va ieşi din Uniune, a declarat miercuri liderul partidului populist de dreapta aflat la putere, informează Agerpres, care citează AFP.
Jaroslaw Kaczynski

"Nu va exista Polexit (...). Vedem fără echivoc viitorul Poloniei în UE", a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), pentru agenţia de presă poloneză PAP.

Aceste afirmaţii intervin după ce înalţi responsabili ai PiS au dat de înţeles că este posibil ca Polonia să iasă din UE, în contextul unor tensiuni tot mai mari cu Bruxellesul asupra reformelor judiciare poloneze.

"Problemele de justiţie rămân competenţa exclusivă a statelor membre şi nu pot face obiectul acestui gen de ingerinţă care are loc în acest moment", a declarat Kaczynski, care este şi vicepremier. "Vrem să fim în UE, însă în acelaşi timp dorim să rămânem un stat suveran", a subliniat el.

"Principiul egalităţii între state este de asemenea încălcat în mod radical", a continuat liderul PiS, acuzând statele membre mai puternice, cum ar fi Germania, că "instrumentalizează" UE.

 

Polonezii susțin în proporție covârșitoare integrarea în UEPolonezii sunt majoritatea favorabili UE: peste 80% dintre ei susţin în continuare aderarea la Uniune. Însă relaţiile dintre Varşovia şi Bruxelles au devenit foarte tensionate în ultimele zile.

La începutul lunii, guvernul polonez a acuzat executivul european de "şantaj", după sugestia că UE ar putea reţine fondurile de relansare post-pandemie dacă Varşovia nu acceptă primatul legislaţiei comunitare.

Săptămâna trecută, Ryszard Terlecki (PiS), vicepreşedintele Parlamentului polonez, a îndemnat la "soluţii radicale". "Britanicii au arătat că dictatura birocraţiei bruxelleze nu le convine. Ei au întors spatele şi au plecat", a subliniat el.

Un alt înalt responsabil al PiS, Marek Suski, a declarat în timpul unei ceremonii în onoarea celor care au participat la mişcarea de rezistenţă poloneză că Polonia "va combate ocupantul de la Bruxelles" cum a făcut-o cu fasciştii şi sovieticii.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Egiptul a solicitat ajutor Occidentului pentru a opri vânzarea dronelor turcești către Maroc și Etiopia
SUA vor să despăgubească familiile afganilor uciși dintr-o „eroare tragică” în atacul cu dronă
Eurofighter, deasupra piramidelor. După două decenii, Forţele Aeriene Regale Britanice au desfășurat exerciții în Egipt
Polonia și Turcia își intensifică cooperarea în domeniul industriei de apărare
Incident în Marea Japoniei: Rusia susține că a oprit încercarea unui distrugător american de a-i încălca frontiera
În vizită în Turcia, Merkel mulțumește Ankarei pentru colaborare, dar nu a omis să critice regimul
Prototipul rachetei sol-sol americane PrSM bate recordul de distanță
După ce și-a revenit din șocul AUKUS, Franța face curte Canadei pentru submarinele din clasa Barracuda
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro