Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Polonia intenționează să folosească o armată de partizani voluntari, în cazul unui război cu Rusia
20 sep, 16:51
Polonia intenționează să folosească o armată partizană în caz de război cu Rusia. Până în 2024, structura paramilitară va include aproximativ 53.000 de voluntari și va consolida apărarea și potențialul armatei poloneze, a spus ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, potrivit ziarul Bild, citat de publicatia Uawire.org.

Autorul articolului, Dirk Müller Thederan, scrie că, dacă „vin rușii cu adevărat", Varșovia le va rezista folosind toate mijloacele disponibile: luptători, rachete, elicoptere și avioane de transport noi. Polonia intenționează, de asemenea, să-și înființeze un fel de armată partizană.

Unii experți militari polonezi consideră că astfel de soldați "cu jumătate de normă" ar fi „carne de tun" în caz de război. Totuși, Polonia intenționează să trimită aproximativ 100 de partizani în SUA pentru a fi instruiți în tactici asimetrice de luptă. Ulterior pregătirii, militarii vor servi în așa-numitele armate teritoriale de apărare.

Acest tip de armate a fost înființat după ce Partidul Lege și Justiție (PIS) a ajuns la putere în Polonia, deoarece membrii PIS consideră că acesta este un răspuns logic la agresiunile rusești. Până în 2024, se așteaptă recrutarea a 53.000 de partizani voluntari.

,,Este unul dintre elementele capacității de apărare și ale potențialului de descurajare ale armatei poloneze", a precizat ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, pentru ziarul Bild.

Polonia cheltuiește sume importante pentru acest aspect

În anul 2018, armatele teritoriale de apărare au costat Polonia în jur de 250 de milioane de euro. În caz de război, acestea vor coopera strâns cu armata regulată. Pe timp de pace, partizanii vor primi misiuni de luptă împotriva altor amenințări, inclusiv a încercărilor de destabilizare a situației din țară și a campaniilor de dezinformare.

Expertul militar Charlie Gao consideră că, în caz de război, Polonia nu va fi o „lașă" și tocmai de aceea guvernul polonez își mărește constant cheltuielile cu apărarea, reformează armata și cumpără echipamente militare moderne (americane). Ministerul polonez al Apărării intenționează să achiziționeze din Statele Unite cinci aeronave militare de transport C-130H, fiecare la prețul de 30,1 milioane USD, precum și 32 de avioane de luptă multirol de generația a cincea, F-35, la aproximativ 6,5 miliarde USD.

Ştiri Recomandate

Trupele britanice din Estonia primesc mesaje de amenințare. Oficialii britanici suspectează Rusia
Lituania înlocuiește elicopterele sovietice Mi-8 cu UH-60M Black Hawk
Soldații US Army retrași din Siria vor ajunge în Irak
China’s Energy Ambitions Set to Shake Up Russian Arctic
Turcia și forțele kurde se acuză reciproc de încălcarea armistițiului
Trump, discuție cu Erdogan după ce Turcia a continuat operațiunea împotriva kurzilor
EXCLUSIV
Geopolitics work in favour of Putin’s favor
Acord între Guvernul României și industria de apărare pentru finanțarea și sprijinirea industriei autohtone