Polonia vrea și ea sub Iron Dome-ul european. Varșovia s-ar putea alătura European Sky Shield Initiative (ESSI)
Din cauza atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei vecine, Polonia ar trebui să-și protejeze mai bine spațiul aerian, a declarat, zilele trecute, premierul polonez Donald Tusk, după o reuniune extraordinară a guvernului. La întâlnire au participat și cei mai înalți doi reprezentanți ai armatei.
Polonia s-ar putea alătura European Sky Shield - umbrela care va apăra cerul european de amenințările aeriene.
„Este în interesul Poloniei să facă parte din sistemele care ar putea crea o cupolă de fier care să protejeze eficient cerul din Europa”, a spus premierul Tusk.
Trebuie remarcat că decizia guvernului Tusk reprezintă o schimbare semnificativă de poziție a Varșoviei. Guvernul anterior polonez a respins, în octombrie 2022, o ofertă de a se alătura acestui proiect, care urmărește „să umple golul din umbrela protectoare a NATO în Europa”.
Președindele Andrzej Duda, un aliat al guvernului naționalist anterior, are o părere diferită față de implicarea Poloniei în acest proiect. Duda a descris ESSI drept un „proiect de afaceri german”.
Cu toate acestea, deși președintele este comandantul suprem al forțelor armate, nu are puterea politică de a opri guvernul să se alăture unui program internațional de apărare.
European Sky Shield (ESSI) - Iron Dome-ul european
Donald Tusk a mai spus că tocmai acesta este motivul pentru care Polonia dorește să se alăture proiectului inițiat de Germania, care pune bazele unui sistem terestru integrat european de apărare aeriană European Sky Shield (ESSI).
„Trebuie să fim conștienți de faptul că țara noastră se află astăzi într-o situație semnificativ mai proastă decât ar putea fi de fapt”, a amintit el.
European Sky Shield (ESSI) va fi un sistem de apărare aeriană multistrat:
stratul inferior: sistemul german IRIS-T SLM
stratul mediu: sistemul MIM-104 Patriot
stratul superior: sistemul israelian Arrow 3
În prezent,19 țări europene, printre care Germania, Marea Britanie, România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Grecia, Turcia și alte țări, participă la acest proiect de securitate aeriană. În februarie, Turcia și Grecia și- au anunțat intenția de a se alătura proiectului, ridicând numărul total de state participante la 21.
Obiectivele programului includ îmbunătățirea interoperabilității sistemelor de apărare aeriană și eficientizarea achizițiilor comune de capacități pe întreg continentul.
Polonia își consolidează sistemul antiaerian
În conformitate cu planurile de investiții existente, sistemul de apărare aeriană al Poloniei trebuie să se bazeze pe sistemul de apărare antiaeriană de rază medie Wisla, care dispune de baterii Patriot, care va fi ajutat de alte două straturi de apărare aeriană.
Acestea includ sistemul de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Narew, bazat pe rachetele CAMM și CAMM ER, precum și iLauncher-urile de la consorțiul european MBDA și bateriile de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune Pilica+ dezvoltate de industria poloneză de apărare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News