Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
„Tocmai am vorbit cu președintele Volodimir Zelenski. Discuția a decurs foarte bine. El, ca și președintele Putin, dorește să facă pace. Am discutat despre o serie de subiecte care au legătură cu războiul, dar mai ales despre întâlnirea care va avea loc vineri la Munchen, unde vicepreședintele JD Vance și secretarul de stat Marco Rubio vor conduce delegația”, a scris Trump.
Anterior, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a adăugat că este nerealist să se aștepte ca Ucraina să-și restabilească frontierele din 2014 în cadrul oricăror negocieri cu Moscova și că aderarea Ucrainei la NATO nu este luată în considerare.
Atât remarcile lui Hegseth, cât și cele ale lui Trump au atras rapid critici dure din partea mai multor personalități politice.
Senatorul american Richard Blumenthal a condamnat mesajul lui Hegseth, numindu-l o „capitulare și o trădare” a Ucrainei.
Surrender & betrayal—this SecDef Hegseth message amounts to abandoning Ukraine, & undercutting the security of our European allies. Having made 6 visits to Ukraine during its fight against Putin’s bloody assault, I know Ukrainians’ courage is unquenchable. They will persevere. https://t.co/oHuQ2tWzH6
— Richard Blumenthal (@SenBlumenthal) February 12, 2025
Blumenthal, care a efectuat șase vizite în Ucraina în timpul războiului purtat de Rusia, a susținut că mesajul echivalează cu abandonarea Ucrainei și subminarea securității aliaților europeni. Acesta a subliniat curajul de nezdruncinat al ucrainenilor, adăugând: „Ei vor persevera”.
De asemenea, republicanul Don Bacon a exprimat îngrijorări similare, îndemnând SUA să recunoască cine a început războiul și cine a fost responsabil pentru bombardarea fără discernământ a orașelor. „Ar trebui să avem claritate morală cine a început acest război, cine bombardează orașe fără discriminare și cine este adevăratul nostru prieten aici”, a spus Bacon, subliniind consecințele recompensării invadatorului.
Senatorul american Adam B. Schiff, democrat din California, a scris: „Astăzi, președintele Trump l-a sunat pe inamicul nostru, Rusia, înainte de a-l suna pe aliatul nostru, Ucraina”.
All we need is peace. A JUST PEACE. Ukraine, Europe and the United States should work on this together. TOGETHER.
— Donald Tusk (@donaldtusk) February 12, 2025
Poziția liderilor europeni a fost urmată de opinii ferme. Fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk a declarat pe X: „Avem nevoie doar de pace. O PACE JUSTĂ. Ucraina, Europa și Statele Unite ar trebui să lucreze împreună la acest lucru. ÎMPREUNĂ”.
Politicianul estonian Marko Mihkelson și-a exprimat îngrijorarea, spunând: „Astăzi ar putea intra în istorie ca o zi neagră pentru Europa”, îndemnând liderii europeni să recunoască faptul că este important să ia măsuri acum.
Pe 12 februarie, Donald Trump a anunțat că Marco Rubio va fi unul dintre reprezentanții SUA care conduc negocierile cu Rusia privind războiul din Ucraina.
Într-un comentariu pentru CNN, secretarul de stat american a declarat că Donald Trump dorește să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece mulți oameni mor și există o mulțime de distrugeri, dar „este vorba despre justiție, în care Ucraina rămâne o țară suverană și independentă”.
„Am dori să vedem un sfârșit al acestui război în Ucraina, un sfârșit corect, o pace justă, o pace durabilă. Dar, evident, este întotdeauna bine să vedem aceste lucruri. Nu au legătură între ele, dar cred că este un semn bun că sunt dispuși să colaboreze în acest fel”, a declarat Rubio pentru CNN.
Zelenski, împreună cu mai mulți oficiali americani de top, inclusiv trimisul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, și vicepreședintele JD Vance, va participa la Conferința de Securitate de la Munchen în perioada 14-16 februarie, unde se așteaptă să se întâlnească cu ambele personalități.
Kellogg este, de asemenea, programat să viziteze Ucraina pe 20 februarie, în timp ce Trump a menționat că intenționează să se întâlnească cu Zelenski în curând, deși nu a specificat locul sau momentul. Se anticipează că posibilele negocieri de pace vor fi principalul punct central al acestor discuții.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Compania americană de apărare Lockheed Martin a anunțat, pe 22 ianuarie 2025, livrarea a șase sisteme de rachete M142 HIMARS către Estonia, marcând un nou pas în îmbunătățirea capacităților de apărare ale țării, ca răspuns la provocările de securitate regionale.
Aeronave din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 24 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Armata rusă se pregătește pentru o mare bătălie prin care urmărește să preia controlul inimii Donbasului (ce cuprinde provinciile ucrainene Donețk și Lugansk), înainte de începerea negocierilor dintre președintele rus Vladimir Putin și noul președinte american Donald Trump, care a amenințat că ar putea impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, scriu agențiile Agerpres și EFE.
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat joi, 23 ianuarie, că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, trebuie să fie obligat „să implore Ucraina și pe aliații ei să se așeze la masă și să discute”.
Rusia nu are în prezent potențialul militar pentru o ofensivă rapidă în Ucraina, deoarece se confruntă cu probleme privind personalul. „Nu este o viziune politică, ci militară”, potrivit celui mai înalt militar al NATO din Europa.
În discursul său de la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la Europa să crească cheltuielile pentru producția de armament și să dea dovadă de unitate în politica de securitate. În ceea ce privește procesul de pace din Ucraina, acesta a menționat că una dintre componentele garanțiilor de securitate pentru Kiev ar trebui să fie desfășurarea a cel puțin 200 000 de militari europeni pentru misiuni de menținere a păcii.
Într-un demers neobișnuit, președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut noi propuneri pentru acțiunile de îmbunătățire substanțială a apărării naționale. Deși au trecut sub trei ani de la ultima revizuire a strategiei de apărare, conducerea Franței intenționează să actualizeze din nou documentele în acest sens, inclusiv cel de bază și anume Evaluarea Strategică Națională (în franceză, Revue nationale stratégique).
Principalii lideri europeni și-au declarat disponibilitatea și voința de a dezvolta cooperarea transatlantică cu noua administrație prezidențială a SUA, dar există și avertismente venite din Europa. La 21 ianuarie, principalul purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisarul pentru economie și productivitate, a subliniat că UE și SUA sunt parteneri strategici și a afirmat că cooperarea este importantă „mai ales într-un moment în care regimurile autocratice sfidează din ce în ce mai mult ordinea internațională bazată pe reguli”.
Donald Trump a blocat ajutorul acordat de SUA altor țări pentru o perioadă de 90 de zile și a ordonat un audit al programelor. Unul dintre primele sale decrete după preluarea mandatului, președintele american Donald Trump a suspendat ajutorul pentru orice alt stat sau organizație. Aceasta măsură ridică întrebarea dacă acest lucru amenință situația din Ucraina, care a primit 66,5 miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru armament din partea SUA începând din 2022.
Noul președinte american Donald Trump a spus că dorește să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin. El nu a menționat o dată, dar a spus că ar putea fi „foarte curând”.
Cu administrația Joe Biden s-a încheiat o eră, cea a președinților americani - fie republicani, fie democrați - ale căror viziuni politice au fost ancorate în logica Războiului Rece, cu Europa cap compas.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este deschis dialogului cu administrația președintelui american Donald Trump, care va prelua din nou puterea astăzi, potrivit agenției de știri de stat TASS. CNN a raportat în weekend că Trump și-a instruit echipa să organizeze o convorbire telefonică cu șeful Kremlinului în primele zile după inaugurare.
Armata României urmează să demareze mai multe programe de înzestrare și de modernizare anul acesta, iar printre ele se numără, în sfârșit, o veste bună pentru cea mai văduvită structură de forță din cadrul Armatei: Forțele Navale Române.
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a fost dictat atât de luptele aeriene, cât și de câștigurile teritoriale de pe linia frontului. În timp ce ambele părți se bazează din ce în ce mai mult pe dronele de luptă, rachetele de croazieră și rachetele balistice rămân instrumente importante pentru lansarea de atacuri puternice. Pusă în faţa unor astfel de provocări strategice, Ucraina a făcut presiuni asupra partenerilor internaționali pentru a obține mai multe capacități de apărare aeriană, ca urmare a intensificării atacurilor ruse care vizează infrastructura energetică.
Mike Waltz, pe care președintele ales al SUA, Donald Trump, intenționează să îl numească în funcția de consilier pentru securitate națională, a asigurat că președintele ales este „hotărât” să pună capăt războiului purtat de Rusia în Ucraina. Waltz a declarat acest lucru în cadrul emisiunii Face the Nation de pe CBS din 19 ianuarie.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut din nou aliaților săi să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot. El a spus că Rusia a efectuat peste 1.000 de atacuri aeriene pe teritoriul ucrainean în ultima săptămână. Agenția de presă slovacă TASR a informat despre acest lucru, preluând un raport al agenției DPA.
Iranul a inaugurat sâmbătă o bază navală subterană de rachete într-o locație necunoscută din Golf, a declarat televiziunea de stat, cu două zile înainte de începerea celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. Această nouă facilitate militară a fost dezvăluită într-un moment în care se așteaptă că tensiunile cu Washingtonul să crească. Liderii iranieni sunt îngrijorați de faptul că Trump i-ar putea permite premierului israelian Benjamin Netanyahu să atace siturile nucleare ale Iranului, înăsprind în același timp sancțiunile americane asupra industriei petroliere iraniene prin politica sa de „maximă presiune”.
Prăbușirea regimului lui Bashar al-Assad din Siria a stârnit îngrijorarea mai multor țări regionale, precum Israelul, Emiratele Arabe Unite și Egiptul. De fapt, Tel Avivul este deosebit de îngrijorat de această evoluție, un comitet guvernamental israelian sugerând chiar că Siria, condusă de islamiști sunniți care nu recunosc dreptul Israelului de a exista, ar putea reprezenta o amenințare mai mare pentru țară decât Iranul, arhi-inamicul Israelului.
În mod normal, România nu face publice date oficiale privind cantitatea de tehnică militară furnizată Ucrainei, existând până în prezent doar speculaţii şi, ocazional, unele declaraţii cu privire la diversitatea de echipamente militare transferate, printre care se numără şi MLRS-ul românesc APR-40, care arată ca o copie a sistemului sovietic BM-21 Grad.
Pe 18 ianuarie, dronele Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina au lovit un depozit de petrol din regiunea rusă Tula, situat la aproximativ 300 km de frontiera cu Ucraina. Depozitul petrolier ,,8 Marta'' al Rezervei Federale Ruse are 58 de tancuri pentru depozitarea produselor petroliere. Acesta este situat la coordonatele 54.027450, 38.050564 și la 230 km de frontiera de stat a Ucrainei. În prezent, autoritățile oficiale din regiunea Tula afirmă că incendiul a fost cauzat de căderea resturilor de drone și că un total de 5 UAV-uri inamice au fost distruse de forțele de apărare aeriană și de război electronic.
Costurile reale ale războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei depășesc cu mult statisticile oficiale, punând cu adevărat Moscova sub o presiune economică enormă. În plus, măsurile financiare luate de guvernul rus pentru a sprijini efortul de război au dus la crearea unei „bule strategice de credit”, o situație extrem de periculoasă pentru economia rusă.
Echipa de la vârf a președintelui ales al SUA, Donald Trump, a fost audiată în zilele trecute de comitetele de specialitate ale Congresului. Printre cei care au răspuns întrebărilor parlamentarilor americani s-au numărat oficialii care vor ocupa funcțiile de Secretar al Apărării - Pete Hegseth, șef al CIA - John Ratcliffe, precum și cea de Secretar de Stat - Marco Rubio.
Noul acord ruso-iranian privind parteneriatul strategic dintre Rusia și Iran va da un impuls cooperării practice în toate domeniile, a declarat președintele rus Vladimir Putin, după întâlnirea cu omologul său iranian Masoud Pezeshkyan.
Forțele ruse folosesc tot mai des drone încărcate cu explozibil, conectate la operatorii lor prin cabluri de fibră optică, pentru a lovi cu precizie trupele și echipamentele militare ucrainene, iar Kievul caută o soluție pentru a riposta. Dronele cu fibră optică au apărut din ce în ce mai des în luptă în ultimul an și reprezintă o provocare. În peisajul în schimbare al războiului modern, atât Ucraina, cât și Rusia au început să întrebuințeze drone FPV cu fibră optică, imune la interferențele electronice. Aceste drone sunt periculoase pentru că nu pot fi bruiate cu ajutorul războiului electronic tradițional și sunt dificil de apărat împotriva lor, subliniind necesitatea găsirii unei soluții.
Războiul din Ucraina a servit, fără îndoială, drept o reamintire dură a modului în care evoluează războiului, dar și provocările cu care se confruntă NATO în secolul XXI. Răspunsul NATO la conflict, inclusiv sprijinul militar sporit acordat Ucrainei și o stare de pregătire sporită, reflectă angajamentul Alianței față de apărarea colectivă. Printre lecțiile-cheie pe care NATO le va învăța probabil se numără importanța unei descurajări solide, necesitatea de a continua investițiile în capacitățile de apărare și importanța rezilienței în fața amenințărilor hibride. Războiul a subliniat, de asemenea, importanța legăturilor transatlantice puternice și a cooperării între statele aliate în faţa noilor provocări de securitate.
Acțiunile concertate de manipulare care se desfășoară pe rețelele de socializare cu permisiunea platformei respective trebuie combătute cât mai rapid cu măsuri drastice, care pot ajunge până la limitarea funcționării serviciului respectiv, într-un mod similar cu regulile aplicate în cazul posturilor TV și radio.
GLGH Steel, LLC a fost de acord să achiziționeze Artrom Steel Tubes S.A., producătorul român de tevi din oțel fără sudură cu sediul în Slatina și Reșița. GLGH Steel este o subsidiară a Great Lakes Global Holdings (GLGH), o companie de investiții cu sediul în Chicago, Illinois.
Ministerul Apărării Naționale respinge răspândirea de informații eronate privind extinderea și modernizarea Bazei 57 Aeriene „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu, România. Ministerul respinge speculațiile și interpretările manipulatoare care au circulat atât pe plan intern, cât și internațional.
Reprezentanți de seamă ai țărilor europene au subliniat participarea obligatorie a Ucrainei și a Europei în întregime la orice negocieri cu Rusia anunțate de președintele american Donald Trump. La 12 februarie, președintele Trump a anunțat începerea negocierilor cu Moscova pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, după o convorbire telefonică cu Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
În urmă cu câteva zile, pe reţele de socializare, au apărut imagini cu ceea ce pare să fie surprinderea unui avion F-16AM Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Ucrainene în timpul unei misiune de atac, efectuând o trecere la joasă altitudine. Acestea sunt primele imagini cu un F-16 ucrainean care poartă o încărcătură completă de bombe ghidate GBU-39 SDB.
Rusia a convenit cu Sudanul să înființeze o bază navală la Marea Roșie. Kremlinul a negociat-o inițial cu fostul președinte al țării, Omar al-Bashir, dar acesta a fost răsturnat de armată, ceea ce a întârziat acordul.
Un acord privind minereurile semnat între Kiev și Washington ar putea oferi Ucrainei un „scut de securitate” după încheierea războiului cu Rusia, a precizat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat acest lucru după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Raytheon, o companie RTX, anunță că a finalizat cu succes un nou test al Radarului de apărare antiaeriană și antirachetă de joasă altitudine (LTAMDS), în cadrul unui exercițiu complex cu muniție reală.
Cel puţin 28 de persoane au fost rănite, o parte foarte grav, în incidentul de joi din centrul Munchenului în care un autoturism a intrat într-un grup de oameni, potrivit oficialilor şi pompierilor, transmit Agerpres și DPA. Premierul landului Bavaria, Markus Soder, a declarat că incidentul este tratat ca "presupus atac".
Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare, în cursul zilei de 12.02.2025, submarinul B-265 Krasnodar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană. Submarinul este escortat de remorcherul Evgeniy Churov.
Președintele american Donald Trump a avut convorbiri telefonice atât cu liderul rus Vladimir Putin, cât și cu președintele Volodimir Zelenski, anunțând la 12 februarie că negocierile pentru a pune capăt războiului vor începe „imediat” și că o încetare a focului în Ucraina ar urma să fie posibilă într-un „viitor nu prea îndepărtat”.
În noaptea de miercuri, 12 februarie, spre joi, 13 februarie, sisteme de drone rusești au executat un nou atac asupra unor obiective civile și de infrastructură aflate pe teritoriul Ucrainei, în apropierea frontierei cu România.
Oficiali din Marea Britanie au confirmat recent că, printre altele, Londra ajută la dezvoltarea a două tipuri de vehicule maritime fără echipaj (UMV) pentru Ucraina, după ce forțele ucrainene au obținut succese notabile împotriva mijloacelor navale rusești din Marea Neagră prin utilizarea UMV-urilor ca elemente de atac unidirecționale.
Rusia ar putea ataca state NATO în decurs de doi ani, a avertizat serviciul de informații al Ministerului danez al Apărării, în raportul său anual. Mai mult, armata rusă ar putea forța un conflict ”cu o țară cu care se învecinează” (probabil stat non-NATO) chiar și la aproximativ 6 luni de la oprirea războiului din Ucraina.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri pe reţeaua sa de socializare Truth Social că a avut o "conversaţie prelungită şi foarte productivă" cu omologul său rus Vladimir Putin, în timpul căreia cei doi au convenit să înceapă "imediat" negocierile cu privire la Ucraina, relatează Agerpres și AFP.
Rusia nu va negocia niciodată cu Ucraina pentru a schimba teritoriul ucrainean capturat cu teritoriul ocupat de trupele ucrainene din regiunea Kursk din vestul Rusiei. Acest lucru a fost declarat astăzi (12.02.2025) de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit agențiilor de presă.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că o revenire la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist și că administrația Trump nu vede aderarea la Kiev la NATO ca parte a unei soluții la războiul declanșat de invazia Rusiei.
Americanii au făcut o demonstrație de forță cu avioane de tip F-22 Raptor, considerate de mulți ca fiind în continuare, în ciuda ascensiunii F-35, ca fiind cele mai bune avioane din lume, cel puțin în confruntări aeriene directe.
Serviciul secret al SBU l-a arestat pe șeful de cabinet al centrului său antiterorist. Îl acuză că lucrează pentru serviciul secret rus, FSB.
Statele Unite au eliberat din închisoare un cetățean rus, ca parte a unui schimb pentru americanul Mark Fogel, care a fost eliberat dintr-o închisoare rusă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rusul eliberat se va întoarce acasă în zilele următoare, moment în care, a spus el, Moscova îi va face public numele. Potrivit unui oficial anonim al administrației americane, persoana eliberată este Alexander Vinnik, condamnat pentru infracțiuni cibernetice.
Avionul Rusiei Su-57, considerat de generația a cincea, și-a găsit primul client extern.
Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că, fără Ucraina, Europa s-ar putea confrunta cu o ocupație rusă la scară largă, din cauza avantajului numeric al Moscovei în ceea ce privește forțele, a declarat acesta într-un interviu acordat The Guardian publicat pe 12 februarie. Zelenski a subliniat disparitatea de forțe dintre Rusia și Europa, afirmând că armata Ucrainei este formată din 110 brigăzi, în timp ce Rusia dispune de 220 și intenționează să se extindă la 250 în acest an. În schimb, Europa, inclusiv trupele americane staționate acolo, are doar aproximativ 82 de brigăzi de luptă, a spus el.
Potrivit informațiilor publicate de cotidianul turc Daily Sabah la 10 februarie 2025, Turcia, care a aderat la Inițiativa europeană privind scutul aerian (ESSI) în februarie 2024, este acum un partener oficial al proiectului condus de Germania care vizează crearea unui sistem de apărare antirachetă unificat și eficient în întreaga Europă și poate oferi sistemele sale de rachete de apărare antiaeriană de producție proprie pentru a spori capacitățile proiectului ESSI.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Walz, a declarat că Europa ar trebui să se ocupe de securitatea Ucrainei fără implicarea SUA. Președintele Trump a declarat că SUA ar putea oferi sprijin financiar Ucrainei în schimbul resurselor sale de pământuri rare. De asemenea, Președintele SUA a susţinut că avut o discuție cu Vladimir Putin pe temea încheierii războiului din Ucraina. Toate aceste declarații au fost analizate de experții Kyiv Security Forum.
Forțele Armate Germane pariază în continuare pe trupele sale de infanterie și acordă un contract fabulos pentru menținerea unităților ei în rândul celor mai moderne și dotate armate din lume. Rheinmetall Electronics a semnat, pe 6 februarie, cel mai mare contract-cadru de până acum cu Forțele Armate Germane. El este destinat pentru digitalizarea sistemelor cu care vor lucra militarii din plutoanele de infanterie.
Comandamentul operațional polonez a informat că marți, 11 februarie, la ora 14:09, “în partea de est a Golfului Gdańsk, spațiul aerian situat deasupra apelor teritoriale ale Republicii Polone a fost încălcat de către o aeronavă Su-24MR aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse”.
Țările NATO și-au depășit propriul obiectiv și au oferit Ucrainei un ajutor de peste 50 de miliarde de euro în 2024. Mai mult de jumătate din această asistență a provenit din Europa și Canada. Restul a fost furnizat de Statele Unite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al NATO, Allison Hart, la 11 februarie.
Surse de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 11.02.2025, două bombardiere strategice de tip B-52H Stratofortress aparținând Forțelor Aeriene ale SUA au evoluat în spațiul aerian al Suediei, ca mai apoi să aterizeze la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie.
Ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, Excelența Sa Rim Kap-soo a fost decorat cu înaltul Ordin Național „Serviciu Credincios” în grad de Mare Cruce.
Dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat războiul din Ucraina va fi oprit, grație unui acord în care părțile vor fi făcut concesiile necesare, se pune problema cum vor putea arăta lucrurile după aceea din punct de vedere al asigurării securității Ucrainei pe termen scurt și mediu.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, dacă lui Donald Trump va reuși să aducă Ucraina și Rusia la masa negocierilor, el îi va propune liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, un schimb de teritorii – teritoriile ucrainene ocupate în schimbul unor părți din regiunea Kursk, parte aflată sub controlul forțelor ucrainene.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
Uniunea Europeană va oferi fonduri UE de 50 de miliarde de euro (51,6 miliarde de dolari) pentru a susține ambițiile blocului comunitar în materie de inteligență artificială, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce țările se confruntă cu liderul în tehnologie.
Rusia s-a oferit să producă în India avionul de luptă stealth Su-57 care ar urma să intre și în dotarea Forțelor Aeriene Indiene, a declarat marți un oficial rus și un oficial din India, în timp ce Moscova încearcă să intensifice relațiile de apărare cu New Delhi.
Racheta balistică intercontinentală rusă Sarmat, care trebuia să fie viitorul programului nuclear rus, pare a fi un eșec total. Potrivit canalului de Telegram VChK-OGPU, testele nereușite ale rachetei Sarmat (care este se află doar teoretic în serviciul Forțelor de Rachete ale Armatei Ruse) l-au costat funcția pe șeful agenției spațiale ruse Roskosmos, Iuri Borisov.