Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Premieră în cooperarea dintre Aviația și Marina Italiei: Un F-35 al Forțelor Aeriene aterizează pentru prima dată pe un portavion al Forțelor Navale
24 noi, 14:34
Un avion de luptă F-35B al Forțelor Aeriene italiene a aterizat pentru prima dată pe portavionul Cavour al Marinei Italiei. Împreună cu aeronava stealth italiană, pe portavionul Cavour a aterizat și un F-35B al Forțelor Navale americane, marcând începutul activităților comune între cele două forțe, care întrebuințează același tip de avion - F-35B.

Evenimentul a avut loc sâmbătă - 21 noiembrie, în cadrul unui exercițiu comun al forțelor italiene, americane și britanice în Marea Mediterană. Cele două avioane au decolat ulterior de pe Cavour pentru a ateriza pe portavionul Queen Elisabeth al Royal Navy.

În continuarea exercițiului, mai multe avioane F-35B italiene, americane și britanice au zburat împreună și au efectuat decolări și aterizări pe cele două portavioane.

Potrivit publicației Defense News, în cadrul exercițiul a mai avut loc o premieră prin zboruri comune ale avioanelor F-35B din Aviația și Marina Italiei.

Marina (Forțele Navale) italiană are în prezent trei din cele 15 F-35B care, urmează să fie livrate, dintre care două se antrenează în Statele Unite, în timp ce un al treilea se află din iulie pe portavionul Cavour.

G Ad:

Aviația (Forțele Aeriene) italiană va fi înzestrată cu 60 de avioane F-35A și 15 F-35B. Primele aeronave F-35B au fost deja livrate, Italia intenționând să le întrebuințeze în misiuni care vor fi executate de pe aerodromuri cu piste scurte.

Duminică, discuțiile despre o cooperare autentică între cele două categorii de forțe italiene au avansat, impulsionate de șeful Statului Major al Apărării Italiei, amiralul Cavo Dragone care a sugerat ca, pe lângă antrenarea piloților Aviației pe portavionul Cavour, piloții Marinei să se pregătească pentru misiuni cu decolare-aterizare terestre.

„Sinergiile dintre Marină și Forțele Aeriene în utilizarea F-35B de pe punțile portavioanelor vor fi egalate în utilizarea lor de pe uscat, operând împreună în situații operaționale fără piste adecvate aeronavelor convenționale”, a spus el.

Descriind duminică – 22 noiembrie drept o „zi istorică”, amiralul Cavo Dragone a adăugat: „Aceasta este o nouă etapă în care ne îndreptăm către integrarea completă a F-35B ale Forțelor Aeriene și Marinei, ceea ce va aduce interoperabilitate totală între operațiile aeriene și navale”.

Această evoluție are loc pe fondul discuțiilor cu privire la alocarea de fonduri din bugetul de apărare al Italiei pentru formarea unei „Forțe comune STOVL [n.r. - decolare pe distanță scurtă și aterizare verticală]”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Blindate Terminator, pe platforma T-90 (Video). Armata rusă a înființat prima companie de vehicule de luptă pentru sprijinul tancurilor
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro