Premieră în istoria aviației. Dogfight între un pilot de F-22, aflat într-o aeronavă reală, și un sistem de AI care a simulat un J-20
Premieră în Statele Unite ale Americii. Un pilot de F-22, aflat într-un avion real, efectuat manevre împotriva unui sistem de inteligență artificială care a simulat o aeronave chineză J-20.
Potrivit celor de la The Drive, companiile americane care au dezvoltat acest algoritm de inteligență artificială (AI) sunt Red 6 și EpiSci.
Pilotul de F-22 care a participat la test a pilotat o aeronavă experimentală Freeflight Composites Berkut 560. Aflat în cabina avionului, pilotul american purta o cască prin care sistemul de inteligență artificială proiecta un avion inamic, o aeronavă J-20 chineză. Aeronava J-20 era controlată de algoritmul de inteligență artificială dezvoltat de companiile americane.
Manevrele aeriene între pilotul de F-22 și sistemul de AI s-au desfășurat în SUA, California.
Sursă foto: Dan Robinson, Instagram, CEO Red 6
Freeflight Composites Berkut 560, sursă foto: The Drive
Primul duel din istorie între un avion real și un sistem de inteligență artificială
Companiile care au dezvoltat algoritmul ce a simulat aeronava J-20 au participat la programul AlphaDogfight. Atunci, în luna august, opt echipe care au dezvoltat algoritmi de inteligență artificială (AI), capabili să efectueze manevre de luptă în simulatoare. Cele opt echipa au concurat între ele, iar la final echipa câștigătoare a simulat o luptă aeriană împotriva unuia dintre cei mai experimentați piloți americani de F-16.
Doar că în programul respectiv pilotul de F-16 care s-a duelat cu algoritmul de inteligență artificială s-a aflat într-un simulator, nu într-o aeronavă reală. Aceasta a fost o premieră.
În august, sistemul de inteligență artificială nu i-a dat nicio șansă pilotului de F-16 aflat atunci într-un simulator. Au fost simulate cinci runde ale confruntării aeriene, toate cinci fiind câștigate de AI.
În ceea ce privește duelul dintre pilotul de F-22 aflat într-un avion real și algoritmul de AI, sursa citată precizează că implementarea sistemului nu este dificilă iar acest pas poate ajuta la reducerea drastică a costurilor antrenamentelor deoarece nu vor mai fi necesare două avioane reale pentru a simula manevrele.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News