Publicaţia Dutch Aviation Society, cunoscută publicului pasionat de aviaţie militară şi civilă ca Scramble Magazine, precizează într-un recent articol că Forţele Aeriene Romane vor renunţa la avioanele MiG-21 până în 2024.
Potrivit publicaţiei Scramble, Forțele Aeriene Române mai folosesc în prezent aproximativ 30 de avioane de luptă MiG-21, iar acestea urmează să fie înlocuite cu aeronave F-16 cumpărate din Norvegia, deoarece din 2024 nu vor mai fi utilizate de piloţii români.
Publicaţia Scramble precizează că Forțele Aeriene Române (RAF) au renunţat deja la versiunea LanceR A, menţinând în stare operaţională aproximativ zece LanceR B și douăzeci de LanceR C. Aceste MiG-uri sunt operate de Escadrilă 861 Aviaţie Lupta de la Baza 86 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi Escadrila 711 Aviaţie Lupta la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.
Avioanele MiG-21 au intrat în dotarea Forțele Aeriene Române în anii 1960, însă nu se știe câte MiG-uri au fost livrate cu exactitate. Trebuie precizat că Forțele Aeriene Române au avut şi avioane MiG-23 și MiG-29, dar acestea au fost scoase din uz la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 din cauza lipsei de componente.
Cu toate acestea, din 1995 până în 2003, România, cu ajutorul companiei israeliene de apărare Elbit Systems, a desfășurat un program de modernizare, cunoscut ca LănceR, pentru 111 avioane avioane MiG-21.
După cum bine ştim deja, avioanele MiG-21 vor fi înlocuit cu aeronave F-16 achiziționate din Norvegia, iar până în 2024 Forțele Aeriene Române ar trebui să primească 32 de astfel de aeronave. Forțele Aeriene Române au acum 17 avioane de vânătoare F-16 achiziționate în Portugalia.
Astfel, în 2024, „nucleul” Forțelor Aeriene Române va fi format din 49 de avioane de vânătoare F-16 în loc de 30 de MiG-21 pe care le are acum.
Amintim că, la sfârşitul anului trecut, Parlamentul României a aprobat achiziționarea a 32 de aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia. Aeronavele vor fi achiziționate în configurație M6.5.2, configurație superioară primelor 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia.
Achiziția include și suport logistic de la Guvernul Norvegiei și a bunurilor și serviciilor pentru modernizare de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, necesare realizării Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție. Întregul pachet se ridică la aproximativ 454 milioane de euro.
Din această sumă aeronavele vor costa 354 de milioane de euro. Prețul de achiziție e foarte bun având în vedere configurația superioară a celor 32 de avioane F-16 din Norvegia, față de primele 17 din Portugalia care ne-au costat cam 930 de milioane de dolari.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News