Președintele Comitetului Militar NATO, săgeți către companiile din apărare – vremurile cer o nouă abordare: Cu cât ne coordonăm mai mult producția de apărare, cu atât ne intensificăm descurajarea
„Trebuie să ne îndepărtăm de o eră care era axată exclusiv pe eficiență. Acum trăim într-o eră care necesită eficacitate.” Interesul comercial pe termen scurt pune în pericol interesul colectiv pe termen lung, a spus amiralul Rob Bauer într-un discurs ce pune un semnal de alarmă pe dimensiunea economică a apărării NATO.
Comitetul militar al NATO s-a întrunit, pe 14 septembrie, la Praga pentru conferința sa anuală. În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre evoluțiile strategice militare din cadrul Alianței, în lumina deciziilor luate la Summit-ul NATO de la Washington DC din iulie 2024.
În fața NATO stau două sarcini importante: sprijinirea Ucrainei și consolidarea propriei apărări.
Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar NATO, în discursul său de deschidere, a reflectat asupra priorităților cheie ale Alianței: „Autoritățile militare NATO au două sarcini herculeene pe care trebuie să le îndeplinească simultan. În timp ce continuăm și creștem sprijinul nostru pentru Ucraina, trebuie să ne consolidăm și propria descurajare și apărare.”
NATO are acum 500.000 de militari gata de luptă
Privind înapoi la Conferința Comitetului Militar din 2023, amiralul Bauer a evidențiat progresul înregistrat în implementarea familiei de planuri DDA (în engleză Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area plans):
„Când am susținut această conferință a comitetului la Oslo anul trecut, noile planuri de apărare ale NATO, așa-numita familie de planuri DDA tocmai fusese aprobată. NATO are acum 500.000 de militari cu un nivel de pregătire ridicată, am înființat Forța de Reacție Aliată. Ne adaptăm structura de comandă și control, iar aliații își dezvoltă și își extind rapid capabilitățile. Dar munca noastră este departe de a fi încheiată”, a declarat Bauer.
Efortul de apărare este unul comun atât al tuturor militarilor din NATO cât și al industriei de apărare.
„Responsabilitatea pentru libertate nu cade doar pe umerii celor în uniformă. Pentru a reuși, avem nevoie de o capacitate de producție mult mai mare în industria de apărare. Pentru că, deși ar putea fi armata cea care câștigă bătăliile, economia este cea care câștigă războaie”, a precizat Președintele Comitetului Militar NATO.
Companiile din industria de apărare trebuie să coopereze mai mult între ele.
„Cu cât ne coordonăm mai mult producția de apărare, cu atât ne intensificăm descurajarea. (…) Aceasta nu este o idee nouă. De fapt, colaborarea economică a fost un factor cheie al Tratatului de la Washington care a fost semnat în urmă cu 75 de ani. În timp ce articolul 5 atrage adesea atenția, articolul 2 este la fel de important. În economiile noastre liberale, cea mai mare parte a puterii revine „pieței”. Ceea ce înseamnă că orice schimbare reală a capacității de producție va trebui să vină din convingere, nu din forță. Înțelegerea argumentului că prosperitatea noastră economică este construită pe fundamentul securității oferite de NATO”, a spus amiralul Bauer.
Există un risc mare ca interesul comercial pe termen scurt să prevaleze în fața interesul colectiv pe termen lung, iar acest lucru va afecta apărarea.
„Această siguranță (în care trăim –nota autorului) este ușor de luat de bună. Dar securitatea este la fel ca oxigenul. Uiți că este acolo... până când nu mai este. Ucraina a pierdut 40% din PIB în prima zi de război. În fiecare seară în care merg la culcare, directorii generali ucraineni trebuie să se întrebe dacă fabrica lor va mai fi acolo dimineața.
Directorii executivi de pe teritoriul aliat nu-și fac griji pentru asta. Ei se îngrijorează de valoare, nu de valori. Dar dacă interesul comercial pe termen scurt învinge întotdeauna interesul colectiv pe termen lung, atunci ajungem să dărâmăm fundația pe care este construit „modul nostru de viață”, a declarat Bauer.
Urgent, este nevoie de o nouă paradigmă atât în industria de apărare cât și în cadrul guvernelor din țările NATO.
„Trebuie să ne îndepărtăm de o eră care era axată exclusiv pe eficiență. Și să realizăm că acum trăim într-o eră care necesită eficiență. Acest lucru se aplică și guvernelor noastre naționale, care trebuie să elimine barierele birocratice pentru achiziții. Guvernele și sectorul privat trebuie să slăbească sufocarea reciproc distructivă, în care fiecare parte așteaptă ca cealaltă să se miște prima pentru a crește capacitatea de producție.
Acest lucru necesită încredere, viziune pe termen lung și creativitate. Și sunt încrezător că putem realiza acest lucru. În timpul pandemiei de COVID, am văzut ce pot realiza împreună guvernele și sectorul privat prin găsirea și producerea masivă a unui vaccin. Același sentiment de urgență este necesar pentru industria de apărare”, a declarat amiralul Bauer.
NATO este încă cea mai puternică alianță militară din lume. Are jumătate din puterea militară și economică a întregii lumi.
„Aliații NATO reprezintă 50% din puterea economică mondială și 50% din puterea militară mondială. Avem în noi înșine capacitatea să consolidăm cea mai puternică Alianță din lume și, în același timp, să întărim apărarea Ucrainei. Putem și trebuie să reușim acest lucru”, a spus amiralul Bauer.
Conducătorii autocrați s-au aliat temporar pentru a distruge democrațiile. Au format o alianță defectuoasă bazată doar pe interese nu pe o încredere adevărată.
„Liderii autocrați din întreaga lume urmăresc cu atenție cum se desfășoară războiul din Ucraina. Ei ajută acolo unde pot. Încercarea de a crea diviziune și de a distruge democrația în alte țări ... pentru a păstra autocrația acasă.
Un număr de țări, anterior profund izolate, folosesc această oportunitate pentru a face parte din ceea ce se numește uneori în mass-media „o alianță a autocrațiilor”. Dar cred că „alianță” este un cuvânt prea mare pentru ceea ce este, în esență, un schimb profund defectuos de interese proprii. Nu există prietenie sau încredere adevărată. Există doar o aliniere temporară.
Cu toate acestea, este important să vedem cum se conectează punctele. Și să ne dăm seama că nu există o armă mai puternică în lume... decât unitatea noastră. (…)”, a declarat amiralul Bauer.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News