Ungaria ar fi ajutat Rusia să transport armament către Serbia. Prietenul la nevoie se cunoaşte
După ce România a blocat posibilitatea livrării pe Dunăre a unui transport de armament rusesc care ar fi trebuit să ajungă la Belgrad, Rusia a folosit spațiul aerian maghiar să livreze vehicule blindate pentru Serbia, informează agenţia de știri Associated Press, potrivit publicaţiei Hungary Today.hu.
Zece vehicule blindate de tip BRDM-2 au fost transportate pe cale aerului din Rusia până în Serbia, în cadrul cooperării tehnico-militare între cele două state, folosind spațiul aerian ungar, după refuzul României de a le permite să fie transportate pe Dunăre din cauza sancțiunilor impuse de UE Rusiei pentru politica sa agresivă din estul Ucrainei.
Publicaţia Hungary Today precizează că până la ora apariţie în spaţiul public a acestei informaţii, Ministerul ungar al Apărării nu a emis niciun comunicat oficial în care să confirme sau să infirme cele spuse.
Presa sârbă a scris că până la urmă transportoarele rusești au fost aduse în Serbia cu avionul
,,Zece transportoare blindate BRDM-2, împreună cu piese de schimb, au sosit în Serbia. În cursul livrării lor de către transportatorul aerian rus nu s-au ivit obstacole, echipamentele fiind livrate în siguranţă şi în condiţii de securitate, în conformitate cu normele internaţionale", a menţionat Ministerul sârb al Apărării în cursul zilei de duminică, fără să ofere alte informaţii.
România, la fel că Ungaria, este membru NATO, în timp ce Serbia este cel mai mare aliat al Rusiei în Balcani, cu o colaborare puternică în toate domeniile. În timp ce pretinde neutralitate militară și refuză aderarea la NATO, Serbia își propune aderarea la UE. Vucic a precizat adesea că țara să nu se va alătura niciodată sancțiunilor UE împotriva Rusiei.
Consolidarea armatei sârbe prin ajutorul rusesc a ridicat îngrijorări în regiunea balcanică
La festivitatea de luni de la Nis, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a mulțumit omologului său rus Vladimir Putin pentru „fortificarea" capacității de luptă a țării balcanice. „Cel mai important este că am reușit să aducem transportoarele în Serbia. Cum anume, e treaba noastră", a mai spus Vucic. Președintele sârb a mulțumit lui Vladimir Putin pentru întărirea armatei sârbe cu tancuri și vehicule blindate de luptă, pe fondul temerilor occidentale că această acumulare de armament ar putea amenința pacea fragilă din Balcani.
Ambasadorul Rusiei în Serbia, Alexander Botsan-Kharchenko, care a participat luni la ceremonie, a declarat că Moscova este pregătită să continue sprijinul său pentru Belgrad, afirmând că întărirea armatei Serbiei reprezintă „consolidarea securității regiunii”.
,,Rusia este pregătită și va fi întotdeauna pregătită pentru cooperare tehnico-militară cu Serbia", a spus el, adăugând: "Vom continua să lucrăm în această direcție."
În Occident există temeri că Rusia ar putea împinge Serbia spre un alt război, în special împotriva Kosovo, care şi-a proclamat independența în 2008. Şerbia și Rusia nu recunosc statul kosovar.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News