Prima structură de apărare a litoralului românesc: Comandamentul Flotei aniversează 125 de ani de la înființare
Comandamentul Flotei, din Constanţa, aniversează pe 26 februarie, 125 de ani de la înfiinţarea primei structuri complexe a Marinei Militare cu atribuţii în planificarea, organizarea şi conducerea apărării litoralului maritim al României, în cooperare cu alte unităţi terestre şi aeriene, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).
Foto: Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Sursă: Forțele Navale Române - Facebook
Potrivit sursei citate, vineri, 26 februarie, Portul militar Constanţa, va găzdui o festivitate militară în cadrul căreia Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei va fi decorat de către Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, iar Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, şi comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, vor acorda distincţii şi plachete aniversare, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea primei structuri cu atribuţii în apărarea litoralului maritim.
Activităţile dedicare aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea celei mai mari structuri operative a Armatei României din Dobrogea, continuă la Muzeul Naţional al Marinei Române, în perioada 26-28 februarie, unde vor fi prezentate publicului medalia aniversară "125 de ani de la înfiinţarea Diviziei de Mare a României" şi Expoziţia "Flota Maritimă a României văzută prin ochii fotografului militar".
Comandamentul Flotei continuă tradiţiile Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naştere a fost semnat de către Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înfiinţare, Divizia de Mare avea reşedinţa la Constanţa, era alcătuită din cinci nave (crucişătorul "Elisabeta", bricul "Mircea", canoniera "Griviţa" şi torpiloarele "Sborul", "Smeul" şi "Năluca"), iar primul ei comandant a fost numit viceamiralul Vasile Urseanu.
Actualul comandament al flotei militare maritime a României are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere, un divizion de rachete de coastă şi un divizion de nave sprijin logistic, cu care este în măsură să desfăşoare acţiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă ale României.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News