Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Privatizarea industriei ucrainene de apărare. Continuă bătălia sino-americană pentru compania Sich Motor
Privatizarea industriei ucrainene de apărare se face cu mult zgomot, deoarece Statele Unite ar încerca să oprească China să cumpere un pachet majoritar de acţiuni la compania aerospaţială ucrainean ă Motor Sich.

Autoritatea Anti-Monopol din Ucrainei se pregăteşte să blocheze un acord care ar oferi Beijingului acces la tehnologii militare, iar diplomația americană și asistența tehnică pe care Washingtonul o oferă Kievului au jucat un rol esențial în acest proces, potrivit președintelui agenției, precizează revista Forbes.

Decizia finală privind acordul este așteptată până la sfârșitul lunii martie.

Ambasadorul în exercițiu al SUA în Ucraina, William Taylor, a declarat în decembrie pentru mass-media ucraineană că mai multe companii „americane serioase" sunt interesate şi iau în calcul posibilitatea de a cumpăra acţiunii la compania aerospațială ucraineană Motor Sich.

Creat în 1907, Motor Sich este un important producător de motoare pentru elicoptere și avioane, inclusiv motoare pentru cel mai mare avion de marfă An-225 din lume, cunoscut și sub numele de „Mriya". O parte importantă a activității sale este, de asemenea, se desfăşoară în jurul modernizării de echipamente şi tehnica militară construită de sovietici. Motor Sich are clienți în aproximativ 120 de țări, în special pe cei care și-au construit capacitatea militară folosind tehnologia fabricată de sovietici.

În iunie 2019, compania aerospațială chineză Skyrizon a anunțat că doreşte să cumpere peste 50% din acţiunile societăţii ucrainene Motor Sich, pentru o sumă nedezvăluită, în așteptarea aprobării Comitetului antimonopol al Ucrainei.
Compania chineză Skyrizon Aviation Industry Investment a semnat în anul 2016 un acord pentru achiziţia unui pachet de acţiuni în cadrul societăţii Motor Sich (producătoare de motoare pentru avioane şi elicoptere civile şi militare), dar înţelegerea a fost blocată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la începutul anului 2018, care au deschis o investigaţie pentru un presupus sabotaj privind planurile firmei de a transfera tehnologie prin deschiderea unei fabrici în China.

A urmat un proces şi justiţia a decis că acele acţiuni pot fi vândute, dar contractul încă mai aşteaptă aprobarea organismului ucrainean din domeniul concurenţei.

Însă acum, Autoritatea Anti-Monopol din Ucraina spune că ar putea da aviz negative privind acest contract de achiziţie, deoarece compania ucraineană Motor Sich a devenit o miză importanta în competiția militară și politică globală dintre China și SUA.

Din momentul în care Compania chineză Skyrizon a manifestat interes pentru achiziţionării unui pachet majoritar de acţiuni al întreprinderii ucrainene de aeronave Motor Sich (unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane și elicoptere din lume), Statele Unite au depus eforturi considerabile pentru a împiedica China să intre în posesia unor tehnologii militare.

„În prezent investigăm în mod eficient două probleme: consecințele acestei tranzacții, iar a doua - investigăm faptul că partea chineză ar fi putut dobândi ilegal controlul asupra Motor Sich de la începutul anului 2017", spune Yuriy Terentyev, președinte a Comitetului Antimonopol.

Terentyev spune că există o serie de dovezi potrivit cărora Skyrizon controlează deja Motor Sich prin intermediul companiilor offshore.

În plus, președintele Motor Sich Vyacheslav Boguslayev a declarat agenției naționale de presă Ukrinform în decembrie că vânzarea a fost într-adevăr finalizată, dar Motor Sich și Skyrizon au refuzat să comenteze informaţiile apărute în spaţiul public.

Anton Ponomarenko, directorul general al Beijing Xinwei Technology din Ucraina, grupul din spatele acordului care controlează Skyrizon, spune că un grup de persoane chineze dețin de mai mult timp peste 80% din compania ucraineană Motor Sich.

Acțiunile au fost cumpărate legal în 2016-2017 în porțiuni sub 10% din companie, ceea ce nu a necesitat aprobarea Comitetului Antimonopol, precizează el.

„Dar pentru investiții serioase, compania are nevoie de o mai bună gestionare, motiv pentru care a fost depusă o cerere, adică achiziționarea de la un grup de chinezi de către o singură persoană chineză", spune Ponomarenko.

Dacă ar fi încălcat legile antitrust, orice schimbare de proprietate asupra companiei ucrainene ar fi inversată, iar Motor Sich ar putea fi amendată cu până la 5% din cifra de afaceri, ceea ce ar însemna o lovitură destul de mare pentru companie care şi nu are o situaţie financiară foarte bună.

Compania a declarat o cifră de afaceri de 256 milioane dolari și o pierdere de 21 milioane în anul 2019.

Autoritățile ucrainene se tem că dacă un cumpărător chinez va prelua controlul asupra Motor Sich, compania va încheia noi parteneriate cu industria rusă de apărare și astfel Moscova își va consolida capacitatea militară, subminând astfel securitatea internă.

Serviciul de securitate al Ucrainei investighează deja presupuse livrări ilegale de tehnologie către Rusia de către Motor Sich, un act care ar putea fi catalogat drept trădare, a declarat agenția în septembrie.

Există însă un joc geopolitic și mai mare în jurul Motor Sich, întrucât Statele Unite vor să blocheze cu orice preţ vânzarea companiei către China. 

În timpul vizitei sale în Ucraina, la sfârşitul lunii august 2019, John Bolton, fostul consilier al preşedintelui SUA pentru securitate naţională, confirma atunci că va încerca să convingă autoritățile ucrainene în legătură cu riscul pe care investițiile chineze le aduc la nivelul securităţii naționale. John Bolton, a discutat problema privatizării Motor Sich cu oficiali de top din Ucraina, inclusiv cu președintele Volodymyr Zelensky. 

În noiembrie, Wall Street Journal a raportat că Erik Prince, un contractor de securitate privat din Statele Unite și director executiv al companie Frontier Services Group, dar şi un apropiat al preşedintelui american Donald Trump, poartă discuţii pentru achiziționarea întreprinderii ucrainene.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Noi informații despre luptele de la frontieră dintre India și China. Militarii indieni au fost copleșiți numeric
Avioane neidentificate au atacat o bază libiană unde se aflau forțe ale Turciei. MiG-29 și Su-24, 'principalii suspecți'
Consilierul lui Rogozin, șeful Roscosmos, arestat şi acuzat de FSB de 'înaltă trădare' în beneficiul unui stat membru NATO (Video)
O expertă acuză SUA că a acționat 'ilegal' în operațiunea în care o dronă MQ-9 Reaper l-a asasinat pe generalul iranian Soleimani
Armata germană a solicitat aproape 2000 de rachete pentru sistemele MARS M270 MLRS
Un partid din Federația Rusă vrea referendum pentru includerea Transnistriei în componența Rusiei
Încălcarea drepturilor omului. Moscova ameninţă că va răspunde sancţiunilor ''ostile'' anunţate de Londra
Estonia denunţă 'agresiunea continuă a Rusiei' şi ajută Armata Ucrainei cu mii de pistoale Makarov
Ministerul israelian al Apărării a lansat un nou satelit de spionaj ca să monitorizeze activitatea Iranul (Video)
Criza migrației. Germania nu vrea să își înceapă președinția UE cu 'amenințări', dar nu exclude mijloace de presiune
Armata germană antrenează câini care să detecteze persoanele infectate cu COVID-19
ONU: China a semnat Tratatul privind comerţul cu arme
Programul noilor tancuri T-14 Armata are probleme, dar Rusia deja visează la potențiali clienți externi
Noile bombardiere stealth B-21, în 'coasta' Chinei. SUA au anunțat dislocarea în Pacific
Austria e decepționată de Eurofighter. În conflict cu Airbus, Viena va continua totuși să folosească aeronavele
Rusia 'liniștește' Ucraina și anunță că invadarea ei de către Armata rusă e o 'absurditate'
Un tanc M-60 al armatei turce, distrus de unitatea de gherilă a femeilor libere YJA-Star (Video)
UE a decis: Fondurile europene, condiționate de statul de drept și combaterea corupției. România, printre țările avertizate
Agenți francezi ai DGSE, judecați pentru spionaj în favoarea Chinei
Militarii din R. Moldova şi România se antrenează împreună la poligonul de la Smârdan
Se întâmplă în China: Un reputat profesor universitar a fost arestat după critici la adresa lui Xi Jinping și a Partidului Comunist Chinez
Germania a plătit un miliard de dolari pentru prezența US Army, dar costurile achitate de SUA sunt mult mai mari
Asasinate la comandă | Ramzan Kadyrov, liderul Ceceniei, bănuit că a ordonat asasinarea unui alt disident cecen
Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021. Budapesta alocă 2,2 miliarde de euro
Serbia și Kosovo reiau dialogul sub egida Uniunii Europene
Iranul susține că a construit 'orașe-rachetă' și amenință cu un 'coșmar' în cazul unei intervenții militare
Irak: Soldaţii americani, vizaţi de un atac cu rachete. Sistemul C-RAM a intrat în acţiune
Canada: Un avion militar face drum întors din cauza coronavirusului
Demonstraţie de forţă a Statelor Unite. US Navy a trimis două portavioane americane în Marea Chinei de Sud
General ucrainean: Rusia şi-a consolidat prezenţa militară cu 1.100 de tancuri şi 2.600 de vehicule blindate în apropierea graniței cu Ucraina
Serbia a primit drone din China. Belgradul a prezentat dronele CH-92A (Foto/Video)
Turcia: Racheta de croazieră anti-navă ATMACA a trecut ultima etapă de testare (Video)
Vladimit Putin plânge după URSS: Constituţia lui Lenin a fost ''o bombă cu efect întârziat''
Serviciu militar voluntar | Ministrul german al apărării se opune revenirii la serviciul militar obligatoriu
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro