Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Privatizarea industriei ucrainene de apărare. Continuă bătălia sino-americană pentru compania Sich Motor
Privatizarea industriei ucrainene de apărare se face cu mult zgomot, deoarece Statele Unite ar încerca să oprească China să cumpere un pachet majoritar de acţiuni la compania aerospaţială ucrainean ă Motor Sich.

Autoritatea Anti-Monopol din Ucrainei se pregăteşte să blocheze un acord care ar oferi Beijingului acces la tehnologii militare, iar diplomația americană și asistența tehnică pe care Washingtonul o oferă Kievului au jucat un rol esențial în acest proces, potrivit președintelui agenției, precizează revista Forbes.

Decizia finală privind acordul este așteptată până la sfârșitul lunii martie.

Ambasadorul în exercițiu al SUA în Ucraina, William Taylor, a declarat în decembrie pentru mass-media ucraineană că mai multe companii „americane serioase" sunt interesate şi iau în calcul posibilitatea de a cumpăra acţiunii la compania aerospațială ucraineană Motor Sich.

Creat în 1907, Motor Sich este un important producător de motoare pentru elicoptere și avioane, inclusiv motoare pentru cel mai mare avion de marfă An-225 din lume, cunoscut și sub numele de „Mriya". O parte importantă a activității sale este, de asemenea, se desfăşoară în jurul modernizării de echipamente şi tehnica militară construită de sovietici. Motor Sich are clienți în aproximativ 120 de țări, în special pe cei care și-au construit capacitatea militară folosind tehnologia fabricată de sovietici.

În iunie 2019, compania aerospațială chineză Skyrizon a anunțat că doreşte să cumpere peste 50% din acţiunile societăţii ucrainene Motor Sich, pentru o sumă nedezvăluită, în așteptarea aprobării Comitetului antimonopol al Ucrainei.
Compania chineză Skyrizon Aviation Industry Investment a semnat în anul 2016 un acord pentru achiziţia unui pachet de acţiuni în cadrul societăţii Motor Sich (producătoare de motoare pentru avioane şi elicoptere civile şi militare), dar înţelegerea a fost blocată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la începutul anului 2018, care au deschis o investigaţie pentru un presupus sabotaj privind planurile firmei de a transfera tehnologie prin deschiderea unei fabrici în China.

A urmat un proces şi justiţia a decis că acele acţiuni pot fi vândute, dar contractul încă mai aşteaptă aprobarea organismului ucrainean din domeniul concurenţei.

Însă acum, Autoritatea Anti-Monopol din Ucraina spune că ar putea da aviz negative privind acest contract de achiziţie, deoarece compania ucraineană Motor Sich a devenit o miză importanta în competiția militară și politică globală dintre China și SUA.

Din momentul în care Compania chineză Skyrizon a manifestat interes pentru achiziţionării unui pachet majoritar de acţiuni al întreprinderii ucrainene de aeronave Motor Sich (unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane și elicoptere din lume), Statele Unite au depus eforturi considerabile pentru a împiedica China să intre în posesia unor tehnologii militare.

„În prezent investigăm în mod eficient două probleme: consecințele acestei tranzacții, iar a doua - investigăm faptul că partea chineză ar fi putut dobândi ilegal controlul asupra Motor Sich de la începutul anului 2017", spune Yuriy Terentyev, președinte a Comitetului Antimonopol.

Terentyev spune că există o serie de dovezi potrivit cărora Skyrizon controlează deja Motor Sich prin intermediul companiilor offshore.

În plus, președintele Motor Sich Vyacheslav Boguslayev a declarat agenției naționale de presă Ukrinform în decembrie că vânzarea a fost într-adevăr finalizată, dar Motor Sich și Skyrizon au refuzat să comenteze informaţiile apărute în spaţiul public.

Anton Ponomarenko, directorul general al Beijing Xinwei Technology din Ucraina, grupul din spatele acordului care controlează Skyrizon, spune că un grup de persoane chineze dețin de mai mult timp peste 80% din compania ucraineană Motor Sich.

Acțiunile au fost cumpărate legal în 2016-2017 în porțiuni sub 10% din companie, ceea ce nu a necesitat aprobarea Comitetului Antimonopol, precizează el.

„Dar pentru investiții serioase, compania are nevoie de o mai bună gestionare, motiv pentru care a fost depusă o cerere, adică achiziționarea de la un grup de chinezi de către o singură persoană chineză", spune Ponomarenko.

Dacă ar fi încălcat legile antitrust, orice schimbare de proprietate asupra companiei ucrainene ar fi inversată, iar Motor Sich ar putea fi amendată cu până la 5% din cifra de afaceri, ceea ce ar însemna o lovitură destul de mare pentru companie care şi nu are o situaţie financiară foarte bună.

Compania a declarat o cifră de afaceri de 256 milioane dolari și o pierdere de 21 milioane în anul 2019.

Autoritățile ucrainene se tem că dacă un cumpărător chinez va prelua controlul asupra Motor Sich, compania va încheia noi parteneriate cu industria rusă de apărare și astfel Moscova își va consolida capacitatea militară, subminând astfel securitatea internă.

Serviciul de securitate al Ucrainei investighează deja presupuse livrări ilegale de tehnologie către Rusia de către Motor Sich, un act care ar putea fi catalogat drept trădare, a declarat agenția în septembrie.

Există însă un joc geopolitic și mai mare în jurul Motor Sich, întrucât Statele Unite vor să blocheze cu orice preţ vânzarea companiei către China. 

În timpul vizitei sale în Ucraina, la sfârşitul lunii august 2019, John Bolton, fostul consilier al preşedintelui SUA pentru securitate naţională, confirma atunci că va încerca să convingă autoritățile ucrainene în legătură cu riscul pe care investițiile chineze le aduc la nivelul securităţii naționale. John Bolton, a discutat problema privatizării Motor Sich cu oficiali de top din Ucraina, inclusiv cu președintele Volodymyr Zelensky. 

În noiembrie, Wall Street Journal a raportat că Erik Prince, un contractor de securitate privat din Statele Unite și director executiv al companie Frontier Services Group, dar şi un apropiat al preşedintelui american Donald Trump, poartă discuţii pentru achiziționarea întreprinderii ucrainene.

Ştiri Recomandate

Japonia oferă gratuit un medicament pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19
Corovonavirus | UE a identificat informaţii false despre COVID-19 care provin din Rusia
Eforturile Rusiei de a-și moderniza armata au făcut ca industria de apărare să producă pe datorie
Conducerea spitalului din Deva, preluată de cadre militare. Ministrul Tătaru anunță primele măsuri
Estonia s-a alăturat Letoniei și Finlandei pentru construirea unei platforme blindate pe roți
Serbia mulțumește Moscovei și spune că Armata rusă a ajuns la 'momentul potrivit'
Coreea de Nord spune că a dezvoltat o mască specială pentru COVID-19. Regimul nu a raportat niciun caz
Portavionul USS Carl Vinson părăsește docul uscat după o serie de modernizări
Militarii Batalionului 1 CIMIC, misiune umanitară în focarul COVID-19 din Suceava
Submarinul japonez JS OURYU, dotat cu baterii litiu-ion, a ajuns în portul de bază Kure din prefectura Hiroshima
Militarii Batalionului 202 Apărare CBRN dezinfectează căile rutiere din Suceava
Turcia a trimis în Europa un nou transport de echipamente medicale
Explozie la o fabrică de rachete din Turcia
Un nou transport aerian cu 45 de tone de echipamente medicale a ajuns pe Otopeni
Sistemul sud-coreean de rachete Poniard trece testele Pentagonului și poate intra pe piața americană
Lockheed Martin va produce rachete de croazieră LRASM
Secretarul forţelor navale a demisionat pe fondul scandalului legat de portavionul nuclear Theodore Roosevelt
Coronavirus | Elveţia mobilizează armata. Cea mai mare mobilizare de după Al Doilea Război Mondial
SUA, record sumbru: Cel mai mare număr de morți în ultimele 24 de ore la nivel global în pandemia COVID-19
Coronavirus | MApN: O aeronavă cu combinezoane de protecţie din Coreea de Sud ajunge în ţară
România, prima țară care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE
Ministrul Nelu Tătaru: Avem o discuţie pentru management militar la Deva
Două firme românești din industria de apărare au dezvoltat un prototip de scaner termic
Coronavirus | O întreagă garnizoană a Armatei Serbiei este infectată
Coronavirus | Comisia Europeană lucrează la o strategie de ieşire coordonată din izolare
Mişcarea Imperială Rusă, declarată organizaţie teroristă în Statele Unite
Ministrul Apărării din Slovacia vrea reevaluarea plății ratelor pentru avioanele F-16
EXCLUSIV
Armele de la Țăndărei, ridicate în baza ordonanței militare, deținute legal. Armele vor fi înapoiate după starea de urgență
Primul deces cauzat de noul coronavirus în Armata Ucrainei
Un C-27J Spartan al Forțelor Aeriene Române duce în Italia cadre medicale române
US Navy a anunțat intrarea în serviciu a noului submarin nuclear USS Delaware
Boeing a folosit drona S-100 Camcopter pentru a livra trupelor US Army muniții și provizii
Trump anunță că se va 'implica' după demiterea comandantului de pe USS Roosevelt
75 de aeronave vor participa la parada din Piața Roșie din Moscova
Care ar fi cifra reală a morților de COVID-19 în China, ascunsă de propaganda chineză
Iranul vrea să construiască o navă distrugător
Coreea de Sud vrea să modernizeze tancurile de luptă K1A2
Avioanele F-35B de la bordul USS America au efectuat misiuni în Marea Filipine
Japonia cumpără încă două elicoptere H225 pentru Paza de Coastă