Procesul de rusificare în teritoriile ocupate avansează agresiv în spatele frontului din Ucraina
În Ucraina, în spatele războiului propriu-zis în care se confruntă trupele ruse și cele ucrainene, Rusia duce o campanie aproape la fel de intensă de rusificare a teritoriilor ucrainene ocupate. Cetățenii ucraineni sunt însă lipsiți de orice posibilitate de apărare, iar aparatul propagandistic rus se infiltrează cu tenacitate în toate aspectele vieții sociale din aceste comunități.
Potrivit Valentinei Matviyenko, președintele Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, pe 10 septembrie 2023 Rusia intenționează să organizeze aleger regionale în teritoriile ucrainene ocupate, pe care le consideră deja regiuni anexate.
Procesul electoral este organizat în aceeași zi cu alegerile din Rusia, tocmai pentru a arată intenția Kremlinului de a prezenta regiunile ucrainene ca părți integrante ale Rusiei, deși forțele ruse nu controlează o mare parte a acestor regiuni.
Acest anunț urmează acțiunilor de rusificare a zonelor ocupate, semnalate de mai multe autorități locale și organizații ucrainene, care includ măsuri intensive de revizuire a sistemelor de educație, comunicații și transport.
Liderii ruși vor argumenta probabil că alegerile organizate justifică și mai mult lupta de ocupație, așa cum au făcut-o cu referendumul fals din Crimeea din 2014, se precizează într-un mesaj transmis de Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii referitor la acest aspect.
“Alegerile democratice reale nu mai sunt disponibile alegătorilor nici măcar la alegerile regionale din Rusia, unde voturile sunt falsificate în favoarea partidului Rusia Unită al dictatorului rus Vladimir Putin”, remarcă ministerul britanic.
În același timp, potrivit Centrului Național de Rezistență din Ucraina, în regiunea Lugansk trupele ruse de ocupație au confiscat cărțile ucrainene din biblioteci și școli și le-au ars în centrale termice.
Cărți arse, ideologie impusă copiilor cu forța, profesori terorizați în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina
Potrivit membrilor Centrului, de la lansarea invaziei, Rusia depune eforturi în teritoriile ocupate pentru a impune copiilor ucraineni ideologia din spatele agresiunii, prin educație. Mai mult, pe 18 ianuarie, Daria Herasymchuk, consilierul prezidențial ucrainean pentru drepturile copilului și reabilitare, a susținut că Rusia a răpit aproape 14.000 de copii ucraineni, dintre care doar 125 au fost înapoiați Ucrainei.
De asemenea, în Melitopol, forțele ruse au inițiat o campanie de percheziționare a caselor profesorilor de unde au ridicat toate dispozitivele electronice care le-ar fi permis acestora să predea de la distanță, după cum a declarat primarul orașului, Ivan Fedorov.
"Rușii se tem că profesorii din teritoriul ocupat țin lecții online conform curriculum-ului ucrainean. Ei ne obligă educatorii să vină la școlile controlate de ei și să predea copiilor după tematică rusă", a precizat Fedorov.
Potrivit acestuia, doar 10 din 22 de școli sunt deschise, iar dintr-un total de 2.900 de angajați ai departamentului de educație din Melitopol, mai puțin de 300 au acceptat să colaboreze cu forțele ruse.
Rusia a ocupat repede Melitopolul, în martie 2022. De atunci a lansat o campanie agresivă pentru a elimina din oraș toate reperele economice, culturale și istorice ucrainene. Aceștia au redenumit 86 de străzi care purtau numele unor personalități ucrainene și au demontat un monument dedicat celebrului poet ucrainean Taras Shevchenko.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News