Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Profesor german suspectat de spionaj în favoarea Chinei
06 iul 2021 / 15:45
Un politolog german care conducea un grup de reflecţie este suspectat că ar fi întreprins activităţi de spionaj între 2010 şi 2019 în favoarea serviciilor de informaţii chineze, a anunţat marţi Parchetul federal german, informează AFP.

Politologul suspectat, Klaus L., arestat luni şi care ar putea fi plasat în arest provizoriu, ar fi furnizat serviciilor chineze, în schimbul unor "onorarii", informaţii "obţinute în principal datorită numeroaselor sale contacte politice la nivel înalt", stabilite în cadrul think-tank-ului pe care îl conduce din 2001, precizează Parchetul federal într-un comunicat, transmite Agerpres.

El este vizat de un mandat de arestare eliberat pe 21 iunie de tribunalul regional din Munchen.

Profesorul, care a reuşit să dea grupului său de reflecţie o "importanţă internaţională" datorită "reputaţiei sale ştiinţifice şi reţelelor pe care le-a format vreme de mai mulţi ani", ar fi fost recrutat de serviciile chineze în timpul unui turneu de conferinţe în iunie 2010, la Shanghai.

"Membri ai unui serviciu de informaţii chinez l-au contactat pe suspect pentru a-l incita la cooperare", relatează Parchetul federal însărcinat cu dosarele de spionaj internaţional. "În timpul perioadei care a urmat, până în noiembrie 2019, suspectul a furnizat cu regularitate informaţii serviciului chinez, înainte sau după vizite de stat sau conferinţe internaţionale, precum şi asupra unor probleme de actualitate", a detaliat Parchetul federal, cu sediul în Karlsruhe.

Klaus L. "le-a obţinut (informaţiile) în principal datorită numeroaselor sale contacte politice de nivel înalt, prin intermediul institutului" pe care îl conducea. "În schimb, suspectul a fost finanţat pentru a se duce la reuniuni cu ofiţeri de informaţii chinezi" şi "a primit onorarii".

Germania s-a confruntat recent cu un alt caz de spionaj, care a implicat de această dată Rusia. Justiţia germană a anunţat pe 21 iunie arestarea pe teritoriul său a unui om de afaceri rus ce lucra la o universitate germană şi care este suspectat de spionaj în favoarea Moscovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a trimite trupe în România sub steag NATO
România și Israelul au discutat despre modernizarea forțelor armate române. În programul de drone a rămas doar un competitor israelian
Valentin Naumescu: Oricât ar părea de surprinzător și inedit ce spun, Rusia va pierde războiul din Ucraina
Câte sisteme antitanc a primit Ucraina din Marea Britanie? Analişti militari: Putem vorbi de peste 1.000 de rachete
Ajutor suplimentar acordat Kievului | SUA au deblocat 200 de milioane de dolari în scopul apărării Ucrainei
România va avea completă a doua escadrilă de F-16 în 2023. Tot atunci începe la Aerostar modernizarea F-urilor din prima escadrilă
Șeful Armatei Ucrainei: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde. Avem suficiente sisteme antitanc
SUA refuză Federația Rusă. Nu va exista niciun răspuns scris la cererile de securitate cerute de Moscova
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro