Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Profesor german suspectat de spionaj în favoarea Chinei
06 iul, 15:45
Un politolog german care conducea un grup de reflecţie este suspectat că ar fi întreprins activităţi de spionaj între 2010 şi 2019 în favoarea serviciilor de informaţii chineze, a anunţat marţi Parchetul federal german, informează AFP.

Politologul suspectat, Klaus L., arestat luni şi care ar putea fi plasat în arest provizoriu, ar fi furnizat serviciilor chineze, în schimbul unor "onorarii", informaţii "obţinute în principal datorită numeroaselor sale contacte politice la nivel înalt", stabilite în cadrul think-tank-ului pe care îl conduce din 2001, precizează Parchetul federal într-un comunicat, transmite Agerpres.

El este vizat de un mandat de arestare eliberat pe 21 iunie de tribunalul regional din Munchen.

Profesorul, care a reuşit să dea grupului său de reflecţie o "importanţă internaţională" datorită "reputaţiei sale ştiinţifice şi reţelelor pe care le-a format vreme de mai mulţi ani", ar fi fost recrutat de serviciile chineze în timpul unui turneu de conferinţe în iunie 2010, la Shanghai.

"Membri ai unui serviciu de informaţii chinez l-au contactat pe suspect pentru a-l incita la cooperare", relatează Parchetul federal însărcinat cu dosarele de spionaj internaţional. "În timpul perioadei care a urmat, până în noiembrie 2019, suspectul a furnizat cu regularitate informaţii serviciului chinez, înainte sau după vizite de stat sau conferinţe internaţionale, precum şi asupra unor probleme de actualitate", a detaliat Parchetul federal, cu sediul în Karlsruhe.

Klaus L. "le-a obţinut (informaţiile) în principal datorită numeroaselor sale contacte politice de nivel înalt, prin intermediul institutului" pe care îl conducea. "În schimb, suspectul a fost finanţat pentru a se duce la reuniuni cu ofiţeri de informaţii chinezi" şi "a primit onorarii".

Germania s-a confruntat recent cu un alt caz de spionaj, care a implicat de această dată Rusia. Justiţia germană a anunţat pe 21 iunie arestarea pe teritoriul său a unui om de afaceri rus ce lucra la o universitate germană şi care este suspectat de spionaj în favoarea Moscovei.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Boeing dezvăluie noul concept de rachete aer-aer cu rază lungă. LRAAM nu va concura cu alte rachete americane
Ministerul apărării din Lituania recomandă consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezeşti
Controversă privind sistemul Iron Dome din Israel. Dispută politică majoră între democrați în SUA privind finanțarea
Volodimir Zelenski promite un ''răspuns puternic'' după tentativa de asasinare a consilierului său
Criza submarinelor franco-australiene | Premierul danez îl apără pe Joe Biden în faţa criticilor europenilor
Puitorul de mine Viceamiral Constantin Bălescu și scafandri militari români se vor asigura că embargoul de arme impus Libiei e respectat
Arquus vrea ca România să devină „a doua casă”. Blindatele Sherpa 4x4 pe care ni le propun francezii ar putea fi construite aici
DISCURSUL președintelui Iohannis la ONU (Video) | Conflictele prelungite din vecinătatea României amenință securitatea Europei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro