Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Propaganda rusă: Satan 2, racheta care poate lovi SUA, Rusia - putere militară de neînvins și rebranduirea lui Putin
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin a anunțat miercuri, în Săptămâna Mare, că a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală, cu o putere de distrugere nemaiîntâlnită și care poate să treacă de orice sisteme de apărare din lume. În speță, de cele ale inamicului american. Racheta intercontinentală cunoscută sub numele de ”Satan 2” nu este însă o noutate, ea face parte din programul declanșat în 2018 pentru înlocuirea rachetelor sovietice mai vechi.
EXCLUSIV

Reîncălzirea mesajului despre racheta intercontinentală ”Satan 2”

 

Satan 2, spun experții militari, nu sporește puterea nucleară a Rusiei, care are un arsenal de război nuclear de peste 5100 de unități. Mesajul despre testarea acestei rachete a apărut pe Facekook încă din 25 februarie, imediat după declanșarea invaziei Ucrainei (vezi ”Reuters Fact Check-Russia’s ‘Satan 2’ long-range missile has been in development for years”, Reuters, 22 martie 2022). În fapt, urmărind pe Facebook și Twitter sursele oferite de Reuters, vom observa că informația referitoare la Satan 2 este reluată și redistribuită într-un al doilea val în ziua de 27 februarie, când Președintele de la Kremlin s-a trezit cu blitz-kriegul eșuat în brațe și a cerut, într-un alt fragment video celebru, ridicarea gradului de alertă al diviziei militare nucleare.

La vremea aceea, mesajul era îndreptat spre exterior, mai precis, spre Statele Unite. Era un mesaj care trăda frica de o intervenție militară a SUA în Ucraina. Escaladarea din retorica propagandei Kremlinului a fost rezolvată atunci în cel mai simplu mod cu putință: Președintele Joe Biden a ieșit public și a declarat că Statele Unite nu se vor angaja în războiul din Ucraina în mod direct. Jocul acesta ”de-a escaladarea și dezescaladarea” Rusia-SUA nu e nou (vezi Lateshia Beachum et al., ”Russia’s ‘Satan 2’ missile changes little for U.S., scholars say”, Washington Post, 20 aprilie 2022). Directorul CIA a ”dezescaladat” acum o săptămână amenințările vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei că vor desfășura arme nucleare în Marea Baltică, în caz că Finlanda și Suedia vor intra în NATO, informând că amenințările Rusiei sunt serioase, ele trebuie luate în seamă, dar, Statele Unite sunt pregătite pentru orice situație. Mesajul propagandei ruse, încă o dată, era pentru Casa Albă, în primul caz, pentru manipularea fricii sociale în Finlanda și Suedia, pe de altă parte, CIA găsind soluția de răspuns ferm către FSB și GRU, fără a risca escaladarea retoricii. De astă dată, în Săptămâna Mare, mesajul Kremlinului despre Satan 2 se adresează celor 116-120 de milioane de ruși din populația totală de 145 de milioane a Federației Ruse, cât se presupune că susțin războiul din Ucraina și îl legitimează pe Președintele Putin la Kremlin.

 

”Rusia e o putere militară de neînvins” – un mesaj pentru populația rusă

 

Evenimentul anunțat de Președintele Rusiei în Săptămâna Mare a Ortodoxiei are o deci o semnificație diferită de toate apelurile ori sugestiile privind folosirea armei nucleare cu care ne-a obișnuit deja. De această dată, propaganda rusă livrează un mesaj despre puterea nucleară a Federației Ruse pentru cei 80-84% dintre rușii care susțin războiul din Ucraina, pentru care lansează două axe de mesaj ce au drept scop activarea unor arhetipuri anume din maginarul social rus.

Două sunt motivele pentru care credem că propaganda Kremlinului în jurul rachetei Satan 2 a schimbat publicul căruia i se adresează. Primul dintre ele trimite la discuțiile din mass media de stat rusă despre forța acestei rachete, despre care experții militari ruși afirmau în platourile televiziunii de stat Rossia 1 că este de natură să șteargă de pe fața pământului orașul New-York, în caz că ar avea o astfel de țintă. Ne amintim reacțiile experților și comentatorilor din studio, care jubilau în feluri în care doar spălații pe creier se pot bucura când cineva explică puterea de pulverizare a unui oraș de dimensiunile New-York de o rachetă interbalistică, a cărei prezență în arsenalul nuclear tocmai fusese anunțată de Președintele Putin. Al doilea motiv trimite la fragmentul video cu care mesajul despre Satan 2 se află în conexiune, în care Președintele Putin, ”Comandantul suprem” și autorul personal al întregii ”operațiuni militare speciale”, îi interzice ministrului apărarii, Serghei Șoigu, să atace ultimul bastion ucrainean din Mariupol aflat pe platforma industrială Azovstal. Mesajul se adresează, din nou, publicului intern și transmite – sau, asta intenționează să transmită – poporului rus ideea de ”Comandant înțelept”, calm, stăpân pe sine și pe mersul războiului, care preferă să salveze viețile soldaților ruși, înainte de toate. Mesajul propagandei de la Kremlin viza acum, desigur, și un arhetip patriarhal din imaginarul colectiv rus – un ”părinte protector” cu soldații săi.

 

S-au lansat două axe în propaganda rusă până la parada victoriei din 9 mai

 

Cele două momente ale propagandei ruse au o semnificație aparte în dinamica mesajului de manipulare al opiniei publice naționale. Kremlinul caută cu disperare o ieșire onorabilă din marea operațiune militară specială prin care armata invincibilă a Rusiei s-a făcut de râs planetar, lăsând în urmă gropi comune și civili executați cu sânge rece, alături de bombardamente asupra populației civile, deja calificate drept crime de război. Pe de altă parte, Kremlinul are acum un Președinte declarat peste hotare el însuși criminal de război. Cum să defilezi la 9 mai pentru sărbătorirea Marele Război Patriotic cu un Președinte de țară acuzat de crime de război și o operațiune militară specială care a eșuat? Nu poți. Și atunci apelezi la tehnicile de propagandă neagră, prin care vinzi eșecul drept o victorie iar Comandantul de la Kremlin drept ”Părintele soldaților ruși” care au adus această victorie pe câmpul de luptă din Ucraina. Propaganda trebuie să acopere strigătul mamelor, soțiilor ori surorilor celor 20.000 de soldați ruși care au murit într-o operațiune specială declanșată și asumată personal de Președintele de la Kremlin, care a mai și adus șomaj, sărăcie, umilință, rafturi goale în magazine și prețuri mari la alimente, ca să numim doar câteva dintre efectele sancțiunilor primite de Rusia pentru marea ei luptă împotriva unui adversar ucrainean și a unui pericol național fabricat de mintea lui Vladimir Putin.

Pare că anunțul cu testarea rachetei intercontinentale Satan 2 și respingerea propunerii ministrului apărării de a ataca reduta ucraineană din Azovstal au fost pregătite de Kremlin ca momente de început ale celor două axe ale propagandei ruse ce au drept țintă de etapă ziua paradei militare de 9 mai. Propaganda Kremlinului pregătește deci percepția socială a unei victorii – nu e nimic nou. Noutatea apare prin structura acestei propagande, care are planificată o linie pe tema Rusiei ca mare putere globală și una pe tema Comandantului Putin ca lider suprem al unui mare popor. Doar unul dintre cele două arhetipuri sunt în acest moment active în imaginarul colectiv rus – cel al ”Rusiei mari”. Celuilalt – ”liderul puternic”, un adevărat ”Părinte al Națiunii” – deși există ca formă, trebuie i se asigure un chip și numai unul: Vladimir Putin. De aici a pornit propaganda rusă în Săptămâna Mare a Ortodoxiei relansând și insistând în mod deosebit pe cele două linii de mesaj – Rusia ca mare putere globală și Președintele Putin ca lider puternic și Părinte al Națiunii.

 

Racheta Satan 2 a început propaganda despre Rusia ca putere globală

 

Mesajul despre Satan 2 este deci începutul unei campanii care construiește Rusia ca o mare putere militară – unică, precum poporul rus, care are o ”misiune istorică” și care nu se teme de nimeni. Din contră, așa cum apare în emisiunile televizate,”americanii” sunt, de fapt, cei ce trebuie să se teamă de Marea Rusie și de forța ei militară. Propaganda rusă alege de astă dată nu ”americanii”, în general, ca inamic. Ea definește Inamicul în regim mai facil de identificat, cu un chip mai clar decât ”Statele Unite”: orașul New-York, o metropolă americană a cărei populație se ridică la 8,55 milioane de locuitori. Deci ”americanii” sunt – se amuză în studiouruile televiziunii de stat jurnaliști și experți -  o glumă pentru armata rusă. Lucru deloc adevărat, căci oficialii americani au declarat că nu a apărut nici o problemă nouă în sistemul defensiv al Statelor Unite ori al aliaților lor, racheta Satan 2 fiind cunoscută și neridicând probleme sistemului de apărare. Cele 120 de milioane de ruși care susțin războiul din Ucraina trebuie să înțeleagă însă că Rusia e o mare putere militară la nivel global – cum poți organiza o mare sărbătoare și o mare paradă militară dacă nu ești și o mare – dacă nu cea mai mare – putere militară? Lor li se adresa mesajul reîncălzit despre racheta intercontinentală Satan 2.

 

Președintele Putin – ”Comandantul nostru suprem” și ”Părintele Națiunii”

 

Arhetipurile liderului autocrat și ale ”Rusiei mari” sunt o prezență veche în imaginarul social rus. Problema apărută cu trei săptămâni înainte de parada militară este dublă. Pe de o parte, Kremlinul caută o ieșire onorabilă și cât mai credibilă pentru propriul popor din ”operațiunea militară specială” despre care lideri ai statelor NATO anunță că va dura câțiva ani. Pe această linie trebuie construită propagandistic victoria din Ucraina. Pe de altă parte, prelungirea războiului, umilirea unei armate considerată invincibilă, victoria care s-a lăsat așteptată, discuții despre crimele de război, soldații morți în Ucraina – toate sunt elemente care pot sugera că liderul de la Kremlin a fost un aventurier neinspirat în operațiunea lui militară specială. Pe această linie trebuie construit profilul Președintelui rus – un lider puternic, strateg, comandant veritabil și ”părinte” care protejează soldații trimiși pe front. Mai precis, arhetipul acesta există în imaginarul colectiv rus. Ce trebuie să facă propaganda rusă în următoarele trei săptămâni este să îi dea arhetipului părintelui și arhetipului comandantului puternic exact chipul Președintelui Vladimir Putin.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Lăsată din brațe de Rusia în cele mai grele momente, Armenia caută în altă parte alianțe de securitate. Erevanul se uită inclusiv spre SUA sau Franța
Generalul Valerii Zalujnîi: Sunt trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile de război ale Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusă
Fostul șef al NATO: Faptul că Ucraina nu este invitată să se alăture Alianței îl încurajează pe Putin să continue războiul
Ce arme nucleare ar putea aduce SUA în Marea Britanie, după 15 ani: Bombe B61-12 lansate din avion, de 3 ori mai puternice decât cea de la Hiroshima
Directorul CIA: Eșecul respingerii ajutorului destinat Ucrainei ar fi o greșeală "de proporții istorice''
General NATO: Alianța trebuie să fie pregătită pentru posibile atacuri cu rachete rusești în Europa în cazul unui război total cu Rusia
Ucraina va fi nevoită să înghețe frontul pentru a se adapta noilor condiții de sprijin cerute de SUA și de ceilalți aliați
Liderii politici și militari din Europa sunt tot mai îngrijoraţi că războiul din Ucraina s-ar extinde. Se fac calcule pentru o nouă formă de serviciu militar obligatoriu
Anul acesta există riscul unei confruntări militare în Coreea, unde oficial războiul încă nu s-a încheiat. De ce noile arme și direcția în care se îndreaptă Nordul îngrijorează
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
EXCLUSIV
Acorduri de securitate pentru Ucraina din partea României și tensiunile Rusia - NATO. | Gen. Marius Crăciun la Obiectiv EuroAtlantic
Avioane Su-35 și Su-57 pentru regimul nord-coreean? Rusia ar putea camufla ajutorul militar pentru Phenian sub forma activităților militare comune
Ambasadorul Marii Britanii la Kiev: Furnizarea de arme către Ucraina este acum nu doar parte din politica noastră, ci și parte din datoria noastră
NATO și surprinderea Rusiei: În urma invaziei din Ucraina, Alianţa își aliniază strategia la "planurile regionale"
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării
EXCLUSIV
Chifu estimează că Rusia va fi obligată să anunțe mobilizarea generală curând: O situație imposibilă pentru Ucraina, chiar și cu cei 500.000 de noi recrutați
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Europa revine la recrutare. Să depășim vechile stereotipuri „armata obligatorie” și să explicăm „modelul scandinav” care ar putea fi soluția
Tudor Curtifan: Condiția ca Rusia să intre pe un culoar de coliziune cu NATO e să-și atingă cele 3 mari obiective. Am intrat într-o capcană din care trebuie să ieșim rapid
Steadfast Defender 24: Cum se va desfăşura cel mai mare exerciţiu militar al NATO în Europa?
Dronele vor înlocui treptat artileria pe câmpul de luptă. Conflictul din Ucraina poate accelera apariția unor unități adaptate la acest proces
Avioane de luptă multi-rol de tip Tornado ale Forțelor Aeriene din Germania. Foto:Bundeswehr
EXCLUSIV
Rusia a trezit colosul militar german. Chifu: Germania preia postura de lider militar și își asumă rolul de apărător al Europei
Rusia se înconjoară de ”pitici” nucleari: Belarusul anunță o nouă doctrină nucleară
"Era păcii s-a încheiat. Trecerea de la o lume postbelică la o lume antebelică." Discurs istoric al ministrului britanic al apărării
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Victorie, înfrângere și consecințe. Încotro se îndreaptă lumea? Iulian Chifu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Industria bulgară de apărare lucrează aproape non-stop: Are ca obiective furnizarea de muniţie către Ucraina şi atragerea de fonduri europene pentru noi proiecte
Rusia colapsează în fața Ucrainei | Generalul Ben Hodges a comentat planurile lui Putin de a purta un război timp de 5 ani: Să se facă Peninsula Crimeea inutilizabilă pentru trupele ruse
Fabrică de armament, sursă foto: Romarm
EXCLUSIV
Ce cumpără Armata României în 2024 și cum revitalizăm industria pentru a juca din nou pe piața de export | Constantin Bucuroiu, la Obiectiv EuroAtlantic
Italia dă tonul pentru ”a treia cale” în Europa? Guvernul Meloni ar putea lega ajutorul militar acordat Ucrainei de discuțiile de pace
”Așa au crezut și ucrainenii înainte de invazie”. Avertismentul guvernului suedez: „Pregătiți-vă, ar putea fi un război în Suedia. Scopul Rusiei rămâne același”
După 35 de ani Putin dă cu piciorul la tot ce a construit Gorbaciov și readuce Rusia pe un culoar de coliziune cu Israelul
Mass-media ucraineană aduce acuze grave la adresa Poloniei: Trebuie să recunoască faptul că duce un "război" împotriva viitorului european al Ucrainei

Ştiri Recomandate

Italia va retrage sistemul SAMP/T Mamba dislocat temporar în Slovacia. Pro-rusul Robert Fico întreabă: „Cine va păzi centralele noastre nucleare”
Un propagandist rus enumeră podurile din Germania pe care Rusia le-ar putea lovi ca răspuns la un atac cu rachete germane Taurus asupra Podului Crimeei
Trump poate candida la președinția SUA după o victorie spectaculoasă cu 9-0. Curtea Supremă obligă statul Colorado să-l repună pe buletine
„Aripa robot” a făcut primul zbor. Noua dronă XQ-67A a marcat în SUA trecerea la cea de-a doua generație de avioane de luptă colaborative
NATO continuă exercițiile militare până la Cercul Polar. „Dacă acum 2 ani mi-ai fi spus că prima vizită a președintelui finlandez va fi la un exercițiu NATO, nu aș fi crezut”
Fost pilot american, mesaj pentru ucraineni: F-16 este o primadonă, este foarte sensibil și are nevoie de o întreținere deosebită
Un alt tanc M1 Abrams a fost distrus de ruşi în apropiere de Avdiivka (Foto/Video): Ucrainenii ar fi pierdut în total trei astfel de tacuri
Surpriză într-un program hipersonic anunțat ca anulat. SUA au publicat o imagine cu o rachetă hipersonică AGM-183 sub aripa unui bombardier B-52
Ministerul britanic al apărării: Pierderile Rusiei în Ucraina nu au fost niciodată atât de mari. Bilanțul, mai negru chiar și decât cel înregistrat la Bahmut
GUR ucrainean a lovit un pod de cale ferată de lângă Samara, Rusia
Triada nucleară a Chinei se dezvoltă incredibil de rapid, avertizează generalii americani. Progrese rapide, înregistrate și în tehnologia spațială
20.000 de militari aliați vor traversa fluviul Vistula, cel mai mare din Polonia, într-o demonstrație de forță pentru descurajarea Rusiei
Serviciile secrete ucrainene spun că au spart serverele Ministerului rus al Apărării
SUA au testat apărarea Europei cu bombardiere strategice B-1B. Toate scenariile au fost luate în calcul, inclusiv un atac nuclear surpriză
Netanyahu: Israelul nu va capitula în fața cererilor delirante ale Hamas
Continuă negocierile de pace în Fâșia Gaza, se așteaptă un răspuns din partea Hamas
Rusia și China mimează cu stângăcie preocuparea pentru soluționarea diplomatică a războiului din Ucraina 
Berlinul se află într-o situație incomodă, a spus ministrul apărării: „Putin vrea să destabilizaze Germania”
Nikki Haley a obținut prima victorie în fața lui Donald Trump însă decalajul rămâne unul uriaș
Condiții cât o capitulare: Rusia a cerut imediat după invazie reducerea Armatei Ucrainei la 85.000 de oameni și 350 de tancuri pentru a-i „aproba” aderarea la UE
Surprinzător sau nu, și viitoarele fregate olandeze cu capacități de apărare hipersonică ar putea fi construite în România
Israelul a acceptat un armistițiu de 6 săptămâni în Gaza mai mult pentru SUA. Mingea e în terenul grupării teroriste Hamas
Maia Sandu, despre aderarea R. Moldova la UE: Avem mult de muncă, dar împreună putem depăși orice obstacol
Cum a penetrat Rusia o convorbire între înalți generali germani ai Bundeswehr. Radu Carp: Rușii se tem de rachetele Taurus mai mult decât orice
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală Yars pentru a-i testa caracteristicile, o premieră în 2024 (Video). Rușii se laudă cu o rază de acțiune de 11.000 km
Chinezii testează portavionul Liaoning, momentan cu machete J-35. China e optimistă că modificarea navelor va integra avioanele
Germania susține că vor exista „consecințe drastice” după scandalul interceptărilor generalilor nemți de Rusia
Trump a câștigat și în Missouri și Michigan și e aproape sigur că-l va înfrunta din nou pe Biden. „Super Tuesday” va aduce cel mai probabil înfrângerea finală pentru Nikki Haley
Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
Ministerul Apărării din Kosovo urmărește implementarea unui nou concept de apărare, denumit "Apărare completă"
O dronă a Ucrainei a lovit în partea de nord a orașului rusesc Sankt Petersburg
Un alt Su-34 a fost doborât, Rusia ajungând la 25% din flotă pierdută. Cum se explică faptul că simultan mai pică și câte un Su-35
pixel