Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Propaganda rusă: Satan 2, racheta care poate lovi SUA, Rusia - putere militară de neînvins și rebranduirea lui Putin
26 apr 2022, 17:26
Vladimir Putin a anunțat miercuri, în Săptămâna Mare, că a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală, cu o putere de distrugere nemaiîntâlnită și care poate să treacă de orice sisteme de apărare din lume. În speță, de cele ale inamicului american. Racheta intercontinentală cunoscută sub numele de ”Satan 2” nu este însă o noutate, ea face parte din programul declanșat în 2018 pentru înlocuirea rachetelor sovietice mai vechi.
EXCLUSIV

Reîncălzirea mesajului despre racheta intercontinentală ”Satan 2”

 

Satan 2, spun experții militari, nu sporește puterea nucleară a Rusiei, care are un arsenal de război nuclear de peste 5100 de unități. Mesajul despre testarea acestei rachete a apărut pe Facekook încă din 25 februarie, imediat după declanșarea invaziei Ucrainei (vezi ”Reuters Fact Check-Russia’s ‘Satan 2’ long-range missile has been in development for years”, Reuters, 22 martie 2022). În fapt, urmărind pe Facebook și Twitter sursele oferite de Reuters, vom observa că informația referitoare la Satan 2 este reluată și redistribuită într-un al doilea val în ziua de 27 februarie, când Președintele de la Kremlin s-a trezit cu blitz-kriegul eșuat în brațe și a cerut, într-un alt fragment video celebru, ridicarea gradului de alertă al diviziei militare nucleare.

La vremea aceea, mesajul era îndreptat spre exterior, mai precis, spre Statele Unite. Era un mesaj care trăda frica de o intervenție militară a SUA în Ucraina. Escaladarea din retorica propagandei Kremlinului a fost rezolvată atunci în cel mai simplu mod cu putință: Președintele Joe Biden a ieșit public și a declarat că Statele Unite nu se vor angaja în războiul din Ucraina în mod direct. Jocul acesta ”de-a escaladarea și dezescaladarea” Rusia-SUA nu e nou (vezi Lateshia Beachum et al., ”Russia’s ‘Satan 2’ missile changes little for U.S., scholars say”, Washington Post, 20 aprilie 2022). Directorul CIA a ”dezescaladat” acum o săptămână amenințările vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei că vor desfășura arme nucleare în Marea Baltică, în caz că Finlanda și Suedia vor intra în NATO, informând că amenințările Rusiei sunt serioase, ele trebuie luate în seamă, dar, Statele Unite sunt pregătite pentru orice situație. Mesajul propagandei ruse, încă o dată, era pentru Casa Albă, în primul caz, pentru manipularea fricii sociale în Finlanda și Suedia, pe de altă parte, CIA găsind soluția de răspuns ferm către FSB și GRU, fără a risca escaladarea retoricii. De astă dată, în Săptămâna Mare, mesajul Kremlinului despre Satan 2 se adresează celor 116-120 de milioane de ruși din populația totală de 145 de milioane a Federației Ruse, cât se presupune că susțin războiul din Ucraina și îl legitimează pe Președintele Putin la Kremlin.

 

G Ad:

”Rusia e o putere militară de neînvins” – un mesaj pentru populația rusă

 

Evenimentul anunțat de Președintele Rusiei în Săptămâna Mare a Ortodoxiei are o deci o semnificație diferită de toate apelurile ori sugestiile privind folosirea armei nucleare cu care ne-a obișnuit deja. De această dată, propaganda rusă livrează un mesaj despre puterea nucleară a Federației Ruse pentru cei 80-84% dintre rușii care susțin războiul din Ucraina, pentru care lansează două axe de mesaj ce au drept scop activarea unor arhetipuri anume din maginarul social rus.

Două sunt motivele pentru care credem că propaganda Kremlinului în jurul rachetei Satan 2 a schimbat publicul căruia i se adresează. Primul dintre ele trimite la discuțiile din mass media de stat rusă despre forța acestei rachete, despre care experții militari ruși afirmau în platourile televiziunii de stat Rossia 1 că este de natură să șteargă de pe fața pământului orașul New-York, în caz că ar avea o astfel de țintă. Ne amintim reacțiile experților și comentatorilor din studio, care jubilau în feluri în care doar spălații pe creier se pot bucura când cineva explică puterea de pulverizare a unui oraș de dimensiunile New-York de o rachetă interbalistică, a cărei prezență în arsenalul nuclear tocmai fusese anunțată de Președintele Putin. Al doilea motiv trimite la fragmentul video cu care mesajul despre Satan 2 se află în conexiune, în care Președintele Putin, ”Comandantul suprem” și autorul personal al întregii ”operațiuni militare speciale”, îi interzice ministrului apărarii, Serghei Șoigu, să atace ultimul bastion ucrainean din Mariupol aflat pe platforma industrială Azovstal. Mesajul se adresează, din nou, publicului intern și transmite – sau, asta intenționează să transmită – poporului rus ideea de ”Comandant înțelept”, calm, stăpân pe sine și pe mersul războiului, care preferă să salveze viețile soldaților ruși, înainte de toate. Mesajul propagandei de la Kremlin viza acum, desigur, și un arhetip patriarhal din imaginarul colectiv rus – un ”părinte protector” cu soldații săi.

 

S-au lansat două axe în propaganda rusă până la parada victoriei din 9 mai

 

Cele două momente ale propagandei ruse au o semnificație aparte în dinamica mesajului de manipulare al opiniei publice naționale. Kremlinul caută cu disperare o ieșire onorabilă din marea operațiune militară specială prin care armata invincibilă a Rusiei s-a făcut de râs planetar, lăsând în urmă gropi comune și civili executați cu sânge rece, alături de bombardamente asupra populației civile, deja calificate drept crime de război. Pe de altă parte, Kremlinul are acum un Președinte declarat peste hotare el însuși criminal de război. Cum să defilezi la 9 mai pentru sărbătorirea Marele Război Patriotic cu un Președinte de țară acuzat de crime de război și o operațiune militară specială care a eșuat? Nu poți. Și atunci apelezi la tehnicile de propagandă neagră, prin care vinzi eșecul drept o victorie iar Comandantul de la Kremlin drept ”Părintele soldaților ruși” care au adus această victorie pe câmpul de luptă din Ucraina. Propaganda trebuie să acopere strigătul mamelor, soțiilor ori surorilor celor 20.000 de soldați ruși care au murit într-o operațiune specială declanșată și asumată personal de Președintele de la Kremlin, care a mai și adus șomaj, sărăcie, umilință, rafturi goale în magazine și prețuri mari la alimente, ca să numim doar câteva dintre efectele sancțiunilor primite de Rusia pentru marea ei luptă împotriva unui adversar ucrainean și a unui pericol național fabricat de mintea lui Vladimir Putin.

Pare că anunțul cu testarea rachetei intercontinentale Satan 2 și respingerea propunerii ministrului apărării de a ataca reduta ucraineană din Azovstal au fost pregătite de Kremlin ca momente de început ale celor două axe ale propagandei ruse ce au drept țintă de etapă ziua paradei militare de 9 mai. Propaganda Kremlinului pregătește deci percepția socială a unei victorii – nu e nimic nou. Noutatea apare prin structura acestei propagande, care are planificată o linie pe tema Rusiei ca mare putere globală și una pe tema Comandantului Putin ca lider suprem al unui mare popor. Doar unul dintre cele două arhetipuri sunt în acest moment active în imaginarul colectiv rus – cel al ”Rusiei mari”. Celuilalt – ”liderul puternic”, un adevărat ”Părinte al Națiunii” – deși există ca formă, trebuie i se asigure un chip și numai unul: Vladimir Putin. De aici a pornit propaganda rusă în Săptămâna Mare a Ortodoxiei relansând și insistând în mod deosebit pe cele două linii de mesaj – Rusia ca mare putere globală și Președintele Putin ca lider puternic și Părinte al Națiunii.

 

Racheta Satan 2 a început propaganda despre Rusia ca putere globală

 

Mesajul despre Satan 2 este deci începutul unei campanii care construiește Rusia ca o mare putere militară – unică, precum poporul rus, care are o ”misiune istorică” și care nu se teme de nimeni. Din contră, așa cum apare în emisiunile televizate,”americanii” sunt, de fapt, cei ce trebuie să se teamă de Marea Rusie și de forța ei militară. Propaganda rusă alege de astă dată nu ”americanii”, în general, ca inamic. Ea definește Inamicul în regim mai facil de identificat, cu un chip mai clar decât ”Statele Unite”: orașul New-York, o metropolă americană a cărei populație se ridică la 8,55 milioane de locuitori. Deci ”americanii” sunt – se amuză în studiouruile televiziunii de stat jurnaliști și experți -  o glumă pentru armata rusă. Lucru deloc adevărat, căci oficialii americani au declarat că nu a apărut nici o problemă nouă în sistemul defensiv al Statelor Unite ori al aliaților lor, racheta Satan 2 fiind cunoscută și neridicând probleme sistemului de apărare. Cele 120 de milioane de ruși care susțin războiul din Ucraina trebuie să înțeleagă însă că Rusia e o mare putere militară la nivel global – cum poți organiza o mare sărbătoare și o mare paradă militară dacă nu ești și o mare – dacă nu cea mai mare – putere militară? Lor li se adresa mesajul reîncălzit despre racheta intercontinentală Satan 2.

 

Președintele Putin – ”Comandantul nostru suprem” și ”Părintele Națiunii”

 

Arhetipurile liderului autocrat și ale ”Rusiei mari” sunt o prezență veche în imaginarul social rus. Problema apărută cu trei săptămâni înainte de parada militară este dublă. Pe de o parte, Kremlinul caută o ieșire onorabilă și cât mai credibilă pentru propriul popor din ”operațiunea militară specială” despre care lideri ai statelor NATO anunță că va dura câțiva ani. Pe această linie trebuie construită propagandistic victoria din Ucraina. Pe de altă parte, prelungirea războiului, umilirea unei armate considerată invincibilă, victoria care s-a lăsat așteptată, discuții despre crimele de război, soldații morți în Ucraina – toate sunt elemente care pot sugera că liderul de la Kremlin a fost un aventurier neinspirat în operațiunea lui militară specială. Pe această linie trebuie construit profilul Președintelui rus – un lider puternic, strateg, comandant veritabil și ”părinte” care protejează soldații trimiși pe front. Mai precis, arhetipul acesta există în imaginarul colectiv rus. Ce trebuie să facă propaganda rusă în următoarele trei săptămâni este să îi dea arhetipului părintelui și arhetipului comandantului puternic exact chipul Președintelui Vladimir Putin.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Lansarea cărții „Viitorul război și apărarea Europei” în România. Volumul, semnat de generaliii Ben Hodges, John R. Allen și profesorul Julian Lindley-French
DefenseRomania: Black Sea and Balkans Security Forum. Ziua 2 de Conferință | Războiul din Ucraina și securitatea în regiune, subiecte ale conferinței
Propunerea Germaniei privind un sistem comun de apărare antiaeriană în nordul Europei arată mai degrabă o UE divizată
Tehnica de ultimă generație a României, „paralizată” fără infrastructură adecvată. Trupele aliate au și ele nevoie de construcții rapide
EXCLUSIV
Tentativa de asasinare a lui Aleksandr Dughin și forțele speciale ucrainene | Generalul Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
România trebuie să devină un arici în Marea Neagră. Generalul Mîndrescu: Noi nu ne vom duce niciodată peste Rusia
Mariusz Blaszczak: Accelerarea modernizării forţelor armate poloneze, singurul răspuns corect la atacul barbar al Rusiei asupra Ucrainei
Un Buk-M1 ucrainean doborând o dronă rusă arată că în lupta antidronă, interceptorul poate fi mult mai scump decât UAV-ul distrus (Video)
Generalul Mîndrescu: O confruntare cu NATO ar duce la distrugerea Rusiei. Depozitele ruse - obligate să fie pregătite pentru acel „dar dacă”
Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune
EXCLUSIV
Atacurile din Crimeea și punctele cheie de pe Flancul NATO: Polonia și România | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EXCLUSIV
Afluxul de rachete și sisteme S-300 rusești către Ucraina ar putea indica trecerea la o nouă fază a luptelor
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului
Trupele germane revin în misiunea EUFOR de menținere a păcii în Bosnia
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka poate fi doar începutul. Există alte două bază militare ruse la fel de importante pe care armata ucraineană le-ar putea ataca
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Criza războiului, „winter is coming” în Europa și achiziția de F-16 a României | Nicu Fălcoi, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Suedia, Norvegia și Danemarca își consolidează apărarea împotriva amenințării ruse
Polonezii fac radiografia Armatei române: Avioanele F-16 - capacitate limitată de a apăra singure spațiul aerian al României
Taiwanul va organiza exerciţii militare, simulând apărarea împotriva unei invazii chineze
Pot dronele iraniene schimba cursul războiului rus din Ucraina? Nepotrivirea tehnică majoră riscă atragerea directă a Iranului în conflict
Franța a prezentat „armata de care are nevoie”. Rezerviștii - legătura dintre națiune și armată și agresiva Rusie indiferent de cum se termină războiul din Ucraina
Ion Petrescu: Cu riscul de a provoca zâmbete, rușii au fost inteligenți că au abandonat Insula Șerpilor. Evită mereu contactul cu americanii
Distrugător al Chinei din clasa Renhai (Type 055). Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Manevre militare de amploare în jurul Taiwanului după ce SUA au sfidat China în Pacific | Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Taiwanul nu e Donbas. Principiul unei singure Chine și războiul rus de cucerire din Ucraina

Ştiri Recomandate

Vasile Dîncu recunoaște că România „aspiră” la Iron Dome. Până atunci, producția de drone pentru Armată în România
Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est
Anexarea teritoriilor din Ucraina, linia roșie pe care Moscova a traversat-o. Aliații lui Putin încep să se distanțeze de politica sinucigașă a Moscovei
În secțiile de votare organizate în Rusia, referendumul de anexare a teritoriilor ucrainene este votat aproape în unanimitate
Bulgaria nu are presiunea României pentru piloți de F-16, dar suferă la MiG-uri: Negocieri pentru motoare din Polonia pentru MiG-29
Update - Avarii majore la Nord Stream 2. Seismologii suedezi au înregistrat explozii în ultimele 36 de ore. Nu se exclude posibilitatea unui auto-sabotaj rusesc al gazoductului
Activiștii ruși antirăzboi au lăsat un mesaj la mormântul părinților lui Vladimir Putin din Sankt Petersburg
Patriarhul Kiril, noi sfaturi pentru ruși: Mobilizarea va ”împăca” Rusia și Ucraina. Declarația vine după ce îi asigura pe ruși că moartea pe front ”spală toate păcatele”
Erdogan spune că armele grecești de pe insule sunt o „joacă” în comparația cu forța Turciei iar Mediterana e „pătată cu sânge și lacrimi”
Rușii fug de mobilizare. Gen. Cristian Barbu: Riscul e ca luptători paramilitari ruși să se infiltreze în Europa
Lupta de gherilă, fără limite: „Tocilarii” de la universitățile tehnice ucrainene fac drone care sprijină efortul de război
„Valiza nucleară” a Rusiei. Experții militari explică procedura pe care Putin trebuie să o urmeze înaintea lansării și consecințele unui atac
Rusia are în vedere crearea „Districtului Crimeea” prin unificarea teritoriilor ocupate pe care le va anexata din Ucraina
New Strategy Center prezintă în SUA un studiu despre importanţa strategică a Insulei Şerpilor
Operațiunea de eliberare a regiunii Harkov | Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene, imagini din timpul contraofensivei
China a prezentat survolul la joasă altitudine a unui J-15 deasupra unui distrugător american din clasa Arleigh Burke (Video)
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un agent rus care coordona atacurile cu drone kamikaze asupra Odesei
Compania Raytheon, selectată de U.S. Air Force pentru a dezvolta rachete de croazieră hipersonice
O nouă generație de tancuri americane: Compania General Dynamics anunţă prezentarea lui AbramsX (Video)
Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse” (Foto)
Armata SUA vrea o nouă rachetă ghidată antitanc care să fie mai bună decât cea utilizată de sistemul Javelin
Medvedev avertizează Occidentul că ameninţarea cu arme nucleare ''nu este o cacealma''
Mike Pompeo: Dacă vrem un secol XXI liber şi nu un secol chinez, epoca "cooperării orbeşti" cu Beijingul trebuie să înceteze
Serbia și Rusia semnează un acord de consultare în materie de politică externă
Turcia a anunțat alternativa dacă SUA nu deblochează achiziția de F-16: Avioane Eurofighter Typhoon din Europa
Securitate energetica: Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie
Avioane ruseşti s-au apropiat de două ori de spaţiul aerian al Bulgariei, pe parcursul misiunii de poliţie aeriană efectuată de Forţele Aeriene Spaniole
Bilanțul negru al pierderilor Rusiei în Ucraina: Peste 2.500 de tancuri și blindate, iar cel puțin o treime au fost capturate
Dronele turcești au surprins blindate americane M1117 pe insulele grecești demilitarizate din Marea Egee
Secretarul CSS, CSAT-ul R.Moldova, declarații curajoase: Nu mai putem miza pe neutralitate. ”Trebuie să începem dezvoltarea capacității de apărare”
Armata Ucrainei explică de ce rușii au trecut de la rachete Kalibr și Iskander la „rudimentarele” drone iraniene
Generalul Dimitri Bulgakov, responsabil cu logistica Armatei ruse în Ucraina, înlocuit cu „măcelarul din Mariupol”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro