Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vladimir Putin recunoaște prezența mercenarilor ruși în Siria
22 iun, 17:42
Există contractori din cadrul unor companii militare private (PMC) în Siria, dar aceștia nu reprezintă guvernul rus, a declarat președintele Vladimir Putin în cadrul emisiunii TV "Direct Line", când a fost întrebat de ce statutul de militar veteran nu este acordat și cetățenilor ruși care lucrează ca mercenari în străinătate, potrivit Uawire.org.

,,Ei se află acolo, într-adevăr", a spus Putin, referindu-se la contractanți militari privați. Cu toate acestea, a continuat președintele Rusiei, nu acesta le este "statutul", iar acești oameni nu sunt veterani militari. Ei se ocupă de "chestiuni de natură economică", inclusiv de producția de petrol, a remarcat președintele rus. 

Vladimir Putin a recunoscut că, în cadrul activității lor, mercenarii ,,își riscă viața" și luptă împotriva terorismului, deoarece resursele folosite de militanți trebuie recuperate de la aceștia din urmă. ,,Dar nu este vorba de membri ai armatei ruse", a subliniat oficialul.

În toamna anului trecut, Bloomberg a raportat că o organizație paramilitară considerată a fi afiliată magnatului din domeniul catering-ului, Yevgeny "Bucătarul lui Putin" Prigozhin, din Sankt Petersburg, a încercat să crească influența Rusiei în 10 țări africane. Potrivit surselor Bloomberg, organizația de tip PMC aflată sub controlul magnatului rus operează în Republica Democrată Congo, Sudan, Libia, Madagascar, Angola, Guineea, Guineea-Bissau, Mozambic, Zimbabwe și Republica Centrafricană. Domnul Prigozhin a refuzat să ofere orice comentariu pe această temă.

În același timp, au fost date publicității informații conform cărora s-a depus o plângere la Curtea Penală Internațională de la Haga împotriva organizațiilor de tip PMC controlate de ruși. Plângerea a fost formulată de mai multe organizații militare și de veterani ruși, care susțin că cetățenii ruși sunt înșelați și că sunt trimiși în "cele mai fierbinți locuri" ca mercenari, chiar dacă activitatea de mercenar este interzisă de Codul penal al Rusiei. În cazul în care aceștia sunt uciși acolo, nu poate fi dovedit nimic, pentru că, oficial, aceștia se află acolo ca "voluntari". Potrivit petenților, numărul deceselor se ridică la mii de persoane.

Ştiri Recomandate

Fregata rusă Amiral Essen din Marea Neagră a executat un exercițiu pentru distrugerea vehiculelor aeriene fără pilot
Rusia a dislocat elicoptere într-o fostă bază militară americană din Siria (Video)
Operaţiunea lansată în Siria de Turcia a creat o stare de tensiune în interiorul NATO
Rusia şi Turcia poartă negocieri pentru livrări suplimentare de sisteme S-400
Arsenal de muniţii din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperit în R. Moldova (Video)
Securitate energetică. Ungaria va putea achiziţiona gaze naturale din Qatar
Rusia vrea să construiască în Filipine o fabrică de armament
Avioane de vânătoare rusești, în locul F-35. Turcia, între negocieri şi consultări cu Federaţia Rusă