Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un angajament din 2018 uitat de SUA | În timp ce rachetele ruseşti lovesc Ucraina, Trump susține că pacea cu Rusia este aproape încheiată
Strategica
Data publicării:
În timp ce dronele și rachetele rusești au țintit capitala Ucrainei, președintele american Donald Trump a declarat încă o dată că un acord de pace cu Rusia este practic încheiat - declarație făcută la conferința de presă din Biroul Oval din 24 aprilie.
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.

Președintele american a dat vina pe Ucraina pentru orice întârziere și a susținut că ar putea rezolva războiul din Ucraina „datorită anumitor abilități”.

„Rusia este pregătită să negocieze și să semneze un acord de pace”, a susţinut Trump - fără a oferi detalii, termene sau dovezi.

Cred că avem un acord cu Rusia. Trebuie să facem un acord cu Zelenski. Și sper că Zelenski vrea... Am crezut că va fi mai ușor să lucrăm cu el. Până acum, a fost mai greu, dar asta e în regulă. E în regulă. Dar cred că avem o înțelegere cu amândoi. Sper că vor merge până la capăt''.

Anterior, la 23 aprilie, Trump a afirmat că Zelenski „complică” negocierile prin declarațiile sale cu privire la Crimeea și a numit situația în care se află Ucraina „oribilă”.

Acesta a adăugat că afirmația lui Zelenski potrivit căreia Ucraina nu va recunoaște niciodată în mod legal ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia „dăunează grav negocierilor de pace cu Rusia, deoarece Crimeea a fost pierdută cu mulți ani în urmă”.

Ulterior, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că Zelenski „pare să se îndrepte în direcția greșită”.

Vicepreședintele american J.D. Vance a declarat că Statele Unite se vor retrage din negocieri dacă atât Ucraina, cât și Rusia refuză să facă concesii teritoriale. Potrivit lui Vance, ambele părți trebuie să cedeze părți din teritoriul pe care îl controlează în prezent.

La 22 aprilie, Zelenski a reiterat că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei, adăugând că zvonurile privind „propunerile lui Trump” nu reflectă poziția oficială a SUA.

 

„Planul de pace” final al lui Trump favorizează Rusia, presează Ucraina

 

Cadrul de pace descris drept „planul final de pace” al președintelui Donald Trump include înghețarea liniei frontului, recunoașterea de facto a ocupației ruse și furnizarea unor garanții de securitate pentru Ucraina, a scris Axios pe 23 aprilie.

Surse direct familiarizate cu propunerea au declarat că SUA așteaptau un răspuns din partea Kievului până la 23 aprilie.

Documentul, prezentat oficialilor ucraineni la Paris săptămâna trecută, prezintă termenii descriși de SUA drept „oferta finală” a lui Trump. Casa Albă insistă că este pregătită să renunțe la eforturile de pace dacă părțile nu ajung la un acord în curând.

Propunerea va necesita concesii majore din partea președintelui Volodimir Zelenski, care a exclus anterior acceptarea ocupării de către Rusia a Crimeei și a unor părți din patru oblasturi estice ucrainene. Deși Vladimir Putin ar fi sugerat „înghețarea” actualei linii de front ca bază pentru un acord, acesta a respins deja alte elemente ale propunerii SUA - desfășurarea de forțe europene de menținere a păcii în Ucraina.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru Axios că Kievul vede propunerea ca fiind extrem de părtinitoare în favoarea Rusiei.

„Oferta prezintă în mod clar ce beneficii tangibile ar putea obține Rusia, dar abordează doar vag și general ceea ce ar putea primi Ucraina”, a declarat oficialul ucrainean.

Potrivit sursei, conform planului lui Trump, Rusia va primi:

  • Recunoașterea de jure de către SUA a controlului său asupra Crimeei
  • Recunoașterea de facto a ocupării de către Ucraina a unor părți din regiunile Luhansk, Donetsk, Herson și Zaporojie
  • Promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO (deși documentul afirmă că Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană)
  • Ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei începând din 2014
  • Extinderea cooperării economice cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.

În schimb, Ucraina va primi:

  • O „garanție de securitate fiabilă” din partea unui grup de țări aliate europene și, eventual, neeuropene (documentul este vag cu privire la modul în care va funcționa mecanismul de menținere a păcii și nu menționează participarea directă a SUA, notează Axios)
  • Returnarea unei mici părți din regiunea Harkov, ocupată în prezent de forțele ruse
  • Navigarea fără restricții de-a lungul râului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în sudul Ucrainei
  • Despăgubiri și ajutor pentru reconstrucție - deși documentul nu specifică de unde vor proveni fondurile

De asemenea, se pare că propunerea include o clauză referitoare la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia. Aceasta va fi considerată ucraineană, dar va fi operată de SUA, iar energia sa electrică va fi furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.

 

Zelenski îndeamnă SUA să adere la Declarația din 2018 privind Crimeea

 

Ucraina își va respecta întotdeauna Constituția și speră că Statele Unite vor acționa în conformitate cu propriile sale politici, în special Declarația din Crimeea din 2018, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 23 aprilie.

 „Partea americană a împărtășit viziunea sa (de a ajunge la un acord de încetare a focului)”, a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram.

„Ucraina și alte națiuni europene și-au prezentat propunerile. Sperăm că această activitate comună va duce la o pace durabilă”.

Președintele a postat, de asemenea, Declarația privind Crimeea emisă de secretarul de stat american Mike Pompeo la 25 iulie 2018. Declarația, făcută în timpul primului mandat prezidențial al lui Donald Trump, confirmă sprijinul SUA pentru suveranitatea Ucrainei asupra teritoriilor confiscate prin forță și respinge încercările Rusiei de a anexa Crimeea.

„Rusia, prin invazia sa din 2014 în Ucraina și tentativa sa de anexare a Crimeei, a încercat să submineze un principiu internațional fundamental împărtășit de statele democratice: faptul că nicio țară nu poate schimba granițele alteia prin forță”, se arată în document.

„Așa cum am făcut în Declarația Welles din 1940, Statele Unite își reafirmă ca politică refuzul de a recunoaște pretențiile Kremlinului de suveranitate asupra teritoriului confiscat prin forță, încălcând dreptul internațional. Împreună cu aliații, partenerii și comunitatea internațională, Statele Unite resping tentativa Rusiei de anexare a Crimeei și se angajează să mențină această politică până la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.

În ciuda „multor tensiuni” pe 23 aprilie, după ce secretarul de stat american Marco Rubio a refuzat să participe la o reuniune diplomatică la nivel înalt la Londra, Zelenski a remarcat că a fost pozitiv faptul că cinci țări - Ucraina, Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Germania - s-au întâlnit pentru „a se apropia de pace”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră
Nicușor Dan la Black Sea Forum: Eu văd România consolidată intern şi mai activă pe plan extern în UE și NATO
Europa la răscruce: Între o posibilă reducere a prezenţei militare a SUA și nevoia de autonomie strategică cu costuri enorme
Începe „Black Sea and Balkans Security Forum”, cel mai mare eveniment dedicat securității din regiune. DefenseRomania, partener NSC
Avertisment clar împotriva reducerii prezenței militare americane în Europa. Generalul McMaster: Rusia aşteaptă cu nerăbdare să dăm dovadă de slăbiciune
Trump dezvăluie „Domul de Aur” (Video): O nouă eră în apărarea antirachetă a SUA cu un proiect care aminteşte de inițiativa „Războiul stelelor”
Donald Trump îl nominalizează pe Darryl Nirenberg drept viitorul ambasador al SUA în România
Trump, anunț privitor la sistemul spațial antirachetă „Golden Dome”
China avertizează asupra unei amenințări la adresa economiei ruse dacă războiul continuă
Eforturi fără rezultat: Discuţiile pe axa Kiev-Washington-Moscova lasă pacea din Ucraina să mai aştepte
Concentrare mare de forțe pe teritoriul Republicii Belarus: Exercițiul ruso-belarus “Vest-2025” va fi asociat cu o serie de alte exerciții ale OTSC
Legi cruciale pentru apărarea României, promulgate de președintele interimar Ilie Bolojan: Dronele care pătrund în spațiul aerian național pot fi acum doborâte
Putin va bloca negocierile de pace până la ocuparea completă a celor patru regiuni ucrainene controlate parțial
Rolul dronelor în următoarea mișcare strategică a Ucrainei: O nouă speranță pentru o nouă ofensivă?
„Fără trupe, fără rachete Taurus, fără apărare aeriană pentru Ucraina": Fostul ministru lituanian critica ,,coaliția europeana a celor dispuși'' ca fiind un act de PR gol
SUA presează aliații europeni, dar nu le poate întoarce spatele până când UE nu își va construi propria capacitate de apărare  
Să nu mai existe dubii cu privire la interesele Rusiei: Obiectivul imperial al lui Putin blochează pacea în Ucraina
Povestea „Careului de Ași”: Escadrila de distrugătoare a României, de la scufundarea Moscova la evacuarea forțelor române din Crimeea și ce s-a întâmplat cu ea după război
Rușii s-au dus la Istanbul să ceară capitularea Ucrainei nu să negocieze. Moscova a cerut inclusiv retragerea Armatei ucrainene din teritoriile pe care rușii nu le controlează

Ştiri Recomandate

Bombardarea Iranului de către SUA divizează MAGA. Cum sunt împărțite opiniile în mișcarea trumpistă cu privire la un atac militar american
De ce e imposibil ca SUA să își scufunde propriul portavion USS Nimitz într-o operațiune sub „steag fals” pentru a intra în război
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
România a mai făcut un pas mare pentru a-și produce propria muniție pentru viitoarele tancuri Abrams și obuziere K9: Uzina Dragomirești, hub european
Urmează și bombe de tip „bunker-buster”? Cine e generalul american prin care SUA ar putea da lovitura de grație Iranului
Rusia a trecut la un nou nivel al războiului. Este nevoie de mobilizarea comunității internaționale pentru a convinge Moscova să accepte pacea – Zelenski
Serbia nu are bani pentru Rafale franceze, dar a găsit o soluție. Sârbii se laudă cu cea mai modernă versiune a avionului, un stat rival îi contrazice
Atacul Israelului asupra Iranului. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Președintele Poloniei, blocat în Singapore din cauza schimbului de lovituri de rachete între Iran și Israel
”Construit cu Europa, nu pentru Europa”. Rheinmetall și americanii de la Anduril vor produce în comun drone și muniție inteligentă
K2 Panther, în timpul unei demonstrații pentru România, care a avut loc în Coreea. Photo source: DefenseRomania
EXCLUSIV
Demonstrație de forță impresionantă a tancurilor K2 pentru România. Avantajele tehnice și de ce K2 se potrivește mânușă României
După ce Trump a cerut Iranului „capitularea necondiționată” în fața Israelului, Khamenei a anunțat că „marea bătălie începe”
Cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu
Toate statele NATO au atins pragul de 2% pentru apărare
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Israelienii atacă din nou Teheranul, rachete zboară din Iran spre orașele israeliene
Transparență sau diversiune? Belarusul anunță exerciții militare recalibrate pentru a reduce tensiunile cu NATO, dar scenariul pare scris la Kremlin
Trump anunță că lichidarea lui Khamenei este încă pe masă: ”E o țintă ușoară, dar nu îl vom ucide, cel puțin nu încă”
Capul plecat, sabia nu-l taie - varianta slovacă. Premierul Fico vrea neutralitate. Teza păcii fără arme, fluturată și în România
Escaladare fără precedent: Un diplomat român de la Delegația UE a fost bătut în Rusia, la Vladivostok. Atacatorii ar putea fi ofițeri FSB
Performanță uluitoare a apărării antiaeriene ucrainene: Rușii au înconjurat Kievul din toate părțile cu atacuri cu drone și rachete în încercarea de a îngenunchea capitala
Șantierul Naval Mangalia. Foto credit: Damen
EXCLUSIV
Ar putea fi ultima șansă pentru a salva Mangalia: Există interes din partea unui gigant internațional care se luptă și pentru submarinele Poloniei
Grup de lucru, desființat după câteva săptămâni. SUA pun pe pauză o structură creată pentru creșterea presiunii asupra Rusiei
Rusia își modernizează bazele militare nucleare din apropierea frontierei NATO
IDF anunță că l-a ucis pe noul comandant militar al Iranului pe timp de război
Aerostar se mișcă bine: La Bacău a fost finalizată înainte de termen prima inspecție de întreținere a unui elicopter Black Hawk
Trump sugerează că SUA nu vor impune sancțiuni Rusiei la G7 deoarece „SUA pierd mulți bani când sancționează o țară”
Aviația militară a unei puteri europene, frânată de o criză a piloților. România ar fi avut și ea mari probleme fără centrul de F-16 de la 86 Aeriană
Nava de Patrulare OPV 2600 Damen
EXCLUSIV
Contraofertă de nerefuzat? România are pe masă producția de corvete ușoare la Galați, unde se produce și singurul portavion pentru drone din Europa
Rusia continuă atacurile masive asupra Ucrainei. Capitala Kiev a fost supusă unor puternice lovituri cu rachete și drone
A fost din nou o noapte grea pentru Iran. Israelul a efectuat mai multe „lovituri de mare anvergură” asupra țintelor militare iraniene
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
Foto: Expoziția BSDA 2016, la Romaero
EXCLUSIV
Industria din România, sugrumată de „bariera 50%” iar șansa pentru a salva industria o mai avem doar 5 luni. Exemplul Aerostar vs. Romaero
pixel