Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Radarul Armatei vs. Lidl. MApN prezintă filmul evenimentelor: Armata nu a luat în calcul relocarea radarului AN/FPS-117
29 sep 2022, 17:35
Ministerul Apărării Naționale a exprimat un punct de vedere oficial cu privire la situația radarului AN/FPS-117, instalat la Unitatea Militară 1803L Cârcea, jud. Dolj, aflat în centrul unor controverse cu privire la construcția unui hipermarket Lidl în zonă.
Sistem radar AN/FPS-117. Sursă foto: Forțele Aeriene Române

Potrivit unui comunicat emis către DefenseRomania, MApN anunță că informații din presă care „acreditează ideea că Ministerul Apărării Naționale intenționează sau ar fi luat în discuție relocarea în altă zonă a sistemului radar din dotarea UM 01803L Cârcea, pentru a permite continuarea lucrărilor la depozitul aparținând SC LIDL România SCS, reprezintă speculații care nu au legătură cu realitatea”.

Amintim că în aceste zile Lidl a cerut în instanță strămutarea cauzei în care s-a decis anularea autorizației de construcție a unui magazin în apropierea radarului.

„Toate demersurile întreprinse de MApN în legătură cu această situație au fost și vor fi realizate cu respectarea strictă a cadrului legal și au ca unic obiectiv asigurarea funcționării sistemului radar în parametrii optimi, în aceeași locație de dispunere”, anunță MApN.

Ministerul precizează că demersurile de sistare a lucrărilor de construcție a Lidl nu au afectat în mod semnificativ desfășurarea activității unității militare, dar nu a fost înștiințat și nici nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizației de construcție.

„Precizăm, de asemenea, că, în urma demersurilor MApN de sistare a lucrărilor de construcție, stadiul actual al lucrărilor la obiectivul industrial în discuție nu afectează în mod semnificativ desfășurarea activității unității militare, sistemul radar funcționând în prezent în parametri normali

Ministerul Apărării Naționale nu a fost înștiințat și nu a primit spre analiză o solicitare de avizare în cursul procesului de emitere a autorizației de construcție nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Județean Dolj, pentru realizarea centrului logistic având ca beneficiar S.C. LIDL România SCS, așa cum prevede legislația în vigoare”, arată MApN.

 

MApN a cerut oprirea construcției când au apărut primii stâlpi ai structurii 

 

„Personalul UM 01803L Cârcea a întreprins demersuri legale imediat ce a fost evident că în zonă apare o nouă construcție, respectiv începând cu data de 24 ianuarie 2022, când lucrările de construcție în discuție au ajuns în stadiul ridicării stâlpilor structurii de rezistență supraterană, dată la care unitatea a sesizat situația prin raport către eșalonul superior.

La data de 26 ianuarie 2022, Ministerul Apărării Naționale a înștiințat, prin adrese oficiale Consiliul Județean Dolj, Primăria Cârcea și SC LIDL România SCS cu privire la necesitatea imperativă a opririi construcției, până la obținerea avizului din partea MApN, în conformitate cu prevederile legale, având în vedere faptul că obiectivul industrial este situat la aproximativ 2 km sud de perimetrul unității militare, în zona de protecție instituită pentru asigurarea funcționării la parametrii optimi a radarului AN/FPS-117 din dotarea unității militare.

Demersurile MApN sunt justificate de faptul că orice degradare sau diminuare a parametrilor optimi de funcționare ai radarului AN/FPS-117, ca urmare a obturării propagării sau recepției undelor electromagnetice prin obstacolări rezultate din construcția unor clădiri sau altor elemente de infrastructură în zona de protecție, influențează în mod negativ misiunile de bază ale aparaturii. În baza calculelor matematice și demonstrațiilor științifice a rezultat că realizarea obiectivului industrial în discuție, conform proiectului pus la dispoziție, ar afecta în mod semnificativ, la finalizarea lucrărilor, capacitatea de funcționare a radarului, în special pe direcția sud, una din direcțiile principale de cercetat”, explică MApN.

 

Filmul evenimentelor: În februarie Lidl a informat MApN cu privire la sistarea lucrărilor și începerea procedurii de avizare

 

„În urma acestor demersuri,  SC LIDL România SCS a informat unitatea militară, în data de 2 februarie, cu privire la sistarea lucrărilor și începerea procedurilor de avizare. Reiterăm faptul că, la acest stadiu al construcției obiectivului industrial, radarul funcționează în limitele normale.

Direcția Generală Juridică  din Ministerul Apărării Naționale a inițiat demersurile pentru formularea unor acțiuni în instanță în vederea anulării autorizației de construcție - dosar nr. 3706/63/2022 și, respectiv, suspendarea actului administrativ / sistare lucrări- dosar nr. 1941/63/2022, la Tribunalul Dolj.

Din analiza tuturor datelor, a rezultat că, în această situație, îndepărtarea obstacolărilor și menținerea condițiilor optime pentru funcționarea radarului aflat în dotarea unității pot fi realizate prin două cursuri de acțiune, în concordanță cu legislația în vigoare și normele tehnice de funcționare a sistemului radar:

1. Desființarea în totalitate a construcțiilor deja edificate – prin finalizarea demersurilor aflate deja în derulare în instanță, singura autoritate care poate dispune o asemenea măsură.

2.  Realizarea unor lucrări de supraînălțare a platformei de dispunere a radarului în discuție, pe cheltuiala agentului economic care dorește realizarea construcției industriale, conform specificațiilor definite de unitatea militară în dotarea căruia se află aparatura radar și în concordanță cu specificațiile producătorului sistemului radar. Lucrările ar fi urmat să fie realizate, în baza unei tranzacții judiciare, pe cheltuiala SC LIDL România SCS  cu un operator economic specializat și agreat de furnizorul sistemului radar și de  agenția NATO specializată (NATO Support and Procurement Agency).

În acest sens, a fost emis, la 12 iulie, ordinul ministrului apărării naționale nr. 106 din 2022, prin care a fost delegată competența îndeplinirii unor atribuții aflate în responsabilitatea ministrului apărării locțiitorului comandantului Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere în vederea încheierii, în calitate de reprezentant al MApN, a tranzacției judiciare cu părțile litigante din dosarul 3706/63/2022”.

 

Tranzacția judiciară în cauză a fost respinsă de instanța de judecată

 

„Această opțiune, care prevedea amenajarea unei locații temporare, în cadrul perimetrului unității militare, care să permită continuarea funcționării normale a sistemului radar, supraînălțarea actualei poziții de dispunere și revenirea sistemului radar pe aceasta la finalizarea lucrărilor, ar fi putut îmbunătăți în mod substanțial posibilitățile de descoperire ale radarului, chiar comparativ cu situația de dinaintea începerii lucrărilor de construcție la obiectivul industrial. Spre exemplu, înălțarea antenei radar cu cel puțin 12 metri față de o cotă de referință, poate aduce un câștig operațional important, prin  creșterea distanței de descoperire la înălțimi mici și foarte mici cu aproximativ 5-10 km față de posibilitățile inițiale.  În plus, acest al doilea curs de acțiune ar fi permis dezvoltarea locală pe viitor, prin autorizarea spre realizare a unor alte proiecte de investiții similare, fără a mai apărea limitări de funcționare a sistemului radar.

Ministerul Apărării Naționale va acționa în continuare pentru asigurarea funcționării sistemului radar în parametrii optimi, ceea ce reprezintă singurul interes al instituției în această speță, și va pune în aplicare toate hotărârile definitive și executorii ale instanțelor de judecată”, arată MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Antony Blinken: Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO. În România sunt dislocaţi peste 3.000 de militari americani
Forum Aspen/ Stoltenberg: NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat
Rusia și-a întărit gruparea de trupe din Republica Belarus cu sisteme de apărare antiaeriană Tor-M2
Telefonul roșu Washington - Moscova, folosit o singură dată din 24 februarie încoace. Oficial SUA: Motivul nu are legătură cu incidentul din Polonia
Aspen – GMF Bucharest Forum 2022: Jens Stoltenberg: România, aliat puternic şi respectat în NATO
Leopard 2A7 sau K2? Controverse în Norvegia privind achiziția de noi tancuri. Blindatele coreene sunt și pe lista scurtă a României
Ambasadoarea americană la NATO: SUA nu consideră necesar să declare Rusia drept stat terorist
România cere un plan în caz de atac și solicită mai multe echipamente militare NATO în regiune. Cheltuielile destinate apărării, majorate de la 2% din PIB în prezent la 2,5% din PIB
Premierul Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Ungaria trimite în Ucraina un ambasador cu studii la Moscova și specializat pe problematica minorităților naționale
Scenariu cu repetiție: Colaboratorii rușilor sunt retrași din Nova Kahovska / F. Rusă va trimite în Ucraina trupele antrenate pe teritoriul Belarusului
UPDATE - Țările NATO vor anunța, probabil, la București un nou ajutor pentru Ucraina. Ministeriala NATO 2022
Acestea sunt armele care pot asigura victorii pentru Ucraina? SUA ar putea trimite sisteme GLSDB, capabile să lovească ținte la 150 de km
Primele reacții ale Moscovei, după momentele jenante de la summitul OTSC: ”Întotdeauna au existat încercări”
Aurescu: Toți ochii vor fi ațintiți spre România. Alegerea Bucureștiului ca loc al ministerialei NATO - multiple semnificații
Macron, într-o vizită rară în SUA. Președintele francez și Joe Biden vor avea pe agendă „dosarul China”
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Palatul Cotroceni. Convorbiri tete-a-tete cu președintele Iohannis
Kim Jong-un vrea să depășească SUA, Rusia și China. „Coreea de Nord - cea mai puternică forță nucleară din lume”
Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni la București cu președintele Iohannis și premierul Ciucă
Amenințare teroristă a Rusiei (Video). Prigojin, „bucătarul lui Putin”, a trimis un baros cu „sânge” Parlamentului European care se pregătea de un vot împotriva Wagner
Manevre privind apărarea Coridorului Suwalki care ar putea izola țările baltice de NATO. Armata României a participat și ea la exerciții
Antony Blinken, șeful diplomației SUA, ajunge la București. România va fi săptămâna viitoare centrul deciziilor majore ale NATO
Prigojin susține că un fost general american din US Marine Corps comandă un batalion al companiei de mercenari Wagner
Zi aglomerată la Kogălniceanu și Borcea. Eurofighter italiene și CF-18 Hornet spaniole au aterizat azi în România
Rusia consideră declararea sa de către UE drept „stat sponsor al terorismului” ca fiind o „acțiune neprietenoasă” a Occidentului
Bulgaria a votat aprobarea a încă 8 avioane F-16 în cea mai modernă versiune, dar cu mare scandal. Partida pro-rusă a dat tonul
Stoltenberg: NATO va sprijini în continuare Ucraina şi mă aştept ca acest lucru să fie reconfirmat de miniştrii de externe la reuniunea de la Bucureşti
Nave și avioane de luptă vor antrena războiul maritim în apele norvegiene. Răspunsul NATO manevrele ruse din apropierea Norvegiei
Regimul iranian, măcinat de luptele interne pentru putere, scapă situația de sub control. Gărzile Revoluționare au împânzit provincia Kurdistan
Cea mai grea iarnă de la al Doilea Război Mondial. Kievul, pregătiri de scenariu cel mai rău, dar nu va fi evacuare în masă. Kliciko: Unde ar trebui să evacuăm?

Ştiri Recomandate

Pe ruși îi supără HIMARS, IRIS-T sau NASAMS. Moscova amenință NATO că „se joacă cu focul” în privința transporturilor de arme
România va achiziționa obuziere în paralel cu programul HIMARS. Mîndrescu: HIMARS e un sistem fabulos, dar are o problemă
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu
EXCLUSIV
Austria a blocat aderarea României în Schengen. Carmen Avram: Influența Rusiei, tot mai puternică în UE / De 20 de ani România nu mai are politică externă
”Vor ajunge înainte de Crăciun”. SUA întărește prezența militară în Estonia: Sisteme HIMARS, dar și militari pentru grupul de luptă al NATO
Ambasadoarea Austriei în România, convocată la MAE. Vienei i se reproșează o „atitudine nejustificată şi inamicală”
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Centrala Zaporijia folosită drept ”umbrelă”: Rusia a plasat lansatoare ”Grad” lângă depozitul de combustibil nuclear
Polonia va convoca în 2023 zeci de mii de civili voluntari pentru instrucție militară
Val de reacții după votul negativ al Austriei. Preşedinta PE se declară ”extrem de dezamăgită” / Iohannis: România merita să primească un vot favorabil
Consiliul JAI respinge aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen: Austria şi Olanda au votat împotrivă
EXCLUSIV
Dubla măsură a Austriei: Berlinul lua în calcul blocarea intrării Croației în Schengen, la schimb cu veto-ul Vienei / Diaconescu: Condiționalitățile înseamnă o decizie negativă mascată
Rusia prezintă cum „domină” spațiul aerian al Ucrainei: Imagini în premieră cu Su-27 uzate, folosite în războiul din Ucraina (Video)
SUA insistă ca Germania să trimită în Ucraina tancuri de luptă Leopard
Rusia a eliberat-o din închisoare pe vedeta WNBA Brittney Griner. SUA l-au dat la schimb pe traficantul rus de arme Viktor Bout
Budapesta s-a opus noului pachet de sancțiuni UE împotriva Federației Ruse - FT
Vicepreședintele Comisiei Europene: Îndoielile Austriei privind aderarea României sunt de ordin politic
Austria va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen
Şef adjunct al serviciului de informații militare al Ucrainei: Rachetele folosite de Rusia pentru a ne ataca vin direct de pe linia de producţie
Germania doreşte un scut de apărare antirachetă. Olaf Scholz: Vom acorda 2% din PIB bugetului pentru apărare
Germania se pregăteşte să transfere 18 obuziere RCH-155 către Ucraina
După ce mai multe baze ruseşti au fost lovite de drone, Rusia recunoaşte că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea
Marea Britanie cumpără câteva mii de sisteme de rachete antitanc NLAW. După ce au furnizat arme Ucrainei, britanicii vor să refacă stocurile armatei
Cancelarul Austriei Karl Nehammer a refuzat întrebările jurnaliștilor români despre aderarea României la Schengen
Rusia livrează 200 de tancuri T-90M forțelor pro-ruse din Republica Populară Lugansk (Foto/Video)
Clasa Reis - crucială pentru dominația maritimă a Turciei. Primul submarin AIP a început testele în Marea Marmara
Dronele rusești Geran-2 au reapărut în Ucraina, după o pauză de câteva săptămâni
Scântei la ședința PPE. Austria acuză România că face presiuni pe companiile austriece. Tomac, stupefiat: Lanț de minciuni la adresa României
Infiltrări în Odesa. Ucrainenii au reținut un agent rus care „vâna” sisteme Neptun, folosite și la scufundarea crucișătorului Moskva
În Schengen, singuri sau ”la pachet” cu Bulgaria? Diaconescu: ”Decuplarea de Bulgaria poate fi o capcană”. Nu trebuie să ajungem la o soluție paliativă
Negocierile din ultima zi au eșuat. Austria a anunțat oficial că se va opune prin veto aderării României la Schengen
HIMARS cu frâna de mână trasă: SUA au limitat raza de acțiune a HIMARS ucrainene pentru a evita lovirea directă a teritoriului rus