DefenseRomania a participat la conferința „Unmanned Systems Forum” ,organizată de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, va avea loc în perioada 23-24 februarie, în București, la Universitatea Națională de Apărare.
Analiștii au atras atenția asupra unei declarații a lui Andri Cherniak, un reprezentant al Direcției principale de informații militare din Ucraina, care a declarat într-un interviu pentru Kyiv Post că președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să captureze toate regiunile Donețk și Luhansk până în martie 2023. Cherniak a mai spus că trupele rusești desfășoară grupuri de asalt, unități, arme și echipamente militare suplimentare în zonele din estul Ucrainei.
,,Este posibil ca Putin să fi supraestimat din nou capacitățile armatei ruse. ISW nu a văzut nicio dovadă că forțele rusești au recăpătat suficientă putere de luptă pentru a învinge forțele ucrainene din estul Ucrainei și pentru a captura peste 11.300 de kilometri pătrați din regiunea neocupată Donețk (peste 42% din suprafața totală a regiunii) până în martie, așa cum a ordonat Putin", a declarat institutul.
Conform evaluării preliminare a ISW, este probabil ca ofensiva rusă majoră să culmineze prematur în aprilie 2023, în timpul sezonului ploios de primăvară, fără a obține rezultate semnificative din punct de vedere operațional.
,,Punctul culminant al forțelor rusești ar putea crea condiții favorabile pentru ca forțele ucrainene să profite de ele într-o contraofensivă la sfârșitul primăverii sau în vara anului 2023, după ce vor primi tancuri occidentale", se arată în raportul institutului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
DefenseRomania a participat la conferința „Unmanned Systems Forum” ,organizată de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, va avea loc în perioada 23-24 februarie, în București, la Universitatea Națională de Apărare.
China pregătește lansarea, în zilele următoare, unui „document de poziție” cu privire la Ucraina, iar președintele Xi Jinping este de așteptat să susțină un „discurs de pace” în această săptămână, a declarat ministrul de externe al Italiei.
MAE chinez a transmis Kievului o selecție cu principalele puncte ce vor fi abordate. La o primă lectură, oficialii ucrainenii care au fost informați de conținutul documentului chinez, nu au încredere în pașii propuși de Beijing.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 24 februarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat rezultatele agendei discuțiilor purtate la Varșovia de șefii de stat de pe Flancul Estic al NATO cu președintele SUA, Joe Biden, și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu.
Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat rezultatele agendei discuțiilor purtate la Varșovia de șefii de stat de pe Flancul Estic al NATO cu președintele SUA, Joe Biden, și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că statele de pe Flancul estic al NATO au datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii şi a subliniat că sporirea prezenţei militare americane în regiune trebuie să continue.
Preşedintele american Joe Biden a reconfirmat marţi seara sprijinul puternic al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cursul unei întâlniri bilaterale cu lidera de la Chişinău, Maia Sandu, scrie Agerpres.
Președintele Joe Biden s-a întâlnit astăzi, la Varșovia, cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. În ajunul împlinirii unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, liderii au reflectat asupra eforturilor lor comune de a sprijini Ucraina.
Liderul rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la Tratatul de reducere a armelor strategice (New START) privind limitarea armelor nucleare ale Federației Ruse și Statelor Unite. Președintele rus a reamintit că primul tratat privind armele strategice a fost încheiat între URSS (Uniunea Sovietică) și SUA în 1991 "în condițiile reducerii tensiunilor și întăririi încrederii reciproce". Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la Rusia să își reevalueze decizia de a suspenda participarea la Tratatul de reducere a armelor strategice cu Statele Unite.
Discursul lui Putin de marți nu a mai însemnat anunțuri privind alte așa-zise operațiuni speciale sau anexări de teritorii, dar ascunde un plan adresat societății ruse: pregătirea și trecerea la economia de război pentru a se apăra de ”Vest”.
China și-a dezvăluit marți „inițiativa de securitate globală”, pe baza unei propuneri a președintelui Xi Jinping în aprilie trecut, scrie DW.
În ultimii ani, Rusia a dezvoltat trei arme hipersonice, descrise ca fiind "invincibile" de președintele său, Vladimir Putin, într-un discurs din martie 2018. Printre acestea se numără Kinjal, o rachetă transportată de avionul de vânătoare MiG-31K; planorul hipersonic de tip "boost-glide" Avangard, lansat de o rachetă balistică intercontinentală RS-18/SS-19 și Zirkon [sau Tsirkon], recent declarată operațională la bordul fregatei "Amiral Gorshkov". Cu toate acestea, șeful Statului Major al Forțelor Armate Franceze, Thierry Burkhard, susţine că rachetele hipersonice de care dispune armata rusă nu sunt atât de precise pe cât le laudă oficialii de la Moscova.
New Strategy Center a organizat vineri, 17 februarie, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, împreună cu Center for European Policy Analysis (CEPA) din SUA, un eveniment dedicat provocărilor de securitate din zona Mării Negre și a amenințărilor cu care se confruntă această regiune în contextul războiului din Ucraina, cu titlul: ”The Battle for the Black Sea: Mapping the Center of Gravity for the Eastern Flank of NATO.”
Cea mai importantă figură a sistemului de securitate din Ucraina, Oleksi Danilov, spune că Moscova pregătește planul ”B” pentru Ucraina. Asta ar însemna împărțirea Ucrainei în două, iar ”Republica” din stânga Niprului să fie condusă de un guvern ”tip Lukașenko”, dar fără accesele de grandomanie ale liderului de la Minsk.
La aproape un an de la invadarea Ucrainei pe scară largă de către Federația Rusă întrebarea care e pe buzele tuturor e: Cum se va termina totul?
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 17 februarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Coreea de Sud şi-a publicat joi noua ediţie a Cartei albe a apărării, în care se referă la Coreea de Nord ca la ''inamicul'' său, pentru prima dată după şase ani, relatează Reuters. Documentul notează şi creşterea stocurilor de plutoniu pentru arme ale Phenianului.
Surse informate au relatat detalii despre întâlnirile înalților oficiali din administrația președintelui american Joe Biden la Riad, pentru a discuta pașii pe care statele din Golful Arab îi pot face pentru a construi o alianță de apărare eficientă împotriva Iranului.
Rusia este "foarte aproape" să devină o dictatură și cu cât conflictul cu Ucraina continuă mai mult timp, cu atât mai autoritar va deveni regimul lui Vladimir Putin, a declarat Nikolai Ribakov, liderul singurului partid de opoziție legal din Rusia, Partidul Democrat Unit Rus ”Iabloko”, într-un interviu exclusiv pentru EFE, citat de EURACTIV.
În Peninsulă Crimeea, anexată de Federaţia Rusă în 2014, tot mai mulţi muncitorii sunt recrutați pentru a săpa tranșee în districtul Dzhankoi. Anunțurile privind recrutarea au apărut pe rețeaua de socializare rusă VKontakte. Muncitorilor li se cere să ajute la consolidarea tranșeelor săpate în scopuri de apărare.
Publicația Bloomberg susține că statele membre ale Alianței Nord-Atlantice vor elabora un document de importanță majoră.
Miniștrii apărării din cadrul NATO au început o reuniune de două zile la Bruxelles pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și despre cum să crească producția de muniție, deoarece livrările continue către Ucraina au pus presiune asupra stocului propriu al alianței. Marți după-amiază, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, urma să se alăture miniștrilor NATO. De asemenea, el a participat marți dimineață la o reuniune condusă de SUA pentru coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, alături de alte aproximativ 50 de țări.
Serviciile britanice de informaţii au declarat că Federația Rusă vrea să pună capăt seriei de victorii pe care Forțele Armate ale Ucrainei le-au obţinut în septembrie-noiembrie 2022, astfel că armata rusă a primit ordin să avanseze pe aproape întreaga linie a frontului. Cu toate acestea, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţin că este puțin probabil ca utilizarea de către Rusia a trupelor mobilizate să creeze condiţii optime pentru o ofensivă rapidă și pe scară largă.
SUA nu au suficiente stocuri de rachete cu rază lungă de acțiune și, prin urmare, Washingtonul nu este pregătit să anunţe furnizarea către Ucraina a rachetelor de tip ATACMS, precizează publicaţia Politico care citează patru surse bine informate pe tema acestui subiect.
Moscova s-a îndreptat cu viteză maximă spre găsirea unui punct de sprijin în Africa, în paralel cu escaladarea sentimentelor de ură față de Franța, devenită indezirabilă în rândul popoarelor din regiune, precum și creșterea simpatiei pentru Rusia, care se prezintă drept o alternativă la "aroganța" occidentală, prin propunerea de a construi relații "echilibrate" și "egale" cu țările africane și oferind asistență în restabilirea securității și combaterea grupărilor rebele. Se pare că acesta este mesajul pe care l-a transmis ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul turneului său african de săptămâna trecută, pe care l-a început în Mali, apoi în Mauritania și s-a încheiat joi în Sudan.
După ce un balon meterologic chinez a fost doborât de aviația americană deasupra Statelor Unite, relațiile dintre cele două mari puteri au intrat într-o nouă fază de tensionare.
Consiliul Strategic Online, afiliat Ministerului iranian de Externe, a publicat o analiză care concluzionează că normalizarea dintre Arabia Saudită și Israel nu se va realiza la fel de ușor cum s-a întâmplat între statul evreu și alte țări arabe, precum Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan.
Preconizata ofensivă rusească de iarnă din Donbas a început mai devreme decât era estimat. Liniile de apărare ucrainene au fost supuse în ultimele zile la bombardamente masive cu artileria și aviația pe aproape toată lungimea de 300 de km a frontului din Donbas (regiunile Lugansk și Donețk).
La începutul invaziei ruse, în urmă cu un an, Ucraina a solicitat intens sprijin militar în tehnică de artilerie terestră și antiaeriană. L-a primit relativ repede, iar rezultatele s-au resimțit destul de concret în teren. În ultima parte a anului trecut, Ucraina a cerut sprijin militar în tehnică blindată, în special tancuri principale de luptă.
Războiul de cucerire și invazia pe scară largă generate de Rusia pe 24 februarie 2022, au declanșat cea mai mare criză de securitate în Europa din ultimii aproape 80 de ani. Atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina, masacrele de la Izium, Bucea, gropile comune din estul Ucrainei, bombardarea orașelor ucrainene precum Mariupol ori Soledar până la punctul în care acestea au fost rase la propriu de pe fața pământului, dar și atacarea și terorizarea sistematică a obiectivelor civile, nu s-au mai întâmplat în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Primele elemente de fuzelaj pentru avioanele de luptă americane F-16 Block 70/72 au fost fabricate la o uzină aeronautică din Polonia. Producția are loc la uzina PZL Mielec (Polskie Zakłady Lotnicze), cu sediul în sud-estul Poloniei. La 30 martie, producătorul de aeronave a anunțat finalizarea mai multor elemente de fuzelaj pentru avioanele de luptă F-16 Block 70/72. Deținută de Lockheed Martin, uzina poloneza PZL Mielec este una dintre cele mai longevive companii producătoare de aeronave din Polonia. Structurile finalizate sunt fuzelajul central posterior și frontal al avionului de luptă F-16 Block 70/72.
Pe 28 martie, compania americană de armament Raytheon Missiles and Defense a primit de la Departamentul american al Apărării (DoD) contractul, de 1,2 miliarde de dolari, la preț fix, pentru realizarea unități de foc din cadrul sistemele Patriot destinate Elveției.
Liderul separatist pro-rus transnistrian Vadim Krasnoselski a declarat că un conflict direct între separatiști și Armata Națională a Republicii Moldova s-ar putea transforma într-un conflict mondial, prin atragerea în război a României și a Rusiei.
Un pilot rus, pe nume Roman Nosenko, era gata să-și "vândă" avionul de vânătoare-bombardament Su-34 Fullback pentru un milion de dolari Forțelor Armate Ucrainene. Această informaţie apare într-un raport la care fac referire mai multe publicaţii mass-media occidentale. Sursa acestor informații este voluntarul ucrainean "Bogdan", care a comentat întregul incident într-un interviu acordat Yahoo News. Toate detaliile pe care le oferă voluntarul militar ucrainean par desprinse din scenariul unui film de acţiune de la Hollywood. Pentru mass-media astfel de declaraţii sunt destul de greu de verificat 100%, dar nici nu pot fi trecute cu vederea, cel puţin de dragul ''senzaţionalului''.
Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat recent că doar jumătate din flota sa de 540 de avioane de luptă F-35 Lightning ÎI este pregătită de luptă. Situaţia ar fi mult mai gravă, susţine Michael J. Schmidt, general al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care ocup şi funcţia de director al Biroului Programului Comun PEO F-35 Lightning. Generalul precizează că numărul de aeronave capabile să utilizate pentru toate tipurile de misiuni este mai mic de 30% [aproximativ 160 de avioane de luptă], din totalul celor 540 de avioane F-35 care alcătuiesc întreaga flotă. Cu toate acestea, înainte ca unii cârcotaşi să jubileze cu privire la ''probleme din interiorul armatei SUA'', trebuie precizat că aici vorbim strict de flota de avioane F-35, fără a lună în considerare F-15, F-16, F-18 şi F-22. Chiar şi cu doar 160 de avioane F-35 gata de luptă, Statele Unite au cea mai mare flotă de avioane de generaţia a V-a pe care o poate ridica de la sol cu un singur pocnit din degete.
Cel mai recent avion de luptă fără pilot Kizilelma, dezvoltat de industria aeronautică din Turcia şi care a efectuat primul zbor la sfârșitul anului trecut, a fost deja testat în timpul unui zbor la altitudine medie de 6 km. Iar acum, compania turcă Baykar a anunțat data la care acest UAV va intra în producția de serie la începutul anului 2024.
Preşedintele finlandez a mulţumit celor 30 de ţări membre ale NATO pentru sprijinul acordat aderării ţării sale, după votul de joi seară din Parlamentul Turciei, transmite vineri AFP.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, joi, 30 aprilie, în contextul vizitei oficiale pe care o desfășoară în Statele Unite ale Americii.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.03.2023, că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu. “În perioada 01 aprilie - 15 iulie 2023, 147.000 de cetățeni ai Federației Ruse cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care nu se află în rezervă și nu sunt supuși conscripției, vor fi încorporați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu”, se arată în decret.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a anunțat, pe 30.03.2023, că, în ultimele 24 de ore, mijloacele rusești de apărare antiaeriană a doborât în zona de desfășurare a operațiilor militare o rachetă tactică Grom-2 și un elicopter de tip Mi-8 aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.
Subiectul aeronavelor de luptă moderne pentru Ucraina nu este nici pe departe tranșat. La începutul invaziei ruse a Ucrainei, majoritatea analiștilor militari se așteptau ca în curând forțele aeriene ruse să domine complet cerul deasupra Ucrainei. Cu toate acestea, Forțele Aeriene ale Ucrainei continuă să efectueze misiuni de luptă, deși cu pierderi grele, iar Kievul caută la aliații săi occidentali noi avioane de luptă pentru a contracara forțele aeriene ruse.
Potrivit „documentelor interne”, compania de software Vulkan lucrează pentru întregul aparat de informații rusesc: serviciul secret intern FSB, cel extern SVR și cel militar - GRU.
Armata ucraineană a finalizat instruirea privind sistemele de rachete antiaeriene Patriot în Statele Unite.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat miercuri sosirea primelor tancuri britanice Challenger 2 în Ucraina, dar a avertizat că pentru utilizarea lor eficientă, ucrainenii trebuie să urmeze un antrenament suplimentar.
Pe lângă tancurile de tip occidental, Forțele Armate Ucrainene urmează să primească și 120 de tancuri T-72 modernizate în Cehia, precum și până la 40 de tancuri T-72 și 30 de blindate PT-91 Twardy, pe care Polonia a promis ca le oferta Ucrainei. În total, acest ajutor consta în furnizarea a aproximativ 200 de tancuri din epoca sovietică, care ar trebui să aducă un mare plus forțelor armate ucrainene înainte de contraofensiva mult așteptată.
Liderul Chinei se pregătește de război și le cere generalilor săi „să îndrăznească să lupte”, scrie publicația americană Foreign Affairs pe baza mai multor discursuri recente ale lui Xi Jinping, bănuind că este gata să folosească forța pentru a ocupa Taiwanul.
Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksei Danilov, insistă să precizeze că avioane de luptă F-16 vor fi livrate cu siguranță Ucrainei, în viitorul apropiat, în contextul în care secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat recent că livrarea de F-16 este o chestiune care ar dura cel puțin 18 luni. Cu toate acestea, Danilov omite un aspect foarte important că Lloyd Austin a precizat că transferul de avioane F-16 ar dura 18 luni, doar dacă SUA ar decide să acorde un astfel de sprijin militar. De aproape un an de zile, problema avioanelor de vânătoare pentru Forțele Aeriene Ucrainene a fost ridicată și de fiecare dată a fost spulberată de poziția SUA, confirmată încă o dată de secretarul american al Apărării în timpul unei audieri la Comisia pentru servicii armate a Senatului SUA.
După succesul demonstrat în lupte de vehiculul aerian fără pilot Bayraktar TB2, căruia ucrainenii i-au compus inclusiv o melodie, Turcia, a cărei producție de drone reprezintă deja o industrie în plină dezvoltare, a lansat primele imagini cu noua versiune din această serie, Bayraktar TB3.
Președintele Taiwanului a ajuns aseară la New York, prima oprire a unui turneu care va cuprinde Guatemala și Belize.
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a încercat să răspundă mai multor întrebări incomode, adresate în cadrul emisiunii ”Hard Talk”, de la BBC.
Cele două elicoptere Black Hawk HH-60 ale Diviziei 101 Aeropurtate s-au prăbuşit în timpul unei misiuni de antrenament de rutină în statul american Kentucky.
Serviciile de securitate și de informații ale Rusiei au avut mai mult succes în Ucraina decât armata rusă, susține RUSI, un important grup de reflecție britanic în domeniul apărării. Agențiile de spionaj rusești au început să se pregătească pentru invazia Ucrainei încă din iunie 2021, arată raportul Royal United Services Institute (RUSI). Raportul a fost întocmit folosind surse şi documente oficiale. La realizarea raportului au contribuit, de asemenea, oficiali din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii, informaţii rezultate în urma unor interceptări și cercetări la fața locului.
Sursele de monitorizare a navigației de pe Twitter și Telegram au informat, pe 29.03.2023, că, după o escală de câteva zile în portul Djibouti, petrolierul Kama al Flotei ruse de Nord a părăsit portul african și se deplasează spre nord, în Marea Roșie, cu o viteză de șapte noduri.
Pe rețelele de socializare a fost publicat un scurt material video în care apar mai mulţi militari ucraineni în timpul utilizării unui vehicul blindat de luptă franceze AMX-10RC. În imagini se poate observa cum militarii ucraineni testează o parte din sistemele de care dispune AMX-10R. Militarii testează în special sistemul hidraulic ale vehiculului blindat de luptă. AMX-10 RC are o configurație 6×6 și este echipat cu un sistem de suspensii pneumatice care îi permit să-şi modifice gard la sol în mai multe moduri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.03.2023, în cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) a început desfășurarea unei verificări complexe de control, care include un exercițiu de comandament și stat major executat la nivelul diviziei de rachete Novosibirsk aparținând armatei de rachete din Omsk.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării din Rusia a relatat cu bucurie despre un incident care a avut loc pe 26 martie şi în care au fost implicate cinci vehicule blindate ale forţelor ruse de ocupaţie. Potrivit rapoartelor, un convoi format din cinci vehicule militare Z-STS Akhmat, aparținând Brigăzii 34 de Pușcași a Forţelor Armate Ruse, traversa podul Kerci care leagă peninsula ucraineană ocupată Crimeea de Rusia, în direcția peninsulei, pentru a se alătura unei alte brigăzi care trebuia să ajungă în zona de conflict, dar în momentul deplasării acestea au fost implicate într-un accident în lanţ.
Cel mai nou submarin francez de atac cu propulsie nucleară a început, pe 27 martie, testele pe mare, înainte de a fi livrat către Forțele Navale, în a doua jumătate a acestui an. Submarinul Duguay-Trouin a făcut prima ieșire pe mare în zilele de 27 și 28 martie, în largul bazei navale din Cherbourg, având la bord echipajul albastru”, a anunțat, marți, Ministerul Forțelor Armate franceze, într-un comunicat de presă.
Detașamentul Forțelor Aeriene care va afectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită în statele baltice a ajuns în Lituania. Detașamentul e format din militari care vor opera 4 avioane F-16.
Guvernul saudit a aprobat astăzi decizia de a apropia țara arabă de Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) - un bloc ce îi are ca principali membri Rusia, India și China - pentru a contrabalansa influența Statelor Unite în Asia, scrie AP
Se pare că zvonurile apărute acum câteva săptămâni privind existența unui sistem Patriot poziționat în Ucraina erau adevărate, așa cum putem deduce din interviul acordat agenției AP de către Volodimir Zelenski.
Cele patru avioane de luptă MiG-29 pe care Slovacia le-a donat Ucrainei execută deja misiuni de zbor în apropierea liniei frontului.
Testarea avionului de luptă KF-21 Boramae, dezvoltat de Coreea de Sud, continuă. Testul sistemelor de armament, care reprezintă o parte importantă a testelor efectuate înainte de intrarea avionului de luptă KF-21 Boramae în producția de serie, a fost efectuat la 28 martie. Astfel, avionul KF-21 Boramae a lansat o rachetă ghidată aer-aer Meteor de la MBDA.