Raport ISW: Scurgere de documente clasificate americane scoate la iveală teama rușilor de o contraofensivă ucraineană
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) a declarat că bloggerii militari ruși au reacționat cu îngrijorare la scurgerea de documente militare clasificate ale SUA și NATO despre războiul din Ucraina, indicând o teamă continuă față de perspectiva unei viitoare contraofensive ucrainene.
"Indiferent de veridicitatea documentelor despre care se spune că au fost scurse, răspunsul bloggeriilor militari ruși la articolul din New York Times evidențiază teamă față de o eventuală contraofensivă ucraineană care pătrunde în spațiul informațional rusesc pro-război'', precizează analiştii ISW.
,,Prin urmare, articolul din New York Times a scos la iveală un punct semnificativ sensibil care exista în spațiul informațional rusesc, iar răspunsurile la documente sugerează că bloggerii ruși ar putea reconsidera din ce în ce mai mult validitatea propriilor evaluări și speculații cu privire la orice potențiale contraofensive ucrainene și la capacitatea lor de a anticipa operațiunile ucrainene", se arată în raportul Institutul pentru Studiul Războiului.
ISW notează că mai mulți bloggeri ruși proeminenți au respins imediat validitatea documentelor și au sugerat că acestea sunt false; aceștia s-au concentrat pe posibilitatea că documentele publicate să fie acte de dezinformare menite să deruteze și să inducă în eroare comandamentul militar rus.
De asemenea, ISW a acordat atenție declarației analistului Aric Toler de la Bellingcat, care a remarcat că documentele au circulat online încă din 4 martie și că rămâne neclar de ce aceste documente au ajuns în presa occidentală mainstream o lună mai târziu.
Amintim că, documente militare clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru consolidarea armatei ucrainene înaintea unei ofensive planificate împotriva Rusiei au fost postate în această săptămână pe reţele de socializare, au declarat înalți oficiali ai administrației Biden. Pentagonul investighează cine ar fi putut fi în spatele publicării documentelor, care au apărut pe Twitter și pe Telegram, o platformă cu peste jumătate de miliard de utilizatori, disponibilă pe scară largă în Rusia.
Analiștii militari au declarat că documentele par să fi fost modificate pe alocuri față de formatul lor original, supraestimând informaţiile pe care SUA le are cu privire la numărul de morții, pentru a prezenta situaţia Rusiei într-o lumină mai favorabilă, în special prin minimizarea dimensiunii pierderilor suferite de forțele ruse.
Astfel, unul dintre acestea relevă că Rusia a pierdut între 16.000 şi 17.500 de soldaţi, în timp ce Ucraina ar fi pierdut 71.500 de soldaţi.
Pentagonul estimează că Federaţia Rusă a suferit pierderi mult mai mari şi că aproximativ 200.000 de soldaţi din fiecare tabără au fost ucişi sau răniţi.
Modificările ar putea indica derularea unei campanii de dezinformare din partea Moscovei, au spus analiștii.
Direcția principală de informații a Ucrainei a reacționat la informația privind scurgerea de date secrete despre contraofensiva ucraineană: "cele mai de succes operațiuni ale serviciilor speciale rusești au loc în Photoshop".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News