Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Ca urmare a unei schimbări radicale care remodelează peisajul de securitate al Europei, Germania a început prima sa desfășurare de trupe pe termen lung în străinătate după cel de-Al Doilea Război Mondial, prin inaugurarea joi, la Vilnius, a celei de a 45-a brigăzi blindate „Lituania”. Acest pas istoric, lăudat atât de Berlin, cât și de Vilnius, înseamnă o schimbare profundă în postura de apărare postbelică a Germaniei și un mesaj puternic pentru Rusia cu privire la angajamentul neclintit al NATO față de apărarea colectivă.
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
Ceremonia din capitala Lituaniei a marcat începutul oficial al operațiunilor unității militare germane, o desfășurare considerată de ambele națiuni drept crucială pentru protejarea Europei și a alianței NATO.
Lituania, stat membru NATO care se învecinează cu exclava Kaliningrad a Rusiei și cu aliatul acesteia Belarus, a fost un susținător vocal al unei descurajări mai puternice împotriva unei potențiale agresiuni ruse, în special în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei.
„Aceste trupe sunt aici pentru a apăra libertatea, precum și întreaga alianță”, a declarat Dovilė Sakaliene, ministrul lituanian al apărării naționale, numind desfășurarea Germaniei ''un exemplu istoric de leadership''.

Declarațiile sale au fost preluate de generalul de brigadă Christoph Huber, comandantul Brigăzii blindate 45, care a declarat în aprilie că unitatea a fost înființată „pentru alianță, pentru Lituania, pentru securitatea Europei”.
Desfășurarea reprezintă o schimbare semnificativă pentru Germania, care a menținut în mod tradițional o abordare mai reținută în ceea ce privește acțiunile și cheltuielile militare de la al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, invazia Rusiei din Ucraina din 2022 a servit drept catalizator, determinând o creștere substanțială a cheltuielilor pe care Germania le face pentru apărare.
Germania, obiectiv pentru a avea cea mai puternică ,,armată convențională'' din Europa.
Cancelarul Friedrich Merz a afirmat recent angajamentul guvernului său de a transforma Bundeswehr în „cea mai puternică armată convențională din Europa”, reflectând o nouă hotărâre de a-și asuma o mai mare responsabilitate pentru securitatea continentală.
Cheltuielile de apărare ale Germaniei în 2024 au atins 2% din PIB pentru prima dată în ultimii ani și există discuții pentru a le crește și mai mult.
În prezent, aproximativ 500 de soldați germani sunt deja staționați în Lituania. Brigada, care va include trei batalioane de manevră și tot sprijinul de luptă și logistica necesare, urmează să fie relocată permanent, cu scopul de a atinge capacitatea operațională deplină până la sfârșitul anului 2027.

Astfel, un contingent de 5 000 de soldați și civili germani va opera pe teritoriul Lituaniei. Lituania s-a angajat să furnizeze toată infrastructura necesară și sprijinul națiunii gazdă pentru a se asigura că soldații germani se simt ca acasă, demonstrând astfel profunzimea acestui angajament bilateral.
Poziția proactivă a Lituaniei în materie de apărare este evidentă în propriile cheltuieli militare, care sunt printre cele mai ridicate din cadrul NATO ca procent din PIB-ul său. În 2025, se preconizează că cheltuielile de apărare ale Lituaniei vor ajunge la aproximativ 3,9 % din PIB, cu planuri ambițioase de creștere a acestora la 5 %-6 % din PIB între 2026 și 2030. De asemenea, națiunea a achiziționat în mod activ armament nou, inclusiv 44 de tancuri Leopard 2A8 din Germania.
Viitorul prezenței trupelor americane în Europa
Desfășurarea trupelor germane intervine, de asemenea, pe fondul preocupărilor actuale cu privire la viitorul prezenței trupelor americane în Europa, în special în contextul unor potențiale schimbări în politica externă americană.
Ministrul Sakaliene și-a exprimat anterior speranța pentru o prezență militară americană continuă în Lituania, subliniind necesitatea ca națiunile europene „să crească foarte rapid și foarte semnificativ cheltuielile noastre de apărare” și să sporească producția de apărare pentru a se alinia capacităților Rusiei.
Într-adevăr, invazia Ucrainei a stimulat o serie de acorduri în domeniul apărării și o creștere generalizată a cheltuielilor și a producției militare în Europa, exerciții precum „Swift Response 2025” în Lituania evidențiind eforturile de interoperabilitate în curs de desfășurare între forțele SUA și NATO.
Această desfășurare germană pe termen lung nu este doar un gest simbolic; ea reprezintă un angajament concret de consolidare a flancului estic al NATO și de descurajare a unei noi agresiuni ruse. Ea subliniază o schimbare fundamentală în politica externă și de securitate a Germaniei, semnalând o nouă eră de angajament proactiv în apărarea europeană și o alianță consolidată în fața amenințărilor geopolitice în continuă evoluție.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News