Război electronic. Rusia, amenințare pentru SUA și NATO?
Azi, în contextul geopolitic actual al conflictelor, războiul electronic devine din ce în mai important. Războiul electronic include atacuri electronice, informaţii electronice semnale de informaţii, atac asupra sateliților.
Dezvoltat pentru prima oară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, războiul electronic a jucat un rol din ce în ce mai important în perioada postbelică.
Samuel Bendett, analist de cercetare la Centrul pentru Analizele Naval, a analizat capabilitățile de luptă electronică ale Rusiei, informează Defense News.
În ceea ce privește o posibilă amenințare pentru forțele SUA și cele NATO din Europa, analistul arată că Federația Rusă a continuat dezvoltarea tehnologiei și după prăbușirea Uniunii Sovietice.
În timp ce tehnologia americană era superioară celei sovietice, americanii au încetat dezvoltarea după sfârșitul Războiului Rece. Decizia a venit din deoarece Moscova nu mai reprezenta o amenințare după 1991. Statele Unite se pot ridica la actuala capacitate a Rusiei, dar ar fi nevoie de timp, susține analistul.
În ultimii cinci ani rușii au testat și evaluat o varietate de astfel de tehnologii. Unele funcționează de la o distanță mică, iar altele pot funcționa chiar de la sute de kilometri. Totodată, Rusia s-a pregătit de un astfel de atac din partea Occidentului, dezvoltând tactici și operațiuni prin care trupele pot să acționeze chiar și în absența tehnologiei, precum GPS și GLONASS, care au devenit omniprezente astăzi pe câmpul de luptă.
Războiul electronic, în Siria și Ucraina
Astfel, Rusia ar fi folosit asemenea tehnologii în Ucraina, dar mai ales în Siria unde au radare de avertizare și sisteme de apărare aeriana precum Pantsir-S, dar armata rusă a testat pe teritoriul sirian aproape 200 de tehnologii militare noi. Totodată, au fost amplasate sistemele Krasuha și Moskva EW, dar și Leer-3, ultimul uitzilat în Ucraina, potrivit rapoartelor.
Asemenea sisteme au capacitatea de a bruia radarele, de a supraveghea și a monitoriza toate mișcările aeronavelor SUA și NATO, identificarea tipul acestora, dar pot detecta și frecvențe utilizate cu scopul de a perturba colectarea de infromații de către NATO.
Analistul concluzionează și spune că există dezbateri despre spectrul electromagnetic în statele UE, cu atât mai mult cu cât războiul electronic a devenit o parte a războiului modern. Armata SUA lucrează și ea pentru a-și îmbunătăți capacitatea tehnologică și sistemele.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News