Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Război în Liban? Hezbollah, proxy al Iranului, e superioară multor armate europene. „Unele țări arabe sunt alături de Israel”, afirmă ambasadorul israelian în România
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Tensiunile din Orientul Mijlociu riscă să degenereze într-un război regional. Operațiunile Israelului de eliminare a liderilor grupărilor teroriste Hamas și Hezbollah, au atras amenințările Iranului, inamicul numărul unu al Israelului, dar și critici din partea Turciei.
Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.
Gruparea teroristă libaneză Hezbollah face o demonstrație de forță, simulând o aşa-zisă incursiune pe teritoriul statului Israel.

Marți, 30 iulie, la o diferență de doar câteva ore, Israelul a eliminat doi dintre liderii cei mai importanți ai grupărilor Hamas și Hezbollah.

Faud Shukr, alias Hajj Muhassin mâna dreaptă a liderului Nasrallah și consilierul său militar, practic, numărul doi din Hezbollah - a fost vizat de o dronă. Miliţia libaneză pro-iraniană Hezbollah nu confirmă, spune că lucrează ”asiduu, dar metodic, la înlăturarea dărâmăturilor”, dar situația e aproape certă - Shukr „a murit” în sediul său, așa cum confirmă IDF.

Fuad Shukr, comandant principal al Hezbollah, a fost ucis în urma unui raid aerian asupra Beirutului.

La câteva ore după lovitura asupra numărului doi al Hezbollah, liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis „la două dimineața” într-un raid în capitala iraniană, Teheran, de o rachetă ghidată de înaltă precizie. Site-ul de știri libanez pro-Hezbollah al Mayadeen scrie, atribuind informația unei surse iraniene neidentificate, că racheta nu a fost lansată din interiorul Iranului.

Din păcate, lichidările liderilor Hamas și Hezbollah nu par să aducă mai aproape pacea în Orientul Mijlociu. Hezbollah și-a exprimat condoleanțele pentru pierderea Hamas, spunând că uciderea lui Haniyeh va face ca așa-zisa rezistență împotriva Israelului să fie și mai hotărâtă.

Președintele palestinian Mahmud Abbas a vorbit despre „un act laș și o escaladare gravă”, îndemnând palestinienii „și forțele sale să se unească, să rămână răbdători și fermi împotriva ocupației israeliene”.

Astfel, o consecință imediată a acestor două lichidări de înalți teroriști ar putea fi paralizarea negocierilor de pace, deja în impas. 

 

Israelul nu vrea prelungirea conflictului. ”Avem civili în armată care luptă de nouă luni”

 

Totuși, Israelul speră într-o rezolvare pașnică a conflictului și spune că nu are niciun interes pentru prelungirea sau extinderea războiului. Dar pentru Israel conflictele cu Hamas sau Hezbollah, alimentate de Iran, sunt de fapt o problemă existențială.

O opinie fermă în acest sens a fost exprimată și de către Ambasadorul Israelului în România Reuven Azar, într-un interviu acordat DefenseRomania (trebuie spus că Excelența Sa Reuven Azar a făcut aceste declarații înainte de ultimele dezvoltări ale situației din Orientul Mijlociu, prezentate mai sus).

”Noi încercăm să evităm războiul. Nicio democrație nu se grăbește să susțină războaie pentru că știm prețul. Știm care este prețul pe care îl plătim acum după acest atac teribil din 7 octombrie. Iar armata noastră este o armată de recruți. Avem civili în armată care luptă de nouă luni: sunt studenți, ingineri, publiciști, medici.

Încercăm să creăm o situație în care să ajungem la un acord prin care forțele speciale Redwan ale Hezbollah, al căror număr este estimat la 15.000, să se îndepărteze de graniță în coordonare cu decizia Consiliului de Securitate al ONU 1701.

Și dacă acest lucru este realizat, iar forțele Hezbollah se retrag de la graniță, putem avea pace. Dar dacă aceste forțe Redwan, care de fapt sunt menite să facă exact ceea ce au făcut forțele Nukhba ale Hamas în 7 octombrie, dacă rămân, acest lucru este complet inacceptabil pentru noi și va trebui să luăm măsuri militare pentru a le îndepărta”, a precizat Reuven Azar.

 

Armata grupării Hezbollah e superioară multor armate europene

 

Armata grupării Hezbollah este una foarte puternică, dar Israelul are aliați puternici, unii dintre aceștia chiar din rândul statelor arabe.

”Orientul Mijlociu se află în umbra Iranului, deoarece, de când a avut loc Primăvara Arabă în 2010, iar acest vid s-a produs odată cu prăbușirea multor țări arabe, Iranul a folosit imediat acest vid pentru a-și introduce agenții în regiune. Și i-a înarmat cu cantități uriașe de arme. Astfel, astăzi avem organizații teroriste precum Hezbollah, precum Houthi din Yemen, precum Hamas. Sunt echipați cu arme pe care nici măcar armatele convenționale din Europa nu le au: rachete balistice, drone avansate, arme care sunt foarte periculoase.

Statele Unite și, din fericire, unele țări arabe din regiune, sunt alături de noi și ne-au ajutat efectiv să dejucăm cel mai mare atac cu rachete și drone din istoria omenirii, care a avut loc în urmă cu doar câteva luni, când iranienii au tras asupra noastră.

Și Iordania, și saudiții îi interceptează pe unii dintre Houthi care trag rachete, la fel ca americanii, francezii și britanicii. Deci trebuie să lucrăm împreună cu aliații noștri pentru a crea un regim de securitate în regiune care să ne ajute”.

De asemenea, relația cu Egiptul este foarte solidă.

”Am dezvoltat mai multe linii de comunicare și cooperare care sunt esențiale pentru interesele naționale ale ambelor țări. Prima este, desigur, cooperarea în domeniul informațiilor pe care o avem în legătură cu situația din Fâșia Gaza. Egiptul ne facilitează eforturile de a ne avansa obiectivele în Fâșia Gaza. Al doilea lucru este faptul că furnizăm Egiptului gaze naturale. (...) Egiptul înțelege că provocarea cu care se confruntă este una care nu le permite să provoace sau să se joace cu aceste idei extremiste.

În schimb, relația cu Turcia rămâne foarte complicată. ”Din păcate, ceea ce am văzut în ultimii 20 de ani, de când Erdogan a venit la putere, este că Turcia a încetat să mai fie un partener de încredere în NATO, iar Turcia a început să ignore Frăția Musulmană. săptămâna trecută am expus o celulă teroristă care plănuia să răpească cetățeni israelieni. Această celulă teroristă era ghidată și finanțată de reprezentantul Hamas în Turcia. Așadar, astăzi, solul turcesc este folosit pentru a promova și finanța terorismul împotriva Israelului. sunt foarte sceptic că Se va schimba ceva (în atitudinea Turciei față de Isrtael) atâta timp cât Erdogan rămâne la putere”, conchide Reuven Azar.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Situație îngrijorătoare la Brigada 155. Unitatea ucraineană instruită în străinătate se confruntă cu probleme majore, inclusiv numeroase cazuri de dezertare
Assad nu e în siguranță nici în Rusia sub „protecția” lui Putin. The Sun: Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit, dar acum starea sa e stabilă
Ucraina a lansat o lovitură de înaltă precizie asupra postului de comandă al rușilor din regiunea Kursk
Avertisment pentru europeni: Cu industria militară turată la maxim, Kremlinul va profita de pace pentru a-și construi un stoc uriaș de rachete
Luptă grea pentru Pokrovsk. Rușii încearcă să înconjoare localitatea, înaintând prin așezările învecinate
Rușii nu au oprit atacurile nici în noaptea de Anul Nou. Peste 110 drone kamikaze au vizat teritoriului ucrainean
În 2024, Rusia a pierdut 102 militari pe kilometru pătrat capturat. Ucraina explică de ce e optimistă că 2025 va fi un an mai bun pentru ea decât 2024
Turcia și Qatar se întrec pentru a culege beneficiile răsturnării lui Assad
Industria rusă învață din greșeli: Tancurile T-90 și T-72, modernizate împotriva dronelor. ”Tancul de acum nu mai seamănă cu unul din 2022”
Pentru prima dată, ucrainenii au doborât un elicopter rusesc cu o rachetă trasă de o dronă navală
Ahmad al-Sharaa, noul conducător al Siriei, și-a promovat camarazii din HTS la rangul de general. Alegerile, organizate peste patru ani
Moscova are o nouă modalitate de a-și reface deficitul de personal: Radierea datoriilor la bancă pentru noii soldați (informațiile britanice)
Militarii ruși se plâng de calitatea foarte slabă a echipamentelor electronice primite din China
Vine rândul Leopard să arate de ce e în stare: Odată cu apropierea bătăliei pentru Pokrovsk, ucrainenii mută tancuri și obuziere
Lavrov, nemulțumit de semnalele date de administrația Trump. Moscova nu dorește trupe europene de menținere a păcii în Ucraina
Candidat la funcția de cancelar al Germaniei: Forțele germane de menținere a păcii în Ucraina sunt posibile doar cu acordul Rusiei
Londra finanțează investigarea crimelor rusești din Ucraina: Nu poate exista pace durabilă fără responsabilitate
Moment istoric pentru THAAD: Sistemul antiaerian american interceptează o rachetă balistică, în premieră pe teritoriul Israelului (Video)
Aviația ucraineană a lovit depozitul rusesc cu drone „Shahed” din regiunea Oryol: Atacul ar fi fost efectuată cu cel puțin trei rachete Storm Shadow
Israelul va extinde producția de rachete sol-aer Arrow-3 pe fondul creșterii amenințărilor cu rachete
A survolat sau nu racheta rusă România? Sandu Valentin Mateiu explică de ce tactic „rușii sunt comozi” și vorbim de o rachetă Kalibr
O dronă rusă a intrat în spațiul României prin Tulcea. MApN confirmă „ținta” iar radarele Armatei au pierdut contactul cu ea după 5 minute
Forțele Aeriene Ucrainene atacă cu precizie o facilitate militar-industrială rusească destinată rachetelor balistice
Rusia sfidează întreaga regiune: Racheta rusă a survolat spațiul aerian al R. Moldova în drum spre Ucraina, confirmă Chișinăul
Cine are dreptate? Ucraina susține că o rachetă rusă a intrat în spațiul României timp de 2 minute. MApN transmite că radarele Armatei și ale statelor NATO nu confirmă incidentul
În loc de un armistițiu de Crăciun: Armata rusă a executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei
Mossadul ajunge până în Teheran. Israelul recunoaște că l-a lichidat în inima Iranului pe Ismail Haniyeh, liderul Hamas, și spune că va decapita și întreaga conducere Houthi
Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Surse sud-coreene: 1 din 10 militarii nord-coreeni trimiși în Rusia au pierit deja în luptă

Ştiri Recomandate

Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Eurodrone se face. Doar că viitoarea dronă de atac europeană atrage în proiect și două puteri militare din afara Europei
După retragerea franceză și pusă pe tavă influenței ruse de Wagner, noua juntă militară din Mali își propune să creeze o industrie națională de apărare
S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
„Sunt doar realistă”. Rusia cheltuie 9% pe apărare, e o amenințare existențială, iar Trump are dreptate în privința cheltuielilor militare, spune șefa diplomaţiei europene
Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)
IDF lansează o operațiune de combatere a terorismului în Cisiordania / Șeful Statului Major General al Armatei Israeliene a anunțat că va demisiona
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu cu privire la reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
Moment istoric pentru Anka-3 (Video): Primul avion stealth de luptă fără pilot al Turciei a lansat de la 6.000 metri altitudine muniție ghidată reală
Trupele ruse au avansat în trei direcții în Donețk. Militarii Azov încearcă să păstreze pozițiile în Torețk, dar Federația are „avantaj numeric și de echipamente”
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
pixel