Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Strategica
Data publicării:
Un raport apărut în presa germană la 11 aprilie 2025, prezentat de Bojan Pancevski, corespondent politic european șef al Wall Street Journal, a atras atenția experților în domeniul apărării. Echipamentele militare germane furnizate Ucrainei, care alcătuiesc unele dintre cele mai avansate sisteme ale NATO, întâmpină dificultăți din cauza conflictului în curs.
Sistem antiaeriene Gepard utilizat de Forţele Armate Ucrainene.
Sistem antiaeriene Gepard utilizat de Forţele Armate Ucrainene.

Raportul întocmit pe baza unui document intern al Bundeswehr a arătat că sisteme precum obuzierul autopropulsat Panzerhaubitze 2000 și tancurile Leopard se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește întreținerea, costurile ridicate și complexitatea împiedicându-le eficacitatea pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, sistemele mai vechi din perioada Războiului Rece, cum ar fi Gepard și vehiculul de luptă pentru infanterie Marder, au fost apreciate pentru fiabilitatea lor. Acest contrast oferă o imagine clară a cerințelor impuse de războiul modern și scoate la iveală probleme mai profunde în ceea ce privește modul în care armatele occidentale își proiectează și își susțin arsenalele pentru conflicte prelungite, de intensitate ridicată.

Mulţi analişti militari ai susţinut că războiul din Ucraina a devenit un ,,câmp de testare'' pentru echipamentelor militare ale NATO, dezvăluind punctele forte și punctele slabe în moduri pe care puțini le-ar fi putut anticipa. Spre deosebire de modurile şi scopurile pentru care au fost concepute multe sisteme occidentale, acest conflict a dovedit că echipamentele militare trebuie să aibă o rezistență ridica, adaptabilitate și mentenanţa rapidă - calități care au expus vulnerabilitățile unora dintre cele mai sofisticate platforme militare germane.

Panzerhaubitze 2000, de exemplu, este o minune a ingineriei industrie militare germane. Dezvoltat de companiile Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall, obuzierul PzH 2000 a intrat în serviciul Bundeswehr în 1998. Tunul său L52 de 155 mm poate trage până la 10 proiectile pe minut, cu o rază de acțiune de peste 30 de mile atunci când sunt utilizate muniții avansate.

Echipat cu un sistem automat de încărcare și cu un sistem avansat de control al focului, acesta se poate angaja în trageri precise, fiind unul dintre cele mai capabile obuziere din arsenalul militar al NATO. Pe hârtie, acesta schimbă regulile jocului, fiind capabil să depășească multe sisteme rusești, din punct de vedere al performantei, precum 2S19 Msta-S, care are o rază de acțiune mai mică, de 24 de mile, cu muniții standard.

Cu toate acestea, complexitatea obuzierului PzH 2000 are un cost. Sistemul hidraulic complicat, componentele electronice și de înaltă precizie ale sistemului necesită o întreținere meticuloasă, pe care lantul logistic al Ucrainei se luptă să o asigure. Piesele de schimb sunt putine, iar ritmul intens la care este purtat acest conflict - în care obuzierele PzH 2000 trag adesea mii de proiectile, peste nivelul tehnic prevăzut, a dus la defecțiuni care nu pot fi remediate rapid pe front.

Tancurile Leopard, în special varianta Leopard 2A6 furnizată Ucrainei, au avut probleme similare. Lansat în 1979 și modernizat de-a lungul deceniilor, Leopard 2 si-a castigat reputati unui blidat legendar. Tunul său cu țeavă lisă Rheinmetall L55 de 120 mm poate penetra majoritatea blindajelor moderne, iar armura sa compozită asigură o protecție robustă.

Echilibrând puterea de foc, protecția și mobilitatea într-un mod pe care concurentii precum americanul M1 Abrams sau rusul T-90 se străduiesc să îl egaleze. Sistemul de control al focului al Leopard 2 îi permite să atace țintele cu precizie.

Dar în Ucraina, aceste tancuri sunt adesea folosite în roluri statice sau ca artilerie improvizată, roluri pentru care nu au fost concepute. Raportul Bundeswehr notează că cerințele privind întreținerea Leopard 2A6 sunt ridicate, reparațiile necesitând adesea facilități speciale aflate departe de linia frontului.

Mai vechiul Leopard 1A5, de asemenea donat Ucrainei, se descurcă mai bine datorită designului său mai simplu, dar nu are blindajul necesar pentru a rezista armelor antitanc moderne, ceea ce îi limitează utilitatea.

 

Vechiul sistem german Gepard a întrecut toate aşteptările pe câmpul de luptă

 

În schimb, Gepard și Marder, moșteniri ale arsenalului Germaniei de Vest din Războiul Rece, s-au dovedit surprinzător de eficiente pe campul de lupta din Ucraina. Flakpanzer Gepard, dezvoltat în anii 1970 de Krauss-Maffei, este un sistem antiaerian autopropulsat construit pe un șasiu Leopard 1.

Înarmat cu două tunuri Oerlikon de 35 mm, acesta poate trage 1 100 de proiectile pe minut, fiind capabil să distrugă drone, elicoptere sau chiar avioane care zboară la joasă altitudine. 

Retras din uz de Germania în 2012, Gepard a fost ,,reactivat'' pentru Ucraina, unde a devenit un performer remarcabil. Militarii ucrainene laudă capacitatea acestui sistem german de a contracara roiurile de drone Shahed utilizate de Rusia.

Simplitatea mecanică a sistemului Gepard a arătat că poate fi întreținut cu unelte de bază, iar muniția sa, deși nu este ieftină, este mai accesibilă decât rachetele avansate de apărare aeriană Patriot. În comparație cu sistemul rusesc ZSU-23-4 Shilka, un sistem din era similară cu tunuri de 23 mm mai puțin precise, eficacitatea Gepard este de neegalat.

Experții și analiștii militari au lăudat, de asemenea, eficacitatea neașteptată a sistemului Gepard în contextul conflictului din Ucraina, subliniind avantajele sale specifice în mediul operațional actual.

„Punctul forte al Gepard constă în mobilitatea sa, în sistemul său radar independent și în cadența sa mare de foc”, a explicat nu de mult Nico Lange, fost șef de stat major al Ministerului german al Apărării.Spre deosebire de sistemele de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune, care necesită mai mult timp pentru a identifica și ataca țintele, Gepard poate răspunde cu rapiditate amenințărilor directe, cum ar fi dronele și aeronavele care zboară la joasă altitudine. Tunurile sale de 35 mm, care trag cu o cadență de până la 550 de proiectile pe minut per țeavă, pot crea un zid dens de foc, ceea ce le face extrem de eficiente împotriva țintelor aflate în mișcare.”

O analiză recentă a Royal United Services Institute (RUSI) din Londra a subliniat rolul crucial jucat de sistemul Gepard în contracararea dronelor ieftine, dar foarte eficiente, utilizate de Rusia pentru recunoaștere și atac. Raportul a menționat: „În timp ce sistemele high-end de apărare aeriană sunt esențiale pentru contracararea amenințărilor aeriene strategice, Gepard oferă un nivel vital de apărare împotriva UAV-urilor și elicopterelor tactice, care reprezintă o amenințare semnificativă pentru trupele terestre și pentru logistică”.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania

Ştiri Recomandate

UE se rupe complet de energia rusească: Comisia adoptă Planul pentru eliminarea importurilor de gaze, petrol și energie nucleară din Rusia
Cancelar din a doua încercare. Friedrich Merz este noul cancelar al Germaniei
Artileria e regina iar francezii spun că au caimacul. Franța a livrat 78 de obuziere Caesar și dezvăluie câte a pierdut Ucraina în luptă
Un general american avertizează să nu credem sub nicio formă în Rusia. Putin nu se va opri până nu va obține controlul asupra întregii Ucraine
Friedrich Merz a fost respins la mustață în Bundestag în încercarea de a deveni cancelar. Ce umrează după procedural
Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale se joacă cu securitatea României: În opinia sa, furnizarea de arme către Ucraina este dezavantajoasă pentru țările europene
Regatul Unit începe, se pare, să se pregătească în secret pentru un eventual atac direct al Rusiei și își actualizează planul de apărare
Unde s-a ajuns în ruptura dintre SUA și UE. Europa devine serios preocupată să atragă oamenii de știință neglijați de noua administrație americană
Răspunsul Statelor Unite la amenințările secolului XXI: Construirea unei noi alianțe de securitate națională care să depășească granițele tradiționale ale parteneriatelor militare
Pentru ce scenariu militar se pregăteşte Rusia? Mai multe bombardiere strategice Tu-95MS și Tu-22M3, dar și avioane MiG-31 purtătoare de rachete Kinzhal au fost desfăşurate în Siberia
Statele europene, primele semne că cedează presiunilor administraţiei Trump: Șeful NATO, Mark Rutte, propune un nou model de cheltuieli pentru apărare de 5% din PIB
Americanii sunt cu ochii pe bazele ruse din Novorossiysk. Un avion P-8 antisubmarin a scanat, deasupra Mării Negre, forțele ruse
Consecințele mobilizării lui Putin - Rusia înregistrează o lipsă record de forță de muncă în ultimii 17 ani. Trei mari regiuni, printre cele mai afectate
Elitele ruse îl presează tot mai mult pe Putin să facă concesii în privința Ucrainei
UE pregătește un document care consfințește separarea energetică de Rusia. Omul lui Orban în Comisie se opune
Kremlinul îi compătimește pe români, despre care spune că au fost privaţi de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut
Avioane Kaan cu motoare americane F110, integrate și pe F-15EX, dar turcii promit să rezolve rapid „problema”. Turcia a anunțat și când începe producția în serie
Ce a însemnat pentru ucraineni operaţia militară Kursk? Generalul Sîrskîi: În fața unui adversar superior numeric, singura cale de a obține victoria este prin acțiuni neconvenționale
Iranul se laudă cu o nouă rachetă balistică și amenință Israelul și SUA
Cu un singur portavion care ruginește, rușii râd de F-35B pe care îl consideră „supraevaluat”. Și au trei explicații pentru care Rafale a învins avioanele ruse
Faceți cunoștință cu Dmytro! El este tânărul programator ucrainean care a reușit să doboare prima rachetă hipersonică Kinzhal (Video)
Trump spune că lideri europeni l-au rugat să îl sune el pe Putin pentru că președintele Rusiei nu le răspunde lor la telefon
Europenii promit o mobilizare fără precedent pentru a ajuta Ucraina: Vom dubla ajutorul militar dacă Trump nu reușește să-l convingă pe Putin să facă pace
Mesaj de la preşedintele Cehiei: Desfășurarea forțelor de menținere a păcii în Ucraina este imposibilă fără un acord de pace
UE critică planul israelian privind „cucerirea” Fâșiei Gaza
Kremlinul mizează pe o participare internațională mare la parada de la Moscova. China confirmă prezența președintelui Xi
Date oficiale ale AEP: După rezultatele înregistrate în primul tur, George Simion și Nicușor Dan își vor disputa turul doi
Donald Trump: Statele Unite sunt mai aproape de încheierea unui acord privind Ucraina cu una dintre părțile implicate în conflict, dar cu cealaltă parte “lucrurile nu sunt atât de bune”
SUA vor transfera Ucrainei un sistem Patriot de generație mai veche, care acoperea anterior Israelul
România intenționează să semneze în acest an contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar a fost descris drept o „prioritate”
Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
Un mandat foarte greu pentru viitorul președinte al României, indiferent cine va fi el: De la războiul din Ucraina până la relația cu SUA și Europa
Putin: Utilizarea armelor nucleare s-ar putea să nu fie necesară
pixel