Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Este un moment important pentru Armata Britanică. Pe 26 mai 2025, a fost anunţată o schimbare radicală a doctrinei sale de război terestru, introdusă sub denumirea de ,,strategia 20-40-40'', așa cum a relatat The Times. Elaborata pe baza celor mai importante lecțiile învăţate din modul cum a evoluat câmpul de luptă din Ucraina, această nouă doctrină vine să schimbe decenii de utilizare a blindatelor grele că principala arma, în favoarea unei forțe mai flexibile, axate pe utilizarea dronelor.
Într-o eră definită de viteză, autonomie și precizie, această schimbare semnalează nu doar un nou model operațional, ci o redefinire a ceea ce înseamnă să duci un război terestru. Relevanța este clară: Regatul Unit se pregătește pentru războaiele moderne regândind instrumentele și metodele de astăzi.
,,Strategia 20-40-40'' reprezintă o abatere fundamentală de la dependența anterioară a Armatei Britanice de unitati blindate masive și infanteria mecanizată care au definit postura sa în timpul Războiului Rece și post-Război Rece.

Sub strategiile mai vechi, activele convenționale precum tancurile, vehiculele de luptă ale infanteriei (IFV) și artileria constituiau coloana vertebrală a forțelor terestre ale Regatului Unit, sisteme concepute pentru războiul de uzură și lupte intense.
Cu toate acestea, conflictul din Ucraina și ascensiunea platformelor autonome au făcut ca astfel de arme să fie din ce în ce mai vulnerabile, lente în a se adapta și greoaie din punct de vedere logistic.
Compoziția Noii Forțe: 80% sisteme de arme fără echipaj uman
În contrast, noul ,,model 20-40-40'' propune ca forţele terestre să fie mai agile pe câmpul de luptă: 20% platforme grele tradiționale, precum tancul Challenger 3 și sistemele de artilerie autopropulsată; 40% muniții ghidate de unică folosință și drone kamikaze pentru lovituri rapide; și 40% drone reutilizabile pentru culegerea de informații, supraveghere, recunoaștere (ISR) și lovituri de precizie.

Aceasta creează o structură 80% fără echipaj uman, cu capacitate autonomă, care privatizează rezistenta şi o desfășurarea mai rapidă pe câmpul de luptă.
Prin repoziționarea echipamentelor grele mai departe de liniile frontului și bazându-se mai mult pe sistemele fără echipaj uman, Armata Britanică recunoaște importanta tactică a dronelor pe care dronele au căpătat-o în urma conflictului din Ucraina.
Forțele ucrainene și ruse au arătat clar că primii 10-30 km ai liniei frontului sunt complet supravegheați și disputaţi de drone, lăsând adesea blindatele tradiționale expus și ineficiente.
O schimbare de mentalitate la nivelul liniilor de comanda
Toate cele de mai sus enumerate presupun, de asemenea, şi o schimbare în nivelul de pregătire, simulare, logistică și dezvoltare unei doctrine militare.
Pot apărea noi structuri militare, integrând operatori de drone, analiști de sisteme AI și unități de război electronic la nivel de companie sau chiar pluton. Structurile de comandă vor evolua pentru a primi date de la sute de platforme fără echipaj uman, necesitând o revizuire completă a sistemelor de comunicare și luare a deciziilor pe câmpul de luptă.

Doctrina 20-40-40 este mai mult decât o realiniere strategică; este o declarație de intenție de a duce un altfel de război, unul modelat de autonomie, precizie și capacitate de supraviețuire. Prin ruperea ruperea de abordările vechi și adaptarea la cerinţele războiului modern, Armata Britanică stabilește un precedent pe care alții l-ar putea urma cât mai curând.
Nu este vorba doar despre echipament, ci despre mentalitate. Într-o epocă în care dronele domină cerul și datele decid soarta unui conflict, Regatul Unit își arata disponibilitatea de a fi pionier în ceea ce priveşte gestionarea conflictelor secolului XXI.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News