Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Regimul lui Alexandr Lukașenko continuă represiunea opoziției și a jurnaliștilor critici
23 iul, 18:40
Regimul de la Minsk a închis peste 40 de organizaţii neguvernamentale, între care organizaţii pentru drepturile omului, şi a ameninţat să continue persecuţiile împotriva acestora, în timp ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko le-a calificat drept "bandiţi" şi "agenţi străini", relatează vineri agenţia de presă EFE şi portalul smartpress.by.

Cunoscuta organizaţie pentru drepturile omului din Belarus, Viasna, a comunicat iniţial vineri pe contul său din Telegram că peste 20 de organizaţii au fost lichidate, număr pe care l-a actualizat ulterior la "peste 40", transmite Agerpres.

Printre ONG-urile interzise figurează Centrul pentru transformare juridică, Centrul pentru soluţii ambientale, Centrul de dialog european, Asociaţia belarusă a jurnaliştilor, Centrul PEN din Belarus, Oficiul pentru persoanele cu dizabilităţi, Centrul de informaţii juridice "Lawtrend", Atelierul de film social, Centrul pentru proiecte urbane şi iniţiative de amenajare a spaţiului, potrivit Viasna.

Ministerul Justiţiei din Belarus a cerut Curţii Supreme închiderea Asociaţiei jurnaliştilor din Belarus (BAJ) - care luptă pentru libertatea de exprimare şi al cărei cont bancar a fost deja îngheţat, pentru o pretinsă încălcare a legislaţiei cu privire la organizaţiile neguvernamentale.

De asemenea, ministerul a cerut Curţii desfiinţarea Centrului PEN, condus de laureata premiului Nobel pentru literatură în 2015, Svetlana Alexievici, membră a prezidiului Consiliului de coordonare a opoziţiei din Belarus.

Centrul PEN de la Minsk denunţase recent 621 de încălcări ale drepturilor culturale şi ale omului împotriva unor personalităţi culturale din ţară în prima jumătate a anului 2021, mult mai mult faţă de cele 593 înregistrate pe întreg anul 2020, potrivit unui raport întocmit de Viasna.

În Belarus existau 526 deţinuţi politici, dintre care 39 din domeniul cultural, conform situaţiei de la data de 30 iunie, potrivit acestuia.

 

Ordin de curățare de ONG-uriLukaşenko declarase joi într-o reuniune a Consiliului de miniştri că a "curăţa" organizaţiile neguvernamentale din Belarus nu este o treabă uşoară, întrucât există aproximativ 2.000 de astfel de "organizaţii necomerciale de bandiţi şi agenţi străini într-o ţară atât de mică".

Minskul a permis deschiderea lor cu mulţi ani în urmă într-un "elan democratic", a spus Lukaşenko, adăugând că "acum ne-am dat seama că ele dăunează statului", potrivit agenţiei de presă oficiale Belta.

"Curăţarea este în curs. Credeţi că este o treabă uşoară? Mii de persoane, de oameni ai noştri lucrează acolo, iar cei mai mulţi dintre ei au fost spălaţi pe creier cu bani din străinătate", a afirmat el.

 

G Ad:

Mass-media redusă la tăcere prin arestări


Regimul preşedintelui autoritar, aflat la putere din 1994, desfăşoară de mai multe săptămâni o campanie de represalii împotriva mass-media şi jurnaliştilor independenţi.

În ultimele zece zile, poliţia a efectuat percheziţii la redacţiile a 66 de media şi la domiciliul a zeci de jurnalişti, la sediile mai multor organizaţii neguvernamentale şi la locuinţe ale membrilor acestora şi la domiciliile unor militanţi pentru drepturile omului, a indicat luni Asociaţia jurnaliştilor din Belarus.

În total, potrivit BAJ, autorităţile au efectuat 107 raiduri împotriva jurnaliştilor până în prezent în decursul acestui an.

Cel puţin 33 de jurnalişti se află la ora actuală în închisorile din Belarus, potrivit asociaţiei citate.

Comitetul de anchetă din Belarus a declarat la 16 iulie că dispune de informaţii potrivit cărora mai multe organizaţii neguvernamentale şi mass-media au fost "implicate în finanţarea manifestaţiilor" anti-Lukaşenko de anul trecut.

Belarus traversează o criză politică profundă de la alegerile prezidenţiale din august anul trecut, în urma cărora Lukaşenko a fost declarat învingător, dar al căror rezultat opoziţia şi Occidentul nu l-au recunoscut, considerându-l fraudat.

Timp de mai multe luni după aceea, mii de oameni au ieşit în stradă la manifestaţii de o amploare nemaiîntâlnită în Belarus pentru a demonstra paşnic, însă această mişcare de contestare a fost reprimată cu brutalitate de către regim, care continuă represaliile până astăzi, amintesc sursele citate.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Fregata britanică HMS Richmond a trecut prin Strâmtoarea Taiwan. China condamnă gestul: Acest tip de comportament are intenţii rele
SUA constituie o grupare navală operativă destinată combaterii submarinelor ruse din Atlantic
Grecia şi Franţa îşi vor consolida cooperarea strategică |Parisul oferă Atenei trei fregate Belharra şi trei corvete din clasa Gowind
Primele două avioane de luptă F / A-18E Super Hornet, în configurația Block III, au ajuns la Marina SUA
Retragerea trupelor americane din Afganistan | Principalii responsabili militari ai administraţiei Biden, audiaţi în Congres
Tensiunile în creștere dintre Maroc și Algeria prevestesc un conflict militar în Magreb
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă, potrivit armatei sud-coreene. Reacţia SUA: Această lansare reprezintă o ameninţare
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Ar trebui România să nu recunoască alegerile din Rusia? Moscova creează minorități și susține tensiunile etnice în România
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro